Teljesen más lesz a futball a koronavírus-járvány után a FIFA elnök szerint

Szabó Róbert
Szabó Róbert

Gianni Infantino úgy véli, hogy más lesz a futball a koronavírus járvány után, kisebb de jelentőségteljesebb tornák lesznek, de fontos lesz figyelni az egyensúlyra és a valódi értékekre.

Fotó: FIFA

A koronavírus megjelenése után március közepétől szinte minden sporteseményt elhalasztottak, vagy töröltek. Elhalasztották a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot, a tokiói olimpiát, valamint többek között tenisztornákat is töröltek. Ezért a járvány rányomta bélyegét a sportvilágra, így jogosan gondolja úgy a FIFA elnöke, hogy miután újraindulnak a bajnokságok teljesen más lesz a futball. A szövetség 2016-ban megválasztott svájci elnöke az egyensúlyra, valamint a valódi értékek szem előtt tartására törekszik majd. A célok megvalósítása viszont több tényező fényében is érdekes lehet. Az egyik ilyen például a 32-ről 48 fősre emelt világbajnokság, ami Gianni Infantino neve mellé köthető, de főtitkársága idején a pénzügyi egyenlőtlenség is nőtt a labdarúgásban. Ennek ellenére vannak módszerek a futball megreformálására.

Az egyik lépés afelé, hogy megváltozzon a futball a válogatott mérkőzések időszakának átalakítása lenne. Többek szerint ezek a szünetek túlságosan szétszabdalják a klubszezonokat, viszont ezt át lehetne hidalni évente egy vagy kettő olyan szakasszal ami igaz hosszabb lenne, de növelné a játékosokra helyezett nyomást, ezzel talán az összecsapások színvonalát is emelné. Emellett javaslat érkezett arra is, hogy a CONCACAF-aranykupát valamint az Afrikai Nemzetek Kupáját is csak négyévente kellene megrendezni a jelenlegi kétéves periódus helyett.

A FIFA svájci elnöke emellett szeretné felemelni a nemzetközi kupákra esélyes csapatok, válogatottak számát. Úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi öt-hat együttes helyett legyen 50-50 olyan nemzeti együttes és klubcsapat, amely képes megnyerni bármilyen nemzetközi tornát. Ennek a megvalósítására szeretnének elindítani egy globális fejlesztési programot, illetve olyan sorozatokat indítanának el, mint a 2021-re tervezett 24 csapatos klubvilágbajnokság, amit a járvány miatt el kellett tolni.

Fontos változás lehet, hogy a nemzetközi szövetség által eddig elutasított regionális ligákat is megvalósíthatják, amely azokon a csapatokon segítene, amelyeket limitálnak a kisebb belső piacok. Gianni Infantino maga javasolta egy pánafrikai bajnokság létrehozását, amellyel a klubok fejlődése mellett a tehetséges afrikai játékosok kontinensen maradását is segítené. Emellett a kisebb piacok felzárkóztatása segíthetne abban is, hogy az átigazolásokat kordában tudják tartani, hogy az afrikai, dél-amerikai csapatok is vehessenek nemzetközi szinten is elismert, jó játékosokat, míg a sztárcsapatok ne tudják gyűjteni a legjobbakat. 

A tornák, selejtezők formátuma is változhatna a reformálás során. Ebbe betekintést nyújthat a 2022-es CONCACAF vb-selejtező, amelyen a 35 csapatot a világranglistán elfoglalt helyük alapján két részre szedtek, akik közül a legjobb hat egy külön minibajnokságban küzdhet meg. Innen aztán három csapat jutna ki a vb-re. A maradék 29 együttes eközben egy csoportkörön, majd egy kieséses szakaszon küzdhetne meg a negyedik kvalifikáló helyért: a torna győztese játszana a minibajnokság negyedik helyezettjével a kijutásért. Ezzel a rendezéssel a CONCACAF elnöke, Victor Montagliani is egyetért, aki szerint így minden meccs számítana a világbajnoki részvételért folytatott harcban.

A nemzeti csapatok versenyei mellett az országos bajnokságokat is megreformálnák, csökkentenék a ligák méretét, illetve azt is feldobták, hogy limitálni kellene azt, hogy egy játékos mennyi mérkőzésen szerepelhet egy szezonban. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55466/pics/lead_800x600.jpg
Külföldi labdarúgás,FIFA,Gianni Infantino

További cikkek

Külföldi foci

Bundesliga: Gulácsi gólpassz Wernernek, lipcsei győzelem Kölnben - videó

2020.06.01. 22:35
Rendkívül szórakoztató mérkőzéssel zárult a Bundesliga 29. fordulója, ahol az RB Leipzig hátrányból fordítva győzte le a Kölnt és tartja a …

Külföldi foci

Serie A: merész terveket szövöget az olasz szövetség elnöke

2020.06.01. 18:40
Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke szeretné, ha júliustól már nézők előtt rendezhetnék a Serie A mérkőzéseit.

Külföldi foci

Bundesliga: a Bayern alapembere kikosarazta a spanyol gigászokat

2020.06.01. 16:30
Hiába szeretné soraiban látni az FC Barcelona és a Real Madrid is David Alabát, az osztrák szélső jól érzi magát a Bundesligában.

Külföldi foci

Bajnokok Ligája: koronavírusosan utazott az Atalanta trénere Valenciába

2020.06.01. 13:30
A spanyol klubnál nem értik, hogyan lehetett ennyire felelőtlen a BL-újonc bergamóiak rutinos vezetőedzője.

Külföldi foci

La Liga: megvan az újrakezdés első két fordulójának menetrendje

2020.06.01. 10:55
A koronavírus-járvány miatt felfüggesztett La Liga egy sevillai rangadóval tér vissza június 11-én, csütörtökön.

Külföldi foci

A hónap amikor újjáéledt a sportvilág - avagy erről írtunk májusban

2020.06.01. 08:00
Másfél hónapra megbénította a sportvilágot a koronavírus-járvány. Szerencsére május közepétől több sportágban is újraindult az élet, számos …

Külföldi foci

Közvetítések: Gulácsiék tarthatják a lépést a riválisokkal

2020.06.01. 07:30
Az RB Leipzig kölni vendégjátékával zárul a Bundesliga hétvégi fordulója és nagy szerencsénkre ezt láthatjuk is.

Külföldi foci

Labdarúgás: donyecki győzelem az ukrán rangadón, közel a bajnokavatás (videó)

2020.05.31. 21:05
A Sahtar Donyeck 3-1-re legyőzte a Dinamo Kijevet az ukrán bajnokság rangadóján és így óriásit lépett a bajnoki cím felé.

Külföldi foci

Bundesliga: idegenben ütötte ki a Paderbornt a Borussia Dortmund

2020.05.31. 19:55
Eseménytelen első félidőt követően hét góllal örvendeztette meg a televíziónézőket a két csapat összecsapása a német élvonal 29. fordulójának …

Külföldi foci

La Liga: egy évvel meghosszabbította szerződését Gaizka Garitano az Atlhetic Bilbaonál

2020.05.31. 18:20
A baszk együttes jövő júniusig hosszabbította meg az együttes vezetőedzőjének szerződését.