Atlétika: decemberig nem szerezhetnek kvótát az atléták

Dorogi László
Dorogi László

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség november 30-ig felfüggesztette az olimpiai kvalifikációs időszakot.

Fotó: Magyar Atlétikai Szövetség

Az új típusú koronavírus-járvány alaposan felforgatta a nemzetközi sportéletet és olyan nagyszabású események sem úszták meg a halasztást, mint az eredetileg idén nyárra tervezett, több európai nagyvárosban megrendezendő labdarúgó Európa-bajnokság, vagy a tokiói nyári olimpia.

Az ötkarikás játékokra sok sportoló még nem szerzett kvótát, ugyanis a koronavírus-járvány éppen a kvalifikációs időszak hajrájában csapott le a sportvilágra. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bő egy héttel ezelőtt tűzte ki hivatalosan a tokiói játékok új időpontját, így a különböző szövetségek, sportszervezetek is ehhez idomulva tervezhetik át naptárukat.

Tokió 2020: eldőlt, hogy mikor kezdődik a jövő évi olimpia

Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd 2021-ben a tokiói olimpia, míg a paralimpia augusztus 24. és szeptember 5. között kerül megrendezésre - közölte hétfőn a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC), a játékok szervezőbizottsága, Tokió városa és a japán kormány. A XXXII.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség ennek hatására úgy döntött, április 6-tól november 30-ig felfüggeszti az olimpiai kvalifikációs időszakot, ez idő alatt nem lehet olimpiai szintet teljesítenie a sportolóknak, illetve lehet, csak azt nem számolják el hivatalos eredményként. A szövetség döntése értelmében az ezen időszak alatt megrendezett versenyek eredményei nem számítanak bele a világranglistákba, melyek közlését egyébként is felfüggesztették.

A teljesítményeket ugyanakkor statisztikai célból rögzítik, így megfelelő körülmények között lehet például világcsúcsot felállítani - írta közleményében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

Sebastian Coe, a szövetség elnöke háláját fejezte ki a szervezet sportolói bizottságának és tanácsának az aprólékos munkájáért és állásfoglalásáért, amelyből kiderül, úgy vélik: a kvalifikációs időszak felfüggesztése nagyobb biztonságot nyújt az atlétáknak a felkészülésük megszervezésében, és a korrektséget szem előtt tartva ez a legjobb válasz azokra a félelmekre, melyek szerint az utazási korlátozások miatt a versenyzési lehetőségek nem egyenlő mértékben állnak rendelkezésre mindenkinek a koronavírus-járvány időszaka alatt.

Fontos megjegyezni, hogy a már korábban olimpiai szintet teljesítő sportolók eredménye nem vész el, őket újra lehet majd nevezni a jövő nyáron, július 23-án rajtoló olimpiai játékokra ugyanazzal az eredménnyel, amit korábban elértek.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55452/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Tokió 2020,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Multisport Eb: diadala után kórházba ment a női 100 méter bajnoka

2022.08.17. 10:20
Diadala után kórházba ment Gina Lückenkemper, aki kedden meglepetésre megnyerte a női 100 méteres síkfutást a müncheni multisport Európa-bajnokság keretei …

Egyéni sportok

Multisport Eb: Madarász Viktória bronzérmes 35 km-es gyaloglásban

2022.08.16. 12:00
Madarász Viktória bronzérmet nyert 35 kilométeres gyaloglásban a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n. Récsei Rita a 13., …

Egyéni sportok

Multisport Eb - Atlétika: Takács Boglárka futamgyőztesként elődöntős 100 méteren

2022.08.15. 11:50
Takács Boglárka nagyszerű teljesítménnyel, futamgyőztesként bejutott az elődöntőbe 100 méteres síkfutásban a hétfőn …

Egyéni sportok

Atlétika: Duplantis ismét megjavította a rúdugrás világcsúcsát (videó)

2022.03.07. 20:00
Tovább javította a rúdugrás világrekordját Armand Duplantis. Az olimpiai bajnok svéd klasszis ma Belgrádban ugrott 619 centimétert.

Egyéni sportok

Elhunyt az olimpiai bajnok Csollány Szilveszter

2022.01.24. 17:45
Ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, az Újpest, a Dunaferr és a Honvéd korábbi sportolója.

Egyéni sportok

Atlétika: elhunyt a legendás hármasugró Viktor Szanyejev

2022.01.03. 15:10
Életének 77. évében elhunyt Viktor Szanyejev háromszoros olimpiai bajnok hármasugró, az atlétika történetének egyik legnagyobb alakja.

Egyéni sportok

Csodálatos magyar nyár! - Ez történt 2021 harmadik negyedévében

2021.12.30. 12:20
A 2021-es esztendő harmadik negyedévében minden a labdarúgó-Eb végjátékáról és a tokiói olimpiáról szólt. A magyar sportolók számos emlékezetes pillanattal …

Egyéni sportok

Atlétika: Baji Balázs befejezi pályafutását!

2021.09.28. 20:30
Bejelentette visszavonulását Baji Balázs világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb magyar atlétája.

Egyéni sportok

Atlétika: elhunyt Jurij Szjedih a kalapácsvetés világrekordere

2021.09.14. 15:45
66 éves korában elhunyt Jurij Heorhijovics Szjedih kétszeres olimpiai bajnok atléta, aki immáron közel 40 éve tartja a kalapácsvetés világcsúcsát.

Egyéni sportok

Paralimpiai Híradó: véget értek a játékok, 16 érmet szereztek a magyarok - szeptember 5.

2021.09.05. 15:50
Tokióban véget ért a 16. nyári paralimpiai játékok. amelyen a magyar sportolók összesen 16 érmet, közte 7 aranyat …