Elképesztő magyar rekord a 24 órás futó-világbajnokságon

Balázs Dávid
Balázs Dávid

Bódis Tamás egyéniben a második helyen végzett a franciaországi Albiban megrendezett 24 órás vb-n, és csapatban is a dobogó második fokára léphettek fel a magyar versenyzők.

Fotó: csupasport.hu

A 31 éves Bódis Tamás, aki civilben személyszállítással foglalkozik, bizakodóan várhatta a világbajnokságot. Tavaly a 12 órás futás országos bajnokságán 154.182 megtett kilométerrel nyert, ami klasszis teljesítménynek számít, majd a Spartathlonon negyedik helyezést ért el. Idén rendkívül fókuszáltan készült a Spartathlonra és az egy hónappal később kezdődő 24 órás világbajnokságra.

„Télen volt egy nem túl szerencsés finnországi ultrafutó versenyem, amelyet fel kellett adnom, mert eleve betegen álltam rajthoz. Ez nagyon visszavetett, még utána is. De nem csüggedtem. Mesteremmel, Szabó Gáborral, a Sashegyi Gepárdok edzőjével folyattuk a munkát, és szerencsére az UltraBalaton előtti hetekben már képes voltam minőségi munkát végezni. Az ott elért siker megerősített abban, hogy jó úton járunk. Aztán a Spartathlon került fókuszba. Mivel egyéni vállalkozó vagyok, én osztom be a munkaidőmet"

- mesélte Bódis az Origónak.

"Nyáron igyekeztem úgy alakítani az életemet, hogy a legdurvább hőségben tudjak két órákat futni. Rendszerint dél és délután két óra között végeztem a legkeményebb edzéseimet. Csak hogy szokjam az Athén és Spárta között rám váró nehézségeket. Az utolsó hónapban minden öt percemből nagyjából négyben azon gondolkodtam, milyen felszerelést vigyek magammal, milyen váratlan helyzetre hogyan reagáljak majd. Hihetetlenül aprólékos haditervem volt az egész versenyre. 23 órán belül szerettem volna futni. Ez végül nem sikerült, de nem bántam, hiszen így is nyertem. Egy győzelmet pedig azt hiszem, soha nem kell magyarázni. Utána a regeneráció volt a legfontosabb. Az eredményhirdetés után Csécsei Zolival azt beszéltük, hogy ha a spártai körülmények között is képesek voltunk olyan eredményre, amilyenre, akkor a vb-n is lehet keresnivalónk."

Mi több, nemcsak hogy keresnivalója volt, hanem 276,222 kilométeres eredményével új országos csúcsot állított fel, amit 24 évig Bogár János tartott a maga 263.17 kilométerével.

Fotó: origo.hu

Az eredményhirdetés után Bódis az Origónak nyilatkozva számolt be a versenyről.

"A spártai megpróbáltatások olyannyira nem múltak el nyomtalanul, hogy az egyik lábujjam azóta is zsibbad és fáj. Akkor azt mondtam, hogy az volt életem legnehezebb versenye. No, ez még azon is túltett. Több holtpont volt, amikor ki akartam szállni. Szerencsére nem tettem, és most végtelenül boldog vagyok"

- mondta boldogan a friss világbajnoki ezüstérmes.

"A Spartathlonhoz képest, ahol ugye győztem, ez a világbajnoki ezüst nagyobb eredmény a szememben. Mert itt mindenki itt volt, aki számít ebben a szakmában, és ebben a brutálisan erős mezőnyben sikerült másodiknak lennem. Jövőre nagy dilemma lesz, hogy Spartathlon, vagy 24 órás Európa-bajnokság legyen-e. Mert nagyjából egy időben lesz mindkettő. Egyszer jó lenne úgy odaállni egy világversenyre, hogy maximálisan arra koncentrálok. És persze azért is, mert támogatják a sportolói ambícióimat, és hagyják, hogy kevesebbet dolgozzak. A futás így csak viszi a pénzemet, egyáltalán nem hossza. De jövőre ez is változik, mert elvégzem az edzői iskolát, és Szabó Gáborral egy közös egyesület alapításán gondolkodunk. Persze a versenyzéssel nem hagyok fel. Egy ilyen siker után az ember nem a befejezésre, hanem sokkal inkább a további fejlődésre gondol. Remélem, tudok még örömet okozni a magyar futótársadalomnak a jövőben."

Csécsei Zoltán óriásit küzdve 264,950 kilométerrel a kilencedik helyen zárt.

"Mindkét vádlim olyan durván feszült a verseny előtt és alatt, hogy az húzta az Achilles-ínamat. Masszőrök próbáltak rajta segíteni, majd jégzselével orvosoltuk, 21 és fél óra után pedig be kellett vennem egy fájdalomcsillapítót, mert addigra jutottam el arra a pontra, hogy már csillagokat láttam a fájdalomtól. Szerencsére ezzel kihúztam a végéig. Most nagyon szét vagyok csúszva, de ez nem babazsúr, ahogy mondani szoktam"

- nyilatkozta Csécsei, aki érthető módon hihetetlenül örült az eredményének.

Halama Levente 28. helye a maga 241,069 kilométerével azt jelentette, hogy a magyarok összetettben világbajnoki másodikok lettek.

Eredmények

Férfiak:
Bódis Tamás: 2. hely - 276,222 km (új országos csúcs)
Csécsei Zoltán 9. hely - 264,950 km
Halama Levente 28. hely - 241,069 km
Büki Tivadar 200. hely - feladni kényszerült a 6.órában

Világbajnok: Aleksandr Sorokin (Litvánia) - 278,973 km

Összetettben a magyar csapat 2. lett, világbajnok az USA, 3. Franciaország

Nők:
Zétényi Szvetlana: 25. hely - 219,524 km
Bogárdi Szilvia: 65. hely - 186,590 km
Máténé Varju Edit: 107. hely - 153,788 km


Világbajnok: Herron Camille (USA) - 270,116 km, új világcsúcs

Összetettben: 1. USA, 2. Lengyelország, 3. Németország

Címkék: atlétika, maraton
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/51641/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,maraton

További cikkek

Egyéni sportok

Atlétika: eldőlt, Budapest megrendezi a 2023-as világbajnokságot

2019.12.13. 11:45
A magyar kormány és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is támogatja a 2023-as világbajnokság megrendezését.

Egyéni sportok

Paralimpia 2020: megnevezték a maraton pontos helyszínét

2019.12.12. 13:25
Idáig tisztázatlan volt a maraton pontos helyszíne az időjárási viszonytagságok miatt, azonban a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság hivatalos közleménye alapján Tokióban lesz ez a …

Egyéni sportok

Új fedett létesítményt kapott az MTK

2019.12.10. 16:15
Az MTK zuglói Lantos Mihály Sportközpontjában kedden délelőtt átadták a közel 1900 négyzetméteres új fedett atlétikai centrumot.

Csapatsportok

Tokió 2020: visszafizetik a belépő árát Tokióban

2019.12.05. 16:10
Mindenki visszakapja a belépője árát, aki még azelőtt váltott jegyet a jövő nyári tokiói olimpia férfi maratoni versenyére, hogy azt Szapporóba helyezték át.

Egyéni sportok

Atlétika: Márton Anita és Halász Bence az év legjobbja

2019.11.29. 21:55
Márton Anitát és Halász Bencét választották az év magyar atlétájának a Magyar Atlétikai Szövetség díjátadóján, amelyen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár …

Egyéni sportok

Atlétika: Mo Farah visszatér a pályára és címvédésre tör

2019.11.29. 13:15
Mo Farah, négyszeres olimpiai bajnok brit futó hivatalosan is bejelentette, hogy visszatér a pályaversenyzéshez és Tokióban harmadszor is meg akarja nyerni a 10 000 métert.

Egyéni sportok

Atlétika: sürgetik a budapesti döntést

2019.11.25. 15:10
Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke levélben fordult a budapesti rendezésről készült nemzetközi szerződést aláíró magyar felekhez, azaz a magyar szövetséghez (MASZ) és a magyar …

Egyéni sportok

Atlétika-vb: megváltoztatták a budapesti vb időpontját

2019.11.23. 22:10
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) megváltoztatta a 2023-ra tervezett budapesti világbajnokság időpontját.

Egyéni sportok

Atlétika: Kipchoge és Muhammad az év atlétája

2019.11.23. 21:50
A férfiaknál a kenyai Eliud Kipchogét, a nőknél pedig az amerikai Dalilah Muhammadot választották az év legjobbjának a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (WA).

Egyéni sportok

Atlétákkal találkozott a főpolgármester

2019.11.18. 18:30
Pozitívnak és előremutatónak értékelte a Karácsony Gergely főpolgármesterrel zajlott hétfői találkozót a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ).