Kosárlabda: Indiában válthatja meg jegyét Tokióba a 3x3-as női válogatott

Dorogi László
Dorogi László

Új-Delhiben rendezik meg márciusban a 3x3-as kosárlabda olimpiai selejtezőtornáit. A nőknél mi is érdekeltek vagyunk, a tokiói részvételért az első háromban kell végeznie a lányoknak.

Fotó: hunbasket.hu

Először szerepel az olimpiai programban idén nyáron a 3x3-as kosárlabda, amely igen nagy népszerűségre tett szert az elmúlt időszakban. Szerencsére a játék nekünk is jól megy, a magyar női válogatott tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett Amszterdamban, ezzel kiharcolta az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát.

A szakág női és férfi selejtezőjét Új-Delhiben rendezi meg a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) március 18. és március 22. között - ez derül ki legalábbis az esemény Wikipédia oldalából. Csakhogy a FIBA 3x3-as hivatalos oldalán ezt még nem erősítette meg, ott csupán annyi szerepel, hogy a selejtezőt biztosan Indiában és biztosan márciusban rendezik meg - valamikor.

A tornáról nem egyszerű kijutni az olimpiára, ugyanis mind a fiúknál, mind a lányoknál 20-20 csapat szál harcba a kvótáért, amit a selejtező első három helyezettje automatikusan megkaparint. Annak ellenére, hogy hivatalosan még nem erősítették meg a selejtező időpontját, a sorsolás már megtörtént, a magyar válogatott a C-csoportban kapott helyet Hollandia, Észtország, Fehéroroszország és Srí Lanka társaságában.

Az olimpiai tornán mindössze nyolc csapat szerepel, ezért is különösen nehéz a kvóta megszerzése. Mongólia, Románia, Kína és Oroszország válogatottja a világranglistán elfoglalt helyezése alapján már biztos olimpiai résztvevőnek tekinthető, hozzájuk csatlakozik az indiai selejtező első három helyezettje, a nyolcadik pozícióért pedig egy áprilisi, budapesti kvalifikációs versenyen küzdenek meg a kvótához még nem jutott csapatok - tehát nincs minden veszve, ha Új-Delhiben nem jön össze a lányoknak az első három hely valamelyike. Érdekesség, hogy a férfiaknál Japán rendező országként alanyi jogon vehet részt az ötkarikás játékokon, ám a nőknél selejteznie kell a japánoknak.

Hétfőn Vereb József, a magyar szövetség 3x3-as szakági referense az Origo megkeresésére megerősítette: a nemzetközi szövetség körlevélben tudatta az érintettekkel, valóban 2020. március 18. és 22. között rendezik meg a selejtezőt Új-Delhiben.

Ami problémát okozhat, hogy a hagyományos kosárlabda-események időbeosztása egyelőre nem igazodik a 3x3-as olimpiai selejtezőhöz, ez azért gond, mert ezekben a válogatottakban zömében olyan játékosok szerepelnek, akik a normál pályán is pattogtatnak. A magyar csapat legutóbb a Cheysea Goree, Medgyessy Dóra, Theodoreán Alexandra, Papp Klaudia összeállításban szerzett világbajnoki ezüstöt, előbbi két játékos a DVTK-ban, Theodoreán a Szekszárdban, Papp pedig a Győrben kosárlabdázik.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint ugyanakkor a FIBA-nál már dolgoznak azon, hogy összhangba hozzák a nagy pályás események (mint az Euroliga, vagy a női Európa Kupa) időbeosztását a 3x3-as tornákéval és a magyar szövetség is hajlandó arra, hogy a lányok sikere érdekében úgy alakítsa a honi pontvadászat menetrendjét, hogy beleférjen egy optimális felkészülés az indiai selejtezőre.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53269/pics/lead_800x600.jpg
kosárlabda,Tokió 2020,olimpia

További cikkek

Amerika

NBA: rossz hírek a tengerentúlról, több edzőközpontot is bezártak

2020.07.06. 11:30
A Milwaukee Bucks és a Sacramento Kings is lezárta edzőközpontját az újonnan regisztrált és a klubokat érintő koronavírusos esetek miatt.

Egyéni sportok

Tokió 2020: a japánok a jövő évi olimpiában sem bíznak

2020.07.06. 10:30
Egy japán közvéleménykutatás szerint a japánok több mint kétharmada gondolja úgy, hogy jövőre sem lehet megrendezni a koronavírus-járvány miatt elhalasztott ötkarikás …

Egyéni sportok

Változik az olimpikonok özvegyeinek életjáradéka

2020.07.03. 17:40
Simicskó István, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője elmondta, hogy Benedek Tibor halála rávilágított a sporttörvény hiányosságaira.

Csapatsportok

Kosárlabda BL: automatikusan főtáblára került a Falco

2020.07.03. 11:25
Eldőlt, hogy a Falco Szombathely indulhat magyar csapatként a 2020/2021-es Bajnokok Ligája idényben és a 2019-es magyar bajnokcsapat rögtön a főtáblán kezdheti meg nemzetközi …

Amerika

NBA: James régi harcostársával erősít a Lakers

2020.07.02. 10:55
LeBron James korábbi csapattársát, J.R. Smith-t szerződtette a Los Angeles Lakers, mely az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) július 30-án kezdődő orlandói folytatására készül.

Csapatsportok

Kosárlabda: Hanga Ádám csapata megvált vezetőedzőjétől

2020.07.02. 09:20
A Hanga Ádámot foglalkoztató Barcelona férfi kosárlabdacsapata közös megegyezéssel szerződést bontott Svetislav Pesic vezetőedzővel.

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Csapatsportok

ACB Liga: Hangáék elveszítették a döntőt

2020.06.30. 22:00
Hanga Ádám csapata a Barcelona 69-67-re kikapott a Baskoniától a spanyol kosárlabdabajnokság döntőjében.

Amerika

NBA: két fertőzött a Brooklyn Netsnél

2020.06.30. 10:05
Az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets két játékosának is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Amerika

NBA: a Clippersben tér vissza a Chicago korábbi centere

2020.06.29. 12:30
Szezon végéig szóló szerződést kötött az NBA-ben szereplő Los Angeles Clippersszel Joakim Noah.