BREAKING: Európa-bajnok a magyar női junior kézilabda-válogatott!

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A magyar női junior kézilabda-válogatott aranyérmet szerzett a Győrben rendezett Európa-bajnokságon, miután a döntőben 27-20-ra legyőzte Hollandiát. 

Fotó: mksz.hu

Telt ház várta a magyar illetve a holland csapatot a győri Európa-bajnokság döntőjében. Az Audi Arénába kilátogató mintegy 5000 ember többsége természetesen azt várta, hogy a magyar női junior kézilabda-válogatott folytatja győzelmi szériáját és veretlenül lesz Európa-bajnok. A mieink ellenfele Hollandia volt, amely egy vereséget már szenvedett a tornán. A két csapat a torna előtt felkészülési mérkőzésen találkozott, akkor 32-30-as magyar győzelem született. 

Tóth Nikolett góljával vette kezdetét a döntő, majd először az ötödik percben alakult ki kétgólos különbség Simon Armilla vezérletével. A hollandok kilencedik percben tudtak csak egyenlíteni. 4-4-et követően három magyar találat következett válasz nélkül. 

A magyar csapat támadójátéka nem volt hibátlan, ám a védekezés kifogástalan volt. Herczeg Lili elképesztő formában védett, így az eladott labdák csak a legritkább esetben jártak góllal holland részről. A különbséget így sikerült fokozatosan növelni, az utolsó kilenc percben Pál Tamara háromszor is megvillant, de Kácsor Gréta és Albek Anna is betalált. Az ellentmondást nem tűrően játszó magyar hölgyek 14-7-re vezettek az első félidőt követően. 

A második félidő nem kezdődött igazán jól a magyar csapat számára, a hollandok hamar ötre faragták a hátrányukat, ráadásul több nagy hiba is becsúszott védekezésben is. Mielőtt azonban felrémlett volna, hogy az elődöntőhöz hasonló leolvadást produkál, Golovin Vlagyimir időt kért és sikerült rendezni a sorokat. 

Az időkérést követően a hollandok nem tudtak tovább zárkózni, a különbség öt-hat illetve hét gól között mozgott. A magyar játékosok közül góllövésben senki nem emelkedett ki, ám mindenkinek volt legalább egy jó periódusa, a kapuban Herczeg pedig továbbra is parádézott. 

21-14-es magyar védekezésről kezdődött az utolsó 15 perc és a játék képe nem is mutatta, hogy ezt a döntőt a magyar csapat elveszítheti. Ezt mindkét csapat játékosai és a közönség is érezték, így a győri publikum már valóságos fiesztaként érhette meg a hajrát. 

A magyar csapat valamennyi mérkőzésén vezetett legalább egyszer nyolc góllal, ez a penzum az 56. percben lett meg Kuczora Csenge találatával. Ekkor már csak a különbség volt kérdéses, és sokat elmondott, hogy a magyarok az utolsó percekben emberhátrányban már nem erőltették az üres kapus játékot. 

A magyar junior női kézilabda-válogatott végül 27-20-ra győzte le Hollandiát és története során először szerzett Európa-bajnoki címet. 

Kácsor Gréta (akit az Eb legértékesebb balátlövőjének is megválasztottak) történelmet írt ugyanis 15 év után először lett junior-világbajnokként, junior Európa-bajnok, hiszen tavaly Debrecenben már tagja volt annak a generációnak, amely a világ legjobbja lett. Kácsor mellett Kuczora Csenge kapott különdíjat, mivel őt választották meg a torna legjobb védőjének.

Hollandia-Magyarország 20-27 (7-14)

Győr, játékvezetők: Boricic, Markovic (szerbek).
Hollandia: Trooster, Schutrups, Huiberts (kapusok),  Amsen, Daleman, Dekker 3, Krullaars 4, Nüsser 3 (1), Sprengers 4, Ternede, Theron, Tutert, Van 2, Van, Van 4 (1), Winkels. Edző: Monique Tijsterman.
Magyarország: Herczeg, Szabó D. (kapusok), Albek 1, Arany 4, Bánfai, Kácsor 2, Kellermann, Kuczora 3, Pál 4 (3), Schatzl 4, Simon 2, Stranigg, Szilovics, Tóth 4, Vámos 2, Zsiborás 1. Edző: Golovin Vlagyimir.

Kiállítások: 6, ill. 4.
Hétméteresek: 3/2, ill. 3/3. 

Az Európa-bajnok magyar junior női kézilabda-válogatott kerete:

Kapusok: Herczeg Lili, Szabó Dóra
Jobbszélsők: Arany Rebeka, Bánfai Kíra 
Jobbátlövő: Albek Anna
Irányítók: Pál Tamara, Tóth Nikolett,  Kellermann Dóra 
Beállók: SImon Armilla , Zsiborás Luca 
Balátlövők: Kácsor Gréta, Vámos Petra, Szilovics Fanni, Kuczora Csenge 
Balszélsők: Schatzl Natalie, Stranigg Zsófia
Szövetségi edző: Golovin Vlagyimir 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49949/pics/lead_800x600.jpg
Kézilabda,Utánpótlás

További cikkek

Egyéni sportok

Junior birkózó-vb: Vitek Dáriusz bronzérmes

2019.08.17. 20:35
Vitek Dáriusz a kötöttfogásúak 130 kilogrammos súlycsoportjában bronzérmet nyert a Tallinnban zajló junior birkózó-világbajnokságon.

Csapatsportok

Kézilabda: ötödik helyért mérkőzik a világbajnokságon az U19-es válogatott

2019.08.17. 16:45
A magyar férfi U19-es válogatott legyőzte Spanyolországot és így az ötödik helyért mérkőzhet a Szkopjében rendezett világbajnokságon.

Csapatsportok

BREAKING: EURÓPA-BAJNOK AZ U17-ES NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT!!!

2019.08.11. 15:55
Az U17-es női válogatott Svédország ellen nyert a döntőben 28–24-re!

Csapatsportok

Kézilabda: menetel az U19-es férfi válogatott a világbajnokságon

2019.08.09. 22:00
A szkopjei U19-es világbajnokságon szereplő korosztályos magyar férfi válogatott óriási fegyvertényt végrehajtva 26-25-re legyőzte Franciaországot és veretlenül …

Csapatsportok

Kézilabda: Európa-bajnoki döntős az U17-es női válogatott

2019.08.09. 20:50
A magyar női U17-es kézilabda-válogatott bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe, miután 25-21-re legyőzte Dániát a legjobb négy között.

Csapatsportok

Kézilabda: felkészülési mérkőzést nyert az FTC a Ljubljana ellen

2019.08.09. 18:50
Az FTC-Rail Cargo Hungaria 35-25-re legyőzte a Krim Ljubljanát a Nagykanizsán rendezett felkészülési mérkőzésen.

Csapatsportok

2022-es férfi kézilabda-Eb: nem lesz a helyszínek közt Veszprém

2019.08.06. 16:30
A kormány mai sajtóközleménye szerint többe kerülne a jelenlegi aréna bővítése, mint egy új építése.

Csapatsportok

Kézilabda: egyre távolabb az olimpiai kvóta a férfi válogatottól

2019.08.05. 11:20
Egyre kevesebb az esély arra, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott ott legyen az olimpián. Az ötkarikás részvétel kivívására az Európa-bajnokságon lesz …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: Lucz Anna címet védett az U23-as világbajnokságon

2019.08.03. 20:20
Lucz Anna aranyérmet szerzett K-1 200 méteren a Romániában zajló U23-as és ifjúsági kajak-kenu világbajnokságon, és így megvédte címét.

Egyéni sportok

Junior nyíltvízi úszó Eb: újabb két magyar érem

2019.08.03. 19:10
Újabb két érmet szereztek a magyarok a junior úszók nyíltvízi Európa-bajnokságán a csehországi Racicében: szombaton a 18-19 éves férfiak 10 kilométeres versenyében Huszti Dávid …