Rögbi-vb: nincs meglepetés a negyeddöntőkben (videó)

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Wales óriási csatában 20-19-re legyőzte Franciaországot, míg a házigazda Japán 26-3-ra kikapott Dél-Afrikától a rögbi-világbajnokság vasárnapi negyeddöntőiben. 

Wales-Franciaország 20-19

Világelsőként kezdte a világbajnokságot a walesi válogatott, amely mind a négy mérkőzését megnyerte a csoportban, de a ranglista első helyét elveszítette közben. A franciák az első három meccsüket megnyerték, majd Anglia ellen az időjárás miatt elmaradt a találkozójuk. Mivel a meccset nem pótolták és a gallok pontaránya rosszabb volt, így ők jutottak tovább másodikként. A két csapat februári mérkőzésén a walesiek 24-19-re győztek.

Oitában Sébastien Vahaamahina és Charles Ollivon céljaival nagy előnyre tett szert a francia válogatott, ám Romain Ntamack kihagyott egy jutalomrúgást de a gallok így is 12-0-ra elhúztak az első tíz perc során. A walesiek a 13. percben "kapcsolódtak be a mérkőzésbe" és Aaron Wainwright révén szépítettek majd a jutalomrúgást is belövő Dan Biggar talált be büntetőből. Úgy tűnt, hogy a walesiek már az első félidőben fordíthatnak, ám a franciák Virimi Vakatawa céljával és egy újabb jó kétpontos rúgással 19-10-re vezettek 40 percnyi játék után. A különbség azért csak ennyi volt, mert Ntamack egy büntetőrúgást is kihagyott. 

Fordulás után a franciák közül Vahaamahina piros lapot kapott, Biggar pedig egy büntetővel csökkentette a különbséget. Egészen a 75. percig nem változott az eredmény ekkor azonban Ross Moriarty ötpontos akciót hajtott végre minimálisra csökkentve a walesiek hátrányát. Biggarnak be kellett rúgnia a büntetőt ahhoz, hogy Wales fordítson, ő pedig nem hibázott. A hajrában a franciák már nem tudtak pontot elérni, így Wales jutott a legjobb négy közé. 

Franciaország eddig egyetlen egyszer, 1991-ben nem jutott elődöntőbe a világbajnokságon, bár a közvélemény nem is várta ezt el ettől a válogatottól. A walesi csapat 1987 és 2011 után vívhat ismét elődöntőt. 

Japán-Dél-Afrika 3-26

Japán egyértelműen a világbajnokság meglepetéscsapatának számított a csoportkörben. Az Ázsia-bajnok rendező legyőzte Skóciát, Szamoát, Írországot és Oroszországot is és így hibátlanul jutott története során először negyeddöntőbe. Dél-Afrika szintén nem veszített még mérkőzést, de Új-Zéland ellen az időjárás miatt nem tudott pályára lépni és így hivatalosan három sikerrel és egy döntetlennel kezdte az egyenes kieséses szakaszt. 

A jóval esélyesebb afrikaiak Makazole Mapimpi céljával kerültek előnybe, ám Handré Pollard jutalomrúgása kimaradt. A japánok szépíteni tudtak Yu Tamura büntetőjének köszönhetően és mindössze kétpontos hátrányból kezdték a második félidőt. 

A csapatok ereje közti különbség a második félidőben egyre inkább kezdett kijönni: Pollard sorozatban három büntetőt lőtt be, majd Faf de Klerk és Makazole Mapimpi is befutott az ázsiaiak célterületére. A mérkőzés végül 26-3 arányú dél-afrikai sikert hozott. 

Japán a vereség ellenére is történelmi szereplésen van túl, míg Dél-Afrika története során ötödször mérkőzhet az elődöntőben. 

A világbajnokság jövő hétvégén folyatódik az elődöntőkkel: október 26-án Anglia és Új-Zéland csap össze míg másnap Wales mérkőzik Dél-Afrikával. A világbajnokság bronzmérkőzésére november 1-én kerül sor, míg a döntőt november 2-én rendezik Tokióban. 

Cikkünk a Japán-Dél-Afrika mérkőzés videós összefoglalójával frissül majd. 

Címkék: Rögbi
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/51501/pics/lead_800x600.jpeg
Rögbi

További cikkek

Csapatsportok

Hetesrögbi: Esztergom a sportág magyarországi fellegvára

2020.07.11. 22:10
Az Esztergomi Vitézek csapata nyerte a hetesrögbi országos bajnokságot, miután a Budapesten megrendezett döntőben 32-5-re győzött a Szegedi Fitt World Gorillák ellen.

Csapatsportok

Rögbi: másfél évtizedes nézőcsúcs

2020.06.14. 13:40
43 ezer néző előtt rendezték meg a Blues–Hurricanes rögbimérkőzést az aucklandi Eden Parkban. Másfél évtizede nem látogatott ki ennyi ember Super Rugby-mérkőzésre.

Csapatsportok

Rögbi: tízezrek előtt tért vissza a sportág Új-Zélandon

2020.06.13. 14:55
Több, mint 20 000 néző vett részt azon a rögbimérkőzésen Új-Zélandon, amely több, mint három hónapja az első olyan találkozó volt, amelyet közönség előtt játszottak.

Csapatsportok

Az ausztrálok lazábban veszik a korlátozásokat

2020.03.22. 11:35
Az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison kijelentette, hogy az ausztrál ligarögbi-bajnokság, a labdarúgó-bajnokság és az ausztrál futball-liga küzdelmei folytatódhatnak.

Csapatsportok

Rögbi-vb: Dél-Afrika harmadszor is világbajnok

2019.11.02. 11:55
Dél-Afrika győzelmével zárult IX. rögbi-világbajnokság miután az immáron háromszoros világbajnok gárda 32-12-re legyőzte Angliát a Jokohamában rendezett döntőben.

Csapatsportok

Rögbi-vb: Új-Zéland könnyedén nyerte a bronzmérkőzést

2019.11.01. 12:45
Új-Zéland lett a Japánban rendezett rögbi-világbajnokság bronzérmese miután a harmadik helyért vívott mérkőzésen 40-17-re győzött Wales ellen.

Csapatsportok

Rögbi-vb: Dél-Afrika lesz az angolok ellenfele a döntőben

2019.10.27. 13:30
Dél-Afrika óriási csatában 19-16-ra győzött Wales ellen, így bejutott a Japánban rendezett rögbi-világbajnokság döntőjébe.

Csapatsportok

Rögbi-vb: Anglia meggátolta a címvédést

2019.10.26. 15:00
Meglepetésre Anglia 19-7-re legyőzte Új-Zélandot és így elsőként bejutott a Japánban rendezett rögbi-világbajnokság döntőjébe.

Csapatsportok

Rögbi-vb: Anglia és Új-Zéland jutott elődöntőbe (videó)

2019.10.19. 15:50
Nem született meglepetés a Japánban rendezett rögbi-világbajnokság mai negyeddöntőiben, így Anglia és Új-Zéland megmérkőzhet egymással a legjobb négy között.

Csapatsportok

Kiss Antal: Mérföldkőhöz érkezett a magyar rögbi

2019.10.08. 15:10
A Budapesti Rögbi Központ átadása nem pusztán egy ceremónia lesz, hanem történelmi pillanat is egyben.