Szabó Szebasztian: „Magyar vagyok!”

sportfaktor.hu

A mindössze 23 éves, vajdasági származású, Szabó Szebasztián egy pillanat alatt robbant be a köztudatba, és kezdte el erősíteni a magyar úszóválogatottat, ezáltal a világ úszóklasszisainak sorát. Pályafutása már viszonylag korán, hétévesen kezdetét vette. Ekkor látogatott ugyanis először le a zentai uszodába. Minek köszönhetően ma Európa-bajnoki bronzérmes szerb-magyar úszóként emlegetjük.

Mikor és miért kezdett el úszni?

1996-ban, Frankfurtban születtem, és mindössze egyéves voltam, amikor a szüleimmel édesapám szülővárosába, Zentára költöztünk. Itt kezdtem el úszni. Hétévesen mentem le először az uszodába, kizárólag fürdőzés és barátkozás céljából. Ám a közeg, ami ott fogadott, egy az egyben magába szippantott. Ezt követően aztán rendszeresen részt vettem az úszóedzéseken, és egyre inkább azt éreztem, hogy ez az a sportág, amiben jó vagyok. Ez volt, ami először versenyzésre ösztönzött.

Szabó Szebasztián: egyértelmű volt, hogy magyar színekben kívánok versenyezni, hiszen én is magyar vagyok
Kvangdzsu, 2019. július 21.
Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én.
MTI/Kovács Tamás

Mikor kristályosodott ki, hogy mindez nem csupán egyfajta hobbi lesz?

Tizennégy évesen felhagytam az úszással, és vízilabdázni kezdtem. Ám rövid időn belül kiderült, hogy mindez nem ad akkora örömet és sikerélményt, mint az úszás. Így aztán 18 évesen visszatértem ahhoz, és gyors ütemben azon dolgoztam, hogy mielőbb a tőlem telhető és a lehetőségekhez mért legmagasabb szintre jussak. Középiskolai tanulmányaim befejeztével Újvidékre költöztem, ahol két-három éven át a Vajdasági Úszóklubbot erősítettem. 2017-ben aztán megszületett a munkám első gyümölcse, ami egy ezüstérem volt az 50 méteres pillangóúszás versenyszámában a koppenhágai Európa-bajnokságon. Ezt követően pedig ugyanebben a versenyszámban a Open de France elnevezésű versenyen is hasonlóan jól teljesítettem. Az igazi áttörést mégis azt hiszem, hogy Győri Úszó Sportegyesülethez való leigazolás hozta meg, ezen év elején. Rengeteget köszönhetek ugyan a zentai úszóklubnak és az újvidékinek is, mégis a leggyorsabb és a legkiemelkedőbb fejlődést a Győrhöz való csatlakozás eredményezte. Talán ez volt, ami egyértelművé tette a számomra, hogy ez nem csupán csak egy hobbi. Ez kőkemény munka. Márpedig én ha valamibe belekezdek, akkor azt addig csinálom, még ki nem hozom belőle a maximumot.

Szabó Szebasztián: egyértelmű volt, hogy magyar színekben kívánok versenyezni, hiszen én is magyar vagyok 1
Kvangdzsu, 2019. július 21.
Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én.
MTI/Kovács Tamás

Mit jelent önnek immár kettős állampolgárként Magyarországot képviselni, magyar színekben versenyezni?

Édesapám magyar, édesanyám horvát. A város, ahol felnőttem, 85 százalékban magyar ajkúakból tevődik össze, ennek apropójaként tehát a magyar nyelv soha sem okozott gondot. Ugyanannyira érzem magaménak, mint a szerbet. Sőt, igazából nem is volt kérdés, hogy egy napon majd magyar színekben úszok, és az anyaországot képviselem. Ugyanis a lehetőségeim ezen hivatásban Magyarországon sokkal szélesebb körűek, mintsem odahaza a Vajdaságban vagy Szerbiában. Ez az, ami motivál: a lehetőségek, a siker és az, hogy jó úszó váljon belőlem. Ehhez pedig esetemben minden adott. Van egy remek edzőm, akit Petrov Ivánnak hívnak, és egy csodás csapat áll a hátam mögött, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy elérjem a célom.

Milyen érzés a világklasszisok mellett a dobogón állni?

Őszintén? Szuper érzés! Viszont a medencében versenyezni ellenük talán egy kicsivel felemelőbb.

Szabó Szebasztián: egyértelmű volt, hogy magyar színekben kívánok versenyezni, hiszen én is magyar vagyok 2

Mely eredményére a legbüszkébb, és milyen célok állnak ön előtt?

Azt hiszem, az idei év elején megrendezett debreceni magyar országos bajnokságon úszott 100 méter pillangómra vagyok a legbüszkébb, 51,34 másodperces idővel úsztam meg ott az olimpiai szintidőt. Ezen az időn egyébként még sokat lehet javítani, így aztán bátran sorolom ezt is a rövid távú céljaim közé, amellett, hogy a következő év nagyon fontos és meghatározó esztendő ehet az álmok megvalósítása szempontjából. Készülök ugyanis az Európa-bajnokságra, amelyet Budapesten rendeznek meg, illetve a tokiói olimpián is meg szeretném magam mérettetni. Emellett nagy öröm a számomra az is, hogy 50 méter pillangón 22.99-es idővel magyar csúcstartóvá váltam, illetve, hogy ugyanebben a számban Kvangdzsuban a vb-n néhány héttel ezelőtt megtartottam ezt a címet, 22.90-es idővel.

Pósa Tamara / promenad.hu

Címkék: Úszás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50259/pics/lead_800x600.jpg
Úszás

További cikkek

Egyéni sportok

Úszó-vk: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzet Szingapúrban

2019.08.17. 15:25
Hosszú Katinka ma is aranyérmet szerzett a Szingapúrban rendezett világkupa-versenyen. A magyar küldöttségből Jakabos Zsuzsanna kettő, Szabó Szebasztián egy …

Egyéni sportok

Úszás: újabb magyar érmek a világkupa szingapúri állomásán

2019.08.16. 17:30
Összesen öt éremmel zárták az úszó világkupa szingapúri állomásának második napját a magyar úszók, köztük két aranyéremmel.

Egyéni sportok

Úszó-vk: Hosszú arany-, Jakabos és Szabó ezüstérmes a szingapúri nyitónapon

2019.08.15. 18:25
Hosszú Katinka arany-, míg Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián ezüstérmes lett az úszó világkupa-sorozat szingapúri állomásának …

Egyéni sportok

Úszás: Kenderesi Tamás köszöni, jól van

2019.08.11. 12:20
Hazatért Dél-Koreából a zaklatással vádolt olimpiai bronzérmes, sőt már a térdműtéten is túlesett.

Egyéni sportok

Úszó-vk: Hosszú Katinka és Szabó Szebasztián is aranyérmes

2019.08.10. 16:15
Négy érmet, közte két aranyat szereztek a magyar úszók a világkupa-sorozat csinani állomásának utolsó napján.

Egyéni sportok

Úszás: Hosszú Katinka óriási fölénnyel győzött a világkupában

2019.08.09. 14:25
Kettős magyar győzelmet hozott a 400 méteres női vegyesúszás a kínai Csinanban rendezett világkupa-versenyen, miután Hosszú Katinka nagy fölénnyel …

Egyéni sportok

Úszás: a világkupán is magyar siker női 200 méter pillangón

2019.08.08. 16:55
Hosszú Katinka nyerte az úszó világkupa-sorozat csinani állomásán a női 200 méter pillangó számát, míg a második helyen Jakabos Zsuzsanna csapott a célba.

Egyéni sportok

Úszás: nem fogadták el Gyárfás Tamás lemondását

2019.08.06. 12:45
A magyar sportvezető az őt ért vádak után beadta lemondását a FINA-nál és a LEN-nél lévő tisztségeiről, azonban egyik szervezet sem fogadta el azt, számolt be róla a Magyar Nemzet.

Egyéni sportok

Úszó-vk: Hosszú Katinka aranyérmes 200 vegyesen

2019.08.04. 13:10
Mindössze két századmásodperccel sikerült behúznia a 200 vegyes számát az úszó-világkupán a magyar úszónőnek.

Egyéni sportok

Úszás: Hosszú Katinka kiváló idővel nyert Tokióban

2019.08.03. 11:35
Hosszú Katinka nagyszerű időeredménnyel nyerte meg második aranyérmét a Tokióban rendezett világkupa-versenyen, miután aranyérmes lett 400 méteres vegyesúszásban.