Olimpiai bajnokaink: Földi Imre élt az utolsó lehetőségével és győzött Münchenben

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Földi Imre azt a bravúrt hajtotta végre, hogy egymást követő öt olimpián végzett a legjobb hat között, legnagyobb sikerét 1972-ben érte el, amikor olimpiai bajnok lett. 

Kép forrása: https://sosz.hu/

Minden idők legsikeresebb magyar súlyemelője 1938. május 8-án született Kecskeméten. Mivel bányász akart lenni ezért fiatalon Tatabányára költözött. Vájártanulónak jelentkezett a városba, fel is vették ráadásul megismerkedett a súlyemeléssel is. 1955-ben vehetett részt az első versenyén, négy évvel később pedig már világbajnoki bronzérmes volt összetettben. 1960-ban a magyar csapat egyik legfiatalabb tagjaként jutott ki az olimpiára, ahol a hatodik helyen végzett. 

1962-ben és 1963-ban is dobogóra állhatott a világbajnokságon, az európaiak közül pedig senki sem előzte meg és ez két Európa-bajnoki címet jelentett a számára (ekkor még egyszerre rendezték az Eb-t és a vb-t). Tokióban esélyeshez méltó módon versenyzett és sokáig világcsúccsal vezette is a légsúlyuak versenyét. Végül a szovjet Alekszej Vahonyin az utolsó kísérleténél két és fél kilóval többet emelt egy vitatható gyakorlattal, így Földi ezüstérmes lett. 

1965-ben Teheránban összetett-világbajnok lett, majd három évvel később Leningrádban újfent Európa-bajnoki címet szerzett, ezeken a sikereken kívül két-két Európa-bajnoki és világbajnoki éremmel bővítette éremkollekcióját. Mexikóban aztán megint kiválóan versenyzett, ám hiába emelt világrekordot, az iráni Mohammad Nassiri 30 dekával könnyebb volt nála és így nagyobb testsúlya miatt "csak" az ezüstérem jutott Földinek. 

Az olimpiát követő évben nyomásban világbajnok lett, majd 1970-ben 372,5 kilogrammos, óriási világcsúccsal nyerte meg a szombathelyi Európa-bajnokságot. Egy évvel később összetettben, szakításban és nyomásban is ő lett a kontinens legjobbja, majd a müncheni ötkarikás játékok évében a szakítást nyerte meg a kontinensviadalon. Münchenbe úgy utazhatott, hogy hivatalossá vált, hogy a nyomást eltörlik és mivel ez volt messze a legerősebb fogásneme, így tudta, hogy ez az utolsó esélye arra, hogy olimpiai bajnok legyen. Napokig nem ebédelt és három kilót leadott az utolsó napokban, hogy ne legyen gond a testsúlyával. 

1972. augusztus 28-án került sor a légsúlyú súlyemelők olimpiai döntőjére. Földiék úgy számoltak, hogy megpróbálnak a nyomás során minél nagyobb előnyt kiépíteni, hogy demoralizálják a riválisokat. A terv nem jött be: a magyar sportoló és Nassiri egyaránt 127,5 kilót nyomott ki, vagyis holtversenyben álltak az első gyakorlatok után. 

Szakításban nem tartozott a világ közvetlen élmezőnyébe, de így is kitett magáért: 107,5 kilóval zárta a fogásnemet hasonlóan a szovjet világbajnok Gyenagyij Csetyinhez, Mivel Nassiri 100 kilónál nem tudott többet szakítani, így Földi hét és fél kilóval ellépett legnagyobbnak tartott vetélytársától. 

Lökésben Földi elsőre 137,5 kilót emelt fel, a szovjet 2,5, az iráni 5 kilóval többet, de a magyar előnye így is 2,5 kilóval vezetett. A második gyakorlatát honfitársunk elrontotta, ám újra nekidurálta magát a 142,5 kilónak, ezúttal pedig sikeres kísérletet mutatott be. Ez a teljesítmény 377,5 kilós óriási összetett világcsúcsot jelentett, amely ráadásul az első fogásnem eltörlésével kőbe is lett vésve. 

A vetélytársaknak azonban még két kísérlete is hátra volt, ő úgy döntött, hogy nem nézi meg őket, hanem bement az öltözőbe. Csetyin elsőre rontotta a gyakorlatát, majd a 150 kilóval fel sem tudott állni, majd Nassiri nem bírt a 152,5 kikóval, így Földi Imre magabiztosnak mondható különbséggel lett olimpiai bajnok. A magyar kiválóság 377,5 kilóval zárt, második Nassiri lett 370-el, míg Csetyin 367,5-et emelt fel három kísérlete alatt. 

Győzelme után úgy nyilatkozott, hogy nem volt nap amikor ne gondolt volna a döntőre, tudta, hogy mindenképpen világrekordot kell emelnie ahhoz, hogy győzzön. Úgy vélte, hogy az 1959 óta eltelt időszak vereségei is segítették ahhoz, hogy a világ legjobbja legyen és meg sem fordult a fejében, hogy visszavonuljon. 

Földi Imre állta is a szavát és a legnagyobb sikerét követően is folytatta a pályafutását. Itthon még évekig verhetetlennek számított és bár nagy versenyen nem állt többet dobogóra, de a megreformált súlyemelésben is a legszűkebb elit tagja volt. Montrealban az ötödik helyen végzett, így ő máig az egyetlen olyan súlyemelő aki öt olimpián is pontszerzőként zárt. Pályafutását végül 1977-ben fejezte be egy sérülés miatt. Visszavonulása után a Tatbányai Bányász edzőjeként dolgozott több, mint egy évtizedig, lányából Földi Csillából 16-szoros Európa-bajnokot nevelt. 

2007-ben megkapta a Nemzet Sportolója-címet, majd kilenc évvel később Prima Primissima-díjal jutalmazták. A hússzoros világrekorder 2017. április 23-án hunyt el. Minden idők egyik legsikeresebb súlyemelőjét Tatabányán a  Síkvölgy úti temetőben helyezték örök nyugalomra. Nevét a tatabányai sportcsarnok őrzi. http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55837/pics/lead_800x600.jpg
súlyemelés,olimpia,olimpiai bajnokaink

További cikkek

Egyéni sportok

A klímaváltozás a téli olimpiára is komoly hatással lehet

2020.06.22. 11:05
A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak a téli olimpia megrendezésére.

Egyéni sportok

Továbbra is Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

2020.06.20. 14:40
Az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet szombaton megtartott tisztújító közgyűlését követően.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: sérülten is teljes odaadással versenyzett Borkai Zsolt

2020.06.11. 18:45
Hiába sérült le Borkai Zsolt már az olimpia elején végig bírnia kellett, hiszen Tóth Balázs súlyos sérülése miatt nem lehetett ott Szöulban. …

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Szabó József még Széchy Tamást is megríkatta a győzelmével

2020.06.10. 08:30
Szabó József alig 20 éves korára mindent elért, amit úszó elérhet. Pályafutása legnagyobb pillanatát az 1988-as olimpiai diadala …

Egyéni sportok

Elhunyt Földessy Ödön, korábbi olimpiai bronzérmes távolugró

2020.06.09. 12:30
Az 1952-es helsinki olimpián bronzérmet szerző Földessy Ödön 90 éves volt.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Martinek János igazi olimpiai specialista volt

2020.06.08. 15:40
1988-ban Szöulban nagy meglepetésre Martinek János megnyerte az öttusázók egyéni küzdelmeit, valamint Mizsér Attila és Fábián László társaként csapatban is …

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Darnyi Tamás azokért is úszott, akik sokat tettek érte

2020.06.07. 16:35
A négyszeres olimpiai bajnok egy hógolyó miatt majdnem arra kényszerült, hogy abbahagyja az úszást. A magyarok, valamint Klaus Heimann …

Egyéni sportok

Súlyemelés: két európai szövetség elnöke is büntetőjogi eljárást indítana Aján ellen

2020.06.06. 16:15
Az orosz, valamint a német súlyemelő-szövetség elnöke is szorgalmazza, hogy indítsanak büntetőjogi eljárást Aján …

Egyéni sportok

Egy generáció, amelynek tönkretették az olimpiai álmait

2020.06.06. 15:10
Olimpiai bajnokainkról szóló sorozatunk folytatása előtt azoknak a magyar sportolóknak az eredményeit idézzük fel, akik a Los Angeles-i ötkarikás játékok helyett a Barátság …

Egyéni sportok

Tokió 2020: jövő tavasszal dönthetnek az olimpia sorsáról

2020.06.05. 12:20
A szervezőbizottság alelnöke, Endo Tosiaki úgy nyilatkozott, hogy tavasszal kell megvizsgálni az olimpia megrendezésének körülményeit.