Super Bowl LIV: több mint egy sportesemény

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Az elmúlt három napban felelevenítettük az 54. Super Bowl résztvevőinek történetét. Cikksorozatunk negyedik részében a finálé körítésével foglalkozunk. 

Milliókba kerül 30 másodperc 

Nem kérdés, hogy az amerikai futball rajongói számára a Super Bowl egy valódi ünnep, hiszen az NFL döntője klubszimpátiától függetlenül az esetek többségében a legmagasabb fokú szórakozást jelenti számukra. Az 1967 óta eltelt időszakban azonban ez az esemény már nem pusztán csak a sportról szól. A finálé ugyanis az elmúlt évtizedekben reklámszempontból a világ egyik legfontosabb televízióműsorává vállt. Ez a változás az elmúlt évtizedek során is egyre inkább nyomon követhető volt. 

Amikor 1968-ban a második döntőt rendezték, egy harminc másodperces reklámért 54 500 dollárt kellett fizetnie a cégeknek. Ez a költség folyamatosan növekedett, 1982-ben már több mint háromszáz ezer dollár volt egy hirdetés ára, majd a huszonkilencedik (1995-ös) fináléra már 1 millió dollárt kóstált a reklámok ára. A XXI. század elején a költségek 2 millió dollár körül mozogtak. Másfél évtizeddel később ez az összeg már a duplájára nőtt, idén pedig már 5,6 millió dollárt kóstál egyetlen, 30 másodperces hirdetés. 

Az év egyik legnagyobb bulija avagy a halftime show

Egy átlagos európai ("hagyományos") futballért rajongó ember meglehetősen furcsán tekinthet a félidei showműsor intézményére. Amíg egy világbajnoki döntő félideje arra jó, hogy az ember magához vegyen némi italt és ételt, vagy meghallgassa az elemzéseket, addig a Super Bowl szünetében egy óriási show-t kap a tv-néző. Amíg az első néhány évben főleg a komolyzenei kórusok léptek fel a műsorban addig mára a halftime-show-ban már a legnagyobb sztárok lépnek fel. 

1993-ban például mag a pop királya Michael Jackson szórakoztatta a közönséget, de fellépett többek között Phil Collins, az Aerosmith, Paul McCartney, Prince, Bruce Springsteen, a Red Hot Chili Peppers és a Rolling Stones is a félidei showműsor kereteiben. Az utóbbi években a SB szervezőit az a kritika érte, hogy egyre inkább a popzene felé fordult a műsor és tény, hogy az utóbbi 10 évben Madonna, Katey Perry, Bruno Mars, Justin Timberlake ls Beyonce is fellépett a félidőben. Idén szintén a populárisabb irányvonal fog érvényesülni, mivel Jennifer Lopez és Shaqira fogják szórakoztatni a közönséget. 

Két érdekesség van, amelyet nem biztos, hogy mindenki tud a félidei show-val kapcsolatban. Az első, hogy az 1991-es döntő félidejében a New Kids on the Block fellépését csak felvételről sugározta az amerikai televízió, mivel a néhány nappal korábban kitört öbölháborúról tudósítottak. Ez volt az a döntő ahol akkora volt a rendőrsági készültség, mint szeptember 11-et előtt soha: több sorban konkrétan mesterlövészek helyezkedtek el nézők közül. 

A másik nagy esemény 2004-re datálható. Ekkor Janet Jackson lépett fel, akihez Justin Timberlake is csatlakozott. A fiatal énekes ekkor egy határozott mozdulattal letépte Michael Jackson húgának topját, akinek így a melle kivillant. Sokan mérgelődtek, hogy nem látták az esetet és a Youtube megalkotóiban ekkor fogalmazódott meg az ötlet, hogy kell egy videós oldal, ahol az ilyen jeleneteket vissza lehet nézni. 

Millión néznek most is, hidd el

Hogy mit jelent az amerikai televíziók számára a Super Bowl, azt jól mutatja, hogy az Egyesült Államok történetének 20 legnézettebb programja közül 19 az NFL döntője volt. 2015. február 1-én több mint 114 millió amerikai nézte a New England-Seattle mérkőzést. A döntők közvetítésén három nagy tévétársaság, a FOX, a CBS és az NBC osztozik évről-évre, idén a FOX-on lesz látható a döntő az USA-ban. Amerikában külön műfaja van immáron annak, hogy milyen tv-műsort vetítenek a döntő után, ezeknek ugyanis szintén kimagasló a nézettségük. Olyan műsorok szerepeltek a döntő utáni műsorsávban mint a Simpson család és a Jóbarátok (mindkét szériának külön SB-tematikájú epizódja lett levetítve), vagy  Family Guy (amelynek az 1999-es finálé után került adásba az első része). 

Magyar hangja: Faragó Richárd 

Az sokan tudják feltehetőleg, hogy a Super Bowl-t több mint 100 országban közvetítik élőben, ám arra feltehetőleg kevesen emlékeznek, hogy Magyarországon már az 1991-es döntőről is tudósítottak. Akkor a Telesport sugárzott egyórás összefoglalót a fináléról, Héder Barna kommentálásában. Az új sport nem fogta meg egyből a magyar közönséget, így végül 2004-től láthatja hazánk lakossága élőben a mindent eldöntő mérkőzést. Ekkor Méhes Gábor, és a sportág egyik legnagyobb hazai rajongója, a néhai Baló György volt a kommentátor, az amerikai futball magyar hangjának tartott Faragó Richárd egy évvel később csatlakozott a közvetítésekhez. A Sport Televízió az első három döntőjét 2004 és 2006 között még Budapestről közvetítette, Faragóék 2007-től kezdve viszont a helyszínről tolmácsolják a látottakat. 

Címkék: NFL, Amerikai futball
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53923/pics/lead_800x600.jpg
NFL,Amerikai futball

További cikkek

Amerika

Elhunyt Tom Dempsey, az NFL korábbi rekordere

2020.04.05. 20:45
A koronavírus áldozata lett a sokáig a leghosszabb sikeres mezőnygól rekordját tartó Tom Dempsey.

Csapatsportok

Elhunyt a Budapest Cowbells korábbi játékosa, Bryce Anthony Wilson

2020.04.03. 09:50
A HFL-ben szereplő együttes egykori játékos 31 éves volt.

Amerika

NFL: égszakadás, földindulás - szakajtónyi játékos váltott csapatot

2020.04.01. 18:55
Ha létezik bajnokság a világon, amelyet nem tudott lelassítani a globális koronavírus-járvány terjedése, az az NFL.

Egyéni sportok

Néhány sikert megünnepeltünk, aztán jött a koronavírus

2020.04.01. 18:05
Feljutott a Davis-kupacsapat, Szilágyi Áron világkupa-versenyt nyert, B-csoportos világbajnokságot nyert a bandyválogatott, aztán a koronavírus a sportvilágot is megbénította.

Amerika

NFL: döntöttek a tulajdonosok, kettővel több csapat jut a rájátszásba

2020.03.31. 21:30
A 2020-as idénytől kezdődően emelkedik a rájátszásba jutó csapatok száma az NFL-ben. Nem lesz több kör a playoffban, viszont emelkedik a mérkőzések …

Amerika

NFL: Cam Newtont elküldte a Carolina

2020.03.24. 22:20
A Carolina Panthers szerződést bontott a gárda színeiben MVP-címet szerző irányítóval, Cam Newtonnal.

Amerika

NFL: Brady hivatalosan is a Buccaneersé

2020.03.20. 14:20
Tom Brady pályafutása hivatalosan is véget ért a New England Patriotsban, új csapata a Tampa Bay Buccaneers.

Amerika

NFL: megvált Super Bowl-győztes irányítójától a Denver

2020.03.20. 08:10
A Denver Broncos kitette a keretéből a korábban, a Baltimore színeiben Super Bowl-t nyerő irányítót Joe Flaccót.

Amerika

NFL: Sean Payton is elkapta a koronavírust

2020.03.19. 22:55
Sean Payton, a New Orleans Saint vezetőedzője bejelentette, hogy megfertőződött koronavírussal. Az NFL-ben ő az első játékos, vagy ezdő akiről kiderült, hogy elkapta a kórt.

Amerika

NFL: két sztárját is kitette a keretből a Los Angeles Rams

2020.03.19. 21:40
A Los Angeles Rams két sztárjával is szerződést bontott, Clay Matthews és Todd Gurley is kereshet magának új csapatot.