Labdarúgás: 40 éve hunyt el Kocsis Sándor, minden idők egyik legjobb magyar játékosa

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

1979-ben ezen a napon hunyt el Kocsis Sándor, a Ferencváros, a Budapest Honvéd, a Barcelona és a magyar válogatott csatára. Cikkünkben a legendás játékosra emlékezünk. 

Fotó: 9.kerulet.ittlakunk.hu

Minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója 1929. szeptember 21-én született Budapesten. Pályafutását a Kőbányai TC-ben kezdte, majd kedvenc csapatához a Ferencvároshoz igazolt. Nem volt még 17 éves, amikor bemutatkozhatott a zöld-fehéreknél és hamar meghatározó játékossá vált. 1949-ben 33 gólt szerezve vállalt szerepet klubja bajnoki címében, majd egy évvel később 30 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját. 

Ekkor már meghatározó alakja volt a magyar válogatottnak is: nemzeti színekben egy Románia elleni mérkőzésen debütált két góllal. 

Feltehetőleg soha nem igazolhatott volna el az FTC-ből, de pártutasításra 1950-ben a Budapest Honvédhoz szerződött. A kor legjobb magyar csapatával összesen négy alkalommal nyerte meg a bajnokságot, 1951-ben, 1952-ben és 1954-ben pedig ő lett az élvonal gólkirálya. A középső szezonjában 29 mérkőzésen összesen 49 gólt szerzett. 

Elképesztő fejjátékát a válogatottban is kamatoztatta, természetesen az ígéretes debütálást követően is alapember maradt az évekig verhetetlen Aranycsapatban. Az olimpiai győzelemből összesen hat góllal vette ki a részét, de ott volt az Európa-kupát 1953-ban megnyerő gárdában és a 6:3-as angol-magyar mérkőzésen is. 

Világhírre az 1954-es világbajnokságon tett szert: Dél-Korea ellen négy gólt szerzett, mesterhármast ért el az NSZK ellen, második találatával eldöntötte a brazilok elleni negyeddöntőt, míg az Uruguay elleni elődöntő hosszabbításában kétszer is megvillant. 11 találatával ő lett a torna gólkirálya, csak Just Fontaine (1953) szerzett nála több gólt egy világbajnokságon. Egyedül a döntőben nem talált be, a berni vereséget haláláig tarumaként érte meg. 

A "Kocka" becenevű csatár 68 mérkőzésen lépett pályára a magyar válogatottban 1948 és 1956 között, ezeken a találkozókon 75 alkalommal volt eredményes. 

1956-ban a forradalmat követően nem tért haza a Budapest Honvéd túrájáról és Svájcban telepedett le. Kétéves eltiltása után Zürichben futballozott, majd Kubala László invitálására Czibor Zoltán társaságában a Barcelonához igazolt. 

Fotó: fcbarcelona.com

Már első szezonjában is látszott, hogy a passzivitás miatt nem kopott meg a tehetsége, 10 alkalommal kapott lehetőséget, amelyeken 15 gólt szerzett. Bár igazán alapemberré nem tudott válni a katalán sztárcsapatban, de így is több mint 100 góllal örvendeztette meg a barcelonai szurkolókat. 1959-ben és 1960-ban spanyol bajnokságot, országos kupát és Vásárvárosok Kupáját nyert csapatával. A profi futballtól végül 1965-ben vonult vissza. 

Edzőként szerepet kapott a barcelonai csapat stábjában is, valamint irányította a Herculest is. Hiába övezte azonban tisztelet, és vezetett egy sikeres éttermet, visszavonulása után a játék hiányában az egykor életművészként jellemzett támadó mély depresszióba süllyedt. 

Élete utolsó évtizedét tragédiák jellemezték: gyomorrákkal és leukémiával küzdött egyszerre, egy baleset következtében amputálni kellett egyik lábát, ráadásul Budapestre is csak akkor térhetett haza, amikor édesanyja elhunyt. 1979. július 22-én, alig néhány héttel az 50. születésnapja előtt holtan találták a barcelonai kórház udvarán. Halálának körülményei máig tisztázatlanok, a közvélekedés szerint kiugrott a harmadik emeletről, ám sokak szerint az sem elképzelhetetlen, hogy baleset történt. Halála előtt arról beszélt családjának, hogy meg akarják ölni, ám felesége ezt inkább férje erős hallucinációinak tudta be. 

Földi maradványai csak 2012. szeptember 21-én térhettek haza Magyarországra. 83. születésnapján a  Szent István-bazilika kriptájában temették újra Kocsis Sándort, minden idők egyik leggólerősebb csatárát. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/49965/pics/lead_800x600.jpg
Aranycsapat,Kocsis Sándor,Magyar labdarúgás

További cikkek

Magyar foci

Labdarúgó NB I: a Ferencváros 15 milliót adományoz kórházaknak

2020.03.19. 15:25
Gulácsi Péter jó példája szerencsére ragadós. A Ferencváros a hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy 15 millió forinttal támogatja a Szent László és …

Magyar foci

NB I: Giuseppe Sannino távozik Kispestről, Pisont István a kispadon

2020.03.19. 12:55
A Budapest Honvéd FC közös megegyezéssel szerződést bontott az olasz szakemberrel és stábjával.

Magyar foci

Marco Rossi: a szurkolók megérdemelnének egy sikeres válogatottat

2020.03.19. 10:40
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a hazai szurkolók "mindenképp megérdemelnének egy sikeres nemzeti tizenegyet, és mi …

Magyar foci

Labdarúgás: Gulácsi Péter nagy összegben jótékonykodott

2020.03.18. 16:20
A magyar válogatott és az RB Leipzig kapusa 5 millió forinttal támogatta a Szent László Kórház Infektológiai és Intenzív osztályának alapítványát.

Magyar foci

Kislányaival közösen üzent a Budapest Honvéd olasz játékosa

2020.03.17. 19:40
Davide Lanzafame a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben kislányaival együtt üzent az embereknek.

Magyar foci

Labdarúgás: a koronavírus-járvány miatt elmarad a Puskás-Suzuki-kupa is

2020.03.17. 14:35
A felcsúti torna is elmarad a koronavírus-járvány miatt, közölte hivatalos oldalán a Puskás Akadémia.

Magyar foci

BREAKING: felfüggesztették az NB I-et

2020.03.16. 13:55
A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöksége a hatóságok döntésével összhangban azonnali hatállyal felfüggeszti a szervezet valamennyi versenyprogramját és képzési eseményét is.

Magyar foci

NB I: már a klubok is a halasztás mellett vannak - sajtóhír

2020.03.16. 12:35
A Nemzeti Sport honlapjának értesülései szerint a magyar élvonalbeli labdarúgóklubok közös e-mailben jelezték az MLSZ felé, hogy el szeretnék halasztani a bajnokság …

Magyar foci

Labdarúgás: a HLSZ a bajnokságok felfüggesztését várja az MLSZ-től

2020.03.15. 23:00
A Hazai Labdarúgók Szövetsége két nyílt levelet is eljuttatott a Magyar Labdarúgó Szövetséghez, amelyben arra kérik a magyar szövetséget, hogy azonnali …

Magyar foci

Labdarúgás : szigorú intézkedések a Ferencvárosnál

2020.03.15. 17:45
Szigorú intézkedéseket vezetett be a Ferencvárosi Torna Club a holnapi naptól. Hétfőtől csak a klub 60 év alatti sportolói, sportszakemberei, sportvezetői és az FTC munkavállalói …