Öt éve, hogy elment az Aranycsapat egykori játékosa Buzánszky Jenő

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Öt éve, hogy csatlakozott társaihoz az égi futballpályán Buzánszky Jenő, aki 2015. január 11-én életének 90. évében hunyt el hosszan tartó betegségét követően.

Fotó: Dorogi Sport

Az Aranycsapat egykori hátvédje 1925. május negyedikén látta meg a napvilágot a Tolna megyei Újdombóváron, majd itt is kezdte el labdarúgópályafutását a Dombóvári Vasutasban, ahol 1942-től 1946-ig futballozott. Innen került aztán Pécsre, ahol először centert játszott, azonban Szabó Péter nagyszerű jobbhátvédet faragott belőle. Az MTK korábbi szélsője, aki éppen külföldről érkezett haza a PVSK irányítására 1947-ben Dorogra távozott, ahova magával vitte tehetséges játékosát, Buzánszky Jenőt is, aki ezután pályafutása végéig a dorogiaknál maradt. Természetesen katonai szolgálata alatt nem játszott a Komárom-Esztergom megyei együttesnél, ekkor a Budapest Őrzászlóaljban futballozott a Rákosi Kupának is nevezett hadsereg bajnokságban. Ezeken a mérkőzéseken azonban visszatért eredeti posztjára és 6-8 gólokat lőtt csapatában.

Természetesen a jó teljesítményének köszönhetően megkapta a válogatott behívót is, majd 1950. november 12-én le is játszotta első mérkőzését a nemzeti csapatban. A szélső hátvéd 1956. július 15-ig 49-szer ölthette magára a meggypiros szerelést. Buzánszky alappillére volt a válogatottnak, tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet szerző csapatnak, szerepelt az Anglia elleni 6-3-as győzelemmel végződő évszázad mérkőzésén, valamint az 1953-as Európa Kupa-győzelem során is szerepelt. Ezek mellett mind az öt világbajnoki mérkőzésen pályára lépett 1954-ben, így ott volt a Németország ellen elveszített világbajnoki döntőn is. Érdekesség, hogy a kezdőcsapatból ő volt az egyetlen, aki vidéki klub játékosaként került a válogatottba.

Fotó: dlsz.hu

Jóllehet, pályafutása végéig a Dorogot erősítette, 1956-ban az ismét zöld-fehérben játszó Ferencváros kölcsönjátékosaként elutazott a fővárosiak jugoszláv túrájára, ahol négy mérkőzésen pályára is lépett.

Visszavonulása után aztán edzői munkát vállalt, kétszer is irányította a Dorogi Bányászt és az Esztergomi Vasast, utoljára 1972-ben a Fősped Szállítókat vezette. Edzői évei után az Aranycsapat legendáját építette, filmvetítésekre, élménybeszámolókra járt, valamint 1985-ig technikai vezetőként visszatért a Doroghoz. Ezután nevezték ki a Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetség elnökhelyettesének, majd 1993-ban az elnökének. A Magyar Labdarúgó Szövetségben is elnökségi tag volt 1993-tól, illetve az utánpótlásbizottság elnökhelyettese is volt.

Buzánszky Jenő tiszteletére a kétezres évektől a Debreceni Egyetem valamint a pécsi Leöwey Klára Gimnázium is labdarúgókupát rendez, amiken az Aranycsapat egykori játékosa is rendre részt vett. Emellett 2010 májusa óta az ő nevét viseli egykori csapata, a Dorog stadionja is.

Fotó: Wikipédia

Elismerései közé tartozik az 1986-ban elnyert Olimpiai érdemérem, a 2001-ben megkapott Csík Ferenc-díj, a 2010-ben átvett Nemzet Sportolója díj, valamint a halála előtt félévvel átadott Emberi Méltóságért-díj, amit elsőként kapott meg a sportolók közül. Utóbbi elismerést azzal érdemelte ki, hogy egész élete során elkötelezett volt az emberi jogokért és az egyenlő emberi méltóságért, valamint a hazaszeretetet képviselte és gyermekmentő szolgálata sokat segített.  Ezek mellett sokat tett a labdarúgásért is, hiszen alapító tagja volt az Ovi-Foci Alapítványnak, amely számtalan óvodában adott át a sportoláshoz megfelelő körülményeket biztosító sportpályát, amely így több ezer gyereknek adott lehetőséget a megfelelő sportolásra.

Buzánszky Jenő hosszan tartó súlyos betegség után 2015. január 11-én hunyt el életének 90. évében. Nagyszerű életműve példa lehet bárki számára, hiszen szerénységből, alázatból, sportszeretetből és munkából is mindenkinek példát mutatott az Aranycsapat egykori játékosa, akinek halála pótolhatatlan veszteség mind a magyar, mind a nemzetközi, egyetemes futballnak is.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53377/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Buzánszky Jenő

További cikkek

Magyar foci

Két millió forintot ad a koronavírus elleni küzdelemhez Szeged-Csanád Grosics Akadémia

2020.04.03. 11:40
A másodosztályú együttes játékosai, edzői és a klub vezetősége saját fizetésének egy részét ajánlotta fel.

Magyar foci

18 millió forintot ajánlott fel a MOL Fehérvár FC a koronavírus elleni védekezésre

2020.04.03. 08:35
A székesfehérvári együttes közleményben tudatta, hogy a labdarúgók, a szakmai stáb és a klub dolgozói 18 millió forintot …

Magyar foci

Labdarúgás: szeptemberre tervezik a bolgárok a pótselejtezőt

2020.04.03. 07:50
A márciusi selejtezőt előbb júniusra, majd a héten határozatlan időre elhalasztotta az UEFA, azonban a bolgár oldalak szerint szeptemberben már megrendezhetik a mérkőzést.

Magyar foci

NB I: Urbányi István sportigazgatóként tér vissza Kispestre

2020.04.02. 16:50
Urbányi István lesz a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Budapest Honvéd sportigazgatója.

Magyar foci

Labdarúgás: elhunyt Bodon Tibor egyszeres válogatott labdarúgó

2020.04.01. 22:25
Életének 89. évében elhunyt Bodon Tibor, a Salgótarjáni BTC és a magyar válogatott korábbi futballistája.

Magyar foci

Esport: a Benfica támadójával erősített a PMFC

2020.04.01. 21:25
A pécsiek FIFA Pro Clubs csapata szerződtette a Benfica támadóját, Csoboth Kevint.

Egyéni sportok

Néhány sikert megünnepeltünk, aztán jött a koronavírus

2020.04.01. 18:05
Feljutott a Davis-kupacsapat, Szilágyi Áron világkupa-versenyt nyert, B-csoportos világbajnokságot nyert a bandyválogatott, aztán a koronavírus a sportvilágot is megbénította.

Külföldi foci

Válogatott: júniusban sem lesznek Eb-pótselejtezők

2020.04.01. 17:05
Az Európai Labdarúgó Szövetség szerdán döntött: tovább halasztja az eredetileg márciusra kiírt Európa-bajnoki pótselejtezőket.

Magyar foci

Válogatott: visszaválthatók a bolgár-magyar belépői

2020.04.01. 13:10
Aki viszont úgy gondolja, megtarthatja a tikettet, az ugyanis a mérkőzés új időpontjában is érvényes lesz.

Magyar foci

A leghíresebb magyar, a száguldó őrnagy, Öcsi bácsi - 93 éves lenne Puskás Ferenc

2020.04.01. 10:20
Nincs olyan futballrajongó a világon, aki ne ismerné a legendás Puskás Ferenc nevét. Járjon a világ bármely pontján a magyar …