Öttusa-vb: Alekszejev Tamara sérülten is indulni szeretne

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Alekszejev Tamara szeretne indulni a jövő heti, budapesti öttusa-világbajnokságon, a szövetségi kapitány pedig bízik abban, hogy ez lehetséges lesz. Alekszejev, aki a magyar csapattal sorozatban háromszor lett világbajnok az elmúlt években, és idén megnyerte a székesfehérvári világkupát, július végén kézközépcsonttörést szenvedett a bal kezén, amellyel vív és lő, emiatt ki kellett hagynia az angliai Európa-bajnokságot.

"Először hatalmas fájdalmaim voltak, amikor szerdán levették a gipszet, de ezek minden edzésen egy kicsit múlnak el, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok a vb-vel kapcsolatban."

Nem aggódik, mert - mint megjegyezte - a technikai számokban fejben kell ott lenni, és reméli, hogy pár hét alatt nem felejtett el vívni és lőni. Az esélyeit illetően ugyanakkor úgy fogalmazott, egyáltalán nem tudja, milyen állapotban van.

"Még van tíz napom, ha a fájdalmak elmúlnak, vagy ha nem fog annyira fájni a kezem, akkor úgy vagyok vele, hogy ezt kibírom. Jó lenne kvótát szerezni, az Európa-bajnokságon nem tudtam indulni, megpróbálom most a vb-n" - utalt arra, hogy a világbajnokságon három kvalifikációs hely találhat nemenként gazdára.

Hozzátette, normális esetben az orvosa nem javasolta volna, hogy ilyen korán levegyék a gipszet, de van egy rögzítő drót, így a csont nem mozdulhat el, legfeljebb fájhat.

"Ezt pedig bevállalom, hogy fájdalommal végigcsinálom az egészet" - mondta.

A szakvezető Kállai Ákos úgy vélekedett, hogy ha csütörtök magasságában teljes értékű vívómunkát tud végezni Alekszejev, akkor tud rá számítani. Ha viszont még akkor is kérdéses ez, akkor "egyeztet vele, hogy mi az a pont, amit be lehet vállalni".

"Tegnap volt egy vívóedzés, ahol meglepően jól iskolázott, de az nem ugyanaz, mint az +élő+ vívás. Ugyanakkor ha valaki látja, arról nem mondja meg, hogy el volt törve a keze. Nem érzett igazán fájdalmat. Abban bízunk, hogy amikor majd be fog kötni (a víváshoz), ugyanezt az érzést fogja megélni" - mesélte a kapitány.

Emlékeztetett rá, hogy Alekszejev "elképesztően nagy akarnok", és legyőzi a fájdalmat, de vélhetően így is fájdalomcsillapítóval tud majd csak versenyezni.

"Szerintem, ha nekiáll, nem lesz probléma, nem a fájdalom fogja akadályozni a sikeres szereplését. Úgy érzem, hogy fog indulni, de csak úgy érzem" - utalt arra, hogy még bizonytalan a szereplése.

Beszélt a hétfőn bokatörést szenvedett Földházi Zsófiáról is, jelezte, hogy a sportágban benne vannak a lovasbalesetek: "szokták mondani, hogy az utolsó lovas edzés az utolsó válogató is egyben".

"Bízom benne, hogy hat hét múlva lábra tud állni, el tudja kezdeni a felkészülést, és a jövő évi olimpiai kvalifikációs versenyeken már százszázalékos erőbedobással tud majd rajthoz állni" - tette hozzá.

Kovács Sarolta, a női válogatott egészséges alapembere felidézte, hogy egymás után háromszor nyertek együtt világbajnokságot, ezt a sorozatot most nem tudják folytatni, legalábbis a korábbival megegyező összeállításban biztosan nem. A 2016-os év egyéni világbajnoka, aki az angliai Eb-n olimpiai kvótát szerzett, úgy fogalmazott: reméli, hogy hazai közönség előtt meg tudja mutatni, mire képes.

Címkék: öttusa
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50525/pics/lead_800x600.jpg
öttusa

További cikkek

Egyéni sportok

Öttusa: Albert herceg meggyógyult!

2020.04.01. 09:15
Az öttusázók nemzetközi szövetsége (UIPM) a hivatalos csatornáin közölte, hogy kigyógyult a koronavírusból Albert monacói herceg, a szervezet tiszteletbeli elnöke.

Egyéni sportok

Öttusa: a budapesti versenyt is törölték

2020.03.25. 12:50
A Nemzetközi Öttusa-szövetség (UIPM) törölte az idei világkupa-sorozatból megmaradt versenyeket, köztük a magyarországit.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Marosi Ádámot mellbe vágta a döntés

2020.03.24. 16:30
Marosi Ádám öttusázót mellbe vágta a 2020-as tokiói nyári olimpia elhalasztásának híre.

Egyéni sportok

Öttusa: elhunyt Benedek Ferenc mesteredző

2020.03.19. 12:40
Életének 95. évében elhunyt Benedek Ferenc, a korábbi háromszoros magyar csapatbajnok és több olimpiai aranyérmest is felkészítő mesteredző, aki 2003-ban a kiemelkedő edzői tevékenységért járó Bay …

Egyéni sportok

Öttusa: halasztják a világkupa-versenyeket

2020.03.15. 16:05
A Nemzetközi Öttusa Szövetség a koronavírus-járvány miatt több soron következő világkupa-versenyt is elhalasztott.

Egyéni sportok

Az örömből és a bánatból is bőségesen kijutott, avagy erről írtunk februárban

2020.03.01. 16:30
Péni István Európa-bajnokságot, Liu Shaolin Sándor összetett világkupát, Szilágyi Áron és Marosi Ádám pedig vk-versenyt nyert …

Egyéni sportok

Öttusa: Marosi Ádám világkupa-versenyt nyert Kairóban!

2020.02.29. 20:55
Kiegyensúlyozott teljesítménnyel, kiváló vívással Marosi Ádám nyerte meg az öttusázók idei első világkupa-versenyét Kairóban. A szombati férfi döntőben még két magyar …

Egyéni sportok

Öttusa: pontokat ad az olimpiai rangsorba a budapesti verseny

2020.01.30. 13:45
Az idény eleji helyzetfelmérésnél ezúttal komolyabb tétje van a Peridot nemzetközi fedettpályás öttusaversenynek, mivel pontokat ad az olimpiai kvalifikációs ranglistára.

Egyéni sportok

Jól sikerült az öttusázók edzőtábora, de többen sérülésből, betegségből lábadoznak

2020.01.28. 12:50
Jól sikerült edzőtábor után kezdődik a magyar öttusázók számára a versenyidény, de a férfi és női válogatott …

Egyéni sportok

Magyar sportigazgató a Nemzetközi Öttusa Szövetségnél

2020.01.13. 15:20
Ettől az évtől magyar szakember, Varga Tamás a versenyigazgatója a Nemzetközi Öttusa Szövetségnek (UIPM).