Korrupcióval és doppingügyek eltussolásával vádolják Aján Tamást

Dorogi László
Dorogi László

A Frankfurter Allgemeine Zeitung nemes egyszerűséggel szteroid-világszövetségnek titulálta az Aján Tamás vezette Nemzetközi Súlyemelő-szövetséget.

Fotó: mob.hu

Titkos dopping - a súlyemelők ura címmel jelent meg egy 45 perces dokumentumfilm a német ARD televízióban vasárnap este, amely komoly lavinát indíthat el a súlyemelés világában. A leleplező anyag súlyos állításokat fogalmaz meg a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséggel (IWF) és vezetőjével szemben, többek között korrupcióról, titkos számlák vezetéséről és eltussolt doppingügyekről is szó esik a filmben - számolt be a Nemzeti Sport.

A nemzetközi szervezetet, amelynek 2000 decembere óta elnöke Aján Tamás, azzal vádolják, hogy hosszú ideje fedezi a doppingoló súlyemelőket, ebben pedig vastagon benne van a magyar sportvezető keze is.

A német szakszövetség elnöke, Christian Baumgartner régóta hadban áll Ajánnal a sportágban elharapódzott doppingügyek miatt, a Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig nemes egyszerűséggel csak szteroid-világszövetségnek bélyegezte meg a súlyemelő szövetséget. A német ZDF televízió olimpiai híradójában arról számolt be, a szövetség pénzügyei teljességgel átláthatatlanok, az elmúlt években a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól kapott 23 millió dollárból 8 millióval képtelenek elszámolni.

A német média úgy tudja, Aján Tamás egyedül rendelkezhetett olyan titkos bankszámlák felett, amelyek segítségével a súlyemelő szövetség elsikkasztotta a NOB-os pénzek jelentős részét, a dokumentumfilm szerint egészen 2009-ig kezeltek így pénzügyeket az IWF-nél és 5,5 millió dollár sorsáról nem lehet tudni semmit.

Az ARD filmje szerint a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség 2008 és 2017 között a mintegy 450 olimpiai és világbajnoki érmes csaknem felét hagyta ki szándékosan a dopping-ellenőrzésekből sikerük évében, továbbá többször fordult elő, hogy doppingellenőröket vesztegettek meg. A dokumentumfilm a Magyar Antidopping Csoportot is gyanúba keveri, amely állítólag a súlyemelő szövetség által megrendelt doppingvizsgálatok 77 százalékát végezte el.

A MACS közleményben reagált a vádakra, mint írják, értetlenül és felháborodottan tapasztalták, hogy a dokumentumfilmben az általuk közölt tényeket egyáltalán nem jelenítették meg.

"A Magyar Antidopping Csoport dokumentumokkal alátámasztott adatait a Német Közszolgálati Televízió teljes egészében figyelmen kívül hagyta, sőt a homályos, minden tényleges bizonyítékot nélkülöző, rosszindulatú célozgatások, és nem valós információk kifejezetten hamis, és elfogadhatatlan színben tüntették fel a Magyar Antidopping Csoport doppingellenőreinek munkáját"

- áll a közleményben.

Az olimpiai és világbajnok Lasa Talahadze sem maradt ki az ARD filmjéből.

A kisfilm súlyos doppingvádakkal illeti a grúz Lasa Talahadzét is. Az ólomsúly világcsúcstartóját még juniorként tiltották el 2013-ban tiltott szerek használata miatt két évre, de később felnőtt világbajnoki és olimpiai bajnoki évében sem ellenőrizték.

A film készítői megmutatták a rendelkezésükre álló iratokat, bizonyítékokat a Bázeli Egyetem büntetőjogi professzorának, Mark Piethnek, aki durvának, megdöbbentőnek nevezte a történetet, és azon a véleményen van: három bűncselekmény gyanúja is felvetődik, amely eljárást vonhat maga után - teszi hozzá a Nemzeti Sport.

Amennyiben eljárás indul a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség ellen, azt Svájcban kell lefolytatni, ugyanis hiába működik a szervezet titkársága Budapesten, a szövetség Lausanne-ban van bejegyezve.

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség az elmúlt két évben számos reformintézkedést hajtott végre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nyomására, hogy a sportág az olimpiai program része maradhasson, ugyanis a súlyemelés jövője nagyon is kérdésessé vált az ötkarikás programban. Amennyiben igaznak bizonyulnak a vádak, a súlyemelés akár el is tűnhet az olimpiáról.

Címkék: MOB, súlyemelés, Dopping, NOB
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53264/pics/lead_800x600.jpg
MOB,súlyemelés,Dopping,NOB

További cikkek

Egyéni sportok

Tokió 2020: a négyszeres olimpiai bajnok Biles nem biztos az indulásban

2020.04.02. 08:50
A világ első számú női tornászának számító Simone Biles nem biztos abban, hogy rajthoz áll az egy évvel elhalasztott tokiói olimpián.

Autó-motor

MotoGP: 18 hónapra tiltották el a doppingoló olasz versenyzőt

2020.04.01. 22:00
Másfél évre tiltották el az olasz Andrea Iannonét, aki december közepén pozitív doppingtesztet produkált.

Egyéni sportok

Nemzet Sportolója: Monspart Sarolta lett a jelölt

2020.03.31. 11:55
A Nemzet Sportolói Székely Éva halála után Monspart Saroltát jelölték maguk közé keddi szavazásukon.

Egyéni sportok

Tokió 2020: eldőlt, hogy mikor kezdődik a jövő évi olimpia

2020.03.30. 15:40
Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd 2021-ben a tokiói olimpia, míg a paralimpia augusztus 24. és szeptember 5. között kerül megrendezésre – közölte …

Autó-motor

WTCR: Micheliszék idei autójáról lehullt a lepel

2020.03.30. 13:30
A tavalyitól kissé eltérő festésű autóval indulhat neki az évnek a címvédő Michelisz Norbert a túraautó-világkupában (WTCR). A Hyundai megmutatta, hogy milyen design-nal készül a 2020-as …

Egyéni sportok

Súlyemelés: nyolcéves eltiltást kapott a harmadszor lebukó Eb-győztes

2020.03.28. 20:40
Harmadszor is megbukott a doppingteszten a román Cristina Iovu, aki így a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség információ szerint nyolc évre szóló eltiltást …

Egyéni sportok

Ökölvívás: Papp László a nép igazi bajnoka volt

2020.03.28. 14:30
Kevés népszerűbb sportoló volt a magyar sporttörténelemben, mint Papp László. A csupa szív ökölvívó három olimpiai győzelmével ugyan történelmet írt, de mégis megmaradt egy …

Egyéni sportok

Tokió 2020: Gyulai szerint Baji és Pars számára előny a halasztás

2020.03.26. 22:40
Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség tanácsának tagja úgy véli, Baji Balázs és Pars Krisztián számára is előnyt jelent a tokiói olimpia …

Egyéni sportok

Tokió 2020: a sportpszichológus úgy véli, most el kell telnie egy kis időnek

2020.03.26. 21:15
Lénárt Ágota sportpszichológus szerint a tokiói olimpián érdekelt sportolóknál el kell telnie egy kis időnek ahhoz, hogy elfogadják az …

Egyéni sportok

Tokió 2020: a MOB szerint az olimpiát nem eltörölték, hanem megmentették

2020.03.26. 15:50
Kulcsár Krisztián, a szervezet elnöke és Vékássy Bálint főtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) által készített videóban a magyar sajtó …