Labdarúgás: Csányi Sándor sportszerű buzdításra kéri a szurkolókat

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Csányi Sándor az MLSZ elnöke arra kéri a magyar szurkolókat, hogy a nemzeti csapat két novemberi mérkőzésein sportszerűen biztassák a csapatot és hasonlóan a ferencvárosi drukkerekhez mellőzzék a rasszista megnyilvánulásukat.

Fotó: origo.hu

Csányi Sándor az M4 Sport Sport7 című műsorának adott interjút, amelyet vasárnap 16 órától láthatnak teljes egészében a nézők. A sportcsatorna honlapjára azonban már ma kikerült egy ötperces részlet, amelyben az MLSZ elnöke a szurkolókat érintő kérdésekről beszélt. 

A Magyar Labdarúgó Szövetség vezetője nyilatkozata elején a botrányos Craiva-Honvéd mérkőzéssel kapcsolatos döntésekről beszélt:

Az UEFA-nak vannak alapelvei, axiómái, melyeken nem változtat. Az egyik ilyen, hogy a pályán elért eredményt soha nem fogja megváltoztatni. Emiatt esély nem volt arra, hogy az eredmény változik.

Hozzátette, hogy őt is érzékenyen érintette az UEFA döntése, de nem volt mit tenni ellene mivel az egyedi ügyekben folytatott fegyelmi kérdésekben nem tud a fegyelmi vagy a fellebbviteli bizottság beavatkozni. Mint UEFA-alelnök sem próbálta meg befolyásolni ezeknek a biztosságoknak a tagjait mivel emiatt súlyos fegyelmi büntetésnek nézne elébe. 

Az elnök kitért arra is, hogy hogyan sikerült elérni, hogy ne üres stadionban rendezzék a Magyarország-Azerbajdzsán Eb-selejtezőt. 

A harmadik dolog, hogy a fegyelmi eljárás rendjét és a fegyelmi szabályzat módosítását, mint az UEFA alelnöke, van módom befolyásolni, s nem is voltam tétlen. Hiszen az én javaslatom volt - aminek a hasznát már mi is élveztük -, hogy zárt kapus mérkőzésénél 14 éves gyerekek bemehessenek és ne üres stadionban kelljen játszani. Arra is van lehetőség, hogy kezdeményezzem az UEFA fegyelmi szabályzatának módosítását és ezt meg is fogom tenni, mert sajnos nem teljesen egyértelműek a szabályok.

A sportvezető kifejtette, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség csatlakozott az UEFA azon konvenciójához, amely zéró toleranciát alkalmaz a rasszizmussal szemben. Megemlítette, hogy a hazai szövetség hasonlóan az európaihoz nem fog  tudni kivételt tenni ezekben az esetkben:

A huhogás, a cigányozás, zsidózás, sorolhatnám, ezek a rasszista történések a stadionban és a pályán is nagyon súlyos büntetést írnak elő. És nagyon fix, pontos szabályozás van, hogy milyen büntetést szabhat ki a fegyelmi bizottság. Ezért mi nem kaphattunk mást, mint teljes stadionbezárást a szlovák meccs után.

Utóbbi mondatával az elnök a szeptember 9-i budapesti magyar-szlovák válogatott meccsre utalt ahol szurkolói rendbontások miatt szabtak ki büntetést a magyar csapatra. Nyilatkozatában emlékeztetett, hogy a magyarok visszaesőnek számítottak, míg a szlovákok nem és ezért volt eltérés a büntetési tételek között. 

Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás, vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat - megértem, hogy indulatosak, hogy szidják az MLSZ-t - ugye lehet bu.i MLSZ, a legújabb a szar..zi MLSZ -, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták. Ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessenek bennünket, mert sajnos kényszerpályán vagyunk".

Csányi Sándor követendő példaként említette a ferencvárosi szurkolókat. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a zöld-fehér csapat drukkerei úgy tudnak kiváló hangulatot produkálni az Európa-liga meccseken, hogy nem használnak petárdákat és nem hangzanak el rasszista megnyilvánulásokat. Úgy véli, hogy ennek a magatartásnak kell majd visszaköszönnie a magyar válogatott következő két mérkőpzésén is. 

A magyar válogatott jövő pénteken Uruguayt fogadja a Puskás Ferenc Aréna avatóján, majd 19-én sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőt játszik Cardiffban Walesszel.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/51850/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Európa-liga,Ferencváros,MLSZ,válogatott,2020-as Európa-bajnoki-selejtező

További cikkek

Magyar foci

Labdarúgó NB I: Zalaegerszegre költözik az Újpest

2020.02.25. 14:20
Persze csak ideiglenesen. Ugyanis Zalaegerszegen játssza következő két hazai bajnoki mérkőzését az Újpest FC labdarúgócsapata.

Külföldi foci

Európa-liga: zárt kapuk mögött az Internazionale-Ludogorec visszavágó

2020.02.25. 08:35
A koronavírus-járvány miatt csütörtökön zárt kapuk mögött rendezik meg a labdarúgó Európa-ligában az Internazionale-Ludogorec találkozót.

Magyar foci

Eb 2020: ha legyőzzük a bolgárokat, másnaptól elkezdődik a jegyárusítás

2020.02.24. 18:50
Abban az esetben, hogyha a magyar válogatott továbbjut Bulgáriában, akkor rögtön másnap kezdődik a jegyértékesítés a Puskás Arénában …

Magyar foci

Labdarúgás: Göröcs emléke előtt tiszteleg a Newcastle

2020.02.24. 16:00
Tragikus hirtelenséggel, életének 81. évében elhunyt Göröcs János, az Újpest korábbi legendája. Emléke előtt a Newcastle United is tiszteleg.

Csapatsportok

Női kézilabda: német válogatott játékost igazolt a Ferencváros

2020.02.24. 13:10
Julia Behnke nyáron csatlakozik a zöld-fehérekhez, ahol két éves szerződést írt alá.

Magyar foci

Labdarúgás: elhunyt Göröcs János, az Újpest legendája

2020.02.24. 09:25
Vasárnap este életének 81. évében elhunyt Göröcs János, az Újpest és a magyar válogatott legendás labdarúgója.

Magyar foci

Labdarúgó NB II: kikapott az MTK, nem bírt egymással a Csákvár és a Gyirmót

2020.02.23. 18:50
Az Ajka hazai pályán verte az éllovast, a Csákvár és a Gyirmót pedig megosztoztak a pontokon az NB II 24. fordulójában.

Magyar foci

Futsal Magyar Kupa: a Haladás nyerte a döntőt

2020.02.23. 17:25
A Haladás házigazdaként nyerte meg a férfi futsal Magyar Kupát, miután a vasárnapi fináléban 4-2-re jobbnak bizonyult az előző kiírásban győztes Berettyóújfalunál.

Magyar foci

Labdarúgó NB II: értékes pontokat bukott a Siófok, közelebb a feljutáshoz a Budafok

2020.02.23. 16:10
Az utolsó pillanatokban fordítva szerezte meg a három pontot a Soroksár otthonában a feljutásért küzdő Budafok a magyar …

Magyar foci

Labdarúgó NB II: három hónap után nyert ismét a Szeged GA

2020.02.23. 14:25
A feljutásért küzdő Győri ETO-t Kórodi Nándor duplájával, valamint Vankó Imre góljával győzte le a Szeged GA a magyar másodosztály 25. fordulójában.