US Open: hihetetlenül fordulatos döntő után negyedszer is Nadal a bajnok

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

2010, 2013 és 2017 után ismét Rafael Nadal nyerte a US Open férfi egyesének döntőjét, miután szenzációs küzdelmet követően legyőzte Danyiil Medvegyevet. 

Fotó: usopen.org

Rafael Nadal ötödször jutott el a US Open fináléjába, ahol negyedik győzelméért lépett pályára az első GS-döntőjét játszó Danyiil Medvegyev ellen. Utóbbi teniszező 2005 óta az első orosz játékos volt aki eljutott a döntőbe a négy legrangosabb torna valamelyikén. A két játékos a montreali döntőben találkozott egymással legutóbb, akkor a 27. Grand Slam-fináléját játszó spanyol diadalmaskodott. 

Nadal nyerte a pénzfeldobást és úgy döntött, hogy ő kezdi adogatóként a mérkőzést. Medvegyev a harmadik játékban elvette ellenfele szerváját, aki azonban azonnal visszabrékelt. A spanyol 4:3-as vezetésénél háromszor is bréklabdához jutott, ám ezeket az orosz hárította. 5:5-öt követően Nadal hozta az adogatását, majd elvette az ellenfél szerváját és így megnyerte az első szettet. 

Mindkét játékos hozta a szerváját a második szett első öt játékában, pedig Nadalnak háromszor is bréklabdája volt. A háromszoros bajnok ezt követően azonban már brékelni tudott és 6:3-al kétszettes előnybe került. 

Medvegyev a harmadik szettben elveszítette az adogatását, ám Nadal ezt követően nem tudta hozni a szerváját és így egyenlő lett az állás. 4:4 után a spanyolnak két lehetősége is lett volna a brékre, ám mindkettőt kihasználatlanul hagyta. Medvegyev ettől vérszemet kapott és végül 7:5-ös játszmával szépíteni tudott. 

A negyedik játszma során egy illetve két bréklabdát hagytak kihasználatlanul a játékosok 5:4-nél azonban Medvegyev volt az aki elvette az ellenfél adogatását és így egyenlített. 

A mindent eldöntő szettben 2:2-ig egyik játékos keze sem remegett meg az adogatásánál, és úgy tűnt, hogy Medvegyev is könnyűszerrel hozza a szerváját. Az egyre inkább kifáradó orosz azonban 40:0-nál háromszor is hibázott és Nadal brékelni tudott. A 19. Grand Slam-győzelméért küzdő legenda ezután hozta a szerváját, majd ismét elvette Medvegyev szerváját. 

Úgy tűnt véget ér a mérkőzés, ám Danyiil Medvegyev ezt máshogy gondolta. Az első bréklabdáját kihasználva csökkentette hátrányát, majd saját adogatásánál két mérkőzéslabdát is hárítva visszajött 4:5-re. Nadal adogatásánál Medvegyevnek megvolt a lehetősége a szetten belüli egyenlítésre, ám kihasználatlanul hagyta a bréklabdát. A spanyol ezt követően meccslabdához jutott és mivel Medvegyev kiütötte a labdát, így Rafael Nadal nyerte az idei US Open döntőjét. 

Elképesztő csatát hozott a döntő: a két játékos 4 órán és 54 percen keresztül küzdött egymással. A játék színvonalára jellemző, hogy ketten összesen 9 kettős hibát ütöttek (5-4), ám Medvegyev hiába ütött 75 nyerőt Nadal 62-jével szemben végül még sem tudta megnyerni a mérkőzést. 

Rafael Nadal karrierje során negyedik alkalommal lett a US Open bajnoka (2010, 2013, 2017 után), és 19. Grand Slam-tornáját nyerte meg. Utóbbi statisztikában már csak a 20 GS-sikerrel büszkélkedő Roger Federer előzi meg őt. 

Végeredmény:

Rafael Nadal-Danyiil Medvegyev 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4

Címkék: Tenisz, US Open
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/50743/pics/lead_800x600.jpg
Tenisz,US Open

További cikkek

Egyéni sportok

Tenisz: nem kenegették a labdát

2019.09.16. 14:55
Balázs Attila megkönnyebbülten, Köves Gábor szövetségi kapitány pedig boldogan és tréfálkozva tekintett vissza a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozóra, amelyet a hétfőn befejezett ötödik mérkőzéssel …

Egyéni sportok

Tenisz: sikerült, Balázs Attila 17 perc alatt győzött!

2019.09.16. 11:40
Balázs Attila 17 perc alatt legyőzte Ilja Marcsenkót a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó hétfőn befejezett ötödik mérkőzésén, ezzel a magyarok 3-2-re nyertek, és …

Egyéni sportok

Lőrincz Viktor világbajnok lehet és jön az első őszi pesti derbi

2019.09.16. 07:30
Lőrincz Viktor ma délután világbajnoki címet nyerhet, este pedig jön az első őszi derbi: UTE–FTC lesz a jégkorong-bajnokságban.

Egyéni sportok

Davis Kupa: Balázs meccse félbeszakadt, folytatás hétfőn

2019.09.15. 19:50
Balázs Attila mérkőzése sötétedés miatt félbeszakadt Ilja Marcsenko ellen vasárnap a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozón , így a 2-2-re álló párharc hétfőn …

Egyéni sportok

Davis Kupa: Fucsovics kikapott, Balázs meccse dönt

2019.09.15. 17:25
Fucsovics Márton vereséget szenvedett Szerhij Sztahovszkij ellen és így egyenlítettek az ukránok a Magyarország-Ukrajna Davis Kupa-párharcban.

Egyéni sportok

Davis Kupa: Fucsovicsék nyerték a párost, 2-1-re vezetnek a magyarok

2019.09.15. 13:50
Fucsovics Márton és Balázs Attila fordulatos mérkőzésen legyőzte Szerhij Sztahovszkijt és Gyenyisz Molcsanovot a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis …

Csapatsportok

Közvetítések: hihetetlen programmal zárul a hét

2019.09.15. 07:30
Többek között a Vuelta utolsó szakasza, a WTCR kínai, a MotoGP San Marino-i nagydíja, a kosárlabda-világbajnokság döntője és a magyar-ukrán Davis Kupa mérkőzés is képernyőre kerül.

Egyéni sportok

Davis-kupa: Fucsovics Márton győzelemmel ünnepelte visszatérését

2019.09.14. 15:15
Balázs Attila vereségét követően 0-1-es állásnál tért vissza a pályára - és a magyar Davis-kupa csapatba - Fucsovics Marci, aki azzal az Ilya Marchenkoval …

Egyéni sportok

Davis-kupa: Balázs Attila kikapott, vezetnek az ukránok

2019.09.14. 13:10
Balázs Attila két szettben kikapott Szerhij Sztahovszkijtól szombaton a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó nyitómérkőzésén.

Egyéni sportok

Tenisz Davis Kupa: íme a magyar–ukrán részletes programja

2019.09.13. 13:45
Balázs Attila és Szerhij Sztahovszkij mérkőzésével kezdődik meg szombaton a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó, amelyre a budapesti Sport11 központban kerül sor.