Ökölvívás: Joshua leiskolázta Ruizt és visszaült a trónra

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Anthony Joshua egyhangú pontozással győzött Andy Ruiz ellen Szaúd-Arábiában és így visszaszerezte a WBA a WBO, a WBF és az IBO nehézsúlyú világbajnoki címét. 

Fotó: https://www.telegraph.co.uk/

Boksztörténeti eseménynek számított a ma esti gála ugyanis ekkora volumenű eseményt még soha nem rendetek Szaúd-Arábiában. A Diriyah Arénában tartott eseményen már a felvezető programban is voltak érdekes összecsapások felhozómeccsek közül Alexander Povetkin és Michael Hunter nehézsúlyú ütközete emelkedett ki, amely végül döntetlennel zárult. Az igazi show-t Andy Ruiz és Anthony Joshua visszavágója ígérte. 

Ha hónappal ezelőtt a mexikói származású, de amerikai állampolgárságú Ruiz a boksztörténelem egyik legnagyobb meglepetéseként New Yorkban kiütötte Joshuát és elvette tőle a WBA, a WBO, a WBF és az IBO világbajnoki címét is. Érdekes módon a fogadóirodák így is a kihívót tartották esélyesebbnek, mint a kissé pocakos ám brutálisan erős és robbanékony bajnokot. A meccs helyszíne egyébként két okból lett a Közel-Kelet: egyrészt mindkét fél semleges helyszínen akart bokszolni, másrészt a szaúdi kormány 100 millió dollárral támogatta a gála megrendezését. 

Joshua egyértelműen aktívabban kezdte a meccset és az első menetet dominálta is. A brit szupersztár egyik jobbegyenese után máris felszakadt a világbajnok szemöldöke. A folytatásban Joshua egyértelmű taktikát választott: saját korábbi stílusát meghazudtolva nem provokált verekedést, hanem szurkálta ütéseivel ellenfelét és így sorra nyerte a meneteket. Ruiz nagy erőssége ha belharcba keveredik, ám ennek a lehetőségét is elvette tőle ellenfele, amikor pedig fel-fel villant, hogy egy "lucky punch-ot" bevigyen akkor nem tudott élni a sansszal.

Ruiz a hetedik-nyolcadik három perc során emlékeztetett leginkább júniusban látott önmagára. A mexikói-amerikai néhányszor el is találta ellenfele fejét, de a kiütésre reális lehetőség nem mutatkozott. Kérdés volt, hogy a meccs második felében a világbajnok mennyire tudja fokozni a tempót, ám Joshua hamarosan visszavette az irányítást. Az "AJ" nevű bokszoló az utolsó három menetben is azt produkálta amit korábban, így egyértelmű volt, hogy a pontozók őt fogják kihozni győztesen. 

A döntőbírók végül 118-110, 118-110, 119-109 arányban, egyhangú pontozással Anthony Joshuát hirdették ki győztesnek, aki így visszaszerezte a négy szervezet világbajnoki övét. A győztes történelmet írt, ugyanis Floyd Patterson (1959), Muhammad Ali (1978) és Lennox Lewis (2001) után ő a negyedik, aki vesztes meccs után azonnal, visszavágón szerezte vissza a bajnoki címeit. 

Joshuának ez volt a 24. profi mérkőzése és a 23. sikere (ebből 21 kiütéses), míg Ruiz mérlege 33-2-re módosult. A győztes remélhetőleg a jövő év folyamán valóra váltja a sportág rajongóinak álmát és összecsap a Deontay Wilder-Tyson Fury mérkőzés győztesével.  

Címkék: Ökölvívás
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52595/pics/lead_800x600.jpeg
Ökölvívás

További cikkek

Egyéni sportok

Néhány sikert megünnepeltünk, aztán jött a koronavírus

2020.04.01. 18:05
Feljutott a Davis-kupacsapat, Szilágyi Áron világkupa-versenyt nyert, B-csoportos világbajnokságot nyert a bandyválogatott, aztán a koronavírus a sportvilágot is megbénította.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Papp László a nép igazi bajnoka volt

2020.03.28. 14:30
Kevés népszerűbb sportoló volt a magyar sporttörténelemben, mint Papp László. A csupa szív ökölvívó három olimpiai győzelmével ugyan történelmet írt, de mégis megmaradt egy …

Egyéni sportok

Nincs koronavírus fertőzött a Londonból hazatérő ökölvívók között

2020.03.27. 13:45
A magyar szövetség tájékoztatása szerint nincs koronavírus fertőzött a Londonból hazatérő ökölvívók között.

Egyéni sportok

Ökölvívás: ősszel csaphat össze ismét Wilder és Fury

2020.03.26. 15:25
A promóter Frank Warren szerint októberben mérkőzhet meg harmadszor egymás ellen a világbajnok Tyson Fury és Deontay Wilder.

Egyéni sportok

Tokió 2020: az ökölvívók szövetsége jól járhat a halasztással

2020.03.25. 13:40
A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) abban bízik, hogy a tokiói olimpia elhalasztásával a 2021-es játékokig visszanyeri teljes jogú tagságát az olimpiai …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Mike Tyson szerint az élet egy utazás, egy küzdelem

2020.03.20. 18:25
Mike Tyson amerikai bokszlegenda a The Sportsmannek adott interjújában elmondta a halálról való vélekedését.

Egyéni sportok

Ökölvívás: elhunyt Roger Mayweather, korábbi világbajnok

2020.03.18. 13:10
Ötvenkilenc éves korában meghalt Roger Mayweather, korábbi világbajnok ökölvívó, Floyd Mayweather Jr. egykori edzője.

Egyéni sportok

Ökölvívás: harmadszor is összecsaphat Alvarez és Golovkin

2020.03.18. 11:50
A tervek szerint szeptemberben harmadszor is megmérkőzik egymással a WBA középsúlyú világbajnoka Saúl Álvarez és az IBF bajnoka Gyennagyij Golovkin.

Egyéni sportok

Ökölvívás: Gálos Roland kvótát szerzett Londonban

2020.03.16. 20:50
A londoni kvalifikációs tornán a legjobb tizenhatba jutó Gálos Roland győzelmével kvalifikálta magát a tokiói olimpiára.

Egyéni sportok

Ökölvívás: felfüggesztik a londoni kvalifikációs tornát

2020.03.16. 18:50
A magyar szakszövetség hivatalos Facebook-oldalán közölte, hogy az esti program után felfüggesztik a londoni olimpiai kvalifikációs tornát.