Isten éltessen sokáig, Thékes István!

Dorogi László
Dorogi László

Jól emlékszem, első ízben egy Szedeák-meccsen találkoztam Pista bá`-val, az újszegedi sportcsarnok sajtópáholyában. Rám köszönt, mintha ezer éve ismerne, kezet fogott velem, bemutatkozott, majd megkérdezte, leülhet-e mellém.

Fotó: u-szeged.hu

"Hiába udvaroltam kitartóan a labdarúgás nevű hölgynek, amikor elérkezett a beteljesülés ideje és végre ott állt előttem meztelenül, filmszakadás következett"

- nyilatkozta 2017-ben a Népsortnak Thékes István. Való igaz, a szegedi sportélet emblematikus figurája labdarúgóként nem futott be kiemelkedő pályát - az ifiválogatottságig azért így is eljutott -, a csongrádi megyeszékhelyen viszont a mai napig nem rendeznek olyan sporteseményt, ahol ne lehetne vele találkozni.

Amikor 2016 őszén Pintér M. Lajos kollégám elindította újságírói pályafutásomat Szegeden, időm jelentős részét töltöttem a SZVSE-pálya lelátóján, az Újszegedi Sportcsarnokban és a SZUE uszoda medencéjének partján. Összefoglalókat gyártva, edzői nyilatkozatokat gyűjtögetve, rögtönzött statisztikákat vezetve, ahogy egy tisztességes sportújságírótól az el is várható.

Jól emlékszem, első ízben egy Szedeák-meccsen találkoztam Pista bá`-val, az újszegedi sportcsarnok sajtópáholyában. Rám köszönt, mintha ezer éve ismerne, kezet fogott velem, bemutatkozott, majd megkérdezte, leülhet-e mellém. Aztán elővette elmaradhatatlan jegyzetfüzetét, ceruzáját és nekifogott a munkának. Néha-néha átpillantott a laptopomra, megkérdezte tőlem, hogy azt a triplát pontosan melyik játékos hajította, vagy hogy amazt a faultot kire fújták éppen rá. A meccs végén aztán összegzett, begyűjtötte az edzői értékeléseket és még meg is osztotta velem a friss információkat.

Nekem persze fogalmam sem volt, hogy éppen egy olyan kollégával hozott össze a sors, aki a szegedi sportélet minden egyes rezdülését ismeri. Kívülről-belülről. Arról meg aztán végképp nem tudtam semmit, hogy egy olyan ember társaságában töltöttem el értékes perceket - ráadásul azonnal a pályám elején -, akinek a nagybátyja történetesen a költő Juhász Gyula. Ő persze sosem verte nagy dobra családi kötelékeit, pedig a keresztapja, Király-König Péter zeneszerző is meghatározó alakja volt a magyar kulturális életnek - ma a nevét viseli a szegedi alapfokú művészeti iskola.

Thékes Istvánt megpróbálták zenei pályára állítani - zongoristát faragtak volna belőle a szülei -, de ez állítása szerint már akkor is lehetetlen küldetésnek bizonyult.

"Nem volt sok esélyük! Keresztapám, Király-König Péter zeneszerző hatására odaültettek a zongora elé, de én a billentyűk helyett csak a szemközti Csala-udvaron futballozó szakmunkás diákokat figyeltem"

- mesélte a Népsportnak adott 2017-es interjújában.

Bár gyerekként sok időt töltött az uszodában is, végül mégis focista lett: a Szegedi Honvédban kezdte el pályafutását, 15 évesen már a három évvel idősebbek között lépett pályára, 1963-ban hívták be a magyar ifjúsági válogatottba. Szegeden a Honvéd után a KAC-ban, a SZEAC-ban és a SZVSE-ben is játszott, majd Szolnokra igazolt. A Diósgyőrnél az Aranycsapat legendás szövetségi kapitányának, Sebes Gusztávnak a kezei alatt is tanulhatta a labdarúgás csínját-bínját, de megfordult a Dorogi AC-nál is, azonban egy súlyos sérülés kettétörte sportolói pályafutását.

Nem tétlenkedett sokáig, 1971-ben jogászként doktorált, majd a Csongrád Megyei Hírlapnál elkezdődött a mai napig tartó újságírói pályafutása. 1973-ban élőben látta az Ajax-Juventus BEK-döntőt Belgrádban, majd két évvel később két hónapig élt Kanadában, ahol látta játszani a legendás jégkorongozó Gordie Howe-t és Bobby Hullt egyaránt - hasonlókról sokan csak álmodozhatnak. 1984 óta a Nemzeti Sport munkatársa, 2014-ben megkapta a Magyar Sportújságírók Szövetségének legrangosabb elismerését, az életműdíjat. Bár csupán 31 évesen fogott először teniszütőt a kezébe, azóta az újságírók között többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnoknak mondhatja magát és a mai napig aktívan teniszezik.

Bár azóta már ritkábban fordulok meg Szegeden, a szakma és a sport iránti elhivatottsága mindig komoly példa lesz számomra. Nem mellesleg, éppen ma ünnepli 75. születésnapját. Thékes István, Isten éltessen sokáig! Csak így tegeződve, ahogy minden sportbaráttal társalogsz.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53382/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,szegedi labdarúgás,Szeged

További cikkek

Magyar foci

Labdarúgó NB I: a góllövőlistát vezető Feczesin a Vasasba szerződött

2020.01.16. 18:40
A labdarúgó OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető Feczesin Róbert az Újpestből a másodosztályú Vasasba igazolt.

Magyar foci

NB II: Priskin Tamás visszatér Győrbe

2020.01.16. 12:25
Az ETO FC Győr hivatalosan bejelentette, hogy a gárdában folytatja pályafutását Priskin Tamás.

Magyar foci

NB I: meccsjeggyel kedveskedik a DVTK a szurkolóinak

2020.01.15. 14:25
A klub állja azon diósgyőri szurkolók jegyét, akik elutaznak a Zalaegerszeg elleni bajnoki mérkőzésre.

Magyar foci

NB I: visszatér a bajnokcsapat tagja a Honvédba

2020.01.15. 12:55
Hidi Patrikkal három évre szóló szerződést kötött a Budapest Honvéd labdarúgócsapata.

Magyar foci

NB I: Priskin elhagyja a Ferencvárost

2020.01.15. 12:35
A korábbi magyar válogatott támadóra nem számít Szerhij Rebrov, így távozik a bajnoki címvédőtől.

Magyar foci

NB II: sokkoló látvány fogadta Mátyust Szombathelyen

2020.01.14. 16:50
Mátyus János január elején vette át a labdarúgó NB II-ben szereplő Haladás vezetését. A szakember szerint sok munka vár rájuk.

Magyar foci

NB I: visszatérhet a Honvédhoz Hidi Patrik

2020.01.14. 14:05
A Budapest Honvéd bajnokcsapatának kapitánya legutóbb Kazahsztánban futballozott.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: francia középpályással erősített a Fehérvár

2020.01.13. 21:10
Lyes Houri személyében francia középpályással erősítette meg keretét a MOL Fehérvár FC labdarúgócsapata.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: távozik a Ferencváros ukrán középpályása

2020.01.11. 15:10
Távozik a fővárosiaktól Sahtar Donyecktől kölcsönvett Danilo Ihnatenko jelentette be Hajnal Tamás, a klub sportmenedzsere.

Magyar foci

Öt éve, hogy elment az Aranycsapat egykori játékosa Buzánszky Jenő

2020.01.11. 13:40
Öt éve, hogy csatlakozott társaihoz az égi futballpályán Buzánszky Jenő, aki 2015. január 11-én életének 90. évében hunyt el hosszan tartó betegségét …