Ökölvívás: 50 éve hunyt el Rocky Marciano, veretlen nehézsúlyú világbajnok

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Ötven évvel ezelőtt veszítette életét minden idők egyik legnagyobb nehézsúlyú ökölvívója, aki komplett pályafutása során veretlen maradt.

Fotó: rockymarciano.net

Rocky Marciano 1923-án szeptember 1-én született a massachusettsi Brocktonban Rocco Francis Marchegiano néven egy hatgyerekes olasz bevándorló családba. Mivel nem jeleskedett az iskolában, kétkezi munkákból próbálta meg eltartani magát (rakodómunkásként, kubikosként és cipőgyári alkalmazottként is dolgozott), valamint arról álmodozott, hogy baseballjátékos lesz. A II. világháborúban behívták a hadseregbe, ahol megtanult bokszolni, és 1946-ban ő lett a sereg bajnoka. Leszerelését követően 1947-ben debütált is profiként, és bár kiütötte ellenfelét, ő nem álmodozott bokszkarrierről. Akkor jött rá, hogy az ökölvívás megélhetést jelent számára, amikor a Chicago Cubs eltanácsolta és így lemondott a baseballkarrierről. 

Mivel már elmúlt 26 éves, ráadásul nem számított túl izmosnak, alacsony volt és rövid volt a karja így nem jósoltak nagy jövőt neki a szorítóban. Marciano azonban nem ismert lehetetlent, kemény edzésbe kezdett és hiányosságait munkával igyekezett pótolni. Főleg az ütőerejét fejlesztette, mondván a győzelemhez elég kiütni az ellenfelet. 1948 júliusában tért vissza a ringbe és alig tizenegy hónap alatt óriási hírnévre tett szert azzal, hogy első 16 ellenfelét kiütötte. 

Fotó: boxnews.com

Szinte minden hónapban legalább két meccset vállalt és egyre feljebb kúszott a ranglétrán. Hamarosan már olyan arénákban bokszolhatott, mint a Boston Garden és a New York-i Maddison Square Garden. Utóbbi helyszínen szerzett végül világhírnevet, amikor 1951 októberében kiütötte azt a Joe Louis-t, aki 1937 és 1948 között verhetetlennek számított. A két legenda küzdelme nyolc menetig tartott, Marciano pedig kivívta példaképe elismerését, aki vissza is vonult . 

További rangos győzelmek után 1952-ben kapta meg a lehetőséget, hogy megmérkőzzön a nehézsúlyú világbajnoki címért. Jersey Joe Walcottal Philadelphiában óriási csatát vívtak, amely során sokáig a címvédő állt jobban a pontozóknál. Marciano ekkor viszont ritmust váltott és kiütötte ellenfelét, akinek arca teljesen eltorzult az olasz származású klasszis ütéseitől. A chicagói visszavágó hónapokkal később jóval simább volt, Marciano az első menetben véget vetett a küzdelemnek. 

Világbajnoki címét 1953 és 1955 között megvédte Roland La Straza, Ezzard Charles (kétszer) és Don Cockell ellen is. 1955. szeptemberében Archie Moore-al mérkőzhetett. Moore a második menetben leütötte őt és az arca is megsérült, de végül Marciano a kilencedik menetben feltámadt és kiütéssel győzött. A legenda szerint a mérkőzésvezető azt mondta neki, hogy olyan súlyos sérülése van, hogy még egy menetet engedi bokszolni és ha nem változik a helyzet, akkor lelépteti, Rocky pedig tényleg lezárta a meccset. 

A találkozó után úgy érezte, hogy ideje lenne pihennie és így 49 győztesen megvívott mérkőzést követően (43 kiütéses győzelem) bejelentette visszavonulását. A tény, hogy veretlen nehézsúlyú bajnokként vonult vissza két dolog miatt óriási dolog: egyrészt 10 évvel azelőtt tanult meg bokszolni, hogy a ring királyává vállt volna, másrészt akkor még csak egyetlen vb-öv létezett, amelyet ő veretlenül nyert el. Utóbbira senki nem volt képes a profi boksz történetében.  

Egyszer megpróbált visszatérni a ringbe, ám az 1959-es  Ingemar Johansson elleni mérkőzése végül nem jött létre, utólag elismerte, hogy így legalább megmaradt a veretlen mérlege. Visszavonulása után bíráskodott, kommentátorkodott, de még saját műsora is volt a televízióban. 

1969. augusztus 31-én a születésnapi ünnepségére indult az iowai Des Moines-ba a családjához. A viharos időben a pilóta kényszerleszállást hajtott végre, amely során egy fának csapódott. Minden idők egyik legnagyobb bokszolója és a vele utazó barátai azonnal meghaltak. 

Fotó: ESPN

Marcianora úgy emlékeznek a szakírók, mint a "bunyósra" aki technikailag nem volt túl képzett, de harciassága, félelmetes ereje, valamint, hogy kétszer annyit ütött, mint ellenfelei páratlan volt. Mivel nem bokszolhatott Muhgammad Ali ellen a szakértők betáplálták a két bajnok adatait egy számítógépbe, a "szupermeccs" Marciano 13. menetes KO-jával zárult. Emlékét a mai napig őrzik a sportág rajongói, Rocky Balboa a közhiedelemmel ellentétben a nevét nem Marcianóról kapta, ám stílusát egyértelműen róla mintázták. Az egykori bajnok életéről 1999-ben forgattak filmet, Jon Favreau főszereplésével. .

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50585/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Bocskai emlékverseny: Gálos arany-, Nagy és Kovács ezüstérmes

2020.02.08. 07:40
Gálos Roland megnyerte az 57 kilogrammos kategória versenyét, míg a másik két magyar döntős, Nagy Tímea (75 kg) és Kovács Richárd (63 kg) ezüstéremmel zárt.

Egyéni sportok

Bocskai emlékverseny: három magyar jutott döntőbe

2020.02.06. 19:25
Az elődöntőkben érdekelt hét magyar közül csupán egy veszített a ringben, ennek ellenére "mindössze" hárman, Nagy Tímea, Gálos Roland és Kovács Richárd lesznek érdekeltek a …

Csapatsportok

"Aranyos" évkezdeten van túl a magyar sport, avagy erről írtunk januárban

2020.02.01. 08:15
Babos Tímea harmadszor lett Grand Slam-győztes, 21 év után itthon nyert Eb-t a a férfi vízilabda-válogatott és taroltak a …

Egyéni sportok

Ökölvívás: a magyar szövetség elnöke bízik az olimpiai szereplésben

2020.01.10. 12:55
Bajkai István, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnöke a nem túl jó esélyek ellenére bízik benne, hogy lesz magyar bokszoló a tokiói olimpián.

Egyéni sportok

Ökölvívás: elhunyt Carlos De León, minden idők legjobb cirkálósúlyú bokszolója

2020.01.03. 11:15
60 éves korában elhunyt Carlos De León, négyszeres cirkálósúlyú profi ökölvívó, akit a súlycsoport történetének …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Terence Crawford újabb kiütéses győzelemmel maradt bajnok

2019.12.15. 09:20
Terence Crawford megvédte a WBO váltósúlyú világbajnoki címét, miután New Yorkban kiütötte Egidijus Kavaliauskast.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Joshua leiskolázta Ruizt és visszaült a trónra

2019.12.07. 23:10
Anthony Joshua egyhangú pontozással győzött Andy Ruiz ellen Szaúd-Arábiában és így visszaszerezte a WBA a WBO, a WBF és az IBO nehézsúlyú világbajnoki címét.

Csapatsportok

Szombati sportos bőségszaru a televízióban

2019.12.07. 07:30
A szokásos labdarúgó kínálat mellett bőven akad néznivaló, kézilabda, kosárlabda, rövidpályás gyorskorcsolya és úszás, téli sportok, profi ökölvívás és sznúker is a programban.

Egyéni sportok

Ökölvívó ob: nem lesz Harcsa-Cservenka döntő

2019.12.05. 22:50
Harcsa Zoltán mérkőzés nélkül jutott tovább csütörtökön a 75 kilogrammosok elődöntőjéből, míg Cservenka Róbert pontozással kikapott.

Egyéni sportok

Tokió 2020: Harcsa Zoltán az olimpia után nem tervez bokszolni

2019.12.02. 16:05
Az ökölvívó Harcsa Zoltán a jövő nyári, tokiói olimpia után várhatóan befejezi pályafutását.