Vívó Eb: a jó szereplés az elvárás

MTI

A hazai szövetség az érmek számára vonatkozó konkrét elvárást nem fogalmazott meg a magyar vívó-válogatottal szemben a jövő heti, düsseldorfi Európa-bajnokságra, a tavalyi egy dobogós helyezésnél azonban vélhetően jobb szereplésben bízik.

Fotó: hunfencing.hu

A júliusi, budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság "Kind of Magic" című kampányfilmjének múlt csütörtöki bemutatóján Csampa Zsolt elnök azt mondta, nem raknak plusz terhet a versenyzőkre konkrét elvárások megfogalmazásával, de nyilván tudják ők is, mennyire fontos a jó szereplés az olimpiai kvalifikáció szempontjából. Kiemelte, hogy a sportágban rendkívül sűrű időszak következik, és szeretnék, ha már az Eb-n is jól teljesítene a magyar csapat. Az esélyek latolgatása elől kitért, ugyanakkor a férfi kard-, a férfi párbajtőr- és a női kardcsapatot markánsnak és egységesnek nevezte.

Egy éve, Újvidéken a válogatott egyetlen érmét a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású kardválogatott harcolta ki, amely nagyszerű vívással győzött. Magyar csapat ebben a fegyvernemben 27 év szünet után végzett az élen kontinensviadalon.

Ez a négyes később vb-bronzot is begyűjtött, majd a világkupa-sorozatban is bizonyította, hogy stabilan a közvetlen élmezőnyhöz tartozik. Idén egyéniben elsősorban a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi gyűjtögette az érmeket, női kardban pedig Pusztai Liza és Márton Anna állhatott vk-dobogóra, de a csapatnak is összejött egy bravúros ezüst.

Míg e két szakágban elég egyértelmű, hogy kik alkotják a válogatottat, addig férfi párbajtőrben a bőség zavarával küzdött a szakmai vezetés, mivel a szezon során több nagyszerű egyéni eredmény született. A válogatott összeállítását így komoly vita előzte meg.

A női párbajtőrözők helyzetét nehezíti, hogy az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese augusztusra várja első gyermekét, így ő nem állhat a csapat rendelkezésére. Női tőrben és férfi tőrben az olimpiai szereplés kiharcolására az eddigi eredmények alapján elsősorban egyéniben van esély.

A hétfőtől szombatig tartó, düsseldorfi Európa-bajnokság az egyéves kvalifikáció része, emiatt különösen fontos, hogy milyen eredmények születnek. Azokban a szakágakban, amelyekben összejönne a csapatkvalifikáció, a tokiói nyári játékokon garantált lenne a három hely egyéniben, ellenkező esetben viszont legfeljebb egy vívó léphet majd pástra szakáganként.

Az erőviszonyokat jól érzékelteti a világranglistás helyezés. A férfi kardozók a harmadik, a férfi párbajtőrözők a hatodik, a női kardozók pedig a nyolcadik helyen állnak, a másik három szakág tízen kívül van. Az olimpiára a kvalifikációs rangsor első négy csapata automatikusan kijut, további négy pedig regionális eloszlás szerint ugyancsak a ranglistáról.

Címkék: vívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49322/pics/lead_800x600.jpg
vívás

További cikkek

Egyéni sportok

Vívó vb: kiejlölték a magyar keretet

2019.06.25. 21:25
A júliusi budapesti világbajnokságra három helyen változik a magyar vívó-válogatott összetétele a múlt szombaton véget ért Európa-bajnoksághoz képest.

Csapatsportok

Vívó-Eb: a csapateredményeket kiemelve pozitívan értékelt a kapitány

2019.06.23. 11:20
A tavalyi egy arany után négy érmet - két ezüstöt és két bronzot - nyert a magyar küldöttség a düsseldorfi olimpiai kvalifikációs vívó …

Csapatsportok

Vívó-Eb: ezüstérmes a férfi kardcsapat

2019.06.22. 17:00
Kis különbséggel, de a házigazda Németország legyőzte Magyarországot, így ezüstérmet szerzett a Szatmári András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat.

Csapatsportok

Vívó Eb: döntőbe jutott a férfi kardcsapat

2019.06.22. 15:40
A britek után a románokat is legyőzte, ezzel döntőbe jutott a magyar férfi kardcsapat szombaton a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

Csapatsportok

Vívó Eb: elődöntős a férfi kardcsapat

2019.06.22. 14:40
Könnyed győzelemmel elődöntőbe jutott a magyar férfi kardcsapat szombaton a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vívó-Eb: ötödik a női tőrcsapat

2019.06.21. 17:30
Egy vereséggel és két győzelemmel az ötödik helyen végzett pénteken a magyar női tőrválogatott a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Vívó-Eb: bronzérmes a férfi párbajtőrcsapat

2019.06.21. 17:05
Bronzérmet szerzett a Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Koch Máté összeállítású férfi párbajtőrcsapat a Düsseldorfban rendezett vívó Európa-bajnokságon.

Csapatsportok

Vívó-Eb: a bronzért küzdenek a párbajtőrözők

2019.06.21. 15:10
Nagyon szoros mérkőzésen, hosszabbításban esett találattal kikapott a magyar férfi párbajtőrcsapat az elődöntőben, így utolsó pástra lépése alkalmával a bronzéremért vívhat a …

Külföldi foci

Közvetítések: kezdődik az Afrikai Nemzetek Kupája

2019.06.21. 07:30
A kezdődő afrikai kontinenstorna mellett a magyar vízilabda-válogatott negyeddöntőjét valamint a WTCR németországi futamát is láthatjuk a mai napon.

Egyéni sportok

Vívó EB: ezüstérmes a női kardcsapat

2019.06.20. 20:20
Ezüstérmet nyert a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású kardcsapat csütörtökön a düsseldorfi Európa-bajnokságon.