Pankráció: jön az év egyik leglátványosabb magyarországi gálája

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Szombaton este rendezi meg a HCW az idei Utolsó Emberig gáláját. Az esemény során a szervezet övei is terítékre kerülnek, ám az igazi attrakció az a mérkőzés lesz, amely során 25 ember feszül egymásnak. 

Folyamatosan növekszik a Hungarian Championship Wrestling népszerűsége Magyarországon és Európában is. Hazánk egyetlen professzionális birkózószervezetét 2010-ben alapították és mára a kontinens egyik meghatározó szervezetévé vállt. Az elmúlt években olyan sztárok léptek be a HCW-ringjébe, mint a WWE-nél alkalmazott Pete Dunne és Tyler Bate, de birkózott az egyesület gáláján az olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor valamint az olimpiai bajnok Növényi Norbert is kipróbálta magát pankrátorként. 

A HCW célja az volt, hogy a pankrációt meghonosítsa Magyarországon és sikerült is megváltoztatni valamennyire a magyar emberek műfajhoz való hozzáállását. Amíg néhány éve még "kamubunyónak" tartotta a többség a pankrációt, addig mára már több tízezer ember követi a szervezet tevékenységét. A népszerűség növekedésében a gálák minősége is szerepet játszik, az Utolsó emberig pedig az év egyik leginkább várt eseménye lesz. 

Szombaton 18 órától a Madárfészek Ökölvívó Akadémia csarnokában kerül sor az Utolsó emberig elnevezésű gálára. Az érdeklődőknek érdemes már az egy órával korábbi kapunyitásra odaérniük, mivel már korábban is lesz egy felvezetőmérkőzés, amelyet a későbbiekben a Youtube-on is meg lehet tekinteni a HCW Underground-sorozatban. A pankráció hazai népszerűségére jellemző, hogy egy nappal a gála előtt már minden jegy elkelt. 

Fotók: https://www.facebook.com/HCWPankracio

Terítékre kerül a HCW bajnoki öve is, amelyért a regnáló bajnok Makai Renátó és a szervezet első bajnoka Icarus fog összecsapni. A brutális erejű Makai májusban lett a szervezet legjobbja Zafar Ameen legyőzésével, karaktere azóta azonban változásokon esett át. Míg korábban ő volt a nép bajnoka addig mostanra egyre inkább kezd visszaélni azzal, hogy nincs esélye a többieknek ellene. Icarus a kezdetek óta erősíti a HCW-t és idén már egy történelmi tettet véghez vitt, miután ő lett a szervezet első Grand Slam-bajnoka (ez azt jelenti, hogy a főövet, a csapatbajnoki övet és a Revolution-övet is elnyerte már). 

Fontos a történet is a pankrációban és az elmúlt egy-másfél év legfontosabb sztorija a fiatalok hatalomátvétele volt. Justin Wylde generációja vezetőjeként fordult szembe a rutinosabb birkózókkal. Ezen az úton körülbelül kilenc hónapig Maverick a M.A.D oszlopos tagja is. A gyíkemberre hasonlító pankrátor azonban vezetője ellen fordult, és most egymással néznek farkasszemet a Revolution bajnoki övért. Wylde, aki egyszer már elveszítette az övet Icarus ellen, mára teljesen egyedül maradt, így nagy küzdelem elé néznek majd a felek. 

Különösen pikánsnak ígérkezik a csapatbajnoki övért vívott mérkőzés. Nitro és Renegade szeptember óta birtokolják az övet és most újabb nehéz mérkőzés elé néznek a horvát csapat ellen. Deno Babic elhivatottságáról sokat elmond, hogy szinte pénz nélkül költözött ki Angliába, hogy pankrátor lehessen, Jokic pedig az egyik legnépszerűbb birkózó a HCW-ben. A "Falcon" becenevű birkózónak komoly elszámolni valója van a Bastards mindkét tagjával: Renegade-et anno hátba támadta mikor egy csapatot alkottak, Nitroval pedig háromszor is megmérkőzött a szervezet bajnoki övéért (kétszer ő nyert, egyszer a magyar fél). 

Egy másik tag team-meccs is szerepe kap a programban, a Dicsőség Napján már szerepet kapó osztrák Team Turbulence a M.A.D ellen mérkőzik. Az extravagáns magyar csapat most szokatlan összeállításban lép ringbe Maverick meccse miatt, az őrült Chris Dice társa ugyanis ezúttal az elképesztő fizikai paraméterekkel bíró Avatar lesz. 

2018 májusa óta először rendeznek női mérkőzést a HCW-ben, ahol a most debütáló Emese fog küzdeni az orosz Elitával. Szintén kötelek közé lép majd a jövő nagy reménységének tartott Boldo Brown is. Az Új Generációból kilépő ifjú magyar pankrátor ellenfele az osztrák Dan Main lesz. 

Hiába várhatóak azonban óriási küzdelmek minden mérkőzésen, a főattrakció a Rumble-mérkőzés lesz, amelyen 25 birkózó lép ringbe azért, hogy a győztes kihívhassa Makai Renátót. 

Ebben az érdekes meccstípusban a pankrátorok egy sorsolás alapján kapnak egy számot 1 és 25 között. Az első két számot kihúzó birkózó kezdi a mérkőzést, majd meghatározott időközönként jönnek a többiek. A birkózók a meccs során megpróbálják kiejteni a másikat. Az eliminálás úgy lehetséges, hogy az egyik birkózó a ring felső kötelén átdobja a másikat és annak a lábai érintik a földet. Az győz, aki utolsóként marad a ringben, miután a többi 24 küzdőfél kiesett. 

A jelenlegi keretből Renegade (2012), Dover (2014), Nitro (2015) és Makai Renátó (2018) nyert már Rumble-mérkőzést, Dover szereplése azonban kérdéses, mivel nemrég műtötték a vállát, Makainak pedig, mint regnáló bajnoknak nem kell ringbe szállnia a többiek ellen. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50448/pics/lead_800x600.jpg
Küzdősport,pankráció

További cikkek

Egyéni sportok

UFC: úgy tűnik, ismét elmarad a Nurmagomedov-Ferguson ütközet

2020.03.30. 21:45
Habib Nurmagomedov reakciójából az szűrhető le, ő azzal számol, hogy elmarad a Tony Ferguson elleni mérkőzése.

Egyéni sportok

Őrizetbe vették az UFC szervezet félnehézsúlyú bajnokát

2020.03.27. 11:20
Ismét őrizetbe került John Jones, az UFC félnehézsúlyú bajnoka ittas vezetés valamint illegális fegyverbirtoklás miatt.

Csapatsportok

"Aranyos" évkezdeten van túl a magyar sport, avagy erről írtunk januárban

2020.02.01. 08:15
Babos Tímea harmadszor lett Grand Slam-győztes, 21 év után itthon nyert Eb-t a a férfi vízilabda-válogatott és taroltak a …

Egyéni sportok

UFC: alaposan megsorozta ellenfelét a Koreai Zombi

2019.12.22. 08:20
Csang Szungjung hazai környezetben ünnepelhette meg tizenhatodik sikerét a UFC-ben.

Egyéni sportok

Kick-box vb: 30 magyar érem a világbajnokságon!

2019.12.01. 19:00
Harminc érmet szerzett a magyar válogatott az Antalyában rendezett kick-box világbajnokságon. A világbajnokságon a pointfighting, a kick-light, a full contact szabályrendszerek és a formagyatkorlat …

Egyéni sportok

Taekwondo: Józsa Levente aranyérmes az ifjúsági Eb-n!

2019.12.01. 18:15
Józsa Levente aranyéremmel zárt az ifjúsági korú tekvondósok olimpiai súlycsoportos Európa-bajnokságán, Dublinban.

Egyéni sportok

Magyar alelnököt választott a kick-box világszövetség

2019.11.26. 16:20
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert WAKO kick-box szövetség tisztújító közgyűlésére a törökországi világbajnokság előtt került sor.

Egyéni sportok

UFC: Mayweather az oktogonban lép ringbe!

2019.11.22. 22:00
Floyd Mayweather, aki öt súlycsoportnál volt világbajnok ökölvívásban, jövőre az MMA-ban is kipróbálja magát, méghozzá a UFC-ben.

Egyéni sportok

Kick-box: Rákóczi Renáta megvédte világbajnoki címét

2019.11.17. 18:30
Rákóczi Renáta győzött az ukrán Antonina Oszecka ellen és így megvédte a AKO világszervezet profi full-contact világbajnoki övét a budapesti TEK Gála keretében tartott …

Külföldi foci

Közvetítések: fantasztikus meccseket hoz a szombat

2019.11.09. 07:30
A mai napon láthatjuk többek között a német csúcsrangadót, a magyar kézilabdacsapatokat, a Real Madridot, az Arsenalt, a Barcelonát a Napolit és az Internazionalét is.