Öt éve, hogy elment az Aranycsapat egykori játékosa Buzánszky Jenő

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Öt éve, hogy csatlakozott társaihoz az égi futballpályán Buzánszky Jenő, aki 2015. január 11-én életének 90. évében hunyt el hosszan tartó betegségét követően.

Fotó: Dorogi Sport

Az Aranycsapat egykori hátvédje 1925. május negyedikén látta meg a napvilágot a Tolna megyei Újdombóváron, majd itt is kezdte el labdarúgópályafutását a Dombóvári Vasutasban, ahol 1942-től 1946-ig futballozott. Innen került aztán Pécsre, ahol először centert játszott, azonban Szabó Péter nagyszerű jobbhátvédet faragott belőle. Az MTK korábbi szélsője, aki éppen külföldről érkezett haza a PVSK irányítására 1947-ben Dorogra távozott, ahova magával vitte tehetséges játékosát, Buzánszky Jenőt is, aki ezután pályafutása végéig a dorogiaknál maradt. Természetesen katonai szolgálata alatt nem játszott a Komárom-Esztergom megyei együttesnél, ekkor a Budapest Őrzászlóaljban futballozott a Rákosi Kupának is nevezett hadsereg bajnokságban. Ezeken a mérkőzéseken azonban visszatért eredeti posztjára és 6-8 gólokat lőtt csapatában.

Természetesen a jó teljesítményének köszönhetően megkapta a válogatott behívót is, majd 1950. november 12-én le is játszotta első mérkőzését a nemzeti csapatban. A szélső hátvéd 1956. július 15-ig 49-szer ölthette magára a meggypiros szerelést. Buzánszky alappillére volt a válogatottnak, tagja volt az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet szerző csapatnak, szerepelt az Anglia elleni 6-3-as győzelemmel végződő évszázad mérkőzésén, valamint az 1953-as Európa Kupa-győzelem során is szerepelt. Ezek mellett mind az öt világbajnoki mérkőzésen pályára lépett 1954-ben, így ott volt a Németország ellen elveszített világbajnoki döntőn is. Érdekesség, hogy a kezdőcsapatból ő volt az egyetlen, aki vidéki klub játékosaként került a válogatottba.

Fotó: dlsz.hu

Jóllehet, pályafutása végéig a Dorogot erősítette, 1956-ban az ismét zöld-fehérben játszó Ferencváros kölcsönjátékosaként elutazott a fővárosiak jugoszláv túrájára, ahol négy mérkőzésen pályára is lépett.

Visszavonulása után aztán edzői munkát vállalt, kétszer is irányította a Dorogi Bányászt és az Esztergomi Vasast, utoljára 1972-ben a Fősped Szállítókat vezette. Edzői évei után az Aranycsapat legendáját építette, filmvetítésekre, élménybeszámolókra járt, valamint 1985-ig technikai vezetőként visszatért a Doroghoz. Ezután nevezték ki a Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó-szövetség elnökhelyettesének, majd 1993-ban az elnökének. A Magyar Labdarúgó Szövetségben is elnökségi tag volt 1993-tól, illetve az utánpótlásbizottság elnökhelyettese is volt.

Buzánszky Jenő tiszteletére a kétezres évektől a Debreceni Egyetem valamint a pécsi Leöwey Klára Gimnázium is labdarúgókupát rendez, amiken az Aranycsapat egykori játékosa is rendre részt vett. Emellett 2010 májusa óta az ő nevét viseli egykori csapata, a Dorog stadionja is.

Fotó: Wikipédia

Elismerései közé tartozik az 1986-ban elnyert Olimpiai érdemérem, a 2001-ben megkapott Csík Ferenc-díj, a 2010-ben átvett Nemzet Sportolója díj, valamint a halála előtt félévvel átadott Emberi Méltóságért-díj, amit elsőként kapott meg a sportolók közül. Utóbbi elismerést azzal érdemelte ki, hogy egész élete során elkötelezett volt az emberi jogokért és az egyenlő emberi méltóságért, valamint a hazaszeretetet képviselte és gyermekmentő szolgálata sokat segített.  Ezek mellett sokat tett a labdarúgásért is, hiszen alapító tagja volt az Ovi-Foci Alapítványnak, amely számtalan óvodában adott át a sportoláshoz megfelelő körülményeket biztosító sportpályát, amely így több ezer gyereknek adott lehetőséget a megfelelő sportolásra.

Buzánszky Jenő hosszan tartó súlyos betegség után 2015. január 11-én hunyt el életének 90. évében. Nagyszerű életműve példa lehet bárki számára, hiszen szerénységből, alázatból, sportszeretetből és munkából is mindenkinek példát mutatott az Aranycsapat egykori játékosa, akinek halála pótolhatatlan veszteség mind a magyar, mind a nemzetközi, egyetemes futballnak is.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53377/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,Buzánszky Jenő

További cikkek

Magyar foci

Labdarúgó NB I: a góllövőlistát vezető Feczesin a Vasasba szerződött

2020.01.16. 18:40
A labdarúgó OTP Bank Liga góllövőlistáját vezető Feczesin Róbert az Újpestből a másodosztályú Vasasba igazolt.

Magyar foci

NB II: Priskin Tamás visszatér Győrbe

2020.01.16. 12:25
Az ETO FC Győr hivatalosan bejelentette, hogy a gárdában folytatja pályafutását Priskin Tamás.

Magyar foci

NB I: meccsjeggyel kedveskedik a DVTK a szurkolóinak

2020.01.15. 14:25
A klub állja azon diósgyőri szurkolók jegyét, akik elutaznak a Zalaegerszeg elleni bajnoki mérkőzésre.

Magyar foci

NB I: visszatér a bajnokcsapat tagja a Honvédba

2020.01.15. 12:55
Hidi Patrikkal három évre szóló szerződést kötött a Budapest Honvéd labdarúgócsapata.

Magyar foci

NB I: Priskin elhagyja a Ferencvárost

2020.01.15. 12:35
A korábbi magyar válogatott támadóra nem számít Szerhij Rebrov, így távozik a bajnoki címvédőtől.

Magyar foci

NB II: sokkoló látvány fogadta Mátyust Szombathelyen

2020.01.14. 16:50
Mátyus János január elején vette át a labdarúgó NB II-ben szereplő Haladás vezetését. A szakember szerint sok munka vár rájuk.

Magyar foci

NB I: visszatérhet a Honvédhoz Hidi Patrik

2020.01.14. 14:05
A Budapest Honvéd bajnokcsapatának kapitánya legutóbb Kazahsztánban futballozott.

Magyar foci

Labdarúgó NB I: francia középpályással erősített a Fehérvár

2020.01.13. 21:10
Lyes Houri személyében francia középpályással erősítette meg keretét a MOL Fehérvár FC labdarúgócsapata.

Magyar foci

Isten éltessen sokáig, Thékes István!

2020.01.11. 16:45
Jól emlékszem, első ízben egy Szedeák-meccsen találkoztam Pista bá'-val, az újszegedi sportcsarnok sajtópáholyában. Rám köszönt, mintha ezer éve ismerne, kezet fogott velem, bemutatkozott, majd megkérdezte, …

Magyar foci

Labdarúgó NB I: távozik a Ferencváros ukrán középpályása

2020.01.11. 15:10
Távozik a fővárosiaktól Sahtar Donyecktől kölcsönvett Danilo Ihnatenko jelentette be Hajnal Tamás, a klub sportmenedzsere.