Sakk: Polgár Judit hivatalosan is európai legenda lett

MTI

Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában.

Az Európai Sakkszövetség European Golden Pawn (Európai Arany Gyalog) néven alapított új díjat, amit mostantól évente osztanak ki a sakkozásban elért teljesítményt és a sakkal kapcsolatosan végzett kimagasló tevékenységet díjazva, idén 12 kategóriában - tájékoztatta a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) pénteken az MTI-t.

"Szeretett sportágamnak, bár évezredes múltra tekint vissza, szüksége van új, a sakkozást elismerő és népszerűsítő eseményekre. Olyanokra, amelyek hűen tükrözik a sakkozás sokszínűségét, fontosságát és elismertségét a sport, a művészet, a tudomány és az oktatás területén" - mondta Polgár Judit.  

"Judit kitüntetése a magyar sakknak és egész Magyarországnak is nagy büszkeség: ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezt eddig is tudta mindenki, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri. Örülök, hogy személyesen, közvetlenül, az elsők között gratulálhatok majd neki Monte-Carlóban. A gálán való részvételt pedig természetesen ki fogom használni arra, hogy építsem a magyar sakk nemzetközi kapcsolatait, különös tekintettel a 2024-es budapesti sakkolimpia esélyeinek növelésére" - nyilatkozott Szabó László, az MSSZ elnöke, aki részt vesz a díjátadón.

A kitüntetés rangját jelzi, hogy a férfiak között Garri Kaszparov kapja meg az elismerést.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit minden idők legsikeresebb női sakkozója, 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így akkor minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert. Polgár Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőbe jutott, ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és túllépte a 2700 Élő-pontot.

Az Európai Sakkszövetség hagyományteremtő szándékai szerint a díjátadó ünnepséget ezentúl minden évben ugyanazon napon, azaz november utolsó szombatján rendezi, Monte-Carlóban, egy nagyszabású, a sakkozást népszerűsítő gálaest keretében. Az első ünnepségre szombaton kerül sor.

Címkék: Polgár Judit, Sakk
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52351/pics/lead_800x600.jpg
Polgár Judit,Sakk

További cikkek

Egyéni sportok

Sakkvilágbajnoki döntő: harmadjára is döntetlen

2018.11.12. 22:55
Ahogy az első kettő, úgy hétfőn a harmadik parti is döntetlennel ért véget az egymillió dollár összdíjazású, londoni sakkvilágbajnoki döntőben.

Egyéni sportok

Sakkvilágbajnoki döntő: döntetlen a második parti is

2018.11.10. 21:55
A nyitány után a második parti is döntetlennel ért véget az egymillió dollár összdíjazású, londoni sakkvilágbajnoki döntőben.

Egyéni sportok

Sakkvilágbajnoki döntő: döntetlennel zárult az első parti

2018.11.10. 00:00
Nem bírtak egymással a felek az első partiban az egymillió dollár összdíjazású, londoni sakkvilágbajnoki döntőben.

Egyéni sportok

Női sakk-vb: Hoang Thanh Trang a 32 között

2018.11.06. 10:15
Hoang Thanh Trang a hétfői rájátszásban továbbjutott az oroszországi Hanti-Manszijszkban zajló női sakkvilágbajnokság első fordulójából, míg a másik magyar játékos, Gara Anita kiesett.

Egyéni sportok

Sakkolimpia: döntetlent játszottak a nők, nyertek a férfiak

2018.10.04. 18:10
A magyar női válogatott döntetlent játszott, míg a férfi győzött a georgiai Batumiban zajló sakkolimpia csütörtöki, tizedik fordulójában.

Egyéni sportok

Sakkolimpia: mindkét magyar csapat győzött, a nők az élmezőnyben

2018.10.02. 19:30
A magyar férfi és női válogatott is győzött kedden a georgiai Batumiban zajló 43. sakkolimpia 8. fordulójában. Az eddig tizedik helyen álló női együttes India …

Egyéni sportok

Sakkolimpia: két győzelem pénteken

2018.09.28. 18:50
A magyar férfi és női válogatott is győzött a pénteki ötödik fordulóban a georgiai Batumiban zajló 43. sakkolimpián.

Egyéni sportok

Sakkolimpia: mindkét magyar csapat elszenvedte első vereségét

2018.09.27. 18:35
Mind a férfi, mind a női magyar csapat elszenvedte első vereségét a georgiai Batumiban zajló 43. sakkolimpia csütörtöki, negyedik fordulójában.

Egyéni sportok

Sakkolimpia: a férfiak nem bírtak Albániával, a nők nyertek

2018.09.25. 19:15
A magyar férfi csapat 2-2-es döntetlent ért el Albánia ellen, míg a nők 2,5-1,5-re verték a macedón válogatottat a georgiai Batumiban zajló 43. sakkolimpia második …

Egyéni sportok

Mindkét magyar válogatott győzelemmel kezdett a sakkolimpián

2018.09.25. 08:50
A férfiak Madagaszkárt, míg a nők Írország legjobbjait győzték le a verseny hétfői nyitónapján