Vívó-vb: drámai csatában ezüstérmes a férfi kardcsapat

Dorogi László
Dorogi László

Egyetlen tussal kapott ki a magyar férfi kardcsapat a kétszeres címvédő Dél-Koreától a budapesti világbajnokságon a kard csapatverseny fináléjában.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Pokoli hangulat fogadta a magyar és a dél-koreai férfi kardcsapatot a budapesti vívó világbajnokság vasárnap esti fináléjában, a BOK-csarnok csordultig megtelt és már-már a vívástól idegen atmoszférát varázsolt a pást mellé. Elsőként Szatmári András szállt harcba az egyéni világbajnok Oh Szangjukkal és a kiélezett asszót 5-4-re sikerült is megnyernie. A magyar férfi kardcsapat egyébiránt 2007-ben tudott legutóbb világbajnoki címet nyerni, de az olimpiai kvalifikáció szempontjából már az is nagy tettnek számított, hogy sikerült legjobb európaiként zárni a vb-t, persze Szilágyi Áronék szerették volna ezt a menetelést egy aranyéremmel megkoronázni.

A második asszót éppen kétszeres olimpiai bajnokunk vívta Gu Bondzsil ellen, ám a koreai szemmel láthatóan pattogósan vívott és kifejezetten jó napot fogott ki, le is győzte Szilágyit 6-2-re, az ázsiaiak pedig átvették a vezetést összesítésben 10-7-re. Harmadikként Gémesi Csanád lépett pástra a magyarok közül, s szállította is az újabb fordulatot, 8-2-re verte Ha Hanszolt, akit ezután azonnal le is cserélt a dél-koreai szövetségi kapitány, a helyét pedig Kim Dzsunho vette át a maradék két küzdelemre.

A negyedik asszóban ismét Szatmári lépett pástra a pazar Gu Bondzsil ellen, s bár a dél-koreai többet foglalkozott a bíráskodással mint a küzdelemmel, így is sikerült egy pontot lefaragnia a koreaiak hátrányából. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a találkozót vezető bírók meglehetősen sokszor vették igénybe a videós segítséget, kissé határozatlannak is tűntek, ezért gyakran fordult elő mindkét oldalról, hogy heves reklamálásban tört ki a kispad egy-egy kétes ítéletet követően.

Az ötödik Asszóra Gémesi Csanád állt fel Oh Szangjuk ellen, aki nagyon gyorsan megfordította a találkozó állását, ám Gémesi 23-21-nél egészen közel állt ahhoz, hogy felzárkóztassa a magyar csapatot, ám a potenciális 22. pontját végül nem adták meg a bírók, az egyéni világbajnok pedig 7-2-re nyerte meg az asszót, három pontos előnyt kicsikarva csapatának. A hatodik asszóban ismét a játékvezetők kerültek rivaldafénybe, amikor Szilágyi Áront fosztották meg egy nagyon is érvényesnek tűnő tustól, miután Kim Dzsunho keresztbe lépett és úgy szerzett találatot. A szabályok szerint érkezett is a sárga lap a koreainak, viszont Szilágyi nem kapta meg a pontot.

A találkozó utolsó harmadának Decsi Tamás vágott neki magyar részről, aki Gémesit váltotta a trióban, s bár új lendületet adott a csapatnak, Gu Bondzsillel ő sem bírt, 35-31-re vezetett Dél-Korea az utolsó két asszó előtt. Már-már végleg elúszni látszott a világbajnoki cím, amikor Szatmári András valahonnan összegyűjtötte minden erejét és 6-5-re legyőzte Kim Dzsunhót, ám a dél-koreai csapat így is 40-37-es előnyből vághatott neki az utolsó asszónak, ahol a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron a világbajnok Oh Szangjukkal vívott meg - nehéz lett volna tökéletesebb zárást elképzelni.

Szilágyi pedig elképesztő feltámadást mutatott be, 4-1-re húzott el az asszó elején, 41-41-nél utolérve az ázsiaiakat, majd 43-41-re már a magyar csapat vezetett. Oh Szangjuk persze nem lenne világbajnok, ha nem tudott volna innen kiegyenlíteni, majd 44-43-nál is a koreai egalizált, jöhetett a mindent eldöntő tus. Szilágyi támadólag lépett fel, ám nem sikerült eltalálnia riválisát, aki az ellenakcióból eldöntötte a világbajnoki cím sorsát.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49950/pics/lead_800x600.jpg
vívás,világbajnokság,Budapest

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa vb: nagy lendülette folyik a budapesti verseny előkészítése

2019.08.07. 16:50
A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) vezetői a hajrához közeledve százszázalékban a szeptemberi, budapesti világbajnokság szervezésére koncentrálnak és csak …

Egyéni sportok

Öttusa-vb: megkezdődött a jegyértékesítés

2019.08.06. 18:10
Elkezdődött a jegyértékesítés a budapesti öttusa-világbajnokságra.

Egyéni sportok

Budapest Urban Games: ötszázan úszhatják át a Dunát

2019.07.29. 11:20
Ötszázan úszhatják át a Dunát szerdán az Utcalimpiának is nevezett Budapest Urban Games (BUG) keretein belül.

Egyéni sportok

Vizes-vb: Telegdy Ádám a hetedik helyen végzett

2019.07.26. 14:40
Hetedik helyen végzett a férfi 200 méter hát döntőjében Telegdy Ádám a kvangdzsui vizes-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vizes-vb: döntőbe jutott Hosszú Katinka és Milák Kristóf

2019.07.26. 13:55
Az elődöntő után a döntőbe is bejutott Hosszú Katinka női 200 méter háton, míg Milák Kristóf szintén finalista férfi 100 pillangón.

Egyéni sportok

Vizes-vb: elődöntőbe jutott Hosszú Katinka és Milák Kristóf

2019.07.26. 08:25
Nagyszerűen folytatta szereplését Hosszú Katinka és Milák Kristóf a kvangdzsui világbajnokságon, miután előbbi 200 háton, míg utóbbi 100 mellen jutott a második …

Egyéni sportok

Vizes-vb: Németh Nándor a hatodik helyen végzett

2019.07.25. 13:40
Szép eredményt ért el Németh Nándor a férfi 100 méter gyors döntőjében, ahol a hatodik helyen végzett a magyar úszó.

Egyéni sportok

Vizes-vb: Milák Kristóf a legjobb idővel döntős 200 pillangón

2019.07.23. 15:05
Milák fantasztikus úszással nyerte meg a 200 méteres pillangóúszás elődöntőjét, Kenderesi Tamás szétúszásban juthat a fináléba a kavnagdzsui világbajnokságon.

Egyéni sportok

Vívó-vb: megszerezte az ötödik helyet a női kardcsapat

2019.07.23. 14:40
A Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca összeállítású magyar csapat előbb Kínát, majd Ukrajnát verte az 5-8. helyért zajló helyosztókon.

Egyéni sportok

Vizes-vb: Késely hatodik 1500, Kozma hetedik 200 gyorson

2019.07.23. 13:30
Kozma Dominik elmaradt legjobbjától és hetedik helyen ért célba 200 méter gyorson a kvandzsui úszó világbajnokságon, Késely Ajna hatodikként zárt 1500-on.