Komoly változások a NOB-nál, más elvárások az olimpiai pályázatoknál

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Radikális változtatásokat szavazott meg a nyári és téli olimpiák helyszínkijelölésének menetéről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a lausanne-i kongresszusának szerdai napján.

Fotó: MTI/EPA

A módosításokra a NOB álláspontja szerint azért van szükség, hogy a jövőben kevesebb legyen az ötkarikás játékok megrendezésével kapcsolatos negatív hír, a rendezésért pályázó országok és városok adófizető állampolgárai ne az olimpiai mozgalomra haragudjanak, a házigazdák pedig ne költsenek túlságosan sok pénzt arra, hogy otthont adhassanak az eseménynek.

"Nem tehetjük meg, hogy az olimpia eszméje tovább sérüljön"

- jelentette ki John Coates NOB-tag, aki ismertette a reform legfőbb pontjait, amelyeket a 2026-os téli olimpia helyszínkijelölése során már teszteltek is. Hétfőn a Stockholmmal versengő Milánó és Cortina d`Ampezzo nyerte el a rendezési jogot.

A most elfogadott változtatások nyomán a jövőben a pályázóknak kötelező lesz már meglévő, valamint ideiglenes versenyhelyszínekkel és infrastruktúrával jelentkezni az olimpiarendezésért, és tartózkodniuk kell majd attól, hogy jelentős költségekkel járó építkezésekbe kezdjenek annak érdekében, hogy elnyerjék a rendezési jogot. A helyszínkijelölés folyamatának időrendje szintén változik, rugalmassá válik, és már nem lesz kötelező hét évvel az adott nyári, vagy téli játékok előtt dönteni a helyszínről. Ez gyakorlatilag már a 2024-es és 2028-as nyári olimpia esetében is így volt, utóbbit 2017-ben, azaz 11 évvel az esemény előtt kapta meg Los Angeles. 

Az új menetrend kulcsfontosságú pontja, hogy úgynevezett olimpiai vizsgálóbizottságokat állít fel a NOB, egyet a téli, egyet a nyári játékokra. Ezek a bizottságok előzetesen felkeresik az általuk előnyben részesített pályázókat, és a velük folytatott aktív párbeszéd, illetve egy részletes szakmai felmérés után egy vagy több pályázót ajánlanak a végrehajtó bizottság figyelmébe. Ezzel Thomas Bach NOB-elnök kívánságának is meg akarnak felelni, ő ugyanis a 2024-es esemény rendezéséért zajló verseny alatt kijelentette, hogy a jövőben szeretné, ha "kevesebb vesztese" lenne ezeknek a kandidálási folyamatoknak. 

"Amint egy város megkapja az olimpia rendezésének jogát, emberek millió kezdenek erre alapozva tervezni, és azonnal több százmillió dollár kapcsolódik ehhez"

- mondta a kanadai Richard Pound, a NOB végrehajtó bizottságának olimpiai közvetítésekért felelős vezetője. 

A NOB arról is döntött szerdán, hogy a 2021-es kongresszust Athénban tartja, s azon nagy valószínűséggel egyedüli jelöltként további négy évre Thomas Bachot választják majd elnöknek.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49506/pics/lead_800x600.jpg