A Nemzet Sportolói közé választották az első magyar világbajnok tájfutó

Dorogi László
Dorogi László

Hivatalosan is a Nemzet Sportolói közé került Monspart Sarolta, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja.

Monspart Sarolta történelmet ír az 1972-es csepeli maratonon. (Fotó: futasrolnoknek.hu)

A Magyar Közlönyben kedden jelent meg, hogy a kormány a sporttörvény alapján - megismerve és tudomásul véve a Nemzet Sportolóinak javaslatát - Monspart Sarolta tájékozódási futó részére a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó életjáradékot adományozza - írja az MTI. A Nemzet Sportolói exkluzív társaságban az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva február 29-i halálával üresedett meg egy hely a tizenkettőből.

A 75 éves Monspart Sarolta pályafutása során 34(!) magyar bajnoki címet szerzett tájfutásban, de kipróbálta magát síkfutásban is, ahol hatszor lett országos bajnok. Az 1970-es tájfutó világbajnokságon ezüstérmet nyert a magyar váltóval, két évvel később pedig első magyarként a sportág világbajnoki címét is elhódította. 1976-ban ismét a váltóval állhatott fel a világbajnoki dobogóra, ezúttal a harmadik fokára, majd még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett ötnapos tájfutó versenyt, az O-Ringent.

1972-ben sporttörténelmet írt azzal, hogy nőként elindult a csepeli maratonon, előtte ugyanis nők nem indulhattak a klasszikus számban. Monspart végül a versenyt három órán belüli idővel teljesítette, ezzel Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Visszavonulását követően 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitánya volt, később a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok - világbajnokságok, világversenyek szervezéséért felelt. 2012-ben választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökének, de dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben és volt a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, valamint a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke is.

A Nemzet Sportolói társaság tagjai jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János, valamint a most bekerült Monspart Sarolta. A testületbe azok kerülhetnek be, akik már betöltötték hatvanadik életévüket, sportolóként kimagasló eredményt értek el, és versenyzői pályafutásuk után is fontos szerepet töltöttek be a hazai sportéletben.

"Bevallom, hivatalosan még nem tudom, mert nem értesítettek, hogy valóban a Nemzet Sportolója lettem. Ám az gyanús volt, hogy amikor bekapcsoltam a telefonomat, vagy nyolc gratuláló sms volt rajta. Akkor már sejtettem, hogy amiben bíztam, valósággá vált, és semmi sem húzza keresztbe a Nemzet Sportolóinak döntését"

- mondta szerdán az MTI-nek Monspart, akiről tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése van, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé.

"Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi"

- indokolta, és hozzátette, hogy a Fa Nándor által 1993-ban alapított Megszállottak Klubjának sok más nem olimpikonnal, például Besenyei Péterrel együtt ő is tagja, de ez a kitüntetés mégis más.

"Ez az elismerés a legnagyobb pozitív stresszbomba, a legjobb gyógyszer a gyógyulásomhoz, van erőm tovább küzdeni. A jó Isten segítségét kérem, hogy legyen még időm párszáz gyalogló klubot elindítani az országban az időseknek, remélem ősztől már majd lehet"

- tette hozzá a ma az idősek sportolását az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatában szervező Monspart Sarolta.

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55657/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,MOB,szabadidősport,tájfutás,Monspart Sarolta

További cikkek

Egyéni sportok

Atlétika: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nemet mondott az oroszoknak

2020.07.02. 10:20
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elutasította az orosz szövetség (VFLA) benyújtott kérelmét, hogy kapjon haladékot 5 millió eurós adóssága …

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Egyéni sportok

Atlétika: elmarad a maraton Berlinben és New Yorkban is

2020.06.24. 17:45
A koronavírus-járvány miatt törölték a november 1-jére tervezett New York-i valamint a szeptemberre kiírt berlini maratont is.

Egyéni sportok

Továbbra is Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

2020.06.20. 14:40
Az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet szombaton megtartott tisztújító közgyűlését követően.

Egyéni sportok

Kajak-kenu:az olimpiai bajnok Szabó Gabriella visszavonul

2020.06.18. 11:45
A mai napon bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, aki döntését a tokiói olimpia elhalasztásával indokolta.

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok

2020.06.17. 18:40
Néhány nappal a 85. születésnapja előtt elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb vízilabdázója.

Egyéni sportok

Atlétika: eltiltás várhat a férfi 100 méter világbajnokára

2020.06.17. 10:10
Nem csupán a doppingolás lehet ok az eltiltásra, hanem a doppingellenőrzés elmulasztása is. Christian Colemant most eltiltás fenyegeti, így lemaradhat a jövő évi tokiói …

Egyéni sportok

Atlétika: Márton Anita két versenyszámban nyert Szegeden

2020.06.13. 22:25
Márton Anita súlyemelésben és diszkoszvetésben is győzött Szegeden a Dél-alföldi dobóverseny-sorozat első állomásán.

Egyéni sportok

Atlétika: egy nappal korábban rendezik a Gyulai Memorialt

2020.06.12. 16:20
A székesfehérvári rendezésű, idén tizedik alkalommal megtartott Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj az eredetihez képest egy nappal korábban, augusztus 19-én kezdődik …

Egyéni sportok

Atlétika: világrekorddal indult újra az idény! (videó)

2020.06.11. 22:20
Oslóban rendezték az első atlétikaviadalt a koronavírus-járvány időszaka után. Az első versenyen rögtön megdőlt egy világrekord és egy korszakos Európa-csúcs is.