Az előolimpia győztese is az Év vitorlázói között

Dorogi László
Dorogi László

Hétfőn tartotta meg hagyományos díjátadó gáláját a Magyar Vitorlás Szövetség, ahol a férfiak és a nők mezőnyében is megválasztották az elmúlt év legjobb versenyzőjét.

Fotó: hunsail.hu

A nőknél Érdi Márinak ítélték oda a vitorlázók szavazatai alapján az Év vitorlázója díjat. Érdi kiválóan kezdte az évet, januárban megnyerte az észak-amerikai bajnokságot, áprilisban második lett a portugáliai világkupa-állomáson, a portói Eb-n pedig kilencedik helyet szerzett, augusztusban harmadik helyen végzett az előolimpián Japánban. A vitorlázó hölgy jelenleg hatodik helyen áll a világranglistán, olimpiai kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára, így nem meglepő, hogy nem is jelöltek mást a nőknél az év legjobbja címre.

"Nagyon szépen fejeződött be ez az év, nagyon örülök az előolimpiai bronzéremnek, és jövőre mindent meg fogok tenni, hogy Tokióban dobogón állhassak"

- üzente Melbourne-ból Érdi, aki helyett klubjának, az MVM SE-nek az elnöke, Fluck Benedek vette át a díjat. A vitorlázó hölgy immáron hetedik alkalommal nyerte el a díjat. 

A férfiaknál négy jelölt közül az Berecz Zsombor kapta meg az Év vitorlázója elismerést, aki áprilisban negyedik helyen végzett egy rangos spanyolországi versenyen, májusban második helyen ért célba az athéni Európa-bajnokságon, augusztusban pedig megnyerte az előolimpiát Japánban, a világranglistán pedig a 14. helyet foglalja el. Berecz személyesen vette át a díjat, hiszen a felkészülési időszakban két edzőtábor között éppen itthon tartózkodik, de már gőzerővel készül a december közepén esedékes ausztráliai világbajnokságra.

"Remélem, hogy a vitorlázás a kiemelt sportágak közé kerül és az utánpótlás még jobb lehetőségek között tud majd készülni. Ha ehhez az eredményeimmel én is hozzá tudok járulni, akkor nagyon büszke leszek"

- mondta a díjátadón a kilencedik alkalommal diadalmaskodó Berecz.

A férfiaknál ott volt még az Év vitorlázója jelöltek között Vadnai Benjámin, aki júliusban a Japánban rendezett kvótaszerző világbajnokságon szintén kvalifikált a jövő évi ötkarikás játékokra, a Majthényi Szabolcs-Domokos András repülő hollandis Európa-bajnok páros, valamint Király Zsolt, a Raffica csapat vezetője és kormányosa is.

A magyar vitorlázók összesen négy tokiói kvótát szereztek eddig, Érdi Mári és Berecz Zsombor mellett a laser standard kategóriában versenyző Vadnai, valamint a női szörfös Cholnoky Sára. Mellettük a férfi 470-es osztályban versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor pályázik reális eséllyel az olimpiai kvalifikációra, a kvótát jövő áprilisban a genovai világkupa versenyen szerezhetik meg - írja a Magyar Vitorlás Szövetség.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52280/pics/lead_800x600.jpg
Vitorlázás,Tokió 2020,olimpia,MOB

További cikkek

Csapatsportok

Kézilabda Eb: Norvégia, Svédország és egy régi ismerős is jön a középdöntőben

2020.01.15. 21:40
A magyar férfi kézilabda-válogatott Izland elleni sikerével kialakult a középdöntő végleges mezőnye az olimpiai kvalifikációs …

Csapatsportok

Jégkorongozóé az első magyar arany az ifjúsági téli olimpián!

2020.01.15. 15:20
A kapus Hegedüs Levente első magyarként szerzett aranyérmet a Lausanne-ban zajló téli ifjúsági játékokon, medálja mégsem számít bele a nemzetenkénti …

Csapatsportok

Tokió 2020: teljes mindkét röplabdatorna mezőnye

2020.01.13. 17:25
A kontinentális selejtezőkkel vasárnap lezárult a tokiói olimpia röplabdatornáinak kvalifikációs sorozata.

Egyéni sportok

24 órás ultrafutó Eb-t és vb-t szeretne rendezni Magyarország

2020.01.09. 16:50
A Magyar Atlétikai Szövetség Ultrafutó Bizottsága első 2020 ülésén bejelentette, hogy megpályázzák a 2022-es 24 órás ultrafutó Eb és a 2023-as 24 órás …

Egyéni sportok

Póta Georgina nem tudja vállalni az olimpiai selejtezőt

2020.01.09. 11:25
Terveivel ellentétben nem lesz ott az olimpiai selejtezőn Póta Georgina, helyette Fazekas Mária lesz ott.

Egyéni sportok

Betöltötte 99. életévét Keleti Ágnes

2020.01.09. 09:25
99 éves lett ma Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász, a világ legidősebb olimpiai aranyérmese, a Nemzet Sportolója.

Egyéni sportok

Huszonhárom magyar sportolóval rajtol a téli ifjúsági olimpia

2020.01.08. 15:10
Csütörtökön veszi kezdetét az ifjúsági téli olimpia a svájci Lausanne-ban, a versenyek január 22-ig tartanak a harmadik ifjúsági téli játékokon.

Egyéni sportok

Súlyemelés: a NOB felszólította Aján Tamást, hogy tisztázza magát - frissítve

2020.01.06. 18:00
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azok után adott ki közleményt, hogy a német ARD csatorna súlyos vádakkal illette a Nemzetközi …

Csapatsportok

Kosárlabda: Indiában válthatja meg jegyét Tokióba a 3x3-as női válogatott

2020.01.06. 16:20
Új-Delhiben rendezik meg márciusban a 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornáit. A nőknél mi is érdekeltek vagyunk, a tokiói részvételért az …

Egyéni sportok

Vívás: negyedszer is olimpikon lenne Szász-Kovács Emese

2020.01.06. 13:35
A 37 éves párbajtőröző az első magyar aranyérmet szerezte meg a riói ötkarikás játékokon, ikergyermekei születése után most azon dolgozik, hogy Tokióban is ott lehessen.