Súlyemelés: Aján Tamás reagált a nemzetközi szövetséget ért vádakra

Dorogi László
Dorogi László

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke szerint minden rendben van a szervezetnél, ezt pedig kézzel fogható bizonyítékokkal tudják alátámasztani.

Fotó: olimpia.hu

Ahogy arról a Sportfaktor is beszámolt, néhány héttel ezelőtt nyilvánosságra került a német ARD televíziónak az a dokumentumfilmje, amelyben súlyos vádakat fogalmaztak meg a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel és annak magyar elnökével, Aján Tamással szemben. A Titkos dopping - a súlyemelők ura című filmben elhangzottak alapján a szövetségnél szándékosan tusoltak el a közelmúltban több doppingesetet, de korrupciós vádak is felmerültek.

Korrupcióval és doppingügyek eltussolásával vádolják Aján Tamást

Titkos dopping - a súlyemelők ura címmel jelent meg egy 45 perces dokumentumfilm a német ARD televízióban vasárnap este, amely komoly lavinát indíthat el a súlyemelés világában. A leleplező anyag súlyos állításokat fogalmaz meg a Nemzetközi Súlyemelő-szövetséggel (IWF) és vezetőjével szemben, többek között korrupcióról, titkos számlák vezetéséről és eltussolt doppingügyekről is szó esik a filmben - számolt be a Nemzeti Sport.

Aján Tamás most a Digi Sport csatorna híradójának adott interjút, amelyben elmondta, a szövetségnél minden rendben van, egészen biztos, hogy nem történt szabályszegés.

"Különösen kellemetlen, és ebben egy kis - elnézést, hogy így mondom - magyarellenes dolgot is felfedezek, hiszen a Magyar Antidopping Csoport ellen is dolgozni kezdtek. Garantálom, hogy minden a legtökéletesebb rendben van, és ezt papírral, levéllel, nyilatkozatokkal tudjuk igazolni"

- szögezte le a 81 éves elnök, aki azt is elmondta, amíg zajlanak a nyomozások és ellenőrzések, addig félreáll, de szó sincs arról, hogy felfüggesztették volna elnöki pozíciójából.

"Szeretném ezt javítani, nincs felfüggesztés, a személyemet nem függesztették fel. Továbbra is én vagyok a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke. Ami történt: a nemzetközi szövetség elnöksége felé vittem a kérdést, felkértem egy kollégát, hogy nem kívánom az elnökségi ülést levezetni. Az elnökség felkérte az egyik alelnököt, hogy ő, mint semleges ember vizsgálja ki a nemzetközi szövetségnek a doppingellenes munkáját, valamint a pénzügyi tevékenységét"

- mondta Aján, akit megdöbbentettek a dokumentumfilmben elhangzott állítások és az ARD csatorna forgatási módszerei.

"Ebben a házban, ahol élek, négy család lakik. Drónt reptettek a ház fölött, hogy a mozgásomat kövessék, a házat és a kertet filmezték, az irodámnak a területén, a parkolóban napokon keresztül egy német újságírónő ült és cigarettázott. A világ legjobb férfi súlyemelőjét, egy grúz sportolót megvádoltak, hogy azért tudott világbajnok lenni, mert nem végezték el nála a doppingvizsgálatokat. Ennek az ellenkezője mind dokumentálva van, megkaptuk az összes hivatalos anyagot, hogy hányszor vizsgálták a világbajnokság előtt. Egy ARD tévétől mi egy kicsit furcsának tartjuk, hogy ilyen eszközökkel dolgozik"

- tette hozzá az elnök.

Aján Tamás elnöki mandátuma jövő májusban jár le, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, becsülettel szeretné szolgálni a sportágat az utolsó időszakban is és mindent meg fog tenni azért, hogy a sportág tiszta olimpiai sportágként továbbra is szerepeljen az ötkarikás játékok programjában.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53834/pics/lead_800x600.jpg
súlyemelés,Dopping,olimpia

További cikkek

Csapatsportok

Vízilabda: törölhetik a női olimpiai selejtezőtornát

2020.02.26. 13:00
A magyar női vízilabda-válogatott Triesztben szállt volna medencébe az olimpiai részvételért, de úgy fest, nem rendezik meg Olaszországban a selejtezőt.

Egyéni sportok

Tokió 2020: a koronavírus ellenére Japán kitart az olimpia mellett

2020.02.13. 11:25
A koronavírus-járvány ellenére a japánok kitartanak a nyári tokiói olimpia és paralimpia megrendezése mellett.

Egyéni sportok

Elhunyt Wichmann Tamás

2020.02.12. 22:50
Hetvenkét éves korában szerdán elhunyt Wichmann Tamás, kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus.

Csapatsportok

Vízilabda: a görögöket szinte biztosan le kell győznünk Tokióért

2020.02.11. 15:35
Bíró Attila együttese nem járt rosszul az olimpiai selejtezőtorna sorsolásánál, amit márciusban tartanak meg Triesztben.

Egyéni sportok

A NOB-nak adományozták a 8.8 millió dolláros kiáltványt

2020.02.10. 19:50
Aliser Uszmanov orosz milliárdos a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) adományozta Pierre de Coubertin 1892-es olimpiai kiáltványát, amelyet 8.8 millió dollárért vásárolt.

Csapatsportok

Jégkorong: fény derült a magyar válogatott nyári olimpiai selejtezős ellenfelei

2020.02.10. 17:00
Magyarország az E jelű négyesben Lettországgal, Franciaországgal és Olaszországgal fog megküzdeni az olimpiai részvételért.

Egyéni sportok

Kötélidegzetű, kiváló katona volt a magyar lövészet első olimpiai bajnoka

2020.02.10. 15:55
Krúdy Gyula író a világ legnyugodtabb magyarjának nevezte, nem létezett olyan sportág, amit ne próbált volna ki, végül mégis a szívének …

Egyéni sportok

Vívás: ötven esztendős a világ- és Európa bajnok Kovács Iván

2020.02.08. 16:20
Szombaton ünnepli ötvenedik születésnapját Kovács Iván világ- és Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívónk.

Külföldi foci

Tokió 2020: az argentin labdarúgó-válogatott is ott lesz a következő olimpián

2020.02.07. 17:10
A korábban kétszer is Olimpiát nyerő Argentína már biztosan ott lesz Tokióban, miután csütörtökön 2-1-re legyőzte Kolumbiát.

Csapatsportok

Kézilabda: Kína visszalépett a selejtezőtől, a kazahokkal játszunk

2020.02.03. 17:25
A magyar női kézilabda-válogatott Kína helyett Kazahsztánnal mérkőzik meg Oroszország és Szerbia mellett a győri olimpiai selejtező-tornán.