Ökölvívás: 50 éve hunyt el Rocky Marciano, veretlen nehézsúlyú világbajnok

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Ötven évvel ezelőtt veszítette életét minden idők egyik legnagyobb nehézsúlyú ökölvívója, aki komplett pályafutása során veretlen maradt.

Fotó: rockymarciano.net

Rocky Marciano 1923-án szeptember 1-én született a massachusettsi Brocktonban Rocco Francis Marchegiano néven egy hatgyerekes olasz bevándorló családba. Mivel nem jeleskedett az iskolában, kétkezi munkákból próbálta meg eltartani magát (rakodómunkásként, kubikosként és cipőgyári alkalmazottként is dolgozott), valamint arról álmodozott, hogy baseballjátékos lesz. A II. világháborúban behívták a hadseregbe, ahol megtanult bokszolni, és 1946-ban ő lett a sereg bajnoka. Leszerelését követően 1947-ben debütált is profiként, és bár kiütötte ellenfelét, ő nem álmodozott bokszkarrierről. Akkor jött rá, hogy az ökölvívás megélhetést jelent számára, amikor a Chicago Cubs eltanácsolta és így lemondott a baseballkarrierről. 

Mivel már elmúlt 26 éves, ráadásul nem számított túl izmosnak, alacsony volt és rövid volt a karja így nem jósoltak nagy jövőt neki a szorítóban. Marciano azonban nem ismert lehetetlent, kemény edzésbe kezdett és hiányosságait munkával igyekezett pótolni. Főleg az ütőerejét fejlesztette, mondván a győzelemhez elég kiütni az ellenfelet. 1948 júliusában tért vissza a ringbe és alig tizenegy hónap alatt óriási hírnévre tett szert azzal, hogy első 16 ellenfelét kiütötte. 

Fotó: boxnews.com

Szinte minden hónapban legalább két meccset vállalt és egyre feljebb kúszott a ranglétrán. Hamarosan már olyan arénákban bokszolhatott, mint a Boston Garden és a New York-i Maddison Square Garden. Utóbbi helyszínen szerzett végül világhírnevet, amikor 1951 októberében kiütötte azt a Joe Louis-t, aki 1937 és 1948 között verhetetlennek számított. A két legenda küzdelme nyolc menetig tartott, Marciano pedig kivívta példaképe elismerését, aki vissza is vonult . 

További rangos győzelmek után 1952-ben kapta meg a lehetőséget, hogy megmérkőzzön a nehézsúlyú világbajnoki címért. Jersey Joe Walcottal Philadelphiában óriási csatát vívtak, amely során sokáig a címvédő állt jobban a pontozóknál. Marciano ekkor viszont ritmust váltott és kiütötte ellenfelét, akinek arca teljesen eltorzult az olasz származású klasszis ütéseitől. A chicagói visszavágó hónapokkal később jóval simább volt, Marciano az első menetben véget vetett a küzdelemnek. 

Világbajnoki címét 1953 és 1955 között megvédte Roland La Straza, Ezzard Charles (kétszer) és Don Cockell ellen is. 1955. szeptemberében Archie Moore-al mérkőzhetett. Moore a második menetben leütötte őt és az arca is megsérült, de végül Marciano a kilencedik menetben feltámadt és kiütéssel győzött. A legenda szerint a mérkőzésvezető azt mondta neki, hogy olyan súlyos sérülése van, hogy még egy menetet engedi bokszolni és ha nem változik a helyzet, akkor lelépteti, Rocky pedig tényleg lezárta a meccset. 

A találkozó után úgy érezte, hogy ideje lenne pihennie és így 49 győztesen megvívott mérkőzést követően (43 kiütéses győzelem) bejelentette visszavonulását. A tény, hogy veretlen nehézsúlyú bajnokként vonult vissza két dolog miatt óriási dolog: egyrészt 10 évvel azelőtt tanult meg bokszolni, hogy a ring királyává vállt volna, másrészt akkor még csak egyetlen vb-öv létezett, amelyet ő veretlenül nyert el. Utóbbira senki nem volt képes a profi boksz történetében.  

Egyszer megpróbált visszatérni a ringbe, ám az 1959-es  Ingemar Johansson elleni mérkőzése végül nem jött létre, utólag elismerte, hogy így legalább megmaradt a veretlen mérlege. Visszavonulása után bíráskodott, kommentátorkodott, de még saját műsora is volt a televízióban. 

1969. augusztus 31-én a születésnapi ünnepségére indult az iowai Des Moines-ba a családjához. A viharos időben a pilóta kényszerleszállást hajtott végre, amely során egy fának csapódott. Minden idők egyik legnagyobb bokszolója és a vele utazó barátai azonnal meghaltak. 

Fotó: ESPN

Marcianora úgy emlékeznek a szakírók, mint a "bunyósra" aki technikailag nem volt túl képzett, de harciassága, félelmetes ereje, valamint, hogy kétszer annyit ütött, mint ellenfelei páratlan volt. Mivel nem bokszolhatott Muhgammad Ali ellen a szakértők betáplálták a két bajnok adatait egy számítógépbe, a "szupermeccs" Marciano 13. menetes KO-jával zárult. Emlékét a mai napig őrzik a sportág rajongói, Rocky Balboa a közhiedelemmel ellentétben a nevét nem Marcianóról kapta, ám stílusát egyértelműen róla mintázták. Az egykori bajnok életéről 1999-ben forgattak filmet, Jon Favreau főszereplésével. .

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50585/pics/lead_800x600.jpg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: Harcsa Zoltán az olimpia után nem tervez bokszolni

2019.12.02. 16:05
Az ökölvívó Harcsa Zoltán a jövő nyári, tokiói olimpia után várhatóan befejezi pályafutását.

Egyéni sportok

Ökölvívás: megvédte címét a nehézsúlyúak között Deontay Wilder

2019.11.24. 10:55
Egy villanás elég volt Deontay Wildernek Luis Ortiz ellen, hogy megszerezze pályafutása 42. nehézsúlyú győzelmét, ezzel megvédje világbajnoki címét.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Floyd Mayweather 2020-ban visszatérhet

2019.11.22. 18:55
Floyd Mayweather meglepő bejelentést tett. Minden idők egyik legjobb ökölvívója, aki az utóbbi években óriási összegekért lépett ringbe annyit közölt, hogy 2020-ban visszatér.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Alvarez kiütötte Kovaljovot és a negyedik súlycsoportban is világbajnok lett

2019.11.03. 09:30
A mexikói Saul "Canelo" Alvarez megszerezte a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címét, miután kiütötte az …

Egyéni sportok

Ökölvívás: a meccs ahol Muhammad Ali bebizonyította, hogy ő a legnagyobb

2019.10.31. 12:30
Tegnap múlt 45 éve, hogy Muhammad Ali a zairei Kinshasában kiütéses győzelmet aratott George Foreman ellen. Cikkünkben felidézzük minden idők …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Szellő Imre nagyot küzdött, de kiütötték

2019.10.19. 23:55
Nem sikerült a bravúr Szellő Imrének. A Felix Promotion cirkálósúlyú ökölvívója kiütéses vereséget szenvedett Ryad Merhy ellen a WBA interim cirkálósúlyú világbajnoki …

Külföldi foci

Közvetítések: kézilabda-BL, fővárosi derbi és topligák a programban

2019.10.19. 07:30
Láthatjuk a Bayern Münchent a Juventust és a Real Madridot is de képernyőre kerül a Ferencváros-Újpest rangadó, Szellő Imre címmeccse és több …

Egyéni sportok

Szombaton kiütötték, négy nappal később meghalt az ökölvívó

2019.10.17. 10:45
Patrick Day olyan súlyos agysérüléseket szenvedett egy szombati mérkőzésen, hogy az orvosok már nem tudtak rajta segíteni.

Egyéni sportok

Pankráció: Tyson Fury debütál a WWE-ben

2019.10.11. 21:15
Hivatalosan is bejelentették, hogy a korábbi nehézsúlyú bokszvilágbajnok Tyson Fury pankrátorként fog részt venni a WWE pankrátorszervezet Rijádban tartott gáláján.

Egyéni sportok

Ökölvívás: nagy munka vár az új elnökre

2019.09.30. 20:45
Bajkai István szerint a magyar ökölvívás átalakulás előtt áll, így az általa vezetett szövetségre jelentős feladatok várnak.