Országúti kerékpáros kvótával bővült a magyar olimpiai csapat

Dorogi László
Dorogi László

Magyarország egy kerékpárost indíthat a tokiói olimpia férfi országúti mezőnyversenyén.

Fotó: bringasport.hu

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség hivatalosan is közzétette a jövő évi tokiói olimpia országúti kerékpár-versenyeinek kvótaszámait, így Magyarország a ranglistás helyezése alapján egy versenyzőt indíthat az ötkarikás játékokon - számolt be a bringasport.hu.

A magyar szövetség beszámolója szerint a férfiak mezőnyversenyében összesen 130, a hölgyeknél 67 kerékpáros vághat neki a távnak. A versenyt 2020. július 25-én rendezik meg, a mezőny a Musashinonomori Parkból indul és a Fuji autóverseny-pályán ér célba.

A legtöbb versenyzőt Belgium, Kolumbia, Franciaország, Olaszország és Hollandia nevezheti, a ranglistás helyezések alapján ezeket a nemzeteket 5-5 versenyző képviselheti ebben a számban.

A bringasport.hu kiemeli, az idei szezon igencsak termékeny volt a ranglistás pontok gyűjtögetése tekintetében, a magyar versenyzők remek szereplésének köszönhetően Magyarország 959 ponttal a ranglista 40. helyén zárt, így jutott hozzá az olimpiai kvótához.

Fontos megjegyezni, hogy a nemzetek olimpiai bizottságainak december 15-ig kell megerősíteniük a felhasználni kívánt kvóták számát, mielőtt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség újraosztaná a fennmaradó helyeket.

Legutóbb 2012-ben volt magyar résztvevője az ötkarikás játékok országúti mezőnyversenyének, Londonban azonban Lovassy Krisztiánnak sérülés miatt fel kellett adnia a versenyt.

Dér Zsolt, a kerékpárosok szövetségi kapitánya elmondta, pozitív élmény, hogy sikerült megszerezni a kvótát.

"Én végig bíztam benne, és azt mondtam: nagy az esélye, hogy sikerül. Bíztam a srácokban, tudtam, hogy mire képesek és milyen versenyprogramjuk van"

- értékelt az MTI megkeresésére a kapitány.

Dér Zsolt elmondta, az ez évi és a következő szezon elején elért eredmények, valamint a mutatott forma alapján fog javaslatot tenni májusban arra, hogy az öttagú keretből - amelynek tagjai Valter Attila, Dina Márton, Peák Barnabás, Pelikán János és Kusztor Péter - ki legyen az olimpiai induló. A kiválasztásnál figyelembe veszik azt is, hogy nagyon nagy szintkülönbségű az olimpiai pálya - 4865 méter szintkülönbséget tartalmaz a 234 kilométeres pálya -, ezek alapján mérlegelik majd, melyik versenyző a legjobb opció. A javaslatot az MKSZ elnökségének, majd a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell jóváhagynia.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52137/pics/lead_800x600.jpg
kerékpár,MOB,Tokió 2020,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Változik az olimpikonok özvegyeinek életjáradéka

2020.07.03. 17:40
Simicskó István, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője elmondta, hogy Benedek Tibor halála rávilágított a sporttörvény hiányosságaira.

Egyéni sportok

Giro d`Italia: az olaszok felajánlották a Nagy Rajt rendezését 2021-re

2020.06.26. 15:05
Révész Máriusz úgy nyilatkozott, hogy az olasz szervezők felajánlották a 2021-es Giro d' Italia Nagy Rajtját jövő májusban Magyarországon rendezzék.

Egyéni sportok

A klímaváltozás a téli olimpiára is komoly hatással lehet

2020.06.22. 11:05
A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak a téli olimpia megrendezésére.

Egyéni sportok

Kerékpár: megdőlt az "Everest-mászás" rekordja

2020.06.21. 20:25
A kerékpáros Lachlan Morton megdöntötte a kerékpáros Everesting rekordot, amely azt jelenti, hogy a lehető legrövidebb idő alatt kell teljesítenie valakinek 8848 méter …

Egyéni sportok

Továbbra is Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

2020.06.20. 14:40
Az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet szombaton megtartott tisztújító közgyűlését követően.

Egyéni sportok

Kajak-kenu:az olimpiai bajnok Szabó Gabriella visszavonul

2020.06.18. 11:45
A mai napon bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, aki döntését a tokiói olimpia elhalasztásával indokolta.

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok

2020.06.17. 18:40
Néhány nappal a 85. születésnapja előtt elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb vízilabdázója.

Egyéni sportok

75 éves Eddy Merckx, a "Kannibál"

2020.06.17. 09:45
Szerdán ünnepli hetvenötödik születésnapját Eddy Merckx, a profi kerékpársport egyik legnagyobb alakja, az egyetlen bringás, aki mind a négy nagy országúti versenyen (Tour, Giro, Vuelta, vb) …

Egyéni sportok

Kerékpár: országútra vált a hegyikerékpár olimpiai bajnoka

2020.06.13. 16:55
Az olimpiai bajnok hegyikerékpáros Miguel Martinez bejelentette, hogy ismét az országúti szakágra vált.

Egyéni sportok

Tour de Hongrie: véglegesítették az idei programot

2020.06.11. 11:45
Magyarország legnagyobb országúti kerékpáros versenye, a Tour de Hongrie az esztergomi Bazilikától rajtol és a királyetap végén a Kékestetőn ér véget a véglegesített program szerint.