Sakk: Polgár Judit hivatalosan is európai legenda lett

MTI

Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában.

Az Európai Sakkszövetség European Golden Pawn (Európai Arany Gyalog) néven alapított új díjat, amit mostantól évente osztanak ki a sakkozásban elért teljesítményt és a sakkal kapcsolatosan végzett kimagasló tevékenységet díjazva, idén 12 kategóriában - tájékoztatta a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) pénteken az MTI-t.

"Szeretett sportágamnak, bár évezredes múltra tekint vissza, szüksége van új, a sakkozást elismerő és népszerűsítő eseményekre. Olyanokra, amelyek hűen tükrözik a sakkozás sokszínűségét, fontosságát és elismertségét a sport, a művészet, a tudomány és az oktatás területén" - mondta Polgár Judit.  

"Judit kitüntetése a magyar sakknak és egész Magyarországnak is nagy büszkeség: ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezt eddig is tudta mindenki, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri. Örülök, hogy személyesen, közvetlenül, az elsők között gratulálhatok majd neki Monte-Carlóban. A gálán való részvételt pedig természetesen ki fogom használni arra, hogy építsem a magyar sakk nemzetközi kapcsolatait, különös tekintettel a 2024-es budapesti sakkolimpia esélyeinek növelésére" - nyilatkozott Szabó László, az MSSZ elnöke, aki részt vesz a díjátadón.

A kitüntetés rangját jelzi, hogy a férfiak között Garri Kaszparov kapja meg az elismerést.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit minden idők legsikeresebb női sakkozója, 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így akkor minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert. Polgár Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőbe jutott, ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és túllépte a 2700 Élő-pontot.

Az Európai Sakkszövetség hagyományteremtő szándékai szerint a díjátadó ünnepséget ezentúl minden évben ugyanazon napon, azaz november utolsó szombatján rendezi, Monte-Carlóban, egy nagyszabású, a sakkozást népszerűsítő gálaest keretében. Az első ünnepségre szombaton kerül sor.

Címkék: Polgár Judit, Sakk
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52351/pics/lead_800x600.jpg
Polgár Judit,Sakk

További cikkek

Egyéni sportok

Nyolcvan esztendős Portisch Lajos sakkozó, a Nemzet Sportolója

2017.04.04. 15:45
Nyolcvan esztendős Portisch Lajos nemzetközi nagymester, sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, minden idők egyik legjobb magyar sakkozója.

Csapatsportok

Sakkolimpia: a nők és a férfiak is nyertek

2016.09.12. 19:30
A női és a férfi csapat is győzött a Bakúban zajló sakkolimpia tizedik fordulójában.

Egyéni sportok

Sakkolimpia: a nők negyedszer nyertek, a férfiak másodszor kaptak ki

2016.09.06. 18:15
A női válogatott negyedik győzelmét aratta, míg a férfi második vereségét szenvedte el a Bakúban zajló sakkolimpia ötödik, keddi fordulójában.

Egyéni sportok

Sakk: újabb két magyar győzelem

2016.09.03. 22:00
A férfiak ezúttal Ausztria, a nők Venezuela ellen nyertek a Bakuban zajló sakkolimpián

Egyéni sportok

Sakkolimpia: az éremszerzés reményében

2016.08.31. 10:45
Bakuban 180 férfi és 141 női csapat indul a pénteken kezdődő sakkolimpián, ez részvételi rekord.

Egyéni sportok

Polgár Judit és Hegedűs Csaba Budapest díszpolgára

2016.03.31. 11:40
Török Bódog posztumusz elismerést kap.