Félprofi futballjátékos lesz Caster Semenya

Szupkai Gábor
Szupkai Gábor

Hamarosan futballjátékos lesz Caster Semenya, a dél-afrikaiak kétszeres olimpiai bajnok futója.

A sportoló kiváló eredményei mellett mindig azért került a figyelem középpontjába, mert ugyan a nők között indult, de betegsége (hiperandrogenizmus) miatt első látásra inkább férfinak mondanánk. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet. Ez ugye komoly előnyt adott neki a női futók között. 

Az IAAF éppen emiatt tavaly áprilisban jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére. Semennya ezzel most választás elé került: vagy gyógyszeres úton korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként. 

A dél-afrikai a szeptember 27-én kezdődő dohai vb-n így nem védheti meg a címét, a svájci szövetségi bíróság ugyanis júliusban igazat adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely így alkalmazza a versenyzők hormonszintjére vonatkozó szabályozását. Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány ugyanis bebizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.

A 800 méter "királynője" viszont nem akarja szabályozni hormonszintjét, és a hosszútávfutás sem áll közel a szívéhez, ezért most szerződést kötött a hazája válogatottsági rekordere, Janine van Wyk által alapított JVW Football Clubbal, s jövőre játszani fog a félprofi Sasol Ligában. Ez a sport sem teljesen idegen tőle, hiszen fiatalabb korában minden nap focizott az iskolában és edzéseken is részt vett.

"Hálás vagyok ezért a lehetőségért, és köszönöm azt a szeretetet és támogatást, amit máris kaptam a csapattól. Örömmel várom ezt az utazást." - mondta a 28 éves atléta.

Persze jogosan merül fel a kérdés. Ez most férfi vagy női csapat? Elárulom. Női.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50694/pics/lead_800x600.jpg