Országúti kerékpáros kvótával bővült a magyar olimpiai csapat

Dorogi László
Dorogi László

Magyarország egy kerékpárost indíthat a tokiói olimpia férfi országúti mezőnyversenyén.

Fotó: bringasport.hu

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hivatalosan is közzétette a jövő évi tokiói olimpia országúti kerékpár-versenyeinek kvótaszámait, így Magyarország a ranglistás helyezése alapján egy versenyzőt indíthat az ötkarikás játékokon - számolt be a bringasport.hu.

A magyar szövetség beszámolója szerint a férfiak mezőnyversenyében összesen 130, a hölgyeknél 67 kerékpáros vághat neki a távnak. A versenyt 2020. július 25-én rendezik meg, a mezőny a Musashinonomori Parkból indul és a Fuji autóverseny-pályán ér célba.

A legtöbb versenyzőt Belgium, Kolumbia, Franciaország, Olaszország és Hollandia nevezheti, a ranglistás helyezések alapján ezeket a nemzeteket 5-5 versenyző képviselheti ebben a számban.

A bringasport.hu kiemeli, az idei szezon igencsak termékeny volt a ranglistás pontok gyűjtögetése tekintetében, a magyar versenyzők remek szereplésének köszönhetően Magyarország 959 ponttal a ranglista 40. helyén zárt, így jutott hozzá az olimpiai kvótához.

Fontos megjegyezni, hogy a nemzetek olimpiai bizottságainak december 15-ig kell megerősíteniük a felhasználni kívánt kvóták számát, mielőtt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség újraosztaná a fennmaradó helyeket.

Legutóbb 2012-ben volt magyar résztvevője az ötkarikás játékok országúti mezőnyversenyének, Londonban azonban Lovassy Krisztiánnak sérülés miatt fel kellett adnia a versenyt.

Dér Zsolt, a kerékpárosok szövetségi kapitánya elmondta, pozitív élmény, hogy sikerült megszerezni a kvótát.

"Én végig bíztam benne, és azt mondtam: nagy az esélye, hogy sikerül. Bíztam a srácokban, tudtam, hogy mire képesek és milyen versenyprogramjuk van"

- értékelt az MTI megkeresésére a kapitány.

Dér Zsolt elmondta, az ez évi és a következő szezon elején elért eredmények, valamint a mutatott forma alapján fog javaslatot tenni májusban arra, hogy az öttagú keretből - amelynek tagjai Valter Attila, Dina Márton, Peák Barnabás, Pelikán János és Kusztor Péter - ki legyen az olimpiai induló. A kiválasztásnál figyelembe veszik azt is, hogy nagyon nagy szintkülönbségű az olimpiai pálya - 4865 méter szintkülönbséget tartalmaz a 234 kilométeres pálya -, ezek alapján mérlegelik majd, melyik versenyző a legjobb opció. A javaslatot az MKSZ elnökségének, majd a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell jóváhagynia.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52137/pics/lead_800x600.jpg
kerékpár,MOB,Tokió 2020,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Asztalitenisz olimpiai selejtező: tokiói kvótát szerzett a magyar női válogatott

2020.01.23. 21:15
A magyar női válogatott 3-1-re legyőzte csütörtökön a házigazda portugálokat az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs …

Egyéni sportok

Asztalitenisz olimpiai selejtező: egy győzelemre a kvótától a magyar női válogatott

2020.01.22. 21:30
A hetedik helyen kiemelt magyar női válogatott megnyerte szerdai, horvátok elleni nyitómérkőzését az asztaliteniszezők csapat …

Csapatsportok

Kézilabda Eb: Norvégia, Svédország és egy régi ismerős is jön a középdöntőben

2020.01.15. 21:40
A magyar férfi kézilabda-válogatott Izland elleni sikerével kialakult a középdöntő végleges mezőnye az olimpiai kvalifikációs …

Csapatsportok

Jégkorongozóé az első magyar arany az ifjúsági téli olimpián!

2020.01.15. 15:20
A kapus Hegedüs Levente első magyarként szerzett aranyérmet a Lausanne-ban zajló téli ifjúsági játékokon, medálja mégsem számít bele a nemzetenkénti …

Egyéni sportok

Kerékpársport: a kalóz aki mindent megnyert, majd mindent elveszített

2020.01.14. 15:45
Tegnap lett volna 50 éves minden idők egyik legnépszerűbb kerékpárosa Marco Pantani. Cikkünkben a tragikusan fiatalon elhunyt legendás versenyzőre …

Csapatsportok

Tokió 2020: teljes mindkét röplabdatorna mezőnye

2020.01.13. 17:25
A kontinentális selejtezőkkel vasárnap lezárult a tokiói olimpia röplabdatornáinak kvalifikációs sorozata.

Egyéni sportok

Tour de Hongrie: Kusztor Péter csapata is indul

2020.01.10. 17:55
A Kusztor Pétert foglalkoztató Novo Nordisk indul a Tour de Hongrie-n - számolt be pénteken az országúti kerékpáros körverseny honlapja.

Egyéni sportok

Giro d` Italia: Vincenzo Nibali is indul a versenyen

2020.01.10. 10:20
A Trek Segafredo hivatalosan is bejelentette, hogy a Magyarországról induló olasz körversenyen Vincenzo Nibali is rajthoz áll.

Egyéni sportok

24 órás ultrafutó Eb-t és vb-t szeretne rendezni Magyarország

2020.01.09. 16:50
A Magyar Atlétikai Szövetség Ultrafutó Bizottsága első 2020 ülésén bejelentette, hogy megpályázzák a 2022-es 24 órás ultrafutó Eb és a 2023-as 24 órás …

Egyéni sportok

Póta Georgina nem tudja vállalni az olimpiai selejtezőt

2020.01.09. 11:25
Terveivel ellentétben nem lesz ott az olimpiai selejtezőn Póta Georgina, helyette Fazekas Mária lesz ott.