Kajak-kenu vb: harc az olimpiai kvótákért a megújult Maty-éren

sportfaktor.hu

Szerdától vasárnapig a megújult Maty-éri pálya ad otthont a gyorsasági kajak-kenu világbajnokságnak, amely a sportág képviselői számára az első és legfontosabb kvótaszerzési lehetőséget kínálja a jövő évi tokiói olimpiára.

A viadalra 101 ország csaknem 1100 versenyzője, köztük 56 magyar - az épeknél 44, a parasportolóknál 12 kajakos, illetve kenus - nevezett. A több mint száz résztvevő nemzet és a négy számjegyű versenyzői létszám rekord a viadal történetében.

A jövő évi ötkarikás játékok indulási jogainak hetven százaléka Szegeden kel el, s a magyar szakvezetés többször is hangsúlyozta, hogy ennek megfelelően most inkább a kvóták, mint az érmek száma lesz majd az eredményesség fokmérője. Ezzel együtt 8-10 dobogós helyezés és három-négy arany megszerzését reálisnak tartják a vezetők.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a csapatban kellő potenciál van ahhoz, hogy a kajakosoknál a hat férfi és hat női, a kenusoknál pedig a három plusz három kvótát megszerezze, s ennek érdekében "komoly stratégiai döntéseket" hoztak.

Az egyik az volt, hogy az ötszörös olimpiai bajnok kajakos, Kozák Danuta, valamint világbajnok párostársa, Kárász Anna nem ült be a négyesbe, mivel egy versenyző csak egy indulási jogot gyűjthet az országának. Kozák így 500 méter egyesben és párosban indul majd harcba a címvédésért, míg a szintén címvédő kvartettben Medveczky Erika lesz a vezérevezős, mögötte pedig az ugyancsak rutinos, Rióban ebben a számban olimpiai bajnok Csipes Tamara, továbbá Bodonyi Dóra és a mindössze 19 éves, ifjúsági világbajnok Gazsó Alida Dóra ül majd a hajóban. A negyedik női kajakos ötkarikás számban, 200 méter egyesben Lucz Dóra képviseli a magyar színeket.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa két számban is vízre száll majd a vb-n, 200 és 500 méteren, ezek közül a fontosabb az utóbbi, amely jövőre debütál az olimpiai programban, így két versenyzői kvótát is kínál. A győri duó mindkét számban éremesélyes Szegeden, de ez sokak szerint csak óvatos előrejelzés, mert idei teljesítményüket látva - világkupa- és Európa Játékok-győzelem - akár nyerhetnek is. A másik friss ötkarikás számban, C-1 200 méteren a szegediek ifjú tehetsége, a magyar válogatott legfiatalabb tagja, a 19 esztendős Nagy Bianka száll majd vízre.

A férfi kajakosok csapatösszeállításánál előnyt élvezett az 500-as négyes, így Hüttner Csaba megfogalmazása szerint Tótka Sándor és Birkás Balázs hiába tartozik a világ élvonalába egyesben, nem indulnak ezekben a számokban, hogy - Kuli Istvánnal és Nádas Bencével - maximálisan a négy kvóta megszerzésére összpontosíthassanak. Ami a többi olimpiai számot illeti: K-1 200 méteren a 23 éves Csizmadia Kolos, K-1 1000 méteren a nála egy évvel fiatalabb, friss Európa Játékok-győztes Kopasz Bálint, K-2 1000 méteren pedig a válogatott rangidőse, a 41 éves, háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán és Gál Péter István száll majd harcba a tokiói indulási jogért.

Talán férfi kenuban lesz a legnehezebb a kvótaszerzés, ebben a szakágban mindössze két szám maradt az olimpia műsorán. Ezer méter egyesben a 2008-as pekingi játékokon párosban bronzérmes, tapasztalt Kiss Tamás, 1000 párosban pedig a fiatal Kiss Balázs, Dóri Bence Balázs duó kísérli meg az indulási jog megszerzését.

A négyesek esetében csak Szegeden lesz lehetőség kvótaszerzésre, a többi számban jövőre még lehet indulási jogot gyűjteni.

A világbajnokság immár hagyományosan para-vb is lesz, a 12 fős magyar csapatról Weisz Róbert szövetségi kapitány azt mondta, nagyon erős, így bár számukra is elsősorban a paralimpiai kvóták gyűjtése a lényeg, az éremszerzés is a célok között szerepel.

Szeged 1998, 2006 és 2011 után negyedszer lesz vb-házigazda, s ezúttal modernizált, megújult környezettel várja a versenyzőket és szurkolókat a Maty-ér. A felújított Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központot múlt csütörtökön adták át, a fejlesztés leglátványosabb eleme, hogy a pályát kettéválasztó osztószigetet híd kapcsolja össze a szárazfölddel. A tévéközvetítések kamerái átkerülnek a szigetre, így a korábbi versenyekkel ellentétben nem egy nádas, hanem a több tízezer néző lesz látható a futamok hátterében. A szigeten kerékpárút épült, így az edzők kísérhetik majd tanítványaikat. A déli zárógát környékét feltöltötték, ezzel nagyobb terület állt rendelkezésre a mobil létesítmények kialakítására, ahol helyet kapnak a versenyekre érkező csapatok. Újabb emelettel bővült a céltorony, és teljes egészében befedték a főlelátót, emellett újabb utakat és parkolókat építettek.

Három-három para-döntő mellett szerdán és csütörtökön előcsatározásokat rendeznek a vb-n, a döntőkre pénteken, szombaton és vasárnap kerül sor. Az M4 Sport minden finálét - beleértve a záró 5000 méteres versenyeket is - élőben közvetít.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50386/pics/lead_800x600.png
kajak-kenu,Tokió 2020

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: a szervezőbizottság csökkentené a hivatalos vendégek számát

2020.09.25. 13:35
A jövő év nyarára halasztott tokiói olimpia szervezőbizottsága azt javasolja, hogy 10-15 százalékkal csökkentsék a játékokra érkező …

Csapatsportok

Reggeltől estig nézhetünk sportműsort a tévében

2020.09.25. 07:30
Technikai sportok két- és négy keréken, tenisz, kajak-kenu, kerékpár, sznúker, a nap végén pedig jönnek a labdajátékok, futsal, labdarúgás, kosárlabda és jégkorong a programban.

Egyéni sportok

Tokió 2021: csak negatív teszt után szerepelhet valaki az olimpián

2020.09.23. 16:35
A koronavírus-járvány miatt alkotott biztonsági intézkedések alapján karanténra nem kötelezik majd a külföldről érkezőket, viszont nem csupán a belépés …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: Balla Virág elkapta a koronavírust, nem indul Szegeden

2020.09.23. 10:40
Koronavírus-fertőzés miatt nem indulhat a Szegeden rendezett világkupán az Európa-bajnok kenus Balla Virág.

Egyéni sportok

Tokió 2020 - Bach: a gyorsteszt és a vakcina nem csodafegyver

2020.09.10. 13:25
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke szerint a tesztelés és a koronavírus elleni vakcina nem csodafegyver a jövőre halasztott nyári játékok megrendezését illetően.

Egyéni sportok

Elmarad a győri maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság

2020.09.09. 19:30
Elmarad a győri maratoni kajak-kenu Európa-bajnokság, amelyre október 1. és 4. között került volna sor.

Egyéni sportok

Tokió 2020: bármi áron megtartják a jövő évi játékokat

2020.09.07. 13:55
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke szerint bárhogy is alakuljon a járványhelyzet, mindenképpen megtartják az olimpiát jövő nyáron Tokióban.

Külföldi foci

Nemzetközi kupagyőzteseket avattunk - avagy erről írtunk augusztusban

2020.09.01. 18:10
Valamennyi nemzetközi klubfutballtorna befejeződött, megrendezték az országúti kerékpárosok Európa-bajnokságát, valamint a Forma-1-ben és a MotoGP-ben sem …

Egyéni sportok

Tokió 2020: váratlanul visszavonult a legjobb német női íjász

2020.08.29. 20:15
Váratlanul visszavonult Elena Richter, a németek legjobb női íjásza, aki elmondása szerint nem tudna megfelelően felkészülni a koronavírus-járvány miatt egy évvel …

Egyéni sportok

Kajak-kenu: eltökélten készül hatodik olimpiájára Kammerer Zoltán

2020.08.17. 14:40
A hatodik olimpiájára készülő Kammerer Zoltán kajakos szerint jövőre még jobb párost alkothatnak Varga Ádámmal.