Az előolimpia győztese is az Év vitorlázói között

Dorogi László
Dorogi László

Hétfőn tartotta meg hagyományos díjátadó gáláját a Magyar Vitorlás Szövetség, ahol a férfiak és a nők mezőnyében is megválasztották az elmúlt év legjobb versenyzőjét.

Fotó: hunsail.hu

A nőknél Érdi Márinak ítélték oda a vitorlázók szavazatai alapján az Év vitorlázója díjat. Érdi kiválóan kezdte az évet, januárban megnyerte az észak-amerikai bajnokságot, áprilisban második lett a portugáliai világkupa-állomáson, a portói Eb-n pedig kilencedik helyet szerzett, augusztusban harmadik helyen végzett az előolimpián Japánban. A vitorlázó hölgy jelenleg hatodik helyen áll a világranglistán, olimpiai kvótát szerzett a 2020-as tokiói olimpiára, így nem meglepő, hogy nem is jelöltek mást a nőknél az év legjobbja címre.

"Nagyon szépen fejeződött be ez az év, nagyon örülök az előolimpiai bronzéremnek, és jövőre mindent meg fogok tenni, hogy Tokióban dobogón állhassak"

- üzente Melbourne-ból Érdi, aki helyett klubjának, az MVM SE-nek az elnöke, Fluck Benedek vette át a díjat. A vitorlázó hölgy immáron hetedik alkalommal nyerte el a díjat. 

A férfiaknál négy jelölt közül az Berecz Zsombor kapta meg az Év vitorlázója elismerést, aki áprilisban negyedik helyen végzett egy rangos spanyolországi versenyen, májusban második helyen ért célba az athéni Európa-bajnokságon, augusztusban pedig megnyerte az előolimpiát Japánban, a világranglistán pedig a 14. helyet foglalja el. Berecz személyesen vette át a díjat, hiszen a felkészülési időszakban két edzőtábor között éppen itthon tartózkodik, de már gőzerővel készül a december közepén esedékes ausztráliai világbajnokságra.

"Remélem, hogy a vitorlázás a kiemelt sportágak közé kerül és az utánpótlás még jobb lehetőségek között tud majd készülni. Ha ehhez az eredményeimmel én is hozzá tudok járulni, akkor nagyon büszke leszek"

- mondta a díjátadón a kilencedik alkalommal diadalmaskodó Berecz.

A férfiaknál ott volt még az Év vitorlázója jelöltek között Vadnai Benjámin, aki júliusban a Japánban rendezett kvótaszerző világbajnokságon szintén kvalifikált a jövő évi ötkarikás játékokra, a Majthényi Szabolcs-Domokos András repülő hollandis Európa-bajnok páros, valamint Király Zsolt, a Raffica csapat vezetője és kormányosa is.

A magyar vitorlázók összesen négy tokiói kvótát szereztek eddig, Érdi Mári és Berecz Zsombor mellett a laser standard kategóriában versenyző Vadnai, valamint a női szörfös Cholnoky Sára. Mellettük a férfi 470-es osztályban versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor pályázik reális eséllyel az olimpiai kvalifikációra, a kvótát jövő áprilisban a genovai világkupa versenyen szerezhetik meg - írja a Magyar Vitorlás Szövetség.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52280/pics/lead_800x600.jpg
Vitorlázás,Tokió 2020,olimpia,MOB

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: a szervezőbizottság elnöke szerint fontos megtartani az olimpiát

2020.08.05. 12:40
Muto Tosiró, a szervezőbizottság elnöke a The Financial Timesnak adott interjújában mondta el azt, hogy fontos megtartani az olimpiát az emberek …

Autó-motor

A hónap amikor újra felbőgtek a motorok - avagy erről írtunk júliusban

2020.08.01. 14:30
Elkezdődött a Forma-1 és a MotoGP idénye, bajnokot avattak Európa nagy bajnokságaiban is a júliusi hónapban, amelyet azonban a magyar sport több fontos …

Egyéni sportok

Vitorlázás:elhunyt Pomucz Tamás korábbi Európa-bajnok

2020.07.31. 16:40
Hatvanhárom éves korában elhunyt Pomucz Tamás Európa-bajnok vitorlázó, korábbi olimpikon.

Egyéni sportok

Kékszalag: az RSM2 nyerte a verenyt

2020.07.31. 08:10
A Vándor Róbert kormányozta RSM2 győzelmével ért véget az 52. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, amelynek befutójára péntek hajnalban Balatonfüreden került sor.

Amerika

Közvetítések: visszatér az NBA

2020.07.30. 07:30
Nem lesz sűrű a csütörtöki program, viszont annál minőségibb. Kialakul a Championship rájátszás döntője, Los Angeles-i derbivel tér vissza az NBA.

Egyéni sportok

Öt ország is rendezne olimpiát 2032-ben

2020.07.27. 16:45
India, Ausztrália, Kína, valamint Észak- és Dél-Korea után Katar is bejelentkezett az ötkarikás játékok rendezésére.

Egyéni sportok

Tokió 2020: megnyitják a helyszíneket közösségi használatra

2020.07.27. 13:25
Megnyitják a jövőre halasztott tokiói olimpia versenyhelyszíneit a sportszövetségek számára, illetve közösségi használatra.

Egyéni sportok

Száznyolcvanötezer euróért kelt el az eredeti olimpiai ötkarika

2020.07.27. 11:15
Száznyolcvanötezer euróért kelt el egy cannes-i árverésen az a rajz, amelyen a modernkori játékok atyja, Pierre de Coubertin először ábrázolta az olimpiai …

Egyéni sportok

Tokió 2020 - Mori Josiro: létfontosságú, hogy legyenek nézők

2020.07.23. 10:20
A szervezőbizottság elnöke idegenkedik attól a gondolattól, hogy a koronavírus-járvány miatt esetleg nézők nélkül rendezzék meg egy év múlva az elhalasztott tokiói …

Egyéni sportok

Vitorlázás: lemondott a szövetség elnöksége

2020.07.18. 08:55
A tervezhetőbb jövő és a 2021-re halasztott tokiói olimpia zavartalan felkészülési időszakának megteremtése érdekében pénteken lemondott a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége.