Vízilabda: Szívós Istvánra emlékezve játszik majd a válogatott

sportfaktor.hu

A Märcz Tamás irányította férfiválogatottunk kedden világliga-selejtezőn fogadja a Komjádi-uszodában Oroszországot. A 18:30-kor kezdődő mérkőzésen a 72. életévében elhunyt dr. Szívós Istvánra is emlékezik majd a csapat.

Szomorú, egyben megható szavakkal indult. Märcz Tamás a keddi, oroszok elleni világliga-mérkőzés szakmai felvezetése előtt fájdalmasan fogalmazott:

„Szívós Pista bácsi halála árnyékolja be a találkozót, érthetően mindannyiunkat megviselt ez a szomorú hír. Nagy bajnokot, olyan embert, legendát veszített el a vízilabdacsalád, aki ott volt minden nap az uszodában, akit méltán a sportág legnagyobbjai között említenek. Néhány napja hosszan beszélgettem vele a Hajós-uszodában, engem is sokként ért a halálhíre. Nem kérdés, a válogatott érte is küzd majd kedden. Amennyire rossz érzéssel tölt el bennünket ez a hír, annyi erőt is ad a játékosoknak, hogy az ő tisztelete, emléke előtt adózva játszhatják le ezt a mérkőzést."

A korábban meghirdetett 14-es keretből a tüszős mandulagyulladással bajlódó Bátori Bence kiesett, így kialakult a meccskeret. Miként a szövetségi kapitány említette: „Úgy döntöttem, nem hívok a helyére senkit, és bár az edzéseken könnyebb lett volna, ha tizennégyen gyakorolunk, nem okozhat problémát a jelen helyzet sem."

A válogatott hétfőn két edzéssel készül az összecsapásra, kedden délelőtt egy átmozgató tréning szerepel a programban. Mindez nem sok, ám a sűrű versenynaptár végett nem is annyira rossz, hiszen korábban előfordult, hogy egy közös edzéssel kellett világliga-meccset játszani. A csapat az összetartás végett beköltözött egy fővárosi szállodába, Märcz Tamás pedig a szobabeosztást kicsit megkeverve igyekszik a kohéziót minél jobban erősíteni. Hiába, no, minden lehetőséget meg kell ragadni. Az oroszok nem mellesleg vasárnap érkeztek, ami jól mutatja, komolyan veszik a találkozót, avagy meglepetésre készülnek.

„Tavaly az Európa-bajnoki vereség miatt is felspannolva játszottuk le velük a két világliga-mérkőzést, és mindkettő kimondottan jól sikerült - mindazonáltal rossz lenne, ha hagynánk magunkat becsapni, hiszen az orosz válogatott sokkal jobb annál, mintsem félvállról vegyük, mást ne mondjak, az Európa Kupában igencsak megszorongatta az olaszokat. Fiatal játékosokból álló csapat, folyamatos fejlődési lehetőséggel, két erős centerrel, két gólerős balkezessel és a kapás oldalon a remek pólósokkal, például Merkulovval. És ne feledkezzünk meg az olaszországi tapasztalatokkal is rendelkező, Jevsztyignyejev és Zakirov vezette szakmai stábjukról sem. Nem várok könnyű mérkőzést, de ennek örülök is, mert tekintettel arra, hogy az Európa-bajnokságig ez az egyetlen hivatalos tétmérkőzésünk, legalább láthatjuk, hol is tartunk. Természetesen bízom a győzelemben, amely nagyban befolyásolhatja a csoport első helyét, egyúttal könnyebbséget adna a világliga további szakaszára. A világbajnoki csapathoz képest kevés a keretben a változás, néhány poszton nézünk meg másokat, de ők is ott voltak korábban a bő keretünkben, az egyedüli nagy visszatérő Hosnyánszky Norbert. Erős a csapat, de vannak még fejlődési lehetőségeink, igyekszünk most is bizonyos játékelemekben előrelépni."

A férfiválogatott oroszok elleni kerete

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Férfi Világliga, európai selejtező
A-csoport: Görögország, Olaszország, Georgia
B-csoport: Magyarország, Oroszország, Franciaország
C-csoport: Hollandia, Szerbia, Horvátország
D-csoport: Montenegró, Ukrajna, Spanyolország

A B-csoport programja

1. forduló, 2019. november 12.
Magyarország-Oroszország, Komjádi-uszoda, 18:30 - tv: M4 Sport
2. forduló, 2019. december 17.
Oroszország-Franciaország
3. forduló, 2020. február 11.
Franciaország-Magyarország

Negyeddöntő, 2020. március 17.
A1-B2, B1-A2, C1-D2, D1-C2

A Szuperdöntő időpontja: 2020. június 23-28.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/51938/pics/lead_800x600.jpg
Vízilabda,Vízilabda világliga

További cikkek

Csapatsportok

Vízilabda: családi körben búcsúztatták el Benedek Tibort

2020.07.03. 15:00
Benedek Tibor családja jelezte, hogy a hosszú betegség után június 18-án elhunyt legendától a kívánsága szerint szűk családi körben búcsúztak el.

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Alekszandr Kabanov a sportág orosz legendája

2020.07.01. 16:10
Hetvenkét éves korában elhunyt Alekszandr Kabanov minden idők egyik legjobb orosz vízilabdázója.

Csapatsportok

Vízilabda: hiába nyert a Kanizsa, a KSI jutott fel az élvonalba

2020.06.27. 21:20
Bár a Kanizsai VSE 10-9-re győzött a KSI ellen, összesítésben a fővárosi csapat egy góllal jobbnak bizonyult az osztályozón és így feljutott az élvonalba.

Csapatsportok

Vízilabda: a KSI nyerte az osztályozó első felvonását

2020.06.25. 20:25
A KSI 11-9-re legyőzte a Kanizsai VSE-t a magyar férfi vízilabdabajnokság osztályozós párharcának első mérkőzésén a budapesti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában.

Csapatsportok

Vízilabda: visszavonul a Dunaújváros női csapatának kapusa

2020.06.24. 23:35
A Dunaújvárosi FVE hivatalos közleményben jelentette be, hogy a csapat kapusa Laura Aarts 23 évesen befejezi pályafutását.

Csapatsportok

Vízilabda: a Recco-család is megemlékezett Benedek Tiborról

2020.06.22. 09:45
A háromszoros olimpiai bajnok összesen nyolc éven keresztül vízilabdázott a világ egyik legjobb klubcsapatában.

Csapatsportok

Vízilabda: így emlékeznek meg Benedek Tiborról

2020.06.18. 14:35
A mai napon tragikus hirtelenséggel elhunyt Benedek Tiborra emlékezik a magyar és a nemzetközi vízilabdavilág. A játékosok a közösségi médiában búcsúznak egykori játékostársuktól, …

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Benedek Tibor

2020.06.18. 08:05
Óriási csapás érte a magyar sportot, ugyanis életének 48. évében elhunyt Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó.

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok

2020.06.17. 18:40
Néhány nappal a 85. születésnapja előtt elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb vízilabdázója.