Vívás: Fenyvesi Csabát semmi nem tudta megzavarni az olimpiai győzelemig vezető úton

Kálovics Tibor
Kálovics Tibor

Minden idők egyik legjobb magyar vívójaként Fenyvesi Csaba három olimpiai aranyérmet nyert, 1972-ben ráadásul egyéniben is a világ legjobbja lett. 

Fenyvesi Csaba 1943. április 14-én született Budapesten, tizenöt éves volt, amikor elkezdett vívni a BVSC-ben. Hamarosan tőrvívóként és párbajtőrözőként is az ország legjobbjai közé tartozott, első magyar bajnoki címét is előbbi fegyvernemben szerezte 1964-ben. Nemzetközi szinten főleg párbajtőrben indult, az 1967-es világbajnokság előtt került be a válogatott keretébe. Mexikóvárosban tagja volt az olimpiai bajnok csapatnak, amellyel 1970-ben világbajnokságot is nyert. A müncheni olimpiáig bezárólag három további világbajnoki érmet szerzett, `70-ben egyéniben a harmadik helyen végzett. 

Fotó: olimpia.hu

Hetvenegy fő vágott neki az 1972-es olimpia egyéni párbajtőr-versenyének Magyarországot Fenyvesi Csaba, a címvédő Kulcsár Győző, valamint Schmitt Pál képviselte a szeptember 4-én kezdődő megmérettetésén. A mezőnyt először tizenkét darab csoportra osztották. Fenyvesi az első körben két asszót is elveszített, ám ez sem veszélyeztette a továbbjutását. A második fordulóban a magyar vívó megint egyszer kikapott, egyszer pedig döntetlenre végzett (ez mindkét fél számára vereséget jelentett), ám kiváló találati aránya miatt bekerült a csoportból továbbjutó három versenyző közé. 

A negyeddöntőben négy győzelmének köszönhetően élen zárt a csoportjában és Kulcsár Győzőhöz hasonlóan bejutott az elődöntőbe, ahol a legjobb 12 vívó szerepelt. Fenyevesi pedig kétszer is veszített, így nehéz helyzetbe került: a két szovjetet Igor Valetovot és a Tokióban egyéniben diadalmaskodó Hrihorij Krisszt is le kellett győznie. Ő mindkettőjüket felülmúlta és így bejutott a hatos döntőbe.

Szeptember 5-ét írtuk ekkor, vagyis ez volt az a nap, amikor a Fekete Szeptember terrorszervezet túszul ejtette és meggyilkolta az izraeli sportolókat az olimpiai faluban. A döntőt este rendezték volna meg az eredeti kiírás szerint, ám a túszdráma miatt a teljes délutáni programot törölték. A vívók teljesen bizonytalan helyzetben voltak, végül a gyászceremónia után, délben tudták meg, hogy folytatódik az olimpia. 

A finálé első asszóját Kulcsár és Fenyvesi egymás ellen vívta, a csörtét megelőző órákban a két magyar elment sakkozni, hogy a hatos döntő előtt kitisztuljanak a gondolataik. A két honfitárs mérkőzésén Fenyvesi győzelméhez némi szerencse is kellett ugyanis Kulcsár pengéje beakadt a sisakjába miután ő is elérte ellenfelét, ám nem együttes találatot ítéltek, hanem csak az ő szúrását találták érvényesnek. A francia Jacques La Degaillerie ellen sem volt mindennapi a magyar vívó asszója: az ellenfél stábja több mint 15 percig vitatott egy tust, és végül a 4:4-es eredmény azt jelentette, hogy mindkét fél veszített. 

Fenyvesi Csaba célja ilyen körülmények között is az arany volt, és nem zökkentették ki ezek a meglehetősen furcsa körülmények között sem. 5:1-re győzte le az erdélyi Pongrátz Antalt, majd a Jacques Brodint is négy tussal múlta felül. Utolsó csörtéjét a svéd Rolf Edlinggel vívta, akit a papírformának megfelelően, meglehetősen hamar szintén 5:1-re vert és így magabiztosan nyerte meg az egyéni olimpiai bajnokságot. 

Győzelmét követően a párbajtőrcsapat sorozatban elért harmadik győzelméből is oroszlánrészt vállalt, majd a tőrcsapat tagjaként a negyedik helyen végzett Münchenben. Ott volt Montrealban is, ahol egyéniben nem sikerült jól szerepelnie, a csapattal pedig negyedikként zárt. Utolsó nagy sikerét 1978-ban érte el, amikor csapatban világbajnok lett. Sportpályafutását 1980-ban fejezte be. 

Már a mexikói olimpia előtt orvosi diplomát szerzett, előbb kórboncnokként, majd plasztikai sebészként dolgozott, de tevékenykedett az Egyesült Államokban is egy rákkutató-alapítvány igazgatójaként. 1986-tól 1993-ig a BVSC vívószakosztályát vezette, valamint volt a vívó-válogatott menedzsere is. A háromszoros olimpiai bajnok 2015. november 3-án hunyt el Budapesten. 

Címkék: vívás, MOB, olimpia
http://www.sportfaktor.hu/./pages/sportfaktor/contents/article/55856/pics/lead_800x600.jpg
vívás,MOB,olimpia

További cikkek

Egyéni sportok

Elhunyt Janez Kocijančič, az Európai Olimpia Bizottság elnöke

2020.06.02. 09:20
Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) mély megrendüléssel tudatta, hogy hirtelen és súlyos betegséggel szembeni bátor csatát követően 78 éves korában elhunyt Janez …

Csapatsportok

Majdnem végzetes hibával végződött Magyarország első kenupáros olimpiai aranyérme

2020.05.31. 13:45
Foltán László és Vaskuti István világbajnokok 1980-ban, Moszkvában szerezték meg Magyarország első olimpiai aranyérmét …

Egyéni sportok

Elhunyt a háromszoros olimpiai bajnok atléta, Bobby Morrow

2020.05.31. 08:50
A melbourne-i olimpia leggyorsabb embere 84 éves volt.

Egyéni sportok

Már 17 évesen olimpiai bajnok lett a torpedóként úszó Wladár Sándor

2020.05.29. 08:55
Az 1980-as moszkvai olimpián úszásban 200 háton kettős magyar győzelem született. Az aranyérmet Wladár Sándor szerezte, aki mindössze 17 éves volt.

Egyéni sportok

Birkózás: Növényi Norbert és Kocsis Ferenc is Moszkvában ért fel a csúcsra

2020.05.27. 10:15
A magyar birkózósport legsikeresebb olimpiája volt a moszkvai játékok. 40 évvel ezelőtt a magyar birkózók hét érmet szereztek, Kocsis Ferenc …

Csapatsportok

Vízilabda: hatodik olimpiáján vehet részt az olasz kapuslegenda

2020.05.25. 11:00
Stefano Tempesti újra bekerült az olasz vízilabda-válogatott legfrissebb keretébe, így egy lépéssel közelebb került álmának megvalósításához.

Egyéni sportok

Párizs 2024: egy évvel csúszhat a koronavírus-járvány miatt az olimpia

2020.05.24. 13:10
A válság és a tokiói játékok halasztása miatt egyre több politikus Párizs 2025-öt emleget.

Egyéni sportok

Súlyemelés: Baczakó Péter Moszkvában aranyra cserélte a montreali bronzérmet (videó)

2020.05.23. 16:30
A moszkvai olimpián született meg a magyar súlyemelés történetének második olimpiai aranyérme. A dobogó tetejére Baczakó …

Egyéni sportok

Sportlövészet: Varga Károly mindenkit meglepett az olimpiai győzelmével

2020.05.22. 21:00
Minden idők talán legmeglepőbb magyar olimpiai győzelme Varga Károly nevéhez fűződik, aki 1980-ban lett aranyérmes a sportlövők kisöbű sportpuska …

Egyéni sportok

Tokió 2020: törölné az olimpiát Thomas Bach, ha jövőre sem lehet megrendezni

2020.05.21. 11:55
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a BBC-nek adott interjújában mondta el, hogyha a koronavírus-járvány miatt 2021-ben sem lehet …