Nem elégedettek, de nem is elégedetlenek az öttusa válogatott kapitányai

MTI

A hagyományos versenyben nem sikerült az éremszerzés, de összejött a tervezett egy-egy olimpiai kvóta az angliai öttusa Európa-bajnokságon, ez utóbbi miatt lehetett mindkét szövetségi kapitány - némi hiányérzettel - elégedett.

Demeter Bencének megvan az olimpiai kvóta. (Fotó: Magyar Öttusa Szövetség

A két kvótával a csapat elérte az előzetesen kitűzött célt, de titkon azért mégis többen reménykedett Martinek János és Kállai Ákos.

"Csapatban ötödikek lettek a fiúk, egyéniben pedig csak Demeter Bence nyújtott olyan teljesítményt, amivel kvótát tudott szerezni"

- emlékeztetett rá Martinek János, a férfiak szakvezetője.

"Itt nem is számolhattam volna több kvótával, hiszen országonként csak egyet osztottak"

- tette hozzá, majd rátért a szeptemberi budapesti világbajnokságra, melyen a mezőny három tokiói kvalifikációért küzdhet.

"A mostani teljesítményt nézve azt gondolom, hogy a vn-n nem fog sikerülni kvótát szerezni, de inkább tévedjek. A jövő évi ranglistáról viszont szerintem kettőt-hármat még biztosan be tudunk majd gyűjteni. Aztán majd kiderül, ki lesz az, aki az olimpián képviselheti a magyar színeket"

- mondta, hozzátéve, már leírta a válogatási elveket, kijelölt versenyeken nyújtott teljesítmények alapján alakul majd ki egy rangsor.

"Szeretném objektíven eldönteni, hogy ki indul az olimpián. Az idei magyar világkupa, az Európa- és a világbajnokság, a jövő évi magyar világkupa és a világbajnokság számít bele az összesítésbe"

- sorolta. Az Eb-teljesítményekre rátérve kiemelte, hogy a vívás és a kombinált versenyszám a legfontosabb, és előbbiben "eklektikus volt a társaság".

"Marosi Ádám nagyon nehezen tudott kizökkenni a rossz kezdésből, és igazából nem is tudott föltámadni annyira, hogy harcba szálljon az érmekért. Kasza Robert nagyon jól kezdett, szinte verhetetlennek tűnt, de a felénél volt egy 0-8-as sorozata, ami ráült a végeredményére is. Regős Gergely pedig még csak másodéves felnőtt, neki kell még a rutin"

- elemezte a versenyt.

"Még azt láttam, hogy lovaglásban most követtünk el elég sok hibát, olyan hibákat, melyeket a magyarok nem nagyon szoktak. Súlyos pontokat hullajtottunk el, ami a kombinált versenyszámra hátrányt jelentett. Ott viszont abszolút helytálltak a fiúk, és azt gondolom, hogy becsületesen végigcsinálták a versenyt"

- vélekedett. Martinek János sajnálja, hogy a keddi nyitónapon a vegyesváltó úszásában rossz váltásra hivatkozva kizárták a magyar párost.

"Kikockáztam a felvételt, lehetett látni, hogy nagyon elkapták a váltást, de nem volt szabálytalan. Tehát ott egy rossz döntés miatt kerültünk olyan helyzetbe, hogy nem tudtunk már az érmekért harcolni. Az viszont meglepetés volt számomra, amit a férfi váltóban nyújtott a magyar páros, Málits István és Bereczki Richárd. Nagyon jól vívtak, a kombinált számban pedig a hetedik helyről fölfutottak a harmadikra. Azt gondolom, hogy ez egy szenzációs eredmény a részükről"

- összegzett.

Kállai Ákos, a női válogatott kapitánya emlékeztetett rá, hogy eredetileg olyan csapata volt, melyből "nem egyszer, akár ketten is pontszerző helyen végeztek világversenyen az elmúlt két évben". Csakhogy ebből kiesett Alekszejev Tamara, aki kézközépcsont-törés miatt nem vehetett részt az Eb-n, majd pedig a májusban lábműtéten átesett Földházi Zsófia, aki nem volt megfelelő állapotban és nem tudott bejutni a döntőbe. Így rizikós volt a hagyományos verseny döntője, mert a két fiatal, Gulyás Michelle és Guzi Blanka mellett egyedüli tapasztalt versenyzőként Kovács Sarolta volt ott.

"Az ő rutinját tekintve, úgy indultunk neki a versenynek, hogy kvótát kell szereznie. Ha így vesszük, akkor az alapcélt teljesítette. Az én fejemben Saci úgy van benne az elmúlt év eredményeit figyelembe véve, hogy képes dobogóra állni. Ha innen közelítem meg a kérdést, nem nagy dolog neki megcsinálni a kvótát. Csak sajnos a nap folyamán úgy alakultak az események, hogy néha úgy volt, akár dobogóért is futhat, aztán ezek a lehetőségek mindig el-elcsúsztak"

- elevenítette fel a vasárnapi versenyt.

Utalt a vívásban elhullajtott egy két pontra, meg a vártnál gyengébbre sikerült lovaglásra.

"Ezek miatt gyakorlatilag olyan helyzetbe került, hogy nemhogy az éremért nem harcolhatott, hanem a kvótáért is ki-ki helyzetben volt"

- mondta.

A kapitány úgy fogalmazott, hogy a minimumot nagy szívvel végül megcsinálta, és ez a lényeg.

"Innentől kezdve viszont jön az építkezés, mert a cél ki van jelölve, hiszen van kvótája. Az persze más kérdés, hogy hány lánynak lesz még rajta kívül. Ha kijelöli a célt, hogy mit akar futni, és azt eléri, akkor attól nem kell tartania, hogy valaki veszélyezteti az ő olimpiai indulását"

- jelezte a kapitány, aki szerint Kovácsnak futásban előre kell lépnie, és ezt mindjárt a verseny után el is mondta neki.

A csapat fiatalabb tagjait dicsérte, ugyanakkor hozzátette, hogy egy felnőtt Eb döntős mezőnye még erős nekik. Úgy vélekedett, hogy a 18 éves Gulyás Michelle "nagyon hasznos versenyt csinált", a húszesztendős Guzi Blanka pedig, aki még csak négy éve öttusázik, "nagyon jól helytállt", noha vívásban és lovaglásban még nem tart ott, ahol a többiek. A szerdán bronzérmes női váltóról, a Barta Luca, Réti Kamilla párosról annyit jegyzett meg, hogy jól teljesítettek csapatként, és bár nem volt nagy a mezőny, "de ettől még a dobogóért mindig meg kell küzdeni".

Az öttusaidény az ugyancsak olimpiai kvalifikációs világbajnoksággal folytatódik, melyet szeptember 2. és 8. között rendeznek Budapesten.

Címkék: öttusa
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50267/pics/lead_800x600.jpg
öttusa

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa Eb: Demeter Bence olimpiai kvótát szerzett

2019.08.10. 21:15
Demeter Bence a 7. helyen végzett a Bath-ban rendezett öttusa Európa-bajnokságon és így kvalifikálta magát a tokiói olimpiára.

Egyéni sportok

Öttusa: három magyar döntős a nőknél

2019.08.09. 20:05
Kovács Sarolta, Gulyás Michelle és Guzi Blanka - jutott be a nők hagyományos versenyének döntőjébe az angliai olimpiai kvalifikációs öttusa Európa-bajnokságon, Bath-ban.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: mind a négy magyar döntős a férfiaknál

2019.08.08. 19:00
Mind a négy magyar sikerrel vette a férfiak csütörtöki selejtezőjét, így Kasza Róbert, Demeter Bence, Regős Gergely és Marosi Ádám is indulhat a szombati döntőben.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: bronzérmet szerzett mindkét magyar váltó!

2019.08.07. 19:50
A Málits István, Bereczki Richárd és a Barta Luca, Réti Kamilla összeállítású magyar váltó egyaránt bronzérmet szerzett az Angliában rendezett öttusa Európa-bajnokságon.

Egyéni sportok

Öttusa vb: nagy lendülette folyik a budapesti verseny előkészítése

2019.08.07. 16:50
A Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) vezetői a hajrához közeledve százszázalékban a szeptemberi, budapesti világbajnokság szervezésére koncentrálnak és csak …

Egyéni sportok

Öttusa Eb: tizedik a magyar páros vegyes váltóban

2019.08.06. 23:00
A tizedik helyen végzett a magyar páros vegyes váltóban az angliai olimpiai kvalifikációs öttusa Európa-bajnokság nyitónapján.

Egyéni sportok

Öttusa-vb: megkezdődött a jegyértékesítés

2019.08.06. 18:10
Elkezdődött a jegyértékesítés a budapesti öttusa-világbajnokságra.

Egyéni sportok

Öttusa: elsődleges cél az olimpiai kvóta, de fontos az éremszerzés is

2019.08.05. 10:30
Érem- és ezzel együtt olimpiai kvótaszerzés a cél a férfiaknál és a nőknél is a kedden kezdődő angliai öttusa Európa-bajnokságon, Bath-ban.

Egyéni sportok

Öttusa Eb: kéztörés miatt nem indul Alekszejev Tamara

2019.07.30. 17:30
Kézközépcsonttörést szenvedett, emiatt nem indulhat a jövő kedden kezdődő angliai öttusa Európa-bajnokságon Alekszejev Tamara.

Egyéni sportok

Öttusa: világbajnok az U17-es női csapat

2019.07.20. 17:50
Világbajnoki címet szerzett a Dobronyi Dorina, Tóth Dorka, Kozma Réka összeállítású magyar női U17-es öttusacsapat Szófiában.