Forma-1: feszült a helyzet a Ferrari és a többiek között

Dorogi László
Dorogi László

Az olasz istálló titkos megállapodást kötött a Nemzetközi Automobil Szövetséggel. A riválisok azt gyanítják, szabálytalan erőforrást használt tavaly a Ferrari.

Fotó: formula1.com

Szinte már csak néhányat kell aludnunk és elkezdődik a Forma-1 2020-as idénye az Ausztrál Nagydíjjal, ám a holtszezon is szolgáltatott bőven témát az autósport-rajongók számára. A téli tesztek eredményeinek kiértékelése mellett egy sokakat bosszantó ügylet is terítékre került, amely most alapvetően osztja két táborra a száguldó cirkuszt. A feszültség az egyes hírek szerint igen jó viszonyt ápoló Ferrari Forma-1-es csapata és az FIA, valamint a nem Ferrari erőforrással száguldozó istállók között éleződött ki az elmúlt napokban, méghozzá azért, mert a szövetség és a maranellóiak titkos megállapodást kötöttek.

A Ferrari tavaly kétségtelenül a mezőny leggyorsabb konstrukcióját rakta össze, már ami az egyenesekben mért végsebességet illeti, ez pedig alapvetően gyanút keltett a más erőforrásokkal dolgozó csapatokban. A riválisok azzal vádolták meg az olaszokat, hogy összeszűrik a levet az FIA-val, amely érdekes módon soha nem talál kivetnivalót a kötelező vizsgálatok alapján. Végül aztán az Amerikai Nagydíj előtt a szövetség betiltotta egy bizonyos üzemanyagáramlást mérő eszköz használatát, s hogy ennek köszönhető, vagy sem, az utolsó versenyekre eltűnt a Ferrari erőfölénye, a legjobb helyezésük pedig egy harmadik helyezés volt.

Az FIA végül néhány nappal ezelőtt adott ki hivatalos közleményt, amelyben kifejtették, hogy titkos megállapodást kötöttek a Ferrarival az üggyel kapcsolatban, de a megállapodás részleteit nem hozta nyilvánosságra egyik fél sem.

"Körültekintő műszaki vizsgálatot folytattunk le a Scuderia Ferrari Forma-1-es csapat hajtóegységének elemzése érdekében és sikerült megállapodást kötnünk a csapattal, amelynek részletei kizárólag az érintett felekre tartoznak. Annyi biztos, hogy a jövőben javulni fog a hajtóegységek ellenőrzési rendszere, továbbá a megállapodás segíteni fogja a Forma-1 kutatási tevékenységeit a károsanyag-kibocsátás és fenntartó üzemanyagok terén"

- fogalmazott rejtélyesen az FIA.

Az előző idény során egyébként több istálló is érdeklődött a szövetségnél a Ferrari erőforrásának szabályosságával kapcsolatban, de hivatalos választ csak most kaptak. Erre reagálva az a hét csapat, amelyik nem Ferrari motorokkal dolgozik - tehát a Mclaren, a Mercedes, a Racing Point, a Red Bull, a Renault, az Alpha Tauri és a Williams - szerdán ugyancsak közleményt adott ki és tiltakozását fejezte ki az FIA és a Ferrari titkos együttműködésével kapcsolatban.

"Meglepve és megdöbbenéssel fogadtuk az FIA február 28-i közleményét a Scuderia Ferrari Forma-1-es hajtásláncával kapcsolatos nyomozásának lezárásával kapcsolatban. Az FIA hónapokon keresztül vizsgálódott, de csak azután, hogy több csapat kérdéseket fogalmazott meg az ügy kapcsán, ezért határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az FIA bizalmas megállapodást kötött a Ferrarival"

- állt a csapatok közös közleményében.

Az FIA-nak és a Ferrarinak vélhetően azért kellett titkos megállapodást kötnie, mert a szövetség ipari kémkedés révén jutott hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek alapján végül szigorította az erőforrások szabályos használatára vonatkozó verdiktet, így nem is büntethette meg az olaszokat. Az FIA azt egyébként nem tette közzé, hogy a Ferrari végül is szabályos, vagy szabálytalan erőforrásokat használt-e a tavalyi szezon nagy részében, de az összeesküvés-elméletek hívei már azt is pedzegetik, hogy a szezon előtti tesztek során azért volt látványosan lassú az ágaskodó lovas autó, mert a nulláról kellett összerakniuk egy teljesen új erőforrást.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/54691/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,Ferrari,Autósport

További cikkek

Autó-motor

Forma-1: ausztriai rajt a koronavírus árnyékában

2020.07.02. 08:15
A koronavírus-járvány jó néhány játékszabályt felülírt az elmúlt hetekben, ezzel együtt könnyen lehet izgalmas idényünk.

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Autó-motor

Autósport-szakosztállyal bővült a DVTK

2020.06.30. 13:00
Már autósport-szakosztálya is van a DVTK-nak. Az idén 110 éves diósgyőri sportegyesületnek ez a huszadik szakosztálya.

Autó-motor

Nascar: Denny Hamlin visszavágott Harvicknak (videó)

2020.06.29. 13:30
Denny Hamlin győzelmével zárult a Pocono 350 elnevezésű verseny a Nascar királykategóriájában.

Autó-motor

Forma-1: feketék lesznek az Ezüst Nyilak

2020.06.29. 12:50
Szokatlan festéssel vág neki a 2020-as Forma-1-es szezonnak a címvédő Mercedes istálló.

Autó-motor

Forma-1: a Kínai Nagydíj már biztosnak tekinthető Helmut Marko szerint

2020.06.28. 15:50
A Red Bull motorsport-tanácsadója szerint egyedül a kínai versenyhétvége tűnik biztosnak az Európán kívüli futamok közül.

Autó-motor

Nascar: Kevin Harvick először nyert a poconói oválon (videó)

2020.06.28. 11:30
Kevin Harvick győzelmével végződött a poconói versenyhétvége első futama a Pocono Organics 325.

Autó-motor

A jövő hétig mesterséges kómában marad Alex Zanardi

2020.06.23. 17:40
A jövő hétig biztosan mesterséges kómában tartják Alex Zanardi korábbi autóversenyzőt, paralimpiai bajnokot, aki pénteken verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos …

Autó-motor

Nascar: eszelős befutó után győzött Ryan Blaney (videó)

2020.06.23. 12:00
Az év legizgalmasabb futamát hozta a Geico 500 elnevezésű versenyt Talladegában, amelyet Ryan Blaney minimális különbséggel nyert meg.

Autó-motor

Forma-1: több mint tízezer koronavírus-tesztet végeznek el az Osztrák Nagydíjon

2020.06.23. 09:15
A jövő hétvégi Forma-1-es világbajnoki idénynyitó osztrák futamon és az egy héttel később ugyanott sorra kerülő második …