Ökölvívás: 50 éve hunyt el Rocky Marciano, veretlen nehézsúlyú világbajnok

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Ötven évvel ezelőtt veszítette életét minden idők egyik legnagyobb nehézsúlyú ökölvívója, aki komplett pályafutása során veretlen maradt.

Fotó: rockymarciano.net

Rocky Marciano 1923-án szeptember 1-én született a massachusettsi Brocktonban Rocco Francis Marchegiano néven egy hatgyerekes olasz bevándorló családba. Mivel nem jeleskedett az iskolában, kétkezi munkákból próbálta meg eltartani magát (rakodómunkásként, kubikosként és cipőgyári alkalmazottként is dolgozott), valamint arról álmodozott, hogy baseballjátékos lesz. A II. világháborúban behívták a hadseregbe, ahol megtanult bokszolni, és 1946-ban ő lett a sereg bajnoka. Leszerelését követően 1947-ben debütált is profiként, és bár kiütötte ellenfelét, ő nem álmodozott bokszkarrierről. Akkor jött rá, hogy az ökölvívás megélhetést jelent számára, amikor a Chicago Cubs eltanácsolta és így lemondott a baseballkarrierről. 

Mivel már elmúlt 26 éves, ráadásul nem számított túl izmosnak, alacsony volt és rövid volt a karja így nem jósoltak nagy jövőt neki a szorítóban. Marciano azonban nem ismert lehetetlent, kemény edzésbe kezdett és hiányosságait munkával igyekezett pótolni. Főleg az ütőerejét fejlesztette, mondván a győzelemhez elég kiütni az ellenfelet. 1948 júliusában tért vissza a ringbe és alig tizenegy hónap alatt óriási hírnévre tett szert azzal, hogy első 16 ellenfelét kiütötte. 

Fotó: boxnews.com

Szinte minden hónapban legalább két meccset vállalt és egyre feljebb kúszott a ranglétrán. Hamarosan már olyan arénákban bokszolhatott, mint a Boston Garden és a New York-i Maddison Square Garden. Utóbbi helyszínen szerzett végül világhírnevet, amikor 1951 októberében kiütötte azt a Joe Louis-t, aki 1937 és 1948 között verhetetlennek számított. A két legenda küzdelme nyolc menetig tartott, Marciano pedig kivívta példaképe elismerését, aki vissza is vonult . 

További rangos győzelmek után 1952-ben kapta meg a lehetőséget, hogy megmérkőzzön a nehézsúlyú világbajnoki címért. Jersey Joe Walcottal Philadelphiában óriási csatát vívtak, amely során sokáig a címvédő állt jobban a pontozóknál. Marciano ekkor viszont ritmust váltott és kiütötte ellenfelét, akinek arca teljesen eltorzult az olasz származású klasszis ütéseitől. A chicagói visszavágó hónapokkal később jóval simább volt, Marciano az első menetben véget vetett a küzdelemnek. 

Világbajnoki címét 1953 és 1955 között megvédte Roland La Straza, Ezzard Charles (kétszer) és Don Cockell ellen is. 1955. szeptemberében Archie Moore-al mérkőzhetett. Moore a második menetben leütötte őt és az arca is megsérült, de végül Marciano a kilencedik menetben feltámadt és kiütéssel győzött. A legenda szerint a mérkőzésvezető azt mondta neki, hogy olyan súlyos sérülése van, hogy még egy menetet engedi bokszolni és ha nem változik a helyzet, akkor lelépteti, Rocky pedig tényleg lezárta a meccset. 

A találkozó után úgy érezte, hogy ideje lenne pihennie és így 49 győztesen megvívott mérkőzést követően (43 kiütéses győzelem) bejelentette visszavonulását. A tény, hogy veretlen nehézsúlyú bajnokként vonult vissza két dolog miatt óriási dolog: egyrészt 10 évvel azelőtt tanult meg bokszolni, hogy a ring királyává vállt volna, másrészt akkor még csak egyetlen vb-öv létezett, amelyet ő veretlenül nyert el. Utóbbira senki nem volt képes a profi boksz történetében.  

Egyszer megpróbált visszatérni a ringbe, ám az 1959-es  Ingemar Johansson elleni mérkőzése végül nem jött létre, utólag elismerte, hogy így legalább megmaradt a veretlen mérlege. Visszavonulása után bíráskodott, kommentátorkodott, de még saját műsora is volt a televízióban. 

1969. augusztus 31-én a születésnapi ünnepségére indult az iowai Des Moines-ba a családjához. A viharos időben a pilóta kényszerleszállást hajtott végre, amely során egy fának csapódott. Minden idők egyik legnagyobb bokszolója és a vele utazó barátai azonnal meghaltak. 

Fotó: ESPN

Marcianora úgy emlékeznek a szakírók, mint a "bunyósra" aki technikailag nem volt túl képzett, de harciassága, félelmetes ereje, valamint, hogy kétszer annyit ütött, mint ellenfelei páratlan volt. Mivel nem bokszolhatott Muhgammad Ali ellen a szakértők betáplálták a két bajnok adatait egy számítógépbe, a "szupermeccs" Marciano 13. menetes KO-jával zárult. Emlékét a mai napig őrzik a sportág rajongói, Rocky Balboa a közhiedelemmel ellentétben a nevét nem Marcianóról kapta, ám stílusát egyértelműen róla mintázták. Az egykori bajnok életéről 1999-ben forgattak filmet, Jon Favreau főszereplésével. .

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50585/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: taroltak az oroszok és az üzbégek

2019.09.22. 08:35
Az oroszok és az üzbégek három-három aranyérmet gyűjtöttek a jekatyerinburgi férfi ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: Gálos is búcsúzott, minden magyar kiesett

2019.09.17. 17:25
Gálos Roland kikapott a nyolcaddöntőben, így kiesett az 57 kilogrammosok súlycsoportjában kedden a jekatyerinburgi férfi ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: Hámori Ádám is nyolcaddöntős

2019.09.15. 20:15
Hámori Ádám nyolcaddöntőbe jutott a 91 kilogrammosok súlycsoportjában vasárnap a jekatyerinburgi férfi ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: Gálos Roland nyolcaddöntős

2019.09.15. 17:00
Gálos Roland nyolcaddöntőbe jutott 57 kilogrammban vasárnap a jekatyerinburgi férfi ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívás: véres meccset nyert meg Tyson Fury

2019.09.15. 10:15
Tyson Fury pontozással verte Otto Wallin a Las Vegas-i ökölvívógála főmeccsén. A korábbi világbajnok britet az sem zavarta, hogy a mérkőzés során felszakadt a bőr a fején.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: Fodor Milán is kiesett

2019.09.14. 16:50
A 63 kilós Fodor Milán egyhangú pontozással vereséget szenvedett a 16 közé jutásért rendezett mérkőzésen a jekatyerinburgi ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: Fodor Milán is továbbjutott

2019.09.12. 15:35
A 63 kilogrammos Fodor Milán egyhangú pontozással verte román ellenfelét a Jekatyerinburgban rendezett ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: Gálos Roland továbbjutott

2019.09.11. 13:40
Első magyarként Gálos Roland jutott tovább a jekatyeriburgi ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: Kovács Pál kiesett

2019.09.10. 16:00
Vereséget szenvedett és így nem folytathatja szereplését a 81 kilós Kovács Pál a jekatyerinburgi ökölvívó-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Ökölvívó-vb: tisztes helytállás az elvárás a hatfős magyar csapattól

2019.09.06. 12:15
Hat magyar bokszoló utazott el pénteken a férfi ökölvívók hétfőn kezdődő világbajnokságára Jekatyerinburgba, ahol tisztes helytállást vár …