Hegymászás: holtan találták a Fogarasi havasok egyik szakadékában Török Zsoltot

MTI

Holtan találták szombaton a Fogarasi havasok egyik szakadékában Török Zsolt aradi hegymászót - közölte a Digi24 hírtelevízió.

Az Aradon.ro aradi hírportál közlése szerint a 45 éves hegymászó három nappal ezelőtt indult el a Fogarasi-havasokba, hogy megmássza a 2535 méter magas Negoj (Negoiu) csúcsot. Napok óta nem adott életjelt magáról, ezért a családja riasztotta a hatóságokat. A hegyi mentők több csapata és egy helikopter is a keresésére indult szombaton. Testét a Negoj csúcs alatt, egy szakadékban találták meg. 

Adrian David a Szeben megyei hegyi mentők vezetője valószínűnek tartotta, hogy Török Zsolt a Negoj meredek oldalán a mélybe zuhant.

Török Zsolt az egyik legeredményesebb romániai hegymászó volt. Ő vezette 2013-ban azt a romániai expedíciót, amely felvitte a román zászlót a Himalájában a Nanga Parbat 8125 méter magas csúcsára. Máig ez a romániai alpinizmus egyik legnagyobb teljesítménye. 

2015 tavaszán a Mount Everest megmászására készült, amikor az április 25-i nepáli földrengés által előidézett lavina az alaptáborban hagyott sátrát és teljes felszerelését elsodorta, ezért le kellett mondania a csúcs meghódításáról. 

Az általa vezetett romániai csapat tavaly októberben feljutott a Mount Everest szomszédságában álló 7161 méter magas Pumori-csúcsra. A csúcson mínusz 27 fokban, több mint száz kilométer/órás széllökések közepette bontották ki az Erdély és Románia egyesülése centenáriumi jelképével is ellátott román zászlót, melyet a román védelmi minisztériumtól kaptak. 

Ezt követően Mihai Fifor akkori védelmi miniszter, jelenlegi miniszterelnök-helyettes a román védelmi tárca érdemérmét adta át neki Románia jó hírének a terjesztéséért.

Címkék: hegymászás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50329/pics/lead_800x600.jpg
hegymászás

További cikkek

Egyéni sportok

Hegymászás: elindult Varga Csaba a világ 7. legmagasabb csúcsának megmászására

2019.09.07. 17:40
Elindult Nepál fővárosa, Katmandu felé Varga Csaba, a Kalifa Alpin Csapat erdélyi magyar hegymászója, hogy meghódítsa a világ 7. …

Egyéni sportok

Közvetítések: kezdődik a junior úszó-vb

2019.08.20. 07:30
Nemzeti ünnepünkön kevés közvetítést láthatunk a televízióban, ám több is nagyon érdekesnek ígérkezik.

Egyéni sportok

Hegymászás: Suhajda Szilárd felért a K2 csúcsára

2019.07.25. 14:10
Suhajda Szilárd csütörtökön elérte a 8611 méteres K2-t; ezzel ő lett az első magyar hegymászó, akinek sikerült feljutnia a Föld második legmagasabb hegycsúcsára.

Egyéni sportok

Hegymászás: a K2 csúcsára indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd

2019.03.05. 11:25
A Föld második legmagasabb csúcsára, a K2-re indul Klein Dávid és Suhajda Szilárd következő expedíciója, a tervek szerint június 7-én.

Magyar foci

Közvetítések: képernyőn Marco Rossi kapitányi debütálása

2018.09.08. 07:30
A hétvégi "megszokott Nemzetek Ligája, Vuelta, US Open hármas mellett kézilabda, ökölvívás, MotoGP, sőt még hegymászás szerepel a hétvége közvetítései között.

Egyéni sportok

Hegymászás: Klein Dávid és Suhajda Szilárd csúcsmászásra készül

2018.07.13. 18:35
Készül a csúcsmászásra Klein Dávid és Suhajda Szilárd. Amennyiben kedvező marad az időjárás, a magyar hegymászók július 15-én, vasárnap hajnalban …

Egyéni sportok

Hegymászás: elindult a Kancsendzöngára Varga Csaba

2018.04.01. 18:20
Elindult a Kalifa Himalája Expedíció keretében Varga Csaba erdélyi magyar hegymászó, hogy az előzetes tervek szerint május közepén megmássza a Himalája harmadik legmagasabb hegycsúcsát, …

Egyéni sportok

Everest-akció: túl a második akklimatizációs körön

2017.04.28. 13:45
Túl van a második akklimatizációs körön Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászó, akik a Magyar Everest Expedíció keretében készülnek a világ legmagasabb csúcsának …