"Kizártnak tartom, hogy Wright visszavonuljon" - interjú Vereczkey Lajos

Balázs Dávid
Balázs Dávid

Vereczkey Lajost, a Sport TV állandó szakkommentátorát kértük meg, hogy értékelje a 2020-as PDC-világbajnokságot. Van Barneveld visszavonulása, Price, Van Gerwen, Sherrock és az újdonsült világbajnok kapcsán is kérdeztük, valamint a most kezdődő Premier League-re is kitekintettünk.

A 2020-as világbajnokság Raymond van Barneveld utolsó világbajnokságaként lett beharangozva. A pályafutásának megítélésében mennyire nyomja rá a bélyegét az, hogy balul sikerült számára ez az utolsó vb?

Valóban, az egyik ilyen markáns vonal ezen a vb-n az volt, hogy neki ez lesz a búcsúja. Szerintem senki nem várta azt, hogy olyan lesz ez, mint Phil Tayloré volt. Mert Taylor úgy búcsúzott el, hogy nagyjából csúcsformában volt még, Barney-ról viszont ez egyáltalán nem volt elmondható.

Barney azért reménykedett a szép búcsúban. Mi siklott félre?

Próbált készülni igen, próbált felkészülni sok mindenre, de leginkább saját magára nem sikerült. Ezt később el is mondta. Azt gondolom, hogy az ő pályafutásának a megítélésére ez nem lesz annyira negatív hatással. Önmagában azt senki sem fogja elvitatni, hogy ő milyen karriert futott be a dartsban, örökké meghatározója alakja lesz a sportágnak. A nagyobb karriert, ha úgy vesszük, akkor a BDO-nál futotta be, ott vált egy közismert és nagyon szimpatikus dartsossá. Aztán úgy indult a PDC karrierje, hogy itt is az lesz.

Arra a 2007-es világbajnoki döntőjére Taylor ellen örökké emlékezni fogunk.

Rögtön győzelemmel kezdett a PDC-nél, azt azért nem sokan tudták véghezvinni. Az olyan volt, mint hogyha most Glen Durrant játszott volna egy döntőt Michael van Gerwen ellen és hirtelen halálban nyer. Barney élete nagyon nem volt rendben az elmúlt jó pár évben. Volt neki egy maffia ügye, ahol betalálták a cégét, megzsarolták, aztán volt egy rablásos ügye, ami során a házában a feleségét megtámadták, majd később a házassága is tönkrement. Nagyon sokat jelentenek Barney-nak a gyerekek, az unokák, a család. Ezt gondolom nem olyan egyszerű feldolgozni és nem is sikerült neki.

Barneveld most búcsúzik, viszont ősi riválisáról, Phil Taylorról azt rebesgetik, hogy visszatér. Mennyire lenne ez jó lépés Taylortól?

Az nagyon nagy hiba lenne. Én nem örülnék neki. Azt gondolom, hogy Taylornak ez így volt kerek, ahogy volt.

A darts világának jót tenne, ha visszajönne?

Ez nagyon kettős kérdés. Egyrészről, nem lehet tudni, hogy hogyan fog teljesíteni. Ha tudja azt a szintet hozni, amit korábban hozott, akkor olyan nagy baj nem lehet, csak akkor már még egyszer nem fog tudni úgy visszavonulni, mint ahogy korábban tette. Mert ez esetben ki kell találniuk a tanácsadóival, menedzserével, hogy hogyan vonuljon vissza még egyszer. Anyagilag jobban járt azzal, hogy csak bemutatózik és a nevéből él, viszont szerintem hiányzik neki az éles téthelyzet, mert a bemutatók nagyon messze vannak attól a szinttől. Emiatt gondolkodik azon, hogy legalább egy UK Openre visszatérjen, de hallottam korábban olyat is, hogy ő lesz az egyik meghívott játékos a Premier League-ben, ám ezt most már tudjuk, hogy nem így lett.

Fallon Sherrock viszont ott lesz a Premier League-ben. Az ő mérkőzéseit körülvevő atmoszféra különleges, viszont nem feltétlenül van pozitív hatással a férfi ellenfeleire, mivel folyamatosan fújolják őket. Mit gondol erről?

A játékosok szempontjából szerintem teljesen mindegy. Láttuk, hogy Chris Dobey tudta magát függetleníteni a dologtól, s ezek a játékosok mindannyian képesek erre. Most, hogy már ismerik a jelenséget, most, hogy már látják, hogy mivel állnak szemben, könnyebb rákészülniük, ráhangolódniuk arra, hogy mi vár rájuk a mérkőzésen. Ez még nem működött sem Ted Evettsnek, sem Mensurnak.

Mennyire van benne a pakliban, hogy előbb-utóbb jönni fog egy játékos, aki egy vereség után fel fogja hozni mentségéül az atmoszférát. Nem lesz ebből baja a PDC-nek?

Azért nem szabadna, hogy ezzel a játékosok foglalkozzanak, mert a PDC összes játékosa tisztában van vele, hogy nincsenek külön női versenyzők. A PDC-nél évek óta játszanak a lányok, csak nem tudnak még kitörni. Most megtörtént. De az elmúlt két évben a Challenge Tour-okon folyamatosan játszott Lisa Ashton, Deta Hedman, Fallon Sherrock és Mikuru Suzuki. Ők állandóan ott vannak a fiúk között, próbálnak beintegrálódni és eredményeket elérni. Nem hiszem, hogy egy játékos is fel fogja hozni azt kifogásnak, hogy miért kell neki egy nővel játszania, mert egyrészt ezt nem fogja jó szemmel nézni a PDC, másrészt pedig nincsenek kizárva a lányok, nincsen semmilyen olyan szabály, ami kimondaná, hogy ők nem játszhatnak.

És ha már a lányok. Magyar szinten hogy állunk? Fogjuk-e őket látni egy PDC-világbajnokságon vagy BDO-világbajnokságon a közeljövőben?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert látom, hogy a magyar lányoknak milyen lehetőségeik vannak. A női vonal mindig is egy összetettebb történet. A lányoknál előtérbe kerül a párválasztás, a gyerekvállalás és a család, és emiatt a sportkarrier egy kicsit háttérbe szorul. Nincs náluk az a töretlenség, mint amit egy férfi játékosnál látunk általában. Tehetség, szorgalom és sportolói felfogás szempontjából a magyar lányok a világ élvonalába tartoznak a dartsosok között is. Ihász Veronika és Czipó Vivien vannak a legjobban készen arra jelenleg, hogy karriert is befussanak akár a BDO-nál, akár a PDC-nél. Hogyha pénzt akarnak keresni és profiként akarnak élni, akkor muszáj lesz a PDC felé elmozdulniuk, mert azt látjuk, hogy a BDO-nál elég komoly bajok vannak, és amíg azt nem rendezik, addig nem tudni, hogy mi lesz velük a jövőben. Azt gondolom, hogy ők ketten alkalmasak erre a pályára. Van még mögöttük egyébként 5-6 olyan lány, akire azt mondom, hogyha beleteszi a melót, akkor el tudnák ők is érni azt a szintet, hogy számoljanak velük, csak ahhoz viszont járni kell megfelelő szintű versenyekre. Férfiak között versenyezni például, mert Magyarországon hiába van férfi és női szakág, nagyon sok lányon csak akkor látszik, hogy fejlődik, amikor átmegy a fiúkhoz. A Vera és a Vivi is játszik férfi csapatban, folyamatosan férfi versenyszámban indulnak el. Minél nagyobb terhet kell magukra venni és persze a külföldi versenyekből minél többet vállalni. De ez viszont már pénz kérdése. A kérdés az, hogy megvan-e ehhez az ő támogatói hátterük és meg tudják-e teremteni a kívánt összeget, mert ha igen, akkor nagyon magasra juthatnak el, mert a 90 körüli átlagot mind a ketten tudják hozni.

Visszatérve a világbajnokságra, Wright lett az újdonsült világbajnok, felért pályafutása csúcsára. Elképzelhetőnek tartja, hogy jövőre ő is visszavonuljon?

Kizártnak tartom. A kora teljesen rendben van, 50 éves lesz, ez egyáltalán nem indokolja. Megvan a motivációja, emlékezzünk rá, hogy miket írogattak róla a visszavonulásaival kapcsolatban 2014-ben. Visszavonult volna a vb után, ha ott nem jut el a második helyig legalább. Nyilván, nem a második hely volt a lényeg, hanem az, hogy pénzt keressen, mert kifogytak. És egy ilyen évadot fizetni kell. Azt sose szabad elfelejteni, hogy a PDC-nél semmit nem fizetnek a játékosoknak, csak a pénzdíjat. A szállást, a repülőjegyet, a kajájukat, mindent maguknak kell, hogy rendezzenek. Magasak viszont a pénzdíjak, jó pénzt lehet nyerni, az már persze más kérdés, hogy kb. a felét elviszi az állam. De az tény és való, hogy rengeteg pénzbe kerül egy versenyévad. Jó pár évvel ezelőtt megnéztük, hogy egy teljes BDO évadot végigcsinálni, az olyan 20-25 ezer fontba kerül, egy teljes PDC évad viszont 50 ezer körül van. Nagyon nem mindegy, hogy melyik versenysorozatban indul el az adott versenyző és a mérés óta csak tágabbra nyílhatott az olló. Peter Wrightnak ez a világbajnoki cím 5-6 évre biztos, hogy megadja a lökést. Hacsak nem lesz valami iszonyatos mélyzuhanása.

Mint például Crossnál?

Cross érdekes, mert az éve önmagában nem volt rossz. Sőt, kifejezetten azt éreztem, hogy jön vissza. Tavasszal volt egy kis mélypontja, meg nem sokkal a vb-címe után is visszaesett, de az teljesen érthető volt, fel kellett tudnia dolgozni a sikert. De gyönyörűen visszadolgozta magát és most a vb-n sajnos kiesett, de ez nem azt jelenti, hogy ő rossz formában van, csupán a vb-je nem sikerült, de a Mastersen szerintem megint jó lesz.

Wright fejben elképesztően összeszedett volt a tornán, míg Price valahol saját magát verte meg azzal a nyilatkozatával, amit Wrightnak címzett? Még ha félig-meddig nem is volt komoly a mondandója.

Az a baj, hogy nem tudjuk, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, mert azt ne felejtsük el, hogy amikor a Glen Durrant-Gerwyn Price negyeddöntőről kérdezték Peter Wrightot, akkor ő Durrantet mondta győztesnek. Ez lehet, hogy tüske volt Price-nak a lelkületében. Erre reagált ő azzal, hogy Wright örüljön, hogyha nyer ellene egy szettet is. Wright viszont próbálta ezt elviccelni a megnyert első szettje után. Az utólag derült ki egyébként, hogy amikor ők a meccs előtt beszélgettek a játékos zónában, akkor is benyögte neki Price, hogy az első két szettet én nyerem. És miután megnyerte az első szettet Wright, ezért ment oda egy kicsit élcelődni. De szerintem látszódott, hogy barátilag meg viccesen próbált közeledni, csak a walesi nem volt rá vevő. A mentális része Wright részéről pedig abszolút ül. Sokszor egy nyílra volt a kieséstől, de tanult a hibáiból és folyamatosan építkezett. A legnagyobb jele az volt a mentális javulásának, hogy ugyanazzal a nyíllal játszotta le az utolsó négy meccset. Ez nagyon fontos, mert nála ez egy óriási probléma. Folyamatosan a nyilait hibáztatta. Sokszor mondtam a közvetítés alatt, hogy az a szerencsétlen nyíl nem tehet semmiről, magában kell rendet tartania, és hogyha az meglesz, akkor a nyíl is rendben lesz és ez lám bekövetkezett a vb-n. Nehéz szülés volt a torna, de nagyon magabiztos játékkal hozta, nagyon erős volt a kulcsszituációkban. Amikor azt szoktuk mondani, hogy most kell az extra, azokat ő rendszerint megdobálta és sokkal erősebb volt Price-nál. A vb előtt, sőt alatta is, Price-tól én nagyon sokat vártam, sőt, mondtam is, hogy az elsőszámú kihívóként tartom Van Gerwennel szemben. Végül az utolsó banánhéjon csúszott el. Ha eljutott volna a döntőbe, akkor szerintem ő is megnyerte volna. Az igazi döntőt valahogy úgy érzem, hogy a Peter Wright-Gerwyn Price összecsapáson láttuk, mert Van Gerwen nagyon sebezhető volt. Nagyon sokat hibázott, már az egész vb alatt gyanús volt az a sok triplamentes kör, amit dobott, meg az a sok hiba kiszállókra, amik nagyon nem jellemzők rá.

A világbajnokság előtt Van Gerwen azt nyilatkozata, hogy az esetben, ha jól játszik, akkor bárkit el tud söpörni. Nos, nem játszott jól, de így is bekerült a döntőbe.

Nem tudta hozni a legjobbját, de sok játékosnak megremeg a keze ellene, amikor ráeszmélnek, hogy megverhetik őt. Például Aspinall. Hogyha Aspinall hozza azt, amit tud, akkor már ő legyőzhette volna. Van Gerwen azon bukta el ezt a világbajnokságot, hogy ő is ki van zsigerelve. Meg is mondta, hogy negyven éves kora környékén vissza is akar majd vonulni. Nem akarja ezt Taylori szintig elvinni, hogy 50-60 évesen is játszik még. Csak azt ne felejtsük el, hogy Van Gerwen sokkal korábban is kezdte el a játékot. Azt a 40 évet majdnem, hogy ő is be fogja járni, hogyha abbahagyja 40 évesen. Ezt nem lehet sokáig bírni, hogy te tavasszal mész egy Premier League fordulóra, amihez oda kell repülnöd előző nap, utána lenyomod éjszakába nyúlóan a játéknapot, majd mész pénteken egy bemutatóra Németországba, aztán átrepülsz vagy aznap vagy másnap reggel egy European Tour helyszínre, ahol lejátszod a szombati meccsedet. Utána jön vasárnap a verseny, ahol általában döntőbe kerülsz, aztán mehetsz is tovább. Ez hosszútávon nem működik. Lehet, hogy most még 28 évesen bírja, de ezt idővel vissza kell redukálnia, mert ki fogja magát égetni.

Már csupán pár óra, kezdődik a Premier League és hallani lehetett már olyat is, hogy ez lesz minden idők legerősebb Premier League mezőnye. Nem merész ez a kijelentés annak fényében, hogy ez egy Taylor és Barneveld nélküli PL lesz?

Nekem, aki Tayloron nőttem fel igen. Ha úgy veszem, akkor rengeteg olyan játékos van még, akire azt mondanám, hogy odaférhetne. De egyébként, ha végignézem a mostani Premier League mezőnyt, akkor azt gondolom, hogy nem járunk messze a valóságtól. Nem nagyon érzek kakukktojást a mezőnyben. Mindenki szívja a fogát, hogy Glenn Durrant mit keres ott a 22. helyről, de ő egy év alatt jutott el ide. Sokan nem jutnak el az első 50-be az első PDC évükben. Ha csak azt az egy évet nézzük, amit Glenn Durrant teljesített, akkor ő bőven Top 5-ös játékos lenne a ranglistán. Gary Anderson visszatérése nagyon fontos volt. A világbajnoksága nem úgy sikerült, ahogy tervezte, de azért nagyon sokat megvillantott abból, amit már tőle megszoktunk. Ha folytatja ezt a munkát, akkor szuper lesz. Valóban lehet azt mondani, hogy az utóbbi évek legerősebb Premier League-je lesz ez a mostani. A szisztémát a tavalyi év után megtartották, a kilenc fővel és kilenc helyszínen a beugróval. Nekem ez nagyon bejött, mert nagyon érdekessé tette a dolgokat. Ne felejtsük el, hogy a PDC egy biznisz. El kell adni a jegyeket, meg kell adni a cirkuszt az embereknek.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/54003/pics/lead_800x600.jpg
darts,Darts Premier League,világbajnokság

További cikkek

Egyéni sportok

Vizes vb: a FINA új időpontot keres

2020.03.30. 17:30
A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) új időpontot keres a jövő nyári fukuokai világbajnokságnak azok után, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kijelölte a tokiói ötkarikás játékok új …

Egyéni sportok

Atlétika: egy évvel tolódik a világbajnokság

2020.03.30. 15:30
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a 2021-re halasztott tokiói olimpia pontos időpontjának bejelentése után jelezte, hogy 2022-ben keres új dátumot az eredetileg jövő évre tervezett eugene-i …

Egyéni sportok

Darts Premier League: újabb két fordulót halasztottak el

2020.03.23. 21:20
A PDC hivatalos honlapján jelentette be, hogy a darts Premier League soron következő két fordulóját (Belfast és Sheffield) elhalasztotta a koronavírus-járvány terjedése miatt.

Csapatsportok

Jégkorong: törölte a 2020-as A-csoportos világbajnokságot a nemzetközi szövetség

2020.03.21. 16:05
Hivatalos oldalán jelentette be a Nemzetközi Jégkorongszövetség, hogy törli a 2020-as A-csoportos jégkorong világbajnokságot.

Egyéni sportok

Darts: elhalasztották a csütörtöki Premier League-fordulót

2020.03.16. 20:20
Hétfő este jelentette be a PDC, hogy elhalasztja a Premier League csütörtöki, newcastle-i fordulóját.

Egyéni sportok

Darts: Nathan Aspinall és Ian White győzött Barnsleyban

2020.03.15. 20:55
Szombaton Nathan Aspinall, míg vasárnap Ian White diadalmaskodott a dartsozók Players Championship versenysorozatának Barnsleyban rendezett fordulóin.

Egyéni sportok

Darts: Hollandiában zárul a Premier League

2020.03.14. 09:10
Március 25-ről és 26-ról szeptember elejére halasztották a darts Premier League rotterdami dupla versenynapját, így a sorozat Anglia helyett Hollandiában fejeződik be.

Egyéni sportok

Darts: alacsonyan szállnak a kilencnyilasok - videó

2020.03.09. 12:30
Valami lehet a levegőben, ugyanis hosszú ínség után az elmúlt néhány napban elkezdtek röpködni a kilencnyilasok a darts-versenyeken.

Külföldi foci

Tévéműsor: nem kell tovább várnunk az olasz bajnokság rangadójára

2020.03.08. 07:30
Ha zárt kapuk mögött is, de vasárnap este már megrendezik a Juventus-Inter rangadót a Serie A-ban, mi pedig szerencsére láthatjuk is.

Csapatsportok

Jégkorong: várnia kell a magyar lányoknak az A csoportos bemutatkozásra

2020.03.07. 19:30
A koronavírus-járvány miatt törölték a 2020-as női A csoportos jégkorong világbajnokságot, amit Kanadában rendeztek volna meg.