Prága megér egy hokimeccset

Dorogi László
Dorogi László

A Sparta iránti rajongás alighanem a prágai gyerekekkel együtt születik, életük első percétől kezdve ott van a DNS-ükben. Nem, nem az egyébként Csehországban is népszerű labdarúgásra és a néha-néha az európai kupákban is megforduló Sparta focicsapatára gondolok, sokkal inkább a város legnagyobb büszkeségére, a négyszeres cseh bajnok HC Sparta Prahára. Bevallom őszintén, amikor eldőlt, hogy elutazok a cseh fővárosba, azonnal rákerestem, lesz-e bármiféle jégkorong-meccs a kint tartózkodásom alatt - elvégre a világ egyik legkomolyabb jégkorong-nemzetéről beszélünk -, hiszen alapvetően nagy hokibolond vagyok. Beértem volna a kevéssel is - értsd amatőr, vagy alsóbb ligás haddelhaddal -, de arany Prága a legértékesebb hokiélményt nyújtotta tálcán.

Fotó: Dorogi László

A HC Spartát a Mikulás ajándékozta a prágaiaknak, a klubot 1903. december 6-án alapították - meg bandy csapatként. A bandy voltaképpen - hatalmas képzavarral élve - egy jégen játszott gyeplabda, ez pedig a cseheket is olyannyira megzavarta, hogy úgy látták jónak, ha 1909-től átnyergelnek a jégkorongra. Ezzel a Sparta lett az első hokiklubok egyike, nemcsak Európában, hanem az egész világon, és ma is az egyik legtradicionálisabb egyesületként tartja számon a prágai egyesületet a jégkorongvilág.

A csapat a legsikeresebb időszakát a második világháború utáni években élte, 1953-ban és 1954-ben is csehszlovák bajnoki címet nyertek, ezt követően viszont ínségesebb esztendők következtek. A Sparta jelenleg a Cseh Extraligában szerepel, sőt mi több, vezeti is a bajnokságot. Hogy ez mennyire nagy szó? Elég hozzá annyi, a cseh élvonal a világ ötödik legnívósabb pontvadászata az észak-amerikai NHL, az orosz bázisú KHL, valamint a svéd és a finn első osztályú bajnokságok után.

Ha csak a klub történetnek elmúlt két évtizedére tekintünk vissza, azt látjuk, hogy bizony megjárták a mennyet és a poklot is. 2007-ben bajnoki címet nyertek, négy évvel később viszont fennállásuk legrosszabb eredményeként csupán a 12. helyet szerezték meg a bajnokságban. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy ez a pokol azért mégsem törte meg teljesen a prágai jeget, ugyanis a HC Sparta játékosai 1951 óta folyamatosan az élvonalban kergetik a pakkot, legyen szó csehszlovák, vagy már önálló cseh bajnokságról. Ez utóbbiban összesen négyszer értek fel a csúcsra - legutóbb éppen a már említett 2007-es évben - és hogy igazságos legyen az elosztás, Csehszlovákiában is négy bajnoki címnek örülhettek. A nemzetközi kupaporondról is vannak szép eredményeik, 2017-ben például egészen a jégkorong Bajnokok Ligája döntőjéig meneteltek.

A HC Sparta otthona 2015 óta Csehország legnagyobb, 17 300 néző befogadására alkalmas arénája, az O2 Aréna, amely tényleg egészen lenyűgöző építészeti lenyomat - mind méreteiben, mind kisugárzásában. Nem véletlen, hogy a Sparta meccseire látogatnak ki átlagosan a legtöbben az országban. Ahogy a mérkőzés reggelén a csarnok lábánál álltam, az futott át az agyamon, hogy ekkora arénában még sosem jártam jégkorong-meccsen, így már ekkor láthatatlan garanciapapírokat nyomott a kezembe a látvány: jól fogunk szórakozni néhány órával később. Az aréna a város kijjebb eső részén található, de a B jelzésű metróval olyannyira könnyedén megközelíthető, hogy amikor kilépünk a föld alól, azonnal elénk tárul a hatalmas felirat az épület tetején.

Fotó: Dorogi László

Ahhoz képest, hogy a Cseh Extraliga a világ ötödik legerősebb bajnoksága, a belépőjegy szinte ingyen megkapható, és ez még akkor is igaz, ha ezúttal a listavezető Sparta a bajnokság "csupán" nyolcadik helyén tanyázó Mountfield Hradec Králove csapatát fogadta - a legolcsóbb tikett alig került többe, mint 2000 forintnak megfelelő cseh korona. A belépőváltás zökkenőmentesen, angolul zajlik külföldiként és összességében az is elmondható, hogy a városban mindenhol megértethetjük magunkat a nemzetközileg legelfogadottabb nyelven. Miközben azon mélázgatunk, hogy vajon miről csacsoghatnak a helyiek kifejezetten különleges szláv szavaik segítségével. A meccs előtt egy órával már tömve a metrószerelvények, mi tulajdonképpen csak egy megállót utazunk a szállásunktól, de így is alig tudjuk feltuszakolni magunkat a kocsira.

A meccsre tartva két dolgot állapítok meg: egyrészt mindenkin díszeleg valamilyen Sparta logóval, vagy színnel ékesített ruhadarab - mez, pulcsi, sapka, sál, nadrág -, másrészt rengeteg gyerkőc tart az aréna felé. A beléptetés jól szervezett és annak ellenére hogy egy hatalmas központi bejáraton oldják meg több kapun keresztül, nagyon gyorsan bejutunk. A bejáratnál a reptereken megszokott módon ki kell pakolni a zsebeinkből a pénztárcát, telefont, kulcsot és minden egyéb olyan tárgyat, amitől a fémérzékelő kapu becsipoghat, de ez így van rendjén.

Az aréna belülről még monumentálisabb, a közel tízezer ember - ennyien tekintették meg a Mountfield elleni találkozót a helyszínen - szinte elvész benne. Mozgólépcsőn közelítjük meg a kakasülőn található székeinket és egy jó öt perces séta után el is foglaljuk a helyünket. A laikus azt hinné, hogy innen aztán semmit nem lehet látni egy hokimeccsen, de meg kell nyugtatnom a kedves laikust: nagyot téved. Minden tökéletesen látszik, a körítés pedig egészen pazar és ami talán ennél is fontosabb, vérprofi. Egy szimpla bajnoki meccsen. A hazai kedvencek hatalmas lángcsóvák ölelésében suhannak a jégre, a hangulat a tetőfokára hág.


A Sparta vezetőedzője tavaly óta a minden idők egyik legjobb német jégkorongozójának tartott, korábbi német szövetségi kapitány Uwe Krupp, a csapat legnagyobb sztárja pedig a cseh válogatott Michal Řepík. A Sparta keretében egyébként nem is találunk túl sok légióst, persze, mi szükségük volna rájuk, ha számos kiváló jégkorongozótól hemzseg az ország. A meccset a vendég Mountfield kezdi jobban, az első percben azonnal háromszor kapura tűzik a pakkot, a hazaiak pedig szemmel láthatóan meg is zavarodnak az ellenfél erős startjától. Néhány perccel később már vezet is a Hradec Králove-i együttes - teljesen megérdemelten. Mellettünk éppen két "vendég" szurkoló, egy apa és fia foglalnak helyet, örülnek a gólnak és ez semmilyen problémát nem okoz a Sparta-szimpatizánsok körében.

Az első harmad után kissé csalódott a prágai publikum, ettől talán többet vártak a kedvencektől, s titkon éppen ugyanezt gondolom magamban. Meg is kell hát dolgoznia a pénzéért a két dicső spártai lovagnak, akik a klub kabaláiként fáradhatatlanul róják a csarnok lépcsőit és szórakoztatják a közönséget, fotózkodnak a gyerekekkel és fel le ugrálnak a szektorok és sorok között.

Fotó: HC Sparta Praha/Facebook

A második harmadot sokkal jobban kezdi a Sparta és egy oldalról belőtt koronggal ki is egyenlít a hazai csapat. Az persze már csak a szerencse dolga, hogy ezt éppen rögzíteni is tudjuk.


Az egyenlítés után azt gondolná az ember, hogy egy bajnoki listavezető bedarálja a tabella nyolcadik helyezettjét, de egyáltalán nem ez történik. A Mountfield sokkal többet lő kapura, agresszívabban hokizik, teljes mértékben nekik áll a zászló. A harmadik harmad hajrájába fordulva azonban a furcsa módon kettes mezszámban védő Marek Mazanec kapus hatalmas hibát vét a Mountfield kapuja mögött, a Sparta letámadó csatártriójának ütőjére tessékeli a korongot, Jan Buchtele pedig a menteni igyekvő hálóőr válla fölött a kapuba püföli a pakkot.

A találkozó végén lehozza a kapusát a Mountfield, hat az öt ellen támad, de mindhiába: a Sparta gyengébb játékkal is megnyeri a mérkőzést. Prága boldogságát fokozza, hogy egy nappal korábban a labdarúgó-válogatott is kvalifikálta magát a jövő évi Európa-bajnokságra, így természetesen már veszélyben a kifogyhatatlannak hitt prágai sörcsapok kifogyhatatlansága.

Nyitó kép: HC Sparta Praha/Facebook

Címkék: Jégkorong
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52116/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong

További cikkek

Amerika

NHL: a Blackhawks sztárja nem kér a folytatásból

2020.07.14. 18:45
Nem vállalja a bajnokság folytatását Andrew Shaw, az észak-amerikai profi hokiligában szereplő Chicago Blackhawks csatára.

Csapatsportok

Jégkorong: NHL-t megjárt vezetőedző veszi át a DVTK irányítását

2020.07.13. 17:05
A miskolci együttes hivatalos oldalán jelentette be, hogy Dave Allison veszi át a klub irányítását.

Amerika

NHL: elkészült a rájátszás első körének párosítása

2020.07.11. 12:20
Hivatalosan is eldőlt, hogy augusztus elsején Edmontonban és Torontóban folytatódik az NHL jelenlegi szezonja, miután a játékosszakszervezet igazgatótanácsa után a liga …

Amerika

NHL: decemberben kezdődik az új idény

2020.07.09. 10:00
A szokásosnál közel két hónappal később rajtolhat az észak-amerikai profi jégkorongliga 2020/2021-es szezonja az elhúzódó jelenlegi idény miatt.

Csapatsportok

Jégkorong: továbbra is a szlovák élvonalban indul a DVTK Jegesmedvék

2020.07.07. 18:45
A miskolci együttes elnöke, Egri István az M1 aktuális csatornának erősítette meg, hogy a következő szezonban is a szlovák Tipsport Ligában indul majd a …

Amerika

NHL: augusztus 1-én rajtol újra az idény - hivatalos

2020.07.07. 10:55
Hivatalossá váltak az NHL folyatásának feltételei, az idény a tervek szerint augusztus 1-én indulhat.

Amerika

NHL: harmincöt játékos koronavírus tesztje lett pozitív

2020.07.06. 17:55
Jövő héttől megkezdődnek az edzőtáborok, egy hónap múlva pedig a rájátszással folytatódik a szezon. Ha folytatódik.

Amerika

NHL: megállapodtak a folytatásról

2020.07.06. 09:05
Egyelőre viszont még mindig kérdéses, hogy újraindul-e a félbeszakított észak-amerikai hokiszezon.

Amerika

NHL: kigyógyult a rákból a Philadelphia Flyers játékosa

2020.07.04. 12:20
Oskar Lindblomnál 2019 decemberében diagnosztizáltak a csontrák egyik típusát, a Ewing-sarcomát, de a svéd csatár leküzdötte a betegséget.

Csapatsportok

Jégkorong: Marosvásárhely szomszédságában épít pályát a Székely Jégkorong Akadémia

2020.07.02. 14:50
Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Gyergyószentmiklós után Marosszentgyörgyön is sátortetős jégpálya épül.