Öttusa: elsődleges cél az olimpiai kvóta, de fontos az éremszerzés is

MTI

Érem- és ezzel együtt olimpiai kvótaszerzés a cél a férfiaknál és a nőknél is a kedden kezdődő angliai öttusa Európa-bajnokságon, Bath-ban.

Fotó: MTI

"Azzal lennék boldog, ha érmeket nyernénk, egyéniben és csapatban is, és ha ez összejönne, meglenne az olimpiai kvóta is" - mondta az MTI érdeklődésére Martinek János szövetségi kapitány, utalva arra, hogy a hagyományos versenyben nyolc öttusázó tokiói kvalifikációt biztosíthat magának.

A szakvezető kitért rá, hogy a Londonban olimpiai bronzérmes Marosi Ádámnak a párizsi edzőtáborozás során "kicsit megfájdult" a lába, de szerinte így is 95 százalékos a felkészültsége. Az ősz óta két bokaműtéten átesett Demeter Bence, valamint Regős Gergely nagyon jó állapotban van, az egyéniben két éve vb-második Kasza Róbert pedig "mostanra érte utol magát" azután, hogy a tavalyi évet sérülés miatt kihagyta és az ideiben is alig versenyzett. 

"Ha most még nem is százszázalékos az állapota, a budapesti világbajnokságra teljesen rendben lehet" - tette hozzá.

Martinek váltóban fiatalokat szerepeltet, velük szemben a tisztes helytállás az elvárás.

Kállai Ákos, a női válogatott szakvezetője azzal lenne igazán elégedett, ha az egyik magyar versenyző dobogóra állhatna, és ezzel egyben meglenne a kvóta is.

"Az elsődleges cél persze a kvótaszerzés" - utalt arra, hogy az olimpiai részvételi jog kivívása akkor is pozitív lenne, ha kicsit hátrébb végezve biztosítaná magának valamelyik versenyző.

Hozzátette ugyanakkor, hogy jövőre az olimpián nemcsak részt szeretnének venni, hanem ott jó eredményt is remélnek.

"Ehhez viszont az addigi versenyeken oda kell érni az élcsoportba, versenyben kell lenni az első hat helyért" - hangsúlyozta.

Az összeállításra utalva megjegyezte, a váltóban induló fiataloknak elsősorban tapasztalatszerzést, versenyzési lehetőséget jelent az Eb, de bennük van egy jobb helyezés is.

"Elsősorban azért, mert a topversenyzők az egyénire készülnek, nem biztos, hogy tolongani fognak a váltókért" - indokolta álláspontját.

A hagyományos versenyre visszatérve emlékeztetett rá, hogy Alekszejev Tamara múlt hétfői kézközépcsonttörése miatt kikerült a csapatból, így elsősorban a 2016-os világbajnok Kovács Saroltától és - a májusban lábműtéten átesett - 2013-ban Európa-bajnok Földházi Zsófiától várható, hogy harcban lesz a kvótáért, de mivel Gulyás Michelle és Guzi Blanka erős a fizikai számokban, ha kijön nekik a vívás, az ő jó szereplésük sem elképzelhetetlen.

"Nem zárom ki, hogy a fiatalok kellemes meglepetést okoznak" - tette hozzá.

Utalt arra, hogy az elmúlt két év világversenyein elért eredmények alapján reális elvárás, hogy valamelyik magyar kvótát érő helyen végezzen.

A magyar csapat:

férfiak
hagyományos verseny
: Marosi Ádám, Demeter Bence, Kasza Róbert, Regős Gergely
váltó: Málits István, Bereczki Richárd

nők
hagyományos verseny: Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Gulyás Michelle, Guzi Blanka
váltó: Barta Luca, Réti Kamilla

vegyes váltó: Simon Sarolta, Szabó Illés

A program:

kedd - vegyes váltó 
szerda - férfi és női váltó 
csütörtök - férfi hagyományos verseny, selejtező
péntek - női hagyományos verseny, selejtező 
szombat - férfi hagyományos verseny, döntő 
vasárnap - női hagyományos verseny, döntő

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50165/pics/lead_800x600.jpg
öttusa,Földházi Zsófia,Kasza Róbert,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Elhunyt Tass Olga, olimpiai bajnok tornász

2020.07.11. 11:20
91 éves korában elhunyt az 1956-os olimpián aranyérmet nyerő Tass Olga, közölte hivatalos oldalán a Magyar Olimpiai Bizottság.

Egyéni sportok

Tokió 2020: a japánok segítenek a sportolóknak beutazni az országba

2020.07.09. 11:15
A japán kormány fontolóra veszi annak lehetőségét, hogy a jövőre halasztott tokiói olimpiára és paralimpiára utazó sportolók esetében enyhítsen az …

Egyéni sportok

Öttusa: nem rendezik meg a székesfehérvári Európa-bajnokságot

2020.07.07. 20:30
Az eredetileg június-július fordulójára tervezett eseményre végül nem kerül sor, miután az európai szövetség nem tűzött ki új időpontot rá, hanem törölte azt.

Egyéni sportok

Öttusa: megfertőződött a háromszoros Európa-bajnoki érmes Lebegyeva

2020.06.30. 16:55
Kénytelen későbbre halasztani a felkészülését az orosz Szvetlana Lebegyeva, az öttusázók háromszoros Európa-bajnoki érmese, mivel megfertőzte a …

Egyéni sportok

Öttusa: törölték a győri masters világbajnokságot

2020.06.25. 11:50
A Nemzetközi Öttusa-szövetség végrehajtó bizottsága törölte a szeptemberre kiírt győri öttusa masters világbajnokságot.

Egyéni sportok

Továbbra is Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

2020.06.20. 14:40
Az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet szombaton megtartott tisztújító közgyűlését követően.

Egyéni sportok

Kajak-kenu:az olimpiai bajnok Szabó Gabriella visszavonul

2020.06.18. 11:45
A mai napon bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, aki döntését a tokiói olimpia elhalasztásával indokolta.

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok

2020.06.17. 18:40
Néhány nappal a 85. születésnapja előtt elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb vízilabdázója.

Egyéni sportok

MOB: Kulcsár Krisztián az egyetlen elnökjelölt

2020.06.10. 17:10
A Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint a szervezet tíz elnökségi posztjára összesen tizenhatan pályáztak. Az egyetlen elnökjelölt Kulcsár Krisztián.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Martinek János igazi olimpiai specialista volt

2020.06.08. 15:40
1988-ban Szöulban nagy meglepetésre Martinek János megnyerte az öttusázók egyéni küzdelmeit, valamint Mizsér Attila és Fábián László társaként csapatban is …