Szabó Szebasztian: „Magyar vagyok!”

sportfaktor.hu

A mindössze 23 éves, vajdasági származású, Szabó Szebasztián egy pillanat alatt robbant be a köztudatba, és kezdte el erősíteni a magyar úszóválogatottat, ezáltal a világ úszóklasszisainak sorát. Pályafutása már viszonylag korán, hétévesen kezdetét vette. Ekkor látogatott ugyanis először le a zentai uszodába. Minek köszönhetően ma Európa-bajnoki bronzérmes szerb-magyar úszóként emlegetjük.

Mikor és miért kezdett el úszni?

1996-ban, Frankfurtban születtem, és mindössze egyéves voltam, amikor a szüleimmel édesapám szülővárosába, Zentára költöztünk. Itt kezdtem el úszni. Hétévesen mentem le először az uszodába, kizárólag fürdőzés és barátkozás céljából. Ám a közeg, ami ott fogadott, egy az egyben magába szippantott. Ezt követően aztán rendszeresen részt vettem az úszóedzéseken, és egyre inkább azt éreztem, hogy ez az a sportág, amiben jó vagyok. Ez volt, ami először versenyzésre ösztönzött.

Szabó Szebasztián: egyértelmű volt, hogy magyar színekben kívánok versenyezni, hiszen én is magyar vagyok
Kvangdzsu, 2019. július 21.
Szabó Szebasztián a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én.
MTI/Kovács Tamás

Mikor kristályosodott ki, hogy mindez nem csupán egyfajta hobbi lesz?

Tizennégy évesen felhagytam az úszással, és vízilabdázni kezdtem. Ám rövid időn belül kiderült, hogy mindez nem ad akkora örömet és sikerélményt, mint az úszás. Így aztán 18 évesen visszatértem ahhoz, és gyors ütemben azon dolgoztam, hogy mielőbb a tőlem telhető és a lehetőségekhez mért legmagasabb szintre jussak. Középiskolai tanulmányaim befejeztével Újvidékre költöztem, ahol két-három éven át a Vajdasági Úszóklubbot erősítettem. 2017-ben aztán megszületett a munkám első gyümölcse, ami egy ezüstérem volt az 50 méteres pillangóúszás versenyszámában a koppenhágai Európa-bajnokságon. Ezt követően pedig ugyanebben a versenyszámban a Open de France elnevezésű versenyen is hasonlóan jól teljesítettem. Az igazi áttörést mégis azt hiszem, hogy Győri Úszó Sportegyesülethez való leigazolás hozta meg, ezen év elején. Rengeteget köszönhetek ugyan a zentai úszóklubnak és az újvidékinek is, mégis a leggyorsabb és a legkiemelkedőbb fejlődést a Győrhöz való csatlakozás eredményezte. Talán ez volt, ami egyértelművé tette a számomra, hogy ez nem csupán csak egy hobbi. Ez kőkemény munka. Márpedig én ha valamibe belekezdek, akkor azt addig csinálom, még ki nem hozom belőle a maximumot.

Szabó Szebasztián: egyértelmű volt, hogy magyar színekben kívánok versenyezni, hiszen én is magyar vagyok 1
Kvangdzsu, 2019. július 21.
Szabó Szebasztián rajtol a férfi 50 méteres pillangóúszás elődöntőjében a 18. vizes világbajnokságon a dél-koreai Kvangdzsuban 2019. július 21-én.
MTI/Kovács Tamás

Mit jelent önnek immár kettős állampolgárként Magyarországot képviselni, magyar színekben versenyezni?

Édesapám magyar, édesanyám horvát. A város, ahol felnőttem, 85 százalékban magyar ajkúakból tevődik össze, ennek apropójaként tehát a magyar nyelv soha sem okozott gondot. Ugyanannyira érzem magaménak, mint a szerbet. Sőt, igazából nem is volt kérdés, hogy egy napon majd magyar színekben úszok, és az anyaországot képviselem. Ugyanis a lehetőségeim ezen hivatásban Magyarországon sokkal szélesebb körűek, mintsem odahaza a Vajdaságban vagy Szerbiában. Ez az, ami motivál: a lehetőségek, a siker és az, hogy jó úszó váljon belőlem. Ehhez pedig esetemben minden adott. Van egy remek edzőm, akit Petrov Ivánnak hívnak, és egy csodás csapat áll a hátam mögött, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy elérjem a célom.

Milyen érzés a világklasszisok mellett a dobogón állni?

Őszintén? Szuper érzés! Viszont a medencében versenyezni ellenük talán egy kicsivel felemelőbb.

Szabó Szebasztián: egyértelmű volt, hogy magyar színekben kívánok versenyezni, hiszen én is magyar vagyok 2

Mely eredményére a legbüszkébb, és milyen célok állnak ön előtt?

Azt hiszem, az idei év elején megrendezett debreceni magyar országos bajnokságon úszott 100 méter pillangómra vagyok a legbüszkébb, 51,34 másodperces idővel úsztam meg ott az olimpiai szintidőt. Ezen az időn egyébként még sokat lehet javítani, így aztán bátran sorolom ezt is a rövid távú céljaim közé, amellett, hogy a következő év nagyon fontos és meghatározó esztendő ehet az álmok megvalósítása szempontjából. Készülök ugyanis az Európa-bajnokságra, amelyet Budapesten rendeznek meg, illetve a tokiói olimpián is meg szeretném magam mérettetni. Emellett nagy öröm a számomra az is, hogy 50 méter pillangón 22.99-es idővel magyar csúcstartóvá váltam, illetve, hogy ugyanebben a számban Kvangdzsuban a vb-n néhány héttel ezelőtt megtartottam ezt a címet, 22.90-es idővel.

Pósa Tamara / promenad.hu

Címkék: Úszás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50259/pics/lead_800x600.jpg
Úszás

További cikkek

Egyéni sportok

Úszó-vk: Hosszú Katinka egyetlen aranyra egy mérföldkőtől

2019.10.13. 20:45
Hosszú Katinka aranyérmes lett a berlini világkupa-versenyen 200 méter vegyesen és így már 299. világkupa-aranyérmet szerzett karrierje során.

Egyéni sportok

Úszó-vk: Hosszú Katinka és Milák Kristóf is újabb aranyat nyert Berlinben

2019.10.12. 20:05
Akárcsak pénteken, Hosszú Katinka és Milák Kristóf ma is nyert egy-egy aranyérmet a világkupa-sorozat berlini állomásán.

Egyéni sportok

Úszás: eltiltották az amerikai olimpiai bajnok Conor Dwyert

2019.10.12. 13:30
Az amerikai úszót miután bejelentette visszavonulását 20 hónapra tiltották el doppingolás vétsége miatt.

Egyéni sportok

Úszás: Hosszú Katinkánál nincs jobb tanítvány

2019.10.08. 17:45
A Duna Arénában rendezett úszó Világkupa-versenyen Hosszú Katinka talán először pályafutása során nem a világnak, hanem a volt férjének akarta megmutatni, hogy nincs nála jobb.

Egyéni sportok

Úszó-vk: négy győzelem és egy tucat magyar érem a zárónapon

2019.10.06. 20:25
Tizenkét érmet, közte négy aranyérmet szereztek a magyar úszók a budapesti Duna Arénában rendezett világkupa-versenyen.

Egyéni sportok

Úszó vk: Hosszú Katinka újabb sikere

2019.10.05. 20:15
Hosszú Katinka 400 méter vegyesen fölényes győzelmet aratott az úszók világkupa-sorozatának budapesti állomásán, a szombati versenynapon.

Egyéni sportok

Hivatalos: Shane Tusup lett Szilágyi Liliána edzője

2019.10.05. 10:45
Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes úszó a jövőben Shane Tusup szakmai irányításával készül.

Egyéni sportok

Úszó világkupa: Hosszú Katinka és Milák Kristóf is aranyérmet szerzett a Duna Arénában

2019.10.04. 18:45
Öt magyar indulója is volt a női 200 méteres pillangóúszásnak, ahol végül Hosszú Katinka nyert, 100 méter férfi …

Csapatsportok

Bőséges a pénteki sportprogram a televízióban

2019.10.04. 07:30
Úszó világkupa, atlétikai világbajnokság, női- és férfi labdarúgás, motorsport, tenisz, kerékpár, kosárlabda és jégkorong is lesz ma a képernyőn.

Egyéni sportok

Úszó világkupa: a Duna Arénán a világ szeme

2019.10.03. 13:20
A péntektől vasárnapig tartó világkupaversennyel a Duna Arénában megkezdődik az úszók nagy őszi menetelése. Hosszú Katinka örül a nagymedencének.