A Nemzet Sportolói közé választották az első magyar világbajnok tájfutó

Dorogi László
Dorogi László

Hivatalosan is a Nemzet Sportolói közé került Monspart Sarolta, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

Monspart Sarolta történelmet ír az 1972-es csepeli maratonon. (Fotó: futasrolnoknek.hu)

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza - írja az MTI. A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A 75 éves Monspart Sarolta pályafutása során 34(!) magyar bajnoki címet szerzett tájfutásban, de kipróbálta magát síkfutásban is, ahol hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet nyert a magyar váltóval, két évvel később pedig első magyarként a sportág világbajnoki címét is elhódította. 1976-ban ismét a váltóval állhatott fel a világbajnoki dobogóra, ezúttal a harmadik fokára, majd még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

1972-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy nőként elindult a csepeli maratonon, előtte ugyanis nők nem indulhattak a klasszikus számban. Monspart végül a versenyt három órán belüli idővel teljesítette, ezzel Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Visszavonulását követően 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitánya volt, később a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok - világbajnokságok, világversenyek szervezéséért felelt. 2012-ben választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökének, de dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben és volt a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, valamint a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke is.

A Nemzet Sportolói társaság tagjai jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta. A testületbe azok kerülhetnek be, akik már betöltötték hatvanadik életévüket, sportolóként kimagasló eredményt értek el, és versenyzői pályafutásuk után is fontos szerepet töltöttek be a hazai sportéletben.

"Bevallom, hivatalosan még nem tudom, mert nem értesítettek, hogy valóban a Nemzet Sportolója lettem. Ám az gyanús volt, hogy amikor bekapcsoltam a telefonomat, vagy nyolc gratuláló sms volt rajta. Akkor már sejtettem, hogy amiben bíztam, valósággá vált, és semmi sem húzza keresztbe a Nemzet Sportolóinak döntését"

- mondta szerdán az MTI-nek Monspart, akiről tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése van, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé.

"Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi"

- indokolta, és hozzátette, hogy a Fa Nándor által 1993-ban alapított Megszállottak Klubjának sok más nem olimpikonnal, például Besenyei Péterrel együtt ő is tagja, de ez a kitüntetés mégis más.

"Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem ősztől már majd lehet"

- tette hozzá a ma az idősek sportolását az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában szervező Monspart Sarolta.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55657/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,MOB,szabadidősport,tájfutás,Monspart Sarolta

További cikkek

Egyéni sportok

Multisport Eb: diadala után kórházba ment a női 100 méter bajnoka

2022.08.17. 10:20
Diadala után kórházba ment Gina Lückenkemper, aki kedden meglepetésre megnyerte a női 100 méteres síkfutást a müncheni multisport Európa-bajnokság keretei …

Egyéni sportok

Multisport Eb: Madarász Viktória bronzérmes 35 km-es gyaloglásban

2022.08.16. 12:00
Madarász Viktória bronzérmet nyert 35 kilométeres gyaloglásban a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n. Récsei Rita a 13., …

Egyéni sportok

Multisport Eb - Atlétika: Takács Boglárka futamgyőztesként elődöntős 100 méteren

2022.08.15. 11:50
Takács Boglárka nagyszerű teljesítménnyel, futamgyőztesként bejutott az elődöntőbe 100 méteres síkfutásban a hétfőn …

Egyéni sportok

Atlétika: Duplantis ismét megjavította a rúdugrás világcsúcsát (videó)

2022.03.07. 20:00
Tovább javította a rúdugrás világrekordját Armand Duplantis. Az olimpiai bajnok svéd klasszis ma Belgrádban ugrott 619 centimétert.

Egyéni sportok

Vívás: elhunyt az olimpiai bajnok Marosi Paula

2022.03.04. 21:35
Életének nyolcvanhatodik évében elhunyt Marosi Paula olimpiai és világbajnok tőröző a magyar vívósport korszakos egyénisége.

Egyéni sportok

Peking 2022: kialudt a láng, befejeződött az olimpia

2022.02.20. 14:55
A záróünnepséggel hivatalosan is befejeződtek a XXIV. téli olimpiai játékok. A ceremónián Kónya Ádám sífutó vitte a magyar zászlót.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johaug újabb fölényes győzelme, osztrák csapatarany- február 20.

2022.02.20. 09:15
A pekingi téli olimpia utolsó versenynapján Therese Johaug 30 kilométeres sífutásban is domináns győzelmet aratott, az alpesi …

Csapatsportok

Peking 2022: Finnország először aranyérmes a férfi jégkorongtornán

2022.02.20. 07:30
Finnország hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte az oroszokat a jégkorongtorna döntőjében és így megszerezte a pekingi téli olimpia utolsó aranyérmét.

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: aranyérmes kínai páros, kettős német bobsiker - február 19.

2022.02.19. 17:30
Összesen hét döntőt rendeztek a pekingi téli olimpia utolsóelőtti versenynapján. A műkorcsolyázók párosversenyében hazai, női bobban …

Egyéni sportok

Olimpiai Híradó: Johannes Bö Peking legeredményesebb sportolója - február 18.

2022.02.18. 12:50
A francia Justine Braisaz-Bouchet és a norvég Johannes Thingnes Bö győzelmével zárultak a sílövők tömegrajtos versenyei a pekingi téli …