Bajnokok Ligája: az UEFA mindenképpen befejezné a szezont

Dorogi László
Dorogi László

Hiába a világszerte tomboló koronavírus-járvány, az UEFA elemzői szerint minden áron be kell fejezni a Bajnokok Ligája és az Európa-liga idei szezonját.

Az angol Independent arról számolt be, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) munkacsoportjai befejezték a koronavírus-járvány okozta helyzet elemzését, és a logisztikai, valamint a pénzügyi csoport is arra jutott, hogy a Bajnokok Ligáját és az Európa-ligát is végig kell játszani. Hogy miért? Természetesen az indoklás hátterében - nem meglepő módon - a pénz áll, ugyanis a szakértők szerint ha nem fejeződne be - akár jókora csúszással is - a félbe szakított klubszezon az első és a második számú európai kupasorozatban, az olyan gazdasági károkat okozna a futballvilág számára, ami a következő idényekre is súlyosan rányomná a bélyegét.

Az UEFA szerint a klubok is a folytatás mellett tették le a voksukat, és ha minden kötél szakad, akár zárt kapus mérkőzésekkel is hajlandóak befejezni a szezont. A szövetség akár már szerdán megszavazhatja a munkacsoportok által elkészített, az évad befejezésére vonatkozó módosításokat, amelyekkel egyúttal közelebb kerülnénk az elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság új időpontjához is.

Az európai szövetség törekvései nem meglepőek és nem is egyedülállóak, kiszivárgott információk szerint a Premier League klubok is folytatni akarják a felfüggesztett bajnokságot, egyelőre szóba sem jöhet, hogy töröljék az eddig lejátszott találkozókat és ne érjen véget az idény. Ha a mérkőzések ugyanis elmaradnának, az angol kluboknak és az angol szövetségnek is hatalmas összeget kellene visszafizetnie a már korábban szétosztott televíziós közvetítési díjakból. Ugyanez a helyzet a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában állva maradt egyesületek esetében is, ahol az egyenes kieséses szakasz mérkőzéseinek elmaradása közvetlenül is ezrek munkáját sodorná veszélybe - írja a Nemzeti Sport az Independent információi alapján.

Az UEFA logisztikai és pénzügyi munkacsoportja szerint, ha törölni kellene a BL-, valamint az El-döntőt, az olyan dominóeffektust indítana el, amely hosszú évekre rányomná a bélyegét a sorozatra és a jelenlegi résztvevő klubok anyagi helyzetére egyaránt.

Ezzel párhuzamosan az európai szövetség a nemzeti bajnokságokat is a befejezésre szólította fel, az Independent úgy tudja, ebben minden érintett bajnokság prominensei egyet is értenek. Ez ismét csak a a jogdíjakra, közvetítési díjakra vezethető vissza, hiszen bevett gyakorlat a televíziós pénzek leosztásánál, hogy előre kapják meg a klubok, de ha nincsenek meccsek, úgy értelemszerűen közvetítések sincsenek és akkor a pénz sem jár. Sok egyesület ráadásul a játékosaival sem tud megegyezni a bérek csökkentéséről, márpedig ez a kieső bevételekkel párosítva sok klubot sodorhat csődközeli helyzetbe.

Az UEFA logisztikai csoportja azt javasolja, a jelenlegi körülmények között az lenne a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha a csapatok zárt kapuk mögött fejeznék be a szezont. Abban viszont még az járványügyi szakértők és orvosok sem értenek egyet, hogy mikor érhet véget az új típusú koronavírus-járvány, ezért az UEFA-nak is több forgatókönyvvel kell rendelkeznie a szezon befejezését illetően. S persze ha az idei szezon befejezése kitolódik akár augusztusig, vagy szeptemberig, azzal is kalkulálnia kell a szövetségnek, mikor rendezi meg az Európa-bajnokságot.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55352/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,Európa-liga,Bajnokok Ligája,UEFA

További cikkek

Külföldi foci

Labdarúgás: donyecki győzelem az ukrán rangadón, közel a bajnokavatás (videó)

2020.05.31. 21:05
A Sahtar Donyeck 3-1-re legyőzte a Dinamo Kijevet az ukrán bajnokság rangadóján és így óriásit lépett a bajnoki cím felé.

Külföldi foci

Bundesliga: idegenben ütötte ki a Paderbornt a Borussia Dortmund – videó

2020.05.31. 19:55
Eseménytelen első félidőt követően hét góllal örvendeztette meg a televíziónézőket a két csapat összecsapása a német élvonal 29. …

Külföldi foci

La Liga: egy évvel meghosszabbította szerződését Gaizka Garitano az Atlhetic Bilbaonál

2020.05.31. 18:20
A baszk együttes jövő júniusig hosszabbította meg az együttes vezetőedzőjének szerződését.

Külföldi foci

Bundesliga: könnyedén győzött, így feljött a harmadik helyre a Mönchengladbach – videó

2020.05.31. 17:30
A Union Berlin ellen aratott 4-1-es győzelmet a Borussia Mönchengladbach a német élvonal 29. fordulójában.

Magyar foci

Közvetítések: nagyot léphet a bajnoki cím felé a Ferencváros

2020.05.31. 07:45
A Puskás Akadémia ellen tehet nagy lépést a bajnoki cím felé a Ferencváros, míg a Debrecen a Budapest Honvéd ellen kerülhetne távolabb a kiesőzónától.

Külföldi foci

Bundesliga: könnyedén verte a Bayern a Düsseldorfot (videó)

2020.05.30. 20:20
A Bayern München 5-0-ra győzött a Fortuna Düsseldorf ellen a Bundesliga 29. fordulójában.

Külföldi foci

Bundesliga: a Werder ellen is kikapott a Schalke (videó)

2020.05.30. 17:25
Tovább folytatódik a Schalke 04 mélyrepülése miután 1-0-ra kikapott a Werder Bremen otthonában a Bundesliga 29. fordulójában.

Külföldi foci

Bundesliga 2: nagyot lépett a feljutás felé a Bielefeld (videó)

2020.05.30. 15:05
Az Armenia Bielefeld 2-1-re legyőzte a Kielt a német másodosztály 29. fordulójában és ezzel hat pontra került attól, hogy az év végén feljusson az élvonalba.

Külföldi foci

Bundesliga: az esélyeseknek hozniuk kell a meccseiket

2020.05.30. 10:30
A 29. fordulóban a dobogóért küzdő élcsapatok egyikére sem vár megoldhatatlan feladat a Bundesligában.

Külföldi foci

Közvetítések: Bundesliga és NB I a mai nap repertoárjában

2020.05.30. 07:35
Március közepe óta a választékban leginkább gazdag szombati nap következik, hiszen három magyar bajnoki és négy Bundesliga meccs is képernyőre kerül.