Ifjúsági téli olimpia: tisztes helytállás egyéniben, magyar érmek a vegyes csapatokban

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Szerdán  Lausanne-ban véget ért a  III. ifjúsági téli olimpia, amelyen a magyar sportolók a vegyes csapatok tagjaként összesen hat érmet szereztek. Cikkünkben a magyar fiatalok szereplését idézzük fel. 

Fotó: olimpia.hu

Harmadik alkalommal rendezték meg az ifjúsági téli olimpiát, amelyen 79 ország 1800 sportolója vetélkedett a minél jobb helyezésekért. Lausanne-ban 23 magyar fiatal képviselte hazánkat, több, ez a szám magasabb, mint az előző két multisport-eseményen. A magyar sportolók összesen 10 sportágban bizonyíthatták tudásukat. A tizenhárom versenynap alatt 34-34 versenyszámot rendeztek a fiúk és a leányok számára, míg 13 vegyes csapatversenyt is lebonyolítottak. Az éremtáblázatot Oroszország nyerte  (10 arany, 11 ezüst, 8 bronz).

Bár vegyes csapatversenyek nem számítanak bele a hivatalos éremtáblázatba, ám nekünk magyaroknak külön öröm, hogy ezekben a küzdelmekben összesen hat honfitársunk is felállhatott a dobogóra.  A 3x3-as jégkorongozók küzdelmeit úgy bonyolították le, hogy a játékosokat (nemzetiségüktől függetlenül), különböző színű csapatokba osztották. A kapus Hegedűs Levente a fiúknál a zöld csapatba kapott besorolást, amely meg is nyerte a megmérettetést. Ivády Milán a barna csapat színeiben a dobogó harmadik fokára állhatott fel, de két további magyar fiatalember (Weidemann Márk és Szalay Boldizsár) is a legjobb hatban végzett. A lányoknál Márton Luca Emese a második, míg Metzler Regina a harmadik helyen végzett csapatával. 

A magyar küldöttség másik aranyérmese a curlinges Nagy Laura lett, aki kanadai partnerével (Nathan Younga vegyes párosok küzdelmét nyerték meg. A döntőt egy francia-orosz páros ellen vívták, amely során 7-0-ra elhúztak és végül 9-5-re diadalmaskodtak. Nagy a magyar vegyes csapatnak is tagja volt, a Joó Linda, Nagy Laura, Szarvas Kristóf, Tatár Lőrinc összetételű csapat a 17. helyet szerezte meg. 

A hatodik magyar aki felállhatott a dobogóra nem volt más, mint a műkorcsolyázó Schermann Regina, aki egyéni 12. helye mellett a vegyes csapatok küzdelmét a harmadik helyen zárta. Kevésen múlott, hogy nem hét magyar  zárja éremmel a Lausanne-i eseményt, mivel Somogyi Barbara a rövidpályás gyorskorcsolyázók vegyes csapatában negyedik lett. A legsikeresebb magyar téli sportágban ezúttal nem jött ki a lépés a magyaroknak, Somogyi egy 10. és egy 13. helyet szerzett, míg Jászapáti Péter a 13. és a 17. helyen végzett. 

Alpesi síben Tóth Zita egy 16. és egy 17. helyet szerzett, ugyanebben a sportágban a korábban magyar színekben induló izraeli Szőllős Noa ezüstérmet és bronzérmet szerzett (kombináció és szuper-G). Gyorskorcsolyában Bíró Hanna képviselte a magyar színeket, vegyes csapatban ő hatodik lett, egyéniben a tömegrajtos 16. pozíció volt a legjobb eredménye. Síugrásban Molnár Flórián zárt a 19. helyen, míg a snowboardosok cross versenyszámában Vincze Zsófia Krisztina végzett szintén 19-ként.

A következő ifjúsági téli olimpiára 2024-ben kerül sor, a  dél-koreai Kvangdzsuban. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53698/pics/lead_800x600.jpg
Jégkorong,téli sportok,Gyorskorcsolya,curling,Műkorcsolya,Alpesi sí,Utánpótlás,ifjúsági olimpia,síugrás

További cikkek

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: Schouten és Van der Poel az összetett világbajnokai

2022.03.06. 22:30
A svéd Nils van der Poel és a holland Irene Schouten győzelmével zárultak az összetett küzdelmek a norvégiai Hamarban rendezett …

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland és norvég siker csapatsprintben

2022.03.05. 19:00
A férfiaknál Norvégia, a nőknél Hollandia nyerte a csapatsprintet a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Gyorskorcsolya-vb: holland aranyérmek és ezüstérmek sprintben

2022.03.04. 22:30
A férfiaknál és a nőknél is kettős holland győzelem született sprintben a norvégiai Hamarban rendezett gyorskorcsolya-világbajnokságon.

Egyéni sportok

Sífutás: Therese Johaug az idény végén visszavonul

2022.03.04. 20:45
A jelenlegi világkupa-szezon végén befejezi pályafutását a négyszeres olimpiai bajnok norvég sífutó Therese Johaug.

Amerika

NHL: gólokban gazdag meccsen nyert a Chicago (videó)

2022.02.26. 10:00
A Chicago Blackhawks 8-5-re győzött a New Jersey Devils ellen az NHL mai játéknapjának legjobb mérkőzésén.

Amerika

NHL: nagyszerű formában a Montreal (videó)

2022.02.24. 08:35
A Montreal Canadiens 4-0-ra verte a Buffalo Sabrest a mai játéknapon és így már zsinórban négy meccset nyert meg az NHL-ben.

Amerika

NHL: tizedszer nyert zsinórban a Calgary (videó)

2022.02.22. 08:50
A Calgary Flames az utolsó percben ütött gólokkal 3-1-re verte a Winnipeg Jetset az NHL legutóbbi játéknapján.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …