A nők és a férfiak is kvótát szereznének a hazai vízilabda Eb-n

MTI

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke bízik abban, hogy a válogatottak januárban, a budapesti Európa-bajnokságon kiharcolják az olimpiai részvételt.

Fotó: MVLSZ/Madar Dávid

Sajtótájékoztatót tartott kedden az MVLSZ, amivel megkezdődött a januári, budapesti Európa-bajnokság felvezetése. Vári Attila, a szövetség elnöke elmondta, a kvangdzsui világbajnokságon negyedik férfiak és nők is éppen csak lemaradtak az ötkarikás indulásról, de reméli, hogy a nüánsznyi különbségeket a Duna Aréna közönségének köszönhetően el tudják tüntetni.

Az MVLSZ vezetője kiemelte, a jegyértékesítés szeptember 1-jén elindult, jó ütemben fogynak a belépők, hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Hozzátette, köszönettel tartoznak a magyar kormánynak, amiért lehetővé teszi a rendezést.

Märcz Tamás, a férfiválogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy nagyon rövid lesz az Európa-bajnoki felkészülés a rendkívül sűrű klubszezon miatt. A szakember kiemelte, mivel december 14-én még a Bajnokok Ligájában tartanak fordulót, ezért a felkészülés csak két nappal később kezdődik. Jelezte, addig egy-egy olyan két-háromnapos időszak lesz, amikor néhány összetartást tudnak tartani, illetve a világligára is leadta a nevezést a szövetség, de csak a sorsolás után derül ki, hogy a menetrendből mely mérkőzéseket hogyan lehet felhasználni az Eb szempontjából.

Varga Dénes csapatkapitány hangsúlyozta, azért is kiemelten fontos neki a hazai rendezésű Európa-bajnokság, mert elveszített már egy vb- és egy Eb-döntőt is magyar közönség előtt és ez fáj neki.

"Az a folyamat, ahogyan akkor eljutottunk a fináléig, egy olyan élmény volt, amit nagyon szeretnék visszaadni. Ráadásul három évvel ezelőtt az olimpiai kvalifikációs tornát követően azt mondtam, hogy ebből én soha többet nem kérek, azért az a cél lebeg a szemem előtt, hogy ezt az Eb-t megnyerjük"

- mondta az FTC sztárja. Az Európa-bajnokságról egy csapat jut ki a tokiói olimpiára, igaz, a szerbeknek, a vb-győztes olaszoknak és az ezüstérmes spanyoloknak már van kvótájuk.

Fotó: MVLSZ/Madar Dávid

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya kiemelte, a nőknél rendkívül nehéz az olimpiáig vezető út, de biztos benne, hogy a gárda ott lesz Japánban, persze nem mindegy, hogy ezt januárban, vagy esetleg tavasszal olimpiai selejtezőn harcolja ki.

"Nálunk is sűrű lesz a program, világliga-selejtezőt fogunk játszani, majd novemberben lesz egy mérkőzésünk. A klubokkal jelenleg is egyeztetek, hogy kétheti rendszerességgel esetleg egy-egy napra ki tudjam kérni a játékosokat. Az Eb felkészülést a december elején sorra kerülő Magyar Kupa-döntőt követően kezdjük el külföldi edzőtáborral, valamint a viadal előtt a terveink között szerepel egy hazai rendezésű felkészülési torna is, ezen kívül a kínai válogatott érkezik majd Budapestre, velük is edzünk."

- nyilatkozott. Az olimpiai kvalifikáció a nőknél jóval nehezebb, hiszen itt még az európai csapatok közül csak a vb-ezüstérmes spanyolok ötkarikás szereplése biztos, az Eb-n itt is egy kvóta talál gazdára.

Keszthelyi Rita csapatkapitány kifejtette, mindig az olimpia éve a legnehezebb, az Európa-bajnokság miatt sűrűbb a bajnoki program, főleg akkor, ha esetleg pótselejtezőre kényszerülne az együttes. Hozzátette, a világbajnokság után nagyobb pihenőt tudott tartani, innentől kezdve viszont a sporton kívül mindent a háttérbe kell szorítaniuk - tanulmányait erre az évre felfüggesztette - a siker érdekében.

A sajtótájékoztatón elhangzott, az MVLSZ a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal együttműködve több száz hátrányos helyzetű gyerek számára biztosítja a szurkolás helyszíni élményét az Európa-bajnokságon. Harrach Péter, a szervezet alelnöke elmondta, megpróbálnak sportélményt nyújtani a gyerekeknek, a közös szurkolás örömét, amely egy válogatott mérkőzésen a nemzeti összetartozást is erősíti, ezen kívül a kitartásra, erőfeszítésre és csapatmunkára kaphatnak példát a fiatalok.

A kontinensviadalon 16 férfi és 12 női válogatott vesz részt, a csoportkör sorsolását október 22-én rendezik Budapesten, a tornára pedig január 12. és 26. között kerül sor.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50643/pics/lead_800x600.jpg
Vízilabda,Európa-bajnokság,Női vízilabda-válogatott

További cikkek

Csapatsportok

Vízilabda: családi körben búcsúztatták el Benedek Tibort

2020.07.03. 15:00
Benedek Tibor családja jelezte, hogy a hosszú betegség után június 18-án elhunyt legendától a kívánsága szerint szűk családi körben búcsúztak el.

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Alekszandr Kabanov a sportág orosz legendája

2020.07.01. 16:10
Hetvenkét éves korában elhunyt Alekszandr Kabanov minden idők egyik legjobb orosz vízilabdázója.

Csapatsportok

Vízilabda: hiába nyert a Kanizsa, a KSI jutott fel az élvonalba

2020.06.27. 21:20
Bár a Kanizsai VSE 10-9-re győzött a KSI ellen, összesítésben a fővárosi csapat egy góllal jobbnak bizonyult az osztályozón és így feljutott az élvonalba.

Csapatsportok

Vízilabda: a KSI nyerte az osztályozó első felvonását

2020.06.25. 20:25
A KSI 11-9-re legyőzte a Kanizsai VSE-t a magyar férfi vízilabdabajnokság osztályozós párharcának első mérkőzésén a budapesti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában.

Egyéni sportok

Öttusa: törölték a győri masters világbajnokságot

2020.06.25. 11:50
A Nemzetközi Öttusa-szövetség végrehajtó bizottsága törölte a szeptemberre kiírt győri öttusa masters világbajnokságot.

Csapatsportok

Vízilabda: visszavonul a Dunaújváros női csapatának kapusa

2020.06.24. 23:35
A Dunaújvárosi FVE hivatalos közleményben jelentette be, hogy a csapat kapusa Laura Aarts 23 évesen befejezi pályafutását.

Csapatsportok

Vízilabda: a Recco-család is megemlékezett Benedek Tiborról

2020.06.22. 09:45
A háromszoros olimpiai bajnok összesen nyolc éven keresztül vízilabdázott a világ egyik legjobb klubcsapatában.

Csapatsportok

Vízilabda: így emlékeznek meg Benedek Tiborról

2020.06.18. 14:35
A mai napon tragikus hirtelenséggel elhunyt Benedek Tiborra emlékezik a magyar és a nemzetközi vízilabdavilág. A játékosok a közösségi médiában búcsúznak egykori játékostársuktól, …

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Benedek Tibor

2020.06.18. 08:05
Óriási csapás érte a magyar sportot, ugyanis életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.