Olimpiai bajnokaink: lehetetlen helyzetből győzött a válogatott 1964-ben (videó)

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

A magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai sikerei közül az 1964-es az egyik legemlékezetesebb, mivel az utolsó mérkőzésen a sírból hozta vissza a végső győzelem lehetőségét a válogatott. 

Fotó: olimpia.hu

Az 1956-os olimpiai címvédés után a magyar vízilabdacsapatra is hatással voltak a forradalom utóhatásai, ugyanis a Melbourne-i diadalt követően több játékos is úgy döntött, hogy külföldön marad. A csapat két legnagyobb legendája Gyarmati Dezső és Kárpáti György viszont hazatértek, ám előbbit az akkori vezetés kétéves eltiltással sújtotta. A keret újjáépítése nélküle is sikeresnek minősült, hiszen a magyarok 1958-ban megnyerték a Budapesten rendezett Európa-bajnokságot. Gyarmati a római olimpiára térhetett vissza a gárdába, ám a címvédés nem sikerült. A mieink kikaptak Jugoszláviától valamint döntetlent játszottak az első helyen végző olasz és az ezüstérmet szerző szovjet válogatottal, így így egy bronzérem lett az ötkarikás szereplés vége. 

Elkerülhetetlen volt a generációváltás, amely során az 1956-os csapatból megmaradt játékosokat és az ifjú tehetségeket kellett egységes csapattá kovácsolni. Az olimpiai bajnokok közül Boros Ottó, Mayer Mihály, Gyarmati Dezső, Kanizsa Tivadar és Kárpáti György maradt meg hírmondónak a Melbourne-i bajnokok közül, melléjük építette be olyan játékosokat, mint Dömötör Zoltán, Konrád János vagy Rusorán Péter. Azt, hogy az építkezés jó úton haladt jól jelezte, hogy a magyar válogatott 1962-ben, sorozatban harmadszor is Európa-bajnok lett. 

A harmadik kontinensbajnoki címig vezető út során a a jugoszlávokat és a szovjeteket is sikerült legyőzni, így Tokióba a legnagyobb esélyesként utazott a Laky Károly vezette nemzeti csapat. Az első csoportkör egyfajta bemelegítésnek számított, előbb Egyipton (11-1), majd Belgium (5-0) kapott leckét a sportág legjobbjaiból. A második csoportkörben Hollandia és Jugoszlávia legjobbjai vártak a nyolc évvel korábbi bajnokcsapatra. 

A hollandok ellen már nehezebb volt hozni a papírformát, mint az várható volt: az ellenfél 3-0-s magyar vezetés után magára talált és végül csak Boros Ottó bravúrjainak köszönhetően sikerült győzni 6-5 arányban. Ezen a találkozón Dömötör Zoltán és Rusorán Péter voltak támadásban a magyarok legjobbjai, mindketten kétszer vették be az ellenfél kapuját. 

Jöhetett a jugoszlávok elleni presztízsmeccs amely rémálomszerűen kezdődött, miután az első negyedet 3-0-ra nyerte az ellenfél. Felkai Péter szépíteni tudott emberelőnyből, majd a csapat egyik olimpiai veteránja (pedig még mindig csak 29 éves volt) Kárpáti György mattolta kétszer az ellenfél hálóőrét.  Szandics bombájával megint az ellenfél állt jobban, ráadásul hamarosan támadhatott a kétgólos vezetésért. A játékvezetők elvették azonban a "pfláviktól" a labdát és Rusorán Péter megúszott amikor szabálytalankodtak vele szemben. A sértett gólra váltotta a büntetőt és így kialakította a 4-4-es végeredményt. Rusoránnak ez igazi elégtétel lehetett lelki szempontból, ugyanis Rómában ő hibázott sorsdöntő négyméterest a jugoszlávokkal szemben. 

Nem volt könnyű az olaszok elleni rangadó sem: az itáliaiak 1-0-ra vezettek félidőben, innen kellett talpra állni. Bodnár Andrást becserélte a szövetségi kapitány és ő egyenlített, majd Rusorán Péter és Dömötör Zoltán góljaival sikerült kivívni a 3-1-es győzelmet. Jugoszlávia közben legyőzte a szovjeteket 2-0-ra, majd a zárónapon az olaszokat 2-1-re. Ezek az eredmények azt idézték elő, hogy az utolsó napon a mieinknek le kellett győznie a szovjeteket, ám a gólarányra is figyelni kellett. A játékosok azzal a tudattal ugrohattak a vízbe 1964. október 18-án, hogy a 2-0-s, 3-1-es vagy 5-2-es eredmények számítottak elégnek a végső sikerhez. 

A válogatott jól kezdett, Rusorán szenzációs csellel játszott át két védőt, és a kapuba lőtt. A második negyedben viszont rövidzárlat jött: Szemjonov és Kalasnyikov megfordította az állást, és az is egyértelmű lett, hogy a hátralévő két negyedben minimum 4 gólt kell lőnünk, miközben egyet sem kaphatunk. Embert próbáló feladat volt, még a sportág mai viszonyai között is nehéz egy félidőt négy góllal megnyerni.

Ambrus remekül védett, a meccs elején kapufákkal kezdő Felkai pedig a harmadik negyedben nem hibázott a kapu előtt. A duplájával 3:2 volt már, de ez a győzelem csak az ezüsthöz elég. Batallé játékvezető Rusoránnal újra dobatott egy négyméterest a kapus nem megfelelő helyezkedése miatt. Másodszorra mellément a labda, ám a csapat ettől nem zuhant össze, sőt!

A zárónegyedben ugyanis jött Dömötör Zoltán. Előbb egy négyméterest helyezett a kapuban – Grabovszkij kapus ugyan beleért, melléütni nem tudta a labdát. Szerencsés mozzanat volt, ami mintha egy jel is lett volna, ki lehet még egy gólt préselni ebből a meccsből.

Az olaszok a harmadik, utolsó fordulóban ugyan már nem kerülhettek előrébb a negyedik helynél, sportszerűen játszottak, és nem adták könnyen a bőrüket a jugoszlávokkal szemben, 2:1-re kaptak ki.

Jól kezdték Gyarmatiék a mindent eldöntő csatát és Rusorán Péter egy nagyszerű egyéni akció végén két védőt kicselezve belőtte a vezető gólt. A szovjetek azonban nem adták fel a számukra tét nélküli mérkőzést (a bronzérmük biztos volt) és a második játékrész végére fordítani tudtak. Ekkor elúszni látszott a diadal, hiszen négy gólt kellett szerezni úgy, hogy Ambrus Miklós hálóját ne is vegyék be. 

A magyar kapus mindent meg is tett a cél érdekében és többé nem engedte maga mögé a labdát. Támadásban Felkai László parádézott, aki a harmadik negyedben kétszer villant 3-2-re módosítva az állást. A várt gólmennyiség fele ezzel ledolgozásra került, ám Rusorán Péter ekkor büntetőt hibázott. 

A kihagyott négyes nem törte meg a magyar lendületet, sőt az utolsó negyedre tovább tüzelte a játékosokat. Dömötör Zoltán addig kevésbé villogott, ám az ő négyméteresével módosult 4-2-re az eredmény. Az idő azonban fogyott és már az utolsó percben jártak a csapatok. A magyarok pedig utoljára támadásba indultak Tokióban. Konrád János félpályánál labdát szerzett, majd Rusorán Péterhez passzolt. A center kivárta, amíg a villámsebes Dömötör Zoltán lerázza a védőjét, majd passzolt. Dömötör vár-várt, majd egy lövőcselt követően kilőtte a bal felső sarkot. Miután Bodnár András elhárította az utolsó szovjet támadást, csak a tényt lehetett konstatálni: Magyarország krimibe illő izgalmak után 1932, 1936, 1952 és 1956 után újfent olimpiai bajnok lett vízilabdában. 

Azzal, hogy nyolc év után sikerült visszaülni a trónra, Gyarmati Desző és Kárpáti György végleg a sportág legnagyobbjai közé emelkedtek, mivel ők letten az első vízilabdázók, akik három olimpiai bajnok válogatottnak is tagjai voltak. Gyarmati ráadásul ötödik olimpiájáról is éremmel távozott (1948-ban ott volt a londoni ezüstérmes gárdában) és így méltóképpen búcsúzott a nemzeti csapattól. 

Felkai László, Konrád György, a kétszeres bajnok Mayer Mihály valamint Dömötör Zoltán mellett a még Münchenben is szereplő Pócsik Dénes és Bodnár András is ott volt a mexikói olimpiára ismét újjáépülő nemzeti csapatban, a többiek számára azonban ez a diadal jelentette a búcsút az ötkarikás játékoktól. 

A Tokióban győztes csapatból már csak Bodnár András és Kárpáti György élnek. Kanizsa Tivadar fájdalmasan fiatalon, 42 évesen veszítette életét egy autóbalesetben, míg Ambrus Miklós és a szovjetek elleni meccs hőse Dömötör Zoltán tavaly hunytak el. 

Bár a magyar vízilabda Tokió után némi hullámvölgybe került, Mexikóban egyetlen vereséggel zárt a harmadik helyen a címvédő gárda, Münchenben pedig csak a rosszabb gólarány döntötte el az olimpiai arany sorsát a szovjetek javára. Ezután nevezték ki Gyarmati Dezsőt a nemzeti csapat élére, és kezdetét vehette egy újabb sikerkorszak a sportág magyarországi történetében. 

Az 1964-es olimpiai bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott kerete:

Ambrus MiklósBodnár AndrásBoros OttóDömötör ZoltánFelkai LászlóGyarmati DezsőKanizsa TivadarKárpáti GyörgyKonrád JánosMayer MihályPócsik DénesRusorán Péter

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55573/pics/lead_800x600.jpg
Vízilabda,olimpiai bajnokaink

További cikkek

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a női Euroligában a Sopron, folytatódik a labdarúgó BL

2021.03.17. 07:30
A soproniak a francia Lyon ellen lépnek pályára az Euroligában, míg a férfi labdarúgó BL-ben a Bayern München és a Chelsea is a …

Magyar foci

Közvetítések: visszavághat a Puskás Akadémia az Újpestnek

2021.03.06. 07:30
A felcsúti együttes ismét a lila-fehéreket látja vendégül, akárcsak nemrég a kupában, de emellett számos érdekes eseményt kínál nekünk a szombat, például Fucsovics …

Egyéni sportok

Közvetítések: tenisz, labdarúgás és téli sport is a képernyőn

2021.03.04. 07:30
Folytatódik a Lyon-i és a dohai tenisztorna is, de láthatunk többek között angol labdarúgást, északisít és sznúkert is a csütörtöki napon.

Külföldi foci

Közvetítések: kupák minden mennyiségben

2021.03.03. 06:30
Gulácsi Péterék a Német Kupa elődöntőjéért, a Barcelona a spanyol Király Kupa fináléjáért játszik.

Magyar foci

Közvetítések: ismét Ferencvárosban okozhat meglepetést a Diósgyőr

2021.03.02. 07:30
A kiesés ellen küzdő miskolciak a címvédőhöz látogatnak az NB I-ben, de láthatunk vízilabdát, rengeteg teniszt és még sok minden mást március második …

Csapatsportok

Közvetítések: az örökrangadó és a Siófok-Fradi viszi a prímet a csúcsszombaton

2021.02.27. 07:30
Az év eddigi legsűrűbb napja jön, már ami a televíziós sportközvetítéseket illeti, szó szerint lesz minden, mint a búcsúban.

Magyar foci

Közvetítések: fontos lépést tehet a bennmaradás felé a Diósgyőr

2021.02.26. 07:30
A miskolci együttes a Mezőkövesdet látja vendégül az NB I 23. fordulójában, egy győzelemmel pedig nagy lépést tehetne a bennmaradás felé a gárda.

Csapatsportok

Közvetítések: folytatódnak a BL-nyolcaddöntők, képernyőn a Telekom Veszprém

2021.02.17. 07:30
A magyar bajnok a Motor Zaporizzsját fogadja a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában, de az estét ismét a futball uralja.

Csapatsportok

Közvetítések: pályán a Telekom-Veszprém, rangadó a Premier Leagueben

2021.02.04. 07:30
A Barcelona ellen játszik rangadót a Telekom-Veszprém a kézilabda Bajnokok Ligájába, míg a Chelsea a Tottenhemhez látogat az angol labdarúgó élvonalban.

Magyar foci

Közvetítések: rangadó az NB I-ben és a Premier Leagueben

2021.01.30. 07:30
A bajnoki címre hajtó MOL Fehérvár FC a Budapest Honvédot fogadja az NB I-ben, míg a Manchester United az Arsenalhoz látogat a Premier Leagueben a szombati napon.