Fegyverszünetet hirdet az ENSZ az olimpia idejére

Dorogi László
Dorogi László

A fegyveres konfliktusokat az ötkarikás játékok előtt hét nappal kell felfüggeszteni és a paralimpiai játékokat követő hetedik napig nem szabad fegyverkezni.

Az ENSZ közgyűlése ígéretet tett az olimpiai béke fenntartására a jövő nyári olimpiai játékok idejére. A javaslatot, melynek célja egy békésebb és jobb világ felépítése a sporton és az olimpiai eszmén keresztül, a 193 ENSZ-tagállam közül 186 támogatta - számolt be a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach New Yorkban tartott beszédében megköszönte a tagállamoknak a támogatásukat, szerinte a döntés erősíteni fogja a 2020-as tokiói olimpiát, a játékokat pedig ismét a béke nemzetközi szimbólumává emeli.

"Az olimpiai játékok az egyetlen esemény napjainkban, amely az egész világot egy békés verseny keretei között egyesíti"

– mondta a korábbi olimpiai bajnok vívó.

"Törékeny világunkban közös értékeinknek és alapelveinknek számos kihívással kell szembenézniük, nemcsak a nemzetközi közösségünkben, de a sportban is. A NOB teljesen elkötelezett érvek és értékek tiszteletteljes képviselete és erősítése mellett a jog, a szolidaritás és a politikai semlegesség területén is. De a mi elköteleződésünk nem elég. Az önök támogatásától, a kormányzatoktól függ a küldetésünk és a semlegességünk"

- folytatta a NOB elnöke.

"Éppen ezért vagyunk annyira hálásak az olimpiai fegyverszünet ígéretéért. Ezzel az esküvel azokat az elveket és értékeket támogatjátok, melyek összekötnek minket. Az egyetemesség, a szolidaritás és a béke olimpiai szellemében mindannyiukat felkérem arra, hogy fogjuk meg egymás kezét, és ünnepeljük egységünket a sokféleségben Tokióban, és azon túl. Hadd bizonyítsuk be együtt, hogy a közös emberségünk hatalmasabb, mint bármely erő, amely el akar választani minket"

- tette hozzá Thomas Bach.

Az olimpiai fegyverszünet konszenzusa a következő olimpiai játékok házigazdáira így Kínára, Franciaországra, az Amerikai Egyesült Államokra és Olaszországra is vonatkozik. A megállapodás értelmében hét nappal az ötkarikás játékok megnyitója előtt lép érvénybe a fegyverszünet és hét nappal a paralimpiai játékok lezárását követően ér véget.

A fegyverszünet természetesen az egész világra vonatkozik, a javaslat pedig a tokiói játékok szervezőbizottságától, egészen pontosan annak vezetőjétől, Yoshiro Moritól származik. A japán sportvezető szerint a javaslat elfogadása egy hatalmas lépés a végső cél, a világbéke felé.

"Azzal, hogy a lehetetlent lehetségessé tettük a sportban, ismét felvirradt a remény arra, hogy a háborúkat örökre eltüntessük bolygónkról, és ne csak az olimpiák idejére"

- mondta Mori.

Az olimpiai béke eszméje az ókori játékokról származik - hívja fel a figyelmet a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja. Az "Ekecheira" a fegyveres konfliktusok felfüggesztésével garantál biztonságos utazást a sportolók és a nézők számára az olimpiára. Az eskü újabb bizonyítéka annak, hogy az olyan ötkarikás értékek, mint a béke, a szolidaritás és a tisztelet ugyanolyan fontos szerepet töltenek be világunkban, mint tették azt 3000 évvel ezelőtt, az első görög olimpiák idején.

Címkék: MOB, Tokió 2020, olimpia, NOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/52761/pics/lead_800x600.jpg
MOB,Tokió 2020,olimpia,NOB

További cikkek

Csapatsportok

Kézilabda: Egyiptom Afrika-bajnok és olimpiai résztvevő

2020.01.27. 19:20
Az egyiptomi férfi kézilabda-válogatott háromgólos győzelmet aratott a házigazda Tunézia ellen az Afrika-kupa döntőjében.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: Liu Shaoang összetett Európa-bajnok!

2020.01.26. 16:25
Liu Shaoang megnyerte az összetettet a Debrecenben rendezett Európa-bajnokságon, míg bátyja Liu Shaolin Sándor a második helyen végzett.

Egyéni sportok

Rövidpályás gyorskorcsolya Eb: kettős magyar győzelem 1000 méteren is!

2020.01.26. 15:45
Liu Shaolin Sándor aranyérmes lett, míg testvére Liu Shaoang a második helyen végzett 1000 méteren a Debrecenben rendezett Európa-bajnokságon.

Csapatsportok

Vízilabda Eb: Märcz Tamás rég látta ilyennek játékosait

2020.01.24. 21:25
Märcz Tamás szövetségi kapitány rég nem tapasztalt győzni akarást látott a magyar játékosokon.

Csapatsportok

Tokió 2020: „Sokáig ünnepeltünk tegnap este, még mindig nehezen hisszük el"

2020.01.24. 15:20
Bátorfi Zoltán, a magyar női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya rendkívül boldog, hogy sikerült a kvótaszerzés az …

Csapatsportok

Tokió 2020: Magyarországnak 23 érmet jósolnak

2020.01.24. 10:55
Napra pontosan hat hónap múlva kezdődik a tokiói olimpia, s egy felmérés alapján 23 érmet szerezhetünk.

Egyéni sportok

Asztalitenisz olimpiai selejtező: tokiói kvótát szerzett a magyar női válogatott

2020.01.23. 21:15
A magyar női válogatott 3-1-re legyőzte csütörtökön a házigazda portugálokat az asztaliteniszezők csapat olimpiai kvalifikációs …

Egyéni sportok

Asztalitenisz olimpiai selejtező: egy győzelemre a kvótától a magyar női válogatott

2020.01.22. 21:30
A hetedik helyen kiemelt magyar női válogatott megnyerte szerdai, horvátok elleni nyitómérkőzését az asztaliteniszezők csapat …

Csapatsportok

Kézilabda Eb: Norvégia, Svédország és egy régi ismerős is jön a középdöntőben

2020.01.15. 21:40
A magyar férfi kézilabda-válogatott Izland elleni sikerével kialakult a középdöntő végleges mezőnye az olimpiai kvalifikációs …

Csapatsportok

Jégkorongozóé az első magyar arany az ifjúsági téli olimpián!

2020.01.15. 15:20
A kapus Hegedüs Levente első magyarként szerzett aranyérmet a Lausanne-ban zajló téli ifjúsági játékokon, medálja mégsem számít bele a nemzetenkénti …