Labdarúgás: 40 éve hunyt el Kocsis Sándor, minden idők egyik legjobb magyar játékosa

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

1979-ben ezen a napon hunyt el Kocsis Sándor, a Ferencváros, a Budapest Honvéd, a Barcelona és a magyar válogatott csatára. Cikkünkben a legendás játékosra emlékezünk. 

Fotó: 9.kerulet.ittlakunk.hu

Minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója 1929. szeptember 21-én született Budapesten. Pályafutását a Kőbányai TC-ben kezdte, majd kedvenc csapatához a Ferencvároshoz igazolt. Nem volt még 17 éves, amikor bemutatkozhatott a zöld-fehéreknél és hamar meghatározó játékossá vált. 1949-ben 33 gólt szerezve vállalt szerepet klubja bajnoki címében, majd egy évvel később 30 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. 

Ekkor már meghatározó alakja volt a magyar válogatottnak is: nemzeti színekben egy Románia elleni mérkőzésen debütált két góllal. 

Feltehetőleg soha nem igazolhatott volna el az FTC-ből, de pártutasításra 1950-ben a Budapest Honvédhoz szerződött. A kor legjobb magyar csapatával összesen négy alkalommal nyerte meg a bajnokságot, 1951-ben, 1952-ben és 1954-ben pedig ő lett az élvonal gólkirálya. A középső szezonjában 29 mérkőzésen összesen 49 gólt szerzett. 

Elképesztő fejjátékát a válogatottban is kamatoztatta, természetesen az ígéretes debütálást követően is alapember maradt az évekig verhetetlen Aranycsapatban. Az olimpiai győzelemből összesen hat góllal vette ki a részét, de ott volt az Európa-kupát 1953-ban megnyerő gárdában és a 6:3-as angol-magyar mérkőzésen is. 

Világhírre az 1954-es világbajnokságon tett szert: Dél-Korea ellen négy gólt szerzett, mesterhármast ért el az NSZK ellen, második találatával eldöntötte a brazilok elleni negyeddöntőt, míg az Uruguay elleni elődöntő hosszabbításában kétszer is megvillant. 11 találatával ő lett a torna gólkirálya, csak Just Fontaine (1953) szerzett nála több gólt egy világbajnokságon. Egyedül a döntőben nem talált be, a berni vereséget haláláig tarumaként érte meg. 

A "Kocka" becenevű csatár 68 mérkőzésen lépett pályára a magyar válogatottban 1948 és 1956 között, ezeken a találkozókon 75 alkalommal volt eredményes. 

1956-ban a forradalmat követően nem tért haza a Budapest Honvéd túrájáról és Svájcban telepedett le. Kétéves eltiltása után Zürichben futballozott, majd Kubala László invitálására Czibor Zoltán társaságában a Barcelonához igazolt. 

Fotó: fcbarcelona.com

Már első szezonjában is látszott, hogy a passzivitás miatt nem kopott meg a tehetsége, 10 alkalommal kapott lehetőséget, amelyeken 15 gólt szerzett. Bár igazán alapemberré nem tudott válni a katalán sztárcsapatban, de így is több mint 100 góllal örvendeztette meg a barcelonai szurkolókat. 1959-ben és 1960-ban spanyol bajnokságot, országos kupát és Vásárvárosok Kupáját nyert csapatával. A profi futballtól végül 1965-ben vonult vissza. 

Edzőként szerepet kapott a barcelonai csapat stábjában is, valamint irányította a Herculest is. Hiába övezte azonban tisztelet, és vezetett egy sikeres éttermet, visszavonulása után a játék hiányában az egykor életművészként jellemzett támadó mély depresszióba süllyedt. 

Élete utolsó évtizedét tragédiák jellemezték: gyomorrákkal és leukémiával küzdött egyszerre, egy baleset következtében amputálni kellett egyik lábát, ráadásul Budapestre is csak akkor térhetett haza, amikor édesanyja elhunyt. 1979. július 22-én, alig néhány héttel az 50. születésnapja előtt holtan találták a barcelonai kórház udvarán. Halálának körülményei máig tisztázatlanok, a közvélekedés szerint kiugrott a harmadik emeletről, ám sokak szerint az sem elképzelhetetlen, hogy baleset történt. Halála előtt arról beszélt családjának, hogy meg akarják ölni, ám felesége ezt inkább férje erős hallucinációinak tudta be. 

Földi maradványai csak 2012. szeptember 21-én térhettek haza Magyarországra. 83. születésnapján a  Szent István-bazilika kriptájában temették újra Kocsis Sándort, minden idők egyik leggólerősebb csatárát. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49965/pics/lead_800x600.jpg
Aranycsapat,Kocsis Sándor,Magyar labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

NB I: kirúgta hazaszökő román légiósait a Kisvárda

2020.04.01. 08:25
Egyik legjobb játékosától is kénytelen megválni a labdarúgó NB I-ben szereplő Kisvárda Master Good, Gheorge Grozav és Iasmin Latovlievici súlyosan megszegte a szabályokat.

Magyar foci

NB I: a DVTK-nál 30 százalékkal csökkennek a fizetések

2020.03.31. 23:45
Az NB I-es DVTK 30 százalékos bércsökkentésről számolt be, ezzel az élvonalbeli klubok közül az első, amely megállapodott a játékosokkal és a stábbal az intézkedésről.

Magyar foci

Labdarúgó NB II: fizetéscsökkentésről tárgyal az MTK

2020.03.29. 15:50
A Nemzeti Sport értesülései szerint az ETO FC Győr után az MTK Budapestnél is fizetéscsökkentések léphetnek életbe a koronavírus-járvány által kialakult helyzet miatt.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: 250 ezer forintot adományozott a MOL Fehérvár FC támadója

2020.03.29. 09:40
Géresi Krisztián, a székesfehérváriak játékosa 250 ezer forint összértékben ajánlott fel gumikesztyűt, tojást és kézfertőtlenítőt a …

Magyar foci

Labdarúgó NB II: fizetéscsökkentési javaslatot tett játékosainak az ETO FC Győr

2020.03.29. 08:20
A másodosztály hatodik helyén álló együttes 50-70 százalékos fizetéscsökkentésre tett javaslatot, amit mindenki elfogadott.

Magyar foci

Labdarúgás: a DAC himnusza összekapcsolta ma a magyarságot (videó)

2020.03.28. 21:50
Bár Szlovákia területén sem rendeztek ma mérkőzést a mai napon, Dunaszerdahelyen ismét felhangzott a DAC himnusza, vagyis a Nélküled.

Magyar foci

Labdarúgás: Varga Roland nagyon nemes gesztust vitt véghez

2020.03.28. 12:55
A Szurkolók az állatkínzás ellen szervezet bejelentette, hogy a Ferencváros játékosa Varga Roland kifizette az egyesület összes állatorvosi számlatartozását.

Magyar foci

Labdarúgás: a nap amikor az Aranycsapat először felért a csúcsra

2020.03.27. 19:45
Összesen három alkalommal nyert magyar labdarúgó-válogatott olimpiát, ám az első siker azért is különleges, mert az Aranycsapat diadalmas útjának egyik …

Magyar foci

Harminc millió forinttal segít magyar válogatott és a Magyar Labdarúgó Szövetség

2020.03.27. 15:50
A hírt Szalai Ádám jelentette be hivatalos Facebook oldalán.

Külföldi foci

Labdarúgás: a FIFA az idény végéig kitolja a lejáró szerződéseket – sajtóhír

2020.03.26. 16:45
A labdarúgók és a sportágban dolgozó edzők június végén lejáró szerződését az elcsúsztatott szezon végéig ki kell tolni …