A hónap amikor leállt a sportvilág, avagy mit töröltek és halasztottak el márciusban?

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Márciusi összefoglalónk második részében a teljesség igénye nélkül összegyűjtjük, hogy melyik jelentős sporteseményeket törölték vagy halasztották el a koronavírus-járvány miatt. Cikkünkben arra is kitérünk, hogy ezeket az eseményeket mikor rendezhetik meg legkorábban. 

A koronavírus-járvány teljesen megbénította a sportvilágot és az előző hónap során több tucat eseményt kellett törölni, vagy elhalasztani. Most arra vállalkoztunk, hogy a legjelentősebbeket összegyűjtjük, valamint megpróbáljuk latolgatni, hogy mikor is rendezhetik meg ezeket az eseményeket. 

Tokió 2020

Egyértelműen a legjelentősebb hír, hogy elhalasztották a tokiói olimpiát. Az ötkarikás játékok történetében eddig három megmérettetés elmaradt (1916, 1940, 1944), ám olyan még nem történt az elmúlt 125 évben, hogy egy olimpiát csak elhalasztottak volna. A tervek szerint pontosan egy évvel később kezdődhetnek majd a játékok. Az ötkarikás láng július 23-án lobbanhat majd fel Tokióban 2021-ben és augusztus 8-án aludhat ki. 

Autó és motorsport

Fotó: formula1.com

A tervek szerint március közepén indulhatott volna el a 2020-as Forma-1-es világbajnokság, ám már az Ausztrál Nagydíjat is törölték a szervezők, miután a McLaren egyik alkalmazottja koronavírusos lett. A Bahreinben, Kínában, Vietnámban, Hollandiában, Spanyolországban és Azerbajdzsánban tervezett futamokat egyelőre elhalasztották, míg a Monacói Nagydíjat szintén törölték. 1954 óta ez lesz az első olyan idény, amikor nem rendeznek futamot a hercegségben. A vb a tervek szerint június 14-én Kanadában indulna, ám az ország lezárta a határait június végéig, így erre meglehetősen kevés az esély. 

Elhalasztották egyaránt az autósok és a motorosok 24 órás Le Mans-i versenyét is. Előbbiek a tervek szerint szeptemberben versenyeznének június helyett, míg a motorosok megmérettetése áprilisról augusztusra csúszna át. Az autósoknál ez a halasztás azt is jelenti, hogy a 2019/20-as idény később érne véget és a 2020/21-es szezon később kezdődne. 

A túraautó világkupából eddig két hétvégét töröltek, 2010 óta először nem látogat el a sorozat Magyarországra, valamint a németországi futamokat sem bonyolítják le májusban. Az idény Szlovákiában rajtolhat el július elején. 

Eddig három (Monaco, Svédország, Mexikó) versenyen van túl a WRC mezőnye, ám a rali-vb-t is utolérték a törlések. Jelen állás szerint a Chile Rali törlésre került, de az olaszországi, az argentin és a portugál futamot is elhalasztották. A vb-t Kenyában tervezik folytatni július közepén. 

A jelentős autósport-sorozatok közül egyedül a DTM-ben nem történt halasztás, mivel a német túraautó-bajnokság versenynaptárát március 26-án állították össze. Az idény júliustól novemberig tarthat a jelenlegi elgondolás szerint. 

A Formula-E-ben is felfüggesztették a szezont, Kína és Olaszország mellett Dél-Korea, Indonézia és Franciaország is verseny nélkül marad. A lerövidített szezon (amelyből eddig öt futam telt el) Németországban kezdődhet újra júniusban. 

Az Egyesült Államokban uralkodó helyzet miatt a Nascar topkategóriájából májusig minden futamot elhalasztották, míg az IndyCar-ban három állomást teljesen töröltek. A legendás Indy 500-ra ha minden jól megy augusztus 23-án kerülhet sor legkorábban. 

A MotoGP-ben eddig csak a katari királykategóriás verseny került hivatalosan törlésre, az amerikai és argentínai futamokat a szezon végére halasztották, míg a jerezi Spanyol GP-nek jelenleg nincs időpontja a naptárban. A tervek arról szólnak, hogy május 17-én Le Mans-ban indulhat el az új idény. A Superbike és Supersport-vb-n egy ausztráliai hétvégén már túl vannak a csapatok, az idény folytatásának dátuma jelenleg kérdéses, mivel májusban Olaszországban és Spanyolországban, júniusban pedig szintén Olaszországban lett volna versenyhétvége. Törlés/halasztás nem került bejelentésre, ám jelen állás szerint nem lenne meglepő ha az idény júliusban Angliában tudnák csak folytatni. 

Darts

A dartsozók menetrendjét is alaposan átrendezte a járvány. A Premier League-et legkorábban május 7-én folytathatják, ám ez jelenleg maximum hiú ábrándnak tűnik, és kérdéses, hogy a csapat-világbajnokságra is sort tudnak-e keríteni június 18-tól Hamburgban. A PDC Pro Tour a kiírás szerint májusban folytatódhat, míg a World Tour-t júniusban kezdhetik meg. 

Jégkorong

Idén a járvány miatt egyetlen világbajnokságot sem rendeznek meg a sportágban. Először a női elit vb-t halasztották el 2021-re, így a magyar válogatottnak egy évet csúszik a legjobbak között való debütálása. Áprilisi végén és május elején rendezték volna a divízió 1/A vb-t a férfiaknál, azonban a magyarok osztályának küzdelmeit sem lehet lebonyolítani idén Ljubljanában. Legvégül pedig, ahogy az várható volt az IHF az A-csoportos férfi világbajnokság törlését is bejelentette. Amíg azonban a fent említett két vb jövőre az eredeti helyszínen kerülhet megrendezésre, addig a legjobbaknál kérdéses, hogy az eredeti helyszínen bonyolítják-e le a mérkőzéseket. 

Az NHL március 12-e óta szünetel, a világ legjobb bajnokságával kapcsolatban szinte naponta röppennek fel hírek, hogy mi is lehet a vészmegoldás a bajnokság folytatására. Jelenleg úgy tűnik, hogy az lesz a legvalószínűbb, hogy a pontvadászat augusztusban folytatódnak maximum 15 alapszakasz-meccsel, majd következne a rájátszás. Amennyiben ez létrejön, akkor októberben már lehetne is bajnokot avatni, majd egy hónapos pihenő után indulna a 2020/21-es idény. 

Az Erste Liga az elődöntős párharcok második meccsénél szakadt félbe. A magyar bázisú bajnokságot be is szüntették, a döntés értelmében a magyar bajnokságot a Ferencváros nyerte, a ligagyőzelmen pedig a zöld-fehérek és a Csíkszereda osztoznak. Az osztrák bajnokság EBEL a középszakasznál fejeződött be, itt nem avattak bajnokot. Szlovákiában szintén bajnokot hirdettek, a félbeszakadt szezon végén az alapszakaszt nagy előnnyel vezető Besztercebánya került trónra. 

A jelentősebb európai bajnokságok közül Németországban az alapszakaszt megnyerő Red Bull Münchent hirdették ki győztesnek, Svédországban és Finnországban viszont nem nyerte meg senki a szezont. A KHL-ben a rájátszás második körében több csapat is visszalépett a járvány miatt, ám végül a teljes szezont törölték, mivel lehetetlen lenne lejátszani időben a megmaradt mérkőzéseket.

Kerékpársport

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség júniusig minden, az égisze alá tartozó versenyt elhalasztott. Nem rendezik meg többek között a Milánó_San Remo és az Amstel Gold Race egynaposokat, de elmarad a Párizs-Rouibax és a katalán körverseny is. Ami bennünket magyarokat a legfájóbban érint az az a tény, hogy a teljes 2020-as Giro`d Italiát is törölték. A verseny Magyarországról indult volna, többek között érintette volna Budapestet, Székesfehérvárt és Nagykanizsát is. A Tour de Hongrie-t a szervezők májusról októberre halasztották. A Tour de France törlése egyelőre nem került szóba, ám a szervezők szerint nem elképzelhetetlen, hogy a világ legnagyobb versenyét nézők nélkül bonyolítják le. 

Kézilabda

A magyar szövetség a hónap közepén bejelentette, hogy a bajnokságot határozatlan időre felfüggeszti, ám az, hogy ne hirdessenek bajnokot az idényben, még fel sem merült.

Az EHF amellett döntött, hogy májusról nyár végére és ősz elejére halasztja a nemzetközi kupadöntőket: a női Bajnokok Ligája budapesti Final Four-ja a tervek szerint szerint szeptember 5-6-án kerülne megrendezésre, két héttel a férfiak négyes döntője után. A nemzetközi szezon a tervek szerint júniusban indulhat újra. A SEHA Liga, amelyben a Veszprém is szerepel, szintén határozatlan időre felfüggeszti a működését, míg Európa legjelentősebb bajnoksága, vagyis a férfi Bundesliga szintén "csak" szünetre vonult. Az olimpiai selejtezőket, amelyben a női válogatottunk is érdekelt, szintén későbbi időpontban bonyolítják majd le. 

Kick-box

Eldőlt, hogy idén nem rendeznek kick-box világkupa-versenyt Budapesten, miután a koronavírus-járvány miatt nem tudják lebonyolítani a május 8-a és 10-e közötti időszakra tervezett viadalt. 

Kosárlabda

Az NBA-t március 12-én függesztették fel, miután Rudy Gobert, a Utah Jazz játékosa pozitív koronavírus-tesztet produkált. A betegségen azóta többen is átestek, köztük Kevin Durant, több meg nem nevezett bostoni játékos, és Gobert csapattársa Donovan Mitchell is. A szezont mindenképpen folytatni akarják. Jelen állás szerint az idény akár októberig is elhúzódhat és így a következő bajnokság később kezdődhet. 

Magyarországon az aktuális állás szerint fejezték be a férfi és a női bajnokságot is, viszont sem kiesőket, sem bajnokokat nem hirdettek a csonka szezon végén.  A jelentős európai férfi bajnokságok közül a görögök hasonlóképp döntöttek, Spanyolországban, Németországban és Olaszországban egyelőre nem állították le a szezont. Az európai kupasorozatokat szintén határozatlan időre felfüggesztették. 

Labdarúgás

Fotó: footballtalk.com

Ahogyan az a pótselejtezők, köztük a magyar-bolgár mérkőzés elhalasztása és az európai vírushelyzet fokozódása miatt várható volt, nem tudják lebonyolítani a 2020-as Európa-bajnokságot időben. A kontinensviadalt pontosan 12 hónappal fogják elhalasztani. Idén egyszerre lett volna az Eb és a Copa America is, utóbbit szintén egy évvel később bonyolítják majd le. Az Eb-pótselejtezőket ráadásul júniusban sem lehet majd lebonyolítani. 

A nemzeti bajnokságokat igyekeznek időben befejezni, ám biztos információ egyetlen európai pontvadászatról sincs. A topligák közül először a Serie A-ból halasztottak mérkőzéseket, majd a La Liga, a Ligue 1, a Premier League és végül a Bundesliga küzdelmeit is felfüggesztették. Ante Ceferin az UEFA elnöke szerint az UEFA-nak az Eb törlését követően és a helyzet javulásával le lehet majd bonyolítani a pontvadászokat. A sportvezető ugyanakkor elmondta, hogy nem tekinti bajnoknak azokat a csapatokat amelyek az esetleges törlés pillanatában az élen állnak. Ceferin azt is hozzátette, hogy a szövetségnek három vészterve is van, ám ha május 30-ig nem indítják újra a ligákat, akkor a szezon véget ér. A legtöbb topliga esetében április 30-at nevezték meg az újraindítás dátumaként, ám jelen pillanatban erre kevés az esély, hivatalos információból pedig kevés áll rendelkezésre. 

A topligák törlése utáni héten még rendeztek magyar bajnokikat, nézők nélkül, ám az MLSZ a játékosok nyomására március 16-án határozatlan időre felfüggesztette valamennyi égisze alá tartozó bajnokságot.  

Ukrajnában, Oroszországban és Törökországban is voltak még meccsek a hónap közepén, ám valamennyi bajnokság azóta már szünetel, akárcsak a jelentős dél-amerikai ligák. Egyetlen olyan európai ország van, ahol jelenleg is pattog a labda: Fehéroroszországban két hete kezdődött a bajnokság, és az ország vezetésének esze (már ha az létezik) ágában sincs kihirdetni a szükségállapotot. 

Az európai kupákkal kapcsolatban sem lehetséges az UEFA mai bejelentése szerint, hogy az eredetileg kiírt májusi vagy júniusi időpontban lebonyolítsák a finálékat, valamint az utánpótlástornák is halasztásra kerülnek. 

Röplabda

A kosárlabdával és a jégkoronggal ellentétben a röplabda bajnokságok befejezésére még megvan az esély. A Magyar Röplabdaszövetség viszont március 18-án tartott online ülésén úgy határozott, hogy május 15-ig meghosszabbítja a koronavírus miatt elrendelt szünetet. 

Rövidpályás gyorskorcsolya

A Nemzetközi Korcsolya Szövetség nem tudta megrendezni a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságot március 26-án Szöulban. A szövetség úgy tervezi, hogy a vb-t októberben a következő idény előtt pótolják. Szintén a korcsolyaszövetséghez köthető hír, hogy a március 16 és 22 közé tervezett műkorcsolya vb-t törölték. A helyszín Montreal lett volna. 

Úszás

Májusban Budapest rendezte volna a volna az úszó, műugró és műúszó Európa-bajnokságot, valamint Budakalászon lett volna a hosszútávúszók kontinensviadala. Jelen körülmények között azonban a versenyeket nem lehet lebonyolítani, így az a terv, hogy augusztusban pótolhatják a viadalt. 

Tenisz

Felsorolni is lehetetlen azoknak a tenisztornáknak a számát, amelyek elmaradnak a koronavírus miatt. Március közepétől legalább július közepéig nem láthatjuk a világ legjobb játékosait. A tervek szerint a Roland Garros megpróbálják szeptemberben pótolni, míg az már tény, hogy a wimbledoni Grand Slam-torna elmarad. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55356/pics/lead_800x600.jpg
Forma 1,Kézilabda,kosárlabda,röplabda,Jégkorong,Tenisz,Úszás,kerékpár,MotoGP,Tokió 2020,Autósport,Roland Garros,Wimbledoni teniszbajnokság,Nyílt vízi úszás,magyar jégkorong-válogatott

További cikkek

Autó-motor

Forma-1: Verstappen remek taktikával győzött

2020.08.09. 16:35
Remek taktikájának köszönhetően Max Verstappen győzelmével zárult a Silverstone-ban rendezett 70. évforduló nagydíja.

Autó-motor

MotoGP: teljesen felborultak az erőviszonyok, Binder először nyert

2020.08.09. 14:45
Óriási meglepetésre Brad Binder győzelmével zárult a Cseh Nagydíj. A dél-afrikai pilóta a KTM történetének első királykategóriás futamgyőzelmét aratta.

Amerika

NBA: dallasi sikerrel zárult a rangadó (videó)

2020.08.09. 10:30
A Dallas Mavericks hosszabbítás után győzött a Milwaukee Bucks ellen az NBA mai játéknapjának rangadóján.

Amerika

NHL: a Vegas és a Philadelphia lesz a két első kiemelt (videó)

2020.08.09. 09:50
A Philadlephia Flyers és a Vegas Golden Knights nyerte a rangsoroló-csoportot az NHL-ben így ez a két csapat lesz majd a keleti illetve a nyugati főcsoport első kiemeltje.

Autó-motor

Közvetítések: főszerepben a technikai sportok

2020.08.09. 07:30
A Forma-1-es pilóták Silverstoneban, a MotoGP versenyzői pedig Brnoban mérik össze tudásukat. Az ő versenyeik adják a mai közvetítések gerincét.

Külföldi foci

Forma-1: Bottas elorozta a pole-t Hamilton elől

2020.08.08. 16:05
Valtteri Bottas bizonyult a leggyorsabbnak a Silverstone-ban rendezett 70. évforduló nagydíjon. A nap meglepetését Nico Hülkenberg szállította, aki a harmadik rajtkockát szerezte meg.

Autó-motor

Forma-1: Hamilton volt a leggyorsabb a harmadik szabadedzésen

2020.08.08. 13:20
Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja harmadik szabadedzésén, Silverstone-ban szombaton.

Csapatsportok

Röplabda: Elhunyt Kasziba István korábbi szövetségi kapitány

2020.08.08. 11:15
Hosszan tartó, súlyos betegség után, szombat hajnalban 74 éves korában elhunyt Kasziba István nyolcszoros bajnok röplabdaedző, a magyar női válogatott korábbi …

Amerika

NBA: keleten kialakult a rájátszás teljes mezőnye

2020.08.08. 09:45
A Brooklyn Nets és az Orlando Magic pénteken utolsókként jutott be az észak-amerikai kosárlabdaliga (NBA) keleti főcsoportjának rájátszásába, amelynek így teljessé vált nyolccsapatos …

Amerika

NHL: kiesett az Edmonton és a Pittsburgh, de a Toronto búcsúja is hajszálon múlt (videó)

2020.08.08. 08:30
Az NHL rájátszásába jutott a koronavírus-járvány miatt bevezetett selejtezőből az Arizona Coyotes, a Montreal Canadiens, …