Tokió 2020: a japánok nem hátrálnak, olimpiát rendeznének nyáron

Dorogi László
Dorogi László

Hiába nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet világjárvánnyá az új típusú koronavírus-járványt, a japán kormányszóvivő arról tájékoztatott, Tokió továbbra is úgy készül, hogy nyáron olimpiát rendez.

Fotó: insidethegames.com

Szuga Josihide egy csütörtöki sajtóértekezleten arról beszélt, egy szakértői csoport a hét elején úgy foglalt állást, hogy mivel a vírus mindeddig nem produkált robbanásszerű terjedést Japánban, ezért nincs szükség drasztikus lépésekre, például szükségállapot kihirdetésére sem. Ezzel együtt Japán is folyamatosan figyelemmel követi a járvánnyal kapcsolatos fejleményeket.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint az ázsiai ország folytatja a tokiói olimpia előkészületeit, annak ellenére, hogy az Egészségügyi világszervezet szerdán hivatalosan is világjárvánnyá minősítette az immár több mint 110 országban megjelent koronavírus-járványt.

Tokió minden erejével azon dolgozik a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal és a nyári játékok szervezőivel együtt, hogy idén nyáron, a tervezett időpontban sor kerülhessen az ötkarikás versenyekre.

Takahasi Harujuki, az olimpiai szervezőbizottság egyik tagja arról beszélt, hogy a július 24-i kezdettel tervezett nyári játékokkal kapcsolatos végleges döntéseket legkésőbb április végéig meg kell hozni.

"Ha a sportolókra gondolnak, májusban már túl késő lenne dönteni bármilyen halasztásról"

- vélekedett Takahasi.

A szervezőbizottsági tag nem sokkal korábban interjút adott a The Wall Street Journal című amerikai lapnak, amelyben arról beszélt, nem elképzelhetetlen a tokiói olimpia egy vagy két évvel történő elhalasztása. Kijelentése miatt a játékok szervezőbizottságának elnöke megrótta őt.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/54893/pics/lead_800x600.jpg
Tokió 2020,olimpia,koronavírus,MOB,NOB

További cikkek

Egyéni sportok

Változik az olimpikonok özvegyeinek életjáradéka

2020.07.03. 17:40
Simicskó István, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője elmondta, hogy Benedek Tibor halála rávilágított a sporttörvény hiányosságaira.

Amerika

NHL: huszonhat játékos koronavírus-tesztje lett pozitív

2020.06.30. 12:10
Az NHL tájékoztatása szerint 26 játékosnál mutatták ki a koronavírust a legutóbbi tesztelések során.

Amerika

NBA: két fertőzött a Brooklyn Netsnél

2020.06.30. 10:05
Az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets két játékosának is pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Amerika

NBA: Nikola Jokics is koronavírusos

2020.06.24. 10:05
Az NBA honlapja szerint Nikola Jokics a Denver Nuggets sztárjátékosa pozitív koronavírustesztet produkált. A szerb játékos néhány nappal ezelőtt Novak Djokoviccsal találkozott.

Egyéni sportok

A klímaváltozás a téli olimpiára is komoly hatással lehet

2020.06.22. 11:05
A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak a téli olimpia megrendezésére.

Egyéni sportok

Tenisz: Grigor Dimitrov elkapta a koronavírust, elmaradt a zadari döntő

2020.06.21. 23:20
Elmaradt a Novak Djokovics által szervezett Adria Tour zadari állomásának a döntője, miután kiderült, hogy a tegnapi napon pályára lépő Grigor Dimitrov …

Egyéni sportok

Továbbra is Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

2020.06.20. 14:40
Az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet szombaton megtartott tisztújító közgyűlését követően.

Egyéni sportok

Kajak-kenu:az olimpiai bajnok Szabó Gabriella visszavonul

2020.06.18. 11:45
A mai napon bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, aki döntését a tokiói olimpia elhalasztásával indokolta.

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok

2020.06.17. 18:40
Néhány nappal a 85. születésnapja előtt elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb vízilabdázója.

Egyéni sportok

MOB: Kulcsár Krisztián az egyetlen elnökjelölt

2020.06.10. 17:10
A Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint a szervezet tíz elnökségi posztjára összesen tizenhatan pályáztak. Az egyetlen elnökjelölt Kulcsár Krisztián.