Gál László most épp az ózdi futballt dönti nyomorba

sportfaktor.hu

110 év egy futballklubnál szép kor. Idén többek közt az Ózdi Kohász is eme szép jubileumot ünnepli. Pontosabban ünnepelné, de egyáltalán nincs ok az örömre és boldogságra. Ugyanis néhány éve betette a lábát a városba Gál László.

Fotó: ozd.hu

Aki 1996-tól 2000-ig a Fradi technikai vezetője volt. De már 1998-ben keringtek róla fura hírek, többek közt Takács Tibor, a Fradit Féltők Társaságának akkori elnöke azzal gyanúsította, hogy a választások idején arra ösztökélte a ferencvárosi labdarúgókat, hogy a szocialistákra szavazzanak, mert csak így lesz a klubnak pénze. Balszerencséjére a választásokat a Fidesz nyerte, akik az FKGP-vel alakítottak kormányt, és végül Torgyán József lett a klub elnöke, ekkor pedig ingataggá vált Gál László helyzete. Bár ő váltig állította, Szívós és Páncsics miatt akarták “kicsinálni” - ami sikerült is, és a pénzügyi visszaélésekkel vádolt Gált elküldték a klubtól.

Apró adalék, hogy Gál az akkori FTC-vezetés kérésére munkát kapott Takács cégénél, az Ybl Tervezőnél, ami az Avanti RT. számára benzinkútnak alkalmas telkek felkutatása volt, ám nem volt felhatalmazva arra, hogy a cég nevében eljárjon. Gál viszont nem egy szófogadó típus, és szerződést kötött az Avantival, valamint felvett nettó 1,5 millió forintot a cégtől. Ez viszont állítólag nem érkezett meg az Ybl Tervezőhöz.

Az akkori technikai igazgató persze körömszakadtáig tagadott, de 2000-ben mennie kellett a klubtól. Kispestre, ahol 2002-ben ügyvezető igazgató lett. Azonban itt sem bírta sokáig, a részéről tett nagy ígéretekből nem lett semmi, bár állítólag az volt csak a probléma forrása, hogy az átigazolási politikában nem értett egyet a Honvéd tulajdonosával, Piero Pinivel – akit nem is olyan régen tartóztattak le.

Ha eddig forrt a levegő Gál körül, akkor mit mondjunk a Videotonnál töltött éveire? 2007-ben komoly adócsalási botrány robbant ki, amelybe a klub vezetői is belekeveredtek. Harmadrendű vádlottként az ügyvezető igazgató Gál László is a vádlottak padjára került. Színlelt szerződések, sok milliós indokolatlan kifizetések szerepeltek a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) feljegyzésében.

De Gál itt mégis nagyon sokáig húzta. Kétszer hívta vissza őt a botrányt követően a taggyűlés 2007-ben, de stratégiai szövetségesei megtámadták ezt a bíróságon. 2008. január 24-én a harmadik visszahívás viszont már sikerrel járt. De nem teljesen, mert Gál László másképp gondolta, és kijelentette, hogy az aláírása nélkül még játékost sem igazolhatnának; magát tekintette továbbra is ügyvezetőnek. Ezzel pedig időt nyert és végül a fehérváriak jogi képviselője szerint negyvenkétmillió forint pénztárhiány keletkezett Gál irányítása alatt. Ő persze állította, csupán vele akarták elvitetni a balhét. Végül Gál megúszta pénzbírsággal.

Tehát ahova Gál László ment, ott előbb-utóbb történt valami baj. A Ferencvárosnál sikkasztással vádolták, a Videotonnál harmadrendű, majd elsőrendű vádlott volt az adócsalási ügyben, és még a botrányt követően sem akart távozni az ügyvezetői pozíciójából. És ugye Kispesten sem emlékeznek szívesen az ott töltött éveire. Sokáig nem is lehetett hallani róla.

Egészen addig, míg 2017-ben Ózdon bukkant fel a neve, ahol a helyi futballklub ügyvezető igazgatója lett.

Senki ne lepődjön meg. Itt sem mennek túl jól a dolgok. Sőt! Úgy tűnik Gál László szintet lépett. A Nemzeti Sport Hajrá, foci! mellékletében Füzesi Bálint írásában olvashattuk, hogy az Ózdi Kohász vezetője cáfolja a korábban sportért felelős alpolgármester következő állításait:

„Az önkormányzat 2017-ben hozzájáruló nyilatkozatával lehetőséget teremtett a klubnak, hogy taoberuházás keretében műfüves pályát építsen, lelátót és öltözőt újítson fel. A szövetségtől erre a célra kétszázötvenmillió forintot nyert az Ózdi Kohász, de egyáltalán nem hajtott végre fejlesztést, ráadásul a pénzzel sem számolt el. A következő évben már nem adtunk hozzájárulást újabb közpénzek lehívására. Az MLSZ eljárást indított a klub ellen, és kamatokkal együtt követeli vissza a jogosulatlanul felhasznált pályázati összeget. Ezért nincs most a városban NB III-as mérkőzések lejátszására alkalmas stadion, az ügy vesztesei pedig a helyi fiatalok és szurkolók.”

Merthogy a klub Jászberényben és Hatvanban játszott legutóbb, mivel a fejlesztések nem készültek el. Ráadásul korosztályos csapatai sem álltak ki a Bozsik-program kötelező rendezvényein, így pontlevonással büntették a klubot. Amely így utolsó az NB III Keleti csoportjában, mert mind a 11 pontját elvették. Pontosabban 12-t, de annyi még nincs nekik, tehát tulajdonképpen -1 pontja van jelenleg a csapatnak.

Miért nem álltak ki a Bozsik tornákra? Gál László szerint a nemrégiben megalakult Hétvölgy Focisuli csábítja el a gyerekeiket, ezért nincsenek elegen. A focisuli alapítója tagja Farkas Zsolt elmondta, hogy szívesen dolgoztak volna együtt az ózdi egyesülettel, ám ez csúnyán megfeneklett. Sőt, a focisuli azért indult, mert a szülők ösztönözték őket. Szerintük ugyanis gyermekeik nem kapták meg a szükséges figyelmet, és a szakmai munkában is hiányosságok mutatkoztak a Kohásznál.

Azt állítja az MLSZ nem is támogatta őket, az újabb pályázatot pedig az önkormányzat csáklyázta meg. Ám ő nem tartja magát hibásnak. Bűnösnek meg pláne. Sőt! Az említett cikkben vádaskodik.

„Mindezek mellett tavaly decemberben a stadion tulajdonosa, a városi önkormányzat vezetősége az addigi negyvenötszörösére akarja felemelni a bérleti díjat. Úgy vélem, a stadiont az önkormányzat el akarja adni, ezért alakított ki a létesítményen belül tanpályát, ahol a vezetői engedély megszerzéséhez lehet gyakorolni. Árulkodó, hogy Ózd városának tudomásom szerint nincs sportkoncepciója, így a sporttörvény passzusának nem felel meg.”

Fotó: magyarfutball.hu

Haladjunk sorjában. Negyvenötszörös bérleti díj. Brutálisnak hangzik. Egészen addig, míg nem tudjuk, hogy mennyi a bérleti díj, amit felszoroznának. Nos, a sportkomplexumot havi 5000, azaz ötezer forintért bérelte eddig a Gál László vezette klub. Ráadásul nem is az önkormányzat emelne, hanem az Ózdi Sport és Élményközpont. Mivel a klub beadta nekik a pályahasználati időbeosztást, aminek értelmében ők szinte 0-24-ben minden pályát használni akarnak.

Az autós tanpálya oly régen ott van, hogy kis túlzással nincs is olyan ózdi, aki ne ott tanult volna vezetni, évtizedek óta ez a helyzet. Tehát ezt csúnya dolog a mostani városvezetésre kenni.

Az önkormányzat pedig igazából hülye lenne eladni a stadiont. Miért tenné? Ellenben Gál tett lépéseket az irányba, hogy üzemeltetni szeretné a stadiont. Miután szóba került, hogy a taopénzek erre is fordíthatóak lesznek.

Az el nem készült műfüves pályát is ingyen használhatta volna a klub, de Gál itt is olyat akart, hogy ne az Ózdi Sport és Élményközpont kezelje, hanem ők adhassák ki bérbe. A műfüves pálya persze nem készült el, ahogy semmi sem.

Tudomása szerint nem felel meg a sporttörvény passzusának Ózd. Azért az kicsit komikus, hogy egy többször pénzügyi visszaélésekkel megvádolt valaki a törvény mögé bújik.

Eközben a vezetésével a klub az MLSZ-pénz eltűnése mellett még további tartozásokat halmozott fel ózdi vállalkozóknál. Fuvaroztatásért 1,9 millió, egy étteremben 637 ezer forintot hagytak hátra, egy másikban szintén több százezres tartozásuk van, és a hangosító cég felé is lenne mit törleszteniük. Az oda igazolt labdarúgók albérleteit sem fizették ki maradéktalanul, ellenben még a kávéfőzőt is eltulajdonították az egyik lakásból. A kollégiumban is béreltek egy-két helységet lakhatás céljára, de az Ózd Invest is kirakta a szűrüket tartozás miatt, ám néhány bútort azért búcsúzóul magukkal vittek.

Fotó: magyarfutball.hu

A sportért felelős alpolgármester több mint egy éve nem tudott komolyan kapcsolatba lépni Gál Lászlóval. Semmilyen információt és dokumentumot nem adott át. Hivatalos, fejléces, önkormányzati e-maileket nem tartotta hivatalos megkeresésnek. A dokumentumokhoz nem ad hozzáférést, hogy ne turkáljon senki a papírjai között. Behívták egy sportbizottsági ülésre is, ahol jegyzőkönyvben mondta el, hogy az MLSZ halasztást adott. Holott ekkor ott volt a válasz a szövetségtől az alpolgármesternél, hogy egyáltalán nem ez történt.

Tehát Gál László hozza a szokásos formáját. Hazudik az MLSZ, Ózd város vezetése, a Hétvölgy Focisuli és mindenki. Gál László egyedül a gonosz világ ellen. Ózdon pedig már mormolják a fohászt, hogy a Kohász minél előbb meg tudjon szabadulni a szélhámostól.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/51855/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,NB III,Ózdi Kohász

További cikkek

Magyar foci

Labdarúgás: győzelemmel tért vissza a pályára a Ferencváros

2020.05.09. 13:55
A koronavírus-járvány utáni első magyar felkészülési mérkőzésen a Ferencváros 4-1-re legyőzte a másodosztályból biztosan feljutó MTK-t.

Magyar foci

Labdarúgás: 35 éve játszott utoljára európai kupasorozat döntőjében magyar csapat

2020.05.08. 19:15
35 évvel ezelőtt, 1985. május nyolcadikán a Videoton hazai pályán fogadta a Real Madridot az UEFA-kupa fináléjának első …

Magyar foci

MLSZ: Barczi Róbert az új sportigazgató

2020.05.08. 14:50
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Barczi Róbertet nevezte ki sportigazgatónak, míg a női szakág vezetésével Kiss László lett megbízva.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: marad a Ferencvárosnál Dibusz Dénes

2020.05.07. 16:35
Hivatalos oldalán jelentette be a Ferencváros, hogy meghosszabbította kilencszeres válogatott hálóőre szerződését.

Magyar foci

NB I: minden meccset közvetít a közmédia

2020.05.06. 15:00
Az NB I televíziós közvetítési jogait birtokló M4 Sport közleményben jelezte szerdán, az újrainduló bajnokság minden mérkőzését képernyőre tűzik.

Magyar foci

NB III: szélnek ereszti játékosait a Veszprém

2020.05.06. 13:45
Az NB III Nyugati csoportjában szereplő veszprémi alakulat nem tudja fizetni a játékosok bérét, ezért felbontja a szerződéseket.

Magyar foci

NB I: Tőzsér Dániel visszavonulhat a nyáron

2020.05.06. 08:25
Tőzsér Dániel a Debreceni VSC rutinos középpályása úgy nyilatkozott az M1-nek, hogy feltehetőleg pályafutása utolsó mérkőzéseit fogja lejátszani a hamarosan folytatódó idényben.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: a sportigazgató szerint motiváltabban edzenek a fehérvári labdarúgók

2020.05.05. 19:30
Kovács Zoltán, a MOL Fehérvár FC labdarúgócsapatának sportigazgatója szerint játékosaik a szokottnál is motiváltabban …

Magyar foci

NB I: pezsgővel ünnepelt a Budafok, jövőre cél az élvonalban maradás

2020.05.05. 11:35
A következő szezonra az élvonalban maradást tűzte ki célul a Budafok labdarúgócsapata, amely a magyar szövetség hétfői döntése értelmében az NB II …

Magyar foci

MLSZ: meccsenként ötöt lehet majd cserélni a labdarúgó NB I-ben és az MK-ban

2020.05.05. 09:15
A mérkőzések során öt játékost lehet majd cserélni, amikor újraindul a magyar labdarúgó-idény - derül ki az MLSZ elnökségi …