Olimpiai bajnokaink: Fenyvesi Csabát semmi nem tudta megzavarni a győzelemig vezető úton

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Minden idők egyik legjobb magyar vívójaként Fenyvesi Csaba három olimpiai aranyérmet nyert, 1972-ben ráadásul egyéniben is a világ legjobbja lett. 

Fenyvesi Csaba 1943. április 14-én született Budapesten, tizenöt éves volt, amikor elkezdett vívni a BVSC-ben. Hamarosan tőrvívóként és párbajtőrözőként is az ország legjobbjai közé tartozott, első magyar bajnoki címét is előbbi fegyvernemben szerezte 1964-ben. Nemzetközi szinten főleg párbajtőrben indult, az 1967-es világbajnokság előtt került be a válogatott keretébe. Mexikóvárosban tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, amellyel 1970-ben világbajnokságot is nyert. A müncheni olimpiáig bezárólag három további világbajnoki érmet szerzett, `70-ben egyéniben a harmadik helyen végzett. 

Fotó: olimpia.hu

Hetvenegy fő vágott neki az 1972-es olimpia egyéni párbajtőr-versenyének Magyarországot Fenyvesi Csaba, a címvédő Kulcsár Győző, valamint Schmitt Pál képviselte a szeptember 4-én kezdődő megmérettetésén. A mezőnyt először tizenkét darab csoportra osztották. Fenyvesi az első körben két asszót is elveszített, ám ez sem veszélyeztette a továbbjutását. A második fordulóban a magyar vívó megint egyszer kikapott, egyszer pedig döntetlenre végzett (ez mindkét fél számára vereséget jelentett), ám kiváló találati aránya miatt bekerült a csoportból továbbjutó három versenyző közé. 

A negyeddöntőben négy győzelmének köszönhetően élen zárt a csoportjában és Kulcsár Győzőhöz hasonlóan bejutott az elődöntőbe, ahol a legjobb 12 vívó szerepelt. Fenyevesi pedig kétszer is veszített, így nehéz helyzetbe került: a két szovjetet Igor Valetovot és a Tokióban egyéniben diadalmaskodó Hrihorij Krisszt is le kellett győznie. Ő mindkettőjüket felülmúlta és így bejutott a hatos döntőbe.

Szeptember 5-ét írtuk ekkor, vagyis ez volt az a nap, amikor a Fekete Szeptember terrorszervezet túszul ejtette és meggyilkolta az izraeli sportolókat az olimpiai faluban. A döntőt este rendezték volna meg az eredeti kiírás szerint, ám a túszdráma miatt a teljes délutáni programot törölték. A vívók teljesen bizonytalan helyzetben voltak, végül a gyászceremónia után, délben tudták meg, hogy folytatódik az olimpia. 

A finálé első asszóját Kulcsár és Fenyvesi egymás ellen vívta, a csörtét megelőző órákban a két magyar elment sakkozni, hogy a hatos döntő előtt kitisztuljanak a gondolataik. A két honfitárs mérkőzésén Fenyvesi győzelméhez némi szerencse is kellett ugyanis Kulcsár pengéje beakadt a sisakjába miután ő is elérte ellenfelét, ám nem együttes találatot ítéltek, hanem csak az ő szúrását találták érvényesnek. A francia Jacques La Degaillerie ellen sem volt mindennapi a magyar vívó asszója: az ellenfél stábja több mint 15 percig vitatott egy tust, és végül a 4:4-es eredmény azt jelentette, hogy mindkét fél veszített. 

Fenyvesi Csaba célja ilyen körülmények között is az arany volt, és nem zökkentették ki ezek a meglehetősen furcsa körülmények között sem. 5:1-re győzte le az erdélyi Pongrátz Antalt, majd a Jacques Brodint is négy tussal múlta felül. Utolsó csörtéjét a svéd Rolf Edlinggel vívta, akit a papírformának megfelelően, meglehetősen hamar szintén 5:1-re vert és így magabiztosan nyerte meg az egyéni olimpiai bajnokságot. 

Győzelmét követően a párbajtőrcsapat sorozatban elért harmadik győzelméből is oroszlánrészt vállalt, majd a tőrcsapat tagjaként a negyedik helyen végzett Münchenben. Ott volt Montrealban is, ahol egyéniben nem sikerült jól szerepelnie, a csapattal pedig negyedikként zárt. Utolsó nagy sikerét 1978-ban érte el, amikor csapatban világbajnok lett. Sportpályafutását 1980-ban fejezte be. 

Már a mexikói olimpia előtt orvosi diplomát szerzett, előbb kórboncnokként, majd plasztikai sebészként dolgozott, de tevékenykedett az Egyesült Államokban is egy rákkutató-alapítvány igazgatójaként. 1986-tól 1993-ig a BVSC vívószakosztályát vezette, valamint volt a vívó-válogatott menedzsere is. A háromszoros olimpiai bajnok 2015. november 3-án hunyt el Budapesten. 

http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55856/pics/lead_800x600.jpg
vívás,MOB,olimpia,olimpiai bajnokaink

További cikkek

Egyéni sportok

Változik az olimpikonok özvegyeinek életjáradéka

2020.07.03. 17:40
Simicskó István, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője elmondta, hogy Benedek Tibor halála rávilágított a sporttörvény hiányosságaira.

Csapatsportok

Bajnokokat avattunk és legendákat gyászoltunk-avagy erről írtunk júniusban

2020.07.01. 22:10
Júniusban már teljesen újjáéledt a sportvilág a koronavírus-járvány okozta sokkból. Bajnokságot nyert a Bayern München, a Salzburg és a …

Egyéni sportok

A klímaváltozás a téli olimpiára is komoly hatással lehet

2020.06.22. 11:05
A klímaváltozás miatt a következő évtizedekben drasztikusan csökkenni fog azoknak a helyszíneknek a száma, amelyek alkalmasak a téli olimpia megrendezésére.

Egyéni sportok

Továbbra is Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke

2020.06.20. 14:40
Az egyetlen pályázó, Kulcsár Krisztián maradt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a szervezet szombaton megtartott tisztújító közgyűlését követően.

Egyéni sportok

Kajak-kenu:az olimpiai bajnok Szabó Gabriella visszavonul

2020.06.18. 11:45
A mai napon bejelentette visszavonulását Szabó Gabriella háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, aki döntését a tokiói olimpia elhalasztásával indokolta.

Csapatsportok

Vízilabda: elhunyt Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok

2020.06.17. 18:40
Néhány nappal a 85. születésnapja előtt elhunyt Kárpáti György, háromszoros olimpiai bajnok, minden idők egyik legjobb vízilabdázója.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: sérülten is teljes odaadással versenyzett Borkai Zsolt

2020.06.11. 18:45
Hiába sérült le Borkai Zsolt már az olimpia elején végig bírnia kellett, hiszen Tóth Balázs súlyos sérülése miatt nem lehetett ott Szöulban. …

Egyéni sportok

MOB: Kulcsár Krisztián az egyetlen elnökjelölt

2020.06.10. 17:10
A Magyar Olimpiai Bizottság közleménye szerint a szervezet tíz elnökségi posztjára összesen tizenhatan pályáztak. Az egyetlen elnökjelölt Kulcsár Krisztián.

Egyéni sportok

Olimpiai bajnokaink: Szabó József még Széchy Tamást is megríkatta a győzelmével

2020.06.10. 08:30
Szabó József alig 20 éves korára mindent elért, amit úszó elérhet. Pályafutása legnagyobb pillanatát az 1988-as olimpiai diadala …

Egyéni sportok

Elhunyt Földessy Ödön, korábbi olimpiai bronzérmes távolugró

2020.06.09. 12:30
Az 1952-es helsinki olimpián bronzérmet szerző Földessy Ödön 90 éves volt.