NFL: 50 év után bajnok a Kansas City Chiefs (videó)

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A Kansas City Chiefs hihetetlen utolsó negyedet követően 31-20-ra győzött a San Francisco 49ers ellen az 54. Super Bowl-on és így fél évszázad után szerzett ismét bajnoki címet az NFL-ben. 

Fotó: AFP

Mindkét csapat óriási várakozásokkal vágott neki a Miamiban található Hardrock Stadionban rendezett mérkőzésen, hiszen a Kansas City Chiefs utoljára 1970-ben, a San Francisco 49ers pedig 1995-ben nyert utoljára Super Bowl-t. A finálé előtt a 100. NFL-szezon tiszteletére bemutatták a liga első évszázadának legjobb 100 játékosát, emiatt a program néhány perces csúszásban volt a megszokotthoz képest. 

Az érmefeldobást a 49ers nyerte ám a kezdés jogát átadták a kaliforniaiak a Chiefsnek. A kansasiak nem tudtak sokat haladni az első támadásukkal, a "negyvenkilencesek" viszont Deebo Samuel 32 yardos futásának köszönhetően hamar az ellenfél térfelén találták magukat. A támadássorozat végül mezőnygól-kísérlettel zárult, amelyet Robbie Gould váltott pontokra. A futás egyébkén Super Bowl-rekordnak számít, mivel elkapó ennyit még nem haladt a labdával futójáték során.

Nem késlekedett a válasszal a Kansas sem: az AFC bajnoka sorra hozta a first down-okat, Patrick Mahomes és Damien Williams révén és hamarosan a célterület közelébe kerültek. Három kísérlet után úgy tűnt, hogy öt yard még hiányzik majd a támadóknak, Andy Reid azonban némi gondolkodás után fennhagyta a támadóegységet a pályán. Az élet a trénert igazolta, mivel Mahomes egy ötyardos futással vezetéshez juttatta a Chiefs-t. A tavalyi szezon legértékesebb játékosa egyébként hét éve az első irányító aki hat pontot tudott szerezni futásból. 

Jimmy Garoppoló a második negyed elején dobott egy interception-t miután sikerült nyomást helyezni rá. A kansasiek végül ezt az akciót mezőnygóllal tudták befejezni Harrison Butker révén. A 49ers irányítója nem omlott össze az eladatott labdától és a következő San Francisco-i támadás végén touchdown-passzt adott Kyle Juszczyknek, aki így kiegyenlített. Érdekesség, hogy a pontszerző az első fullback az 1994-es szezont lezáró döntő óta, aki TD-t szerzett. Akkor William Floyd volt eredményes. A San Francisco akár előnnyel is mehetett volna a szünetre, ám a félidő végén Kyle Shanahan nem kért időt, a támadósor pedig nem tudott pontot szerezni, így a döntők történetében negyedszer is döntetlennel zárult az első 30 perc. 

Jennifer Lopez és Shakira showműsora után egy újabb mezőnygóllal visszavette a vezetést a San Francisco-i csapat, ám meglehetősen biztonsági játékot játszottak továbbra is. Úgy tűnt azonban, hogy ez is kifizetődhet, mivel Patrick Mahomes labdáját Fred Warner lefülelte, Raheem Mostert pedig egy futással növelte csapata előnyét. Miután a jutalomrúgás is jó volt, a 49ers 20-10-re vezetett. 

Az idő egyre csak fogyott és amikor Tyreek Hillről Tarvarius Moore kezébe pattant Mahomes labdája, úgy tűnt eldől a mérkőzés. Az ifjú quaterback azonban hamarosan összekapta magát és hat és fél perccel a meccs vége előtt egy Travis Kelcinek adott TD-passzal visszahozta a Chiefs reményeit. 

Garoppolo és társai alig másfél percet töltöttek a pályán a következő Frisco-i támadásnál, és így öt perce és tíz másodperce volt a Kansasnek, hogy a vezetésért támadjon. Ennyi idő nem is kellett, elég volt két és fél perc és miután Damien Williams átnyújtotta a célterületen belülre a labdát, már a Chiefs vezetett. 

A 49ers egy megnyertnek tűnő döntőt bukott el pillanatok alatt és a kansasi védelem immáron feltörhetetlen volt a kaliforniai támadóegységnek. A meccs végül akkor dőlt el, amikor az ihletett formában játszó Damien Williams futott egy 38 yardos TD-t és a jó jutalomrúgás után 31-20-al ki is alakult a végeredmény. 

A Kansas City Chiefs az 1969-es szezon után a 2019-es idény végén ünnepelhetett ismét Super Bowl-győzelmet, míg a 49ersnek immáron negyedszázada kell várakoznia arra, hogy a Jerry Rice és Steve Young nevével fémjelezett csapat sikerét megismételje. 

Némileg meglepő módon Patrick Mahomes lett az akit megválasztottak a döntő legértékesebb játékosának. Tény, hogy a QB nem játszott rosszul (286 passzolt, 29 futott yard) de a két passzolt és egy futott TD-jére jutott pályafutása első két rájátszásban dobott incerception-je is. A kansasi támadók közül ki  kell emelni Damien Williamst, aki 29 yardot kapott el valamint 104 yardot futott és a két touchdown-nal oroszlánrészt vállalt csapata sikerében. Az elkapók közül Tyreek Hill (105 yard) és Sammy Watkins (98 yard) emelhető ki a győztes gárdából. 

Jimmy Garoppolop korábban már két döntőt nyert meg Tom Brady cseréjeként, ám most hiába passzolt magához képest sok (219) yardot, nem tudta győzelemre vezetni csapatát. Az első interception az ő hibája volt, a másodiknál viszont gyorsan kellett döntenie. A 49ers a Green Bay-t lényegében szétfutotta, most ez hiányzott, mivel futójátékban nem tudtak 150 yardot sem hozzátenni a támadójátékukhoz. 

54. Super Bowl

Kansas City Chiefs–San Francisco 49ers  31-20

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/53949/pics/lead_800x600.jpg
NFL,Amerikai futball,Kansas City Chiefs

További cikkek

Amerika

Elhunyt Tom Dempsey, az NFL korábbi rekordere

2020.04.05. 20:45
A koronavírus áldozata lett a sokáig a leghosszabb sikeres mezőnygól rekordját tartó Tom Dempsey.

Csapatsportok

Elhunyt a Budapest Cowbells korábbi játékosa, Bryce Anthony Wilson

2020.04.03. 09:50
A HFL-ben szereplő együttes egykori játékos 31 éves volt.

Amerika

NFL: égszakadás, földindulás - szakajtónyi játékos váltott csapatot

2020.04.01. 18:55
Ha létezik bajnokság a világon, amelyet nem tudott lelassítani a globális koronavírus-járvány terjedése, az az NFL.

Egyéni sportok

Néhány sikert megünnepeltünk, aztán jött a koronavírus

2020.04.01. 18:05
Feljutott a Davis-kupacsapat, Szilágyi Áron világkupa-versenyt nyert, B-csoportos világbajnokságot nyert a bandyválogatott, aztán a koronavírus a sportvilágot is megbénította.

Amerika

NFL: döntöttek a tulajdonosok, kettővel több csapat jut a rájátszásba

2020.03.31. 21:30
A 2020-as idénytől kezdődően emelkedik a rájátszásba jutó csapatok száma az NFL-ben. Nem lesz több kör a playoffban, viszont emelkedik a mérkőzések …

Amerika

NFL: Cam Newtont elküldte a Carolina

2020.03.24. 22:20
A Carolina Panthers szerződést bontott a gárda színeiben MVP-címet szerző irányítóval, Cam Newtonnal.

Amerika

NFL: Brady hivatalosan is a Buccaneersé

2020.03.20. 14:20
Tom Brady pályafutása hivatalosan is véget ért a New England Patriotsban, új csapata a Tampa Bay Buccaneers.

Amerika

NFL: megvált Super Bowl-győztes irányítójától a Denver

2020.03.20. 08:10
A Denver Broncos kitette a keretéből a korábban, a Baltimore színeiben Super Bowl-t nyerő irányítót Joe Flaccót.

Amerika

NFL: Sean Payton is elkapta a koronavírust

2020.03.19. 22:55
Sean Payton, a New Orleans Saint vezetőedzője bejelentette, hogy megfertőződött koronavírussal. Az NFL-ben ő az első játékos, vagy ezdő akiről kiderült, hogy elkapta a kórt.

Amerika

NFL: két sztárját is kitette a keretből a Los Angeles Rams

2020.03.19. 21:40
A Los Angeles Rams két sztárjával is szerződést bontott, Clay Matthews és Todd Gurley is kereshet magának új csapatot.